Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje nurkowania w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ania Zdzichu
Plażowicz
Do niedzwiedzia40

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania Zdzichu » 01.01.2008 16:40

Myślę, że moje i innych porady Cię nie przekonują.
Na temat fizjologii nurkowania na bezdechu poczytaj w necie.
Proponuję artykuły o Freedivingu ze stron http://www.freediving.com.pl/ ,
http://www.nowa-ama.pl lub inne strony.
Przyjemnej lektury.
Ale od siebie proponuję zajęcia na kursie dla nurków i na pewno w Polsce,
wtedy zmienisz radykalnie podejście do wody, z korzyścią dla siebie.
Pozdrawiam Zdzichu
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 01.01.2008 21:40

piotrulex napisał:
co prawda prawo na UMK w Toruniu konczylem juz pare lat temu ale chyba nie tak do konca kolega ma racje icon_wink.gif
moje samopoczucie z pewnoscia bylo by lepsze po udanym choc nielegalnym nurkowaniu niz po zdobyciu w omawiany sposob nawet wymarzonego nowego zegarka BREITLINGa
to tak oczywiscie pol zartem pol serio

Nie kumnąłeś bazy, to też tak pół żