Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje nurkowania w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 09.03.2008 12:02

Rolek napisał(a):Ja nurkowałem w ABC wzdłuż wybrzeża Riviery Makarskiej w kilku miejscach i powiem że wszystko jest do siebie bardzo podobne. Od Baśki przez Krvawice do Tućepi. Mi się osobiscie baaardzo podobało i byłem niesamowicie zajarany :D może dlatego że to był mój pierwszy raz kiedy nauczyłem się schodzic z rurka pod wodę :P było super, w szczególności miejsca gdzie leżą duże głazy. Bardzo dużo rybek, jakies żyjątka itp.
Oczywiście najwiecej czasu spędziłem na poszukiwaniu muszelek, których kilka przywiozłem ze soba do domciu. Na poczatku zbierałem wszystkie potem już tylko najwieksze egzemplaże. Ogólnie rafy nie ma ale też jest za...ście :lol:

No ja też mam zamiar zakupić zestaw ABC i podziwiać co tam pod wodą żyje :D
proca
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) proca » 13.11.2009 11:24

http://www.youtube.com/watch?v=L29ML6f3KGk
Moje nurkowanie na wyspie Vis

Zdjęcia znajdziecie na mojej stronie www.freediving.prv.pl

Pozdrawiam
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.11.2009 11:34

proca napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=L29ML6f3KGk
Moje nurkowanie na wyspie Vis

Zdjęcia znajdziecie na mojej stronie www.freediving.prv.pl

Pozdrawiam

http://freediving.prv.pl/slides/VIS2009%20(30).JPG
Jaka wielka 8O
Pełen podziwu.
Na jakie głębokości schodzisz?
bogdan63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogdan63 » 13.11.2009 19:38

witam serdecznie, i takie ogólne pytanko do tego nurkowania w płetwach i masce :
jakie jest zagrożenie przy schodzeniu do głebokości 10 metrów (bo tyle mi sie udaje) i czy wogóle jest jakieś zgrozenie ???
za odpowiedzi z góry dziekuje.
pozdrawiam
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 14.11.2009 10:12

bogdan63 napisał(a):witam serdecznie, i takie ogólne pytanko do tego nurkowania w płetwach i masce :
jakie jest zagrożenie przy schodzeniu do głebokości 10 metrów (bo tyle mi sie udaje) i czy wogóle jest jakieś zgrozenie ???
pozdrawiam

Zagrożenie jest takie, że jak ci powietrza zabraknie, to wody nad sobą nie wypijesz. Ewentualnie możesz mieć problem z ciśnieniem. Naucz się je wyrównywać(próba Valsalvy- czyli zatykanie nosa i dmuchanie ;), ruszanie żuchwą, przełykanie śliny), a dopiero później schodź na te 10m. To chyba wszystko, oczywiście podstawa, to zdrowy rozsądek.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 14.11.2009 13:08

bogdan63 napisał(a):witam serdecznie, i takie ogólne pytanko do tego nurkowania w płetwach i masce :
pozdrawiam

To ja Ci polecam lekturę TEGO ARTYKUŁU
bogdan63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogdan63 » 14.11.2009 19:48

witam, (plumek-dzięki), a po za tym w dalszym ciągu pytam, co mi grozi przy schodzeniu na taką głębokość i chodzi mi problem z płucami, czy na tej głębokości już zaczynają się jakieś zmiany w płucach ???
dzięki za (przyszłe) odpowiedzi.
pozdrawiam
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 15.11.2009 12:41

bogdan63 napisał(a):witam, (plumek-dzięki), a po za tym w dalszym ciągu pytam, co mi grozi przy schodzeniu na taką głębokość i chodzi mi problem z płucami, czy na tej głębokości już zaczynają się jakieś zmiany w płucach ???
dzięki za (przyszłe) odpowiedzi.
pozdrawiam

No dobra, widzę, ze Ci się nie chce szukać w guglarce. Cytat ze strony: http://www.nurkomania.pl/myfaq.htm:

"Nurkowanie na zatrzymanym oddechu polega na tym, że płetwonurek wykonuje na powierzchni głęboki wdech, po czym nurkuje korzystając z tlenu zawartego w płucach. Limituje to jego pobyt pod wodą do dość krótkiego okresu czasu (najwyżej kilka minut). W takiej sytuacji, każde nieprzewidziane zdarzenie (omdlenie, zaplątanie się płetwonurka w sieci lub wodorosty) może mieć tragiczne następstwa. Ponadto, z warunków nurkowania wynika, że płetwonurek ma w płucach stale tę samą ilość powietrza. Na skutek wzrostu ciśnienia wraz z głębokością zanurzenia, powoduje to ściskanie płuc. Ponieważ płuca nie mogą zmniejszać swej objętości poniżej pewnej wartości zwanej objętością zalegającą, limituje to maksymalną głębokość nurkowania. Typowe dla większości ludzi wartości, to objętość całkowita płuc 6 litrów, a objętość zalegająca 1.5 litra. Oznacza to, że płuca mogą wytrzymać ciśnienie zewnętrzne 4 razy większe od atmosferycznego. Takie ciśnienie panuje na głębokości około 30 metrów. Przekroczenie tej głębokości przy nurkowaniu na zatrzymanym oddechu może spowodować uszkodzenie płuc. "
bogdan63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogdan63 » 15.11.2009 16:35

Plumek, jak z tego zrozumiałem to na 10 metrach nic mi nie gozi, i jest to jeszcze "bezpieczna" głębokość.
pozdrawiam.
encomp
Odkrywca
nurkowanie bez butli.

Nieprzeczytany postnapisał(a) encomp » 10.08.2011 21:52

W tym roku na Pagu schodziłem na jakieś 10-12 m bez butli. Zabawa jest niezła - dopiero na tej głębokości muszelki są na prawdę piękne. Co do skutków zabaw - ropne zatoki zaraz po powrocie - rano się obudziłem i ropka wyszła przez oko... Leczę się już 2 tydzień - już prawie OK ;) Na plaży Sveta Maria na Pagu jest w morzu tunel - 2 ściany i za tą drugą zaczyna się łączka na której pełno "rumenek" - "chlapun" jak mawiają Chorwaci - pięknych muszli w środku białych a na zewnątrz rudawo brązowych. Mój 8 letni syn odbierał na pontonie i był w szoku, że takie same jak wieczorem za 5 kun w mieście ;) Pomyślał nawet, że może zostaniemy i będziemy żyli ze sprzedaży muszli.
leopantera
Cromaniak
Re: nurkowanie bez butli.

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 11.08.2011 07:15

encomp napisał(a):W tym roku na Pagu schodziłem na jakieś 10-12 m bez butli. Zabawa jest niezła - dopiero na tej głębokości muszelki są na prawdę piękne. Co do skutków zabaw - ropne zatoki zaraz po powrocie - rano się obudziłem i ropka wyszła przez oko... Leczę się już 2 tydzień - już prawie OK ;) Na plaży Sveta Maria na Pagu jest w morzu tunel - 2 ściany i za tą drugą zaczyna się łączka na której pełno "rumenek" - "chlapun" jak mawiają Chorwaci - pięknych muszli w środku białych a na zewnątrz rudawo brązowych. Mój 8 letni syn odbierał na pontonie i był w szoku, że takie same jak wieczorem za 5 kun w mieście ;) Pomyślał nawet, że może zostaniemy i będziemy żyli ze sprzedaży muszli.

Masz na myśli te grube muszle, które czasem (jak są świeże) mają futerko na zewnątrz?
adam_edi2000
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_edi2000 » 11.08.2011 20:42

Witam wszystkich. W tym roku pierwszy raz odwiedziłem Cro a także pierwszy raz nurkowałem w ABC na takich akwenach ... jestem pod ogromnym wrażeniem, na samą myśl mi się gęba śmieje :)
w przyszłym roku będę chciał odwiedzić ponownie Chorwację, ale bardziej przygotowany - technika i kondycja :) noi aparat ..

a to coś dla oka noi ucha :)

pozdrawiam wszystkich
encomp
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) encomp » 10.01.2012 20:13

piękny filmik. Pozdawiam
encomp
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) encomp » 10.01.2012 20:14

w lipcu po raz 4 jadę na Pag - kocham to miejsce ;)
Poprzednia strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone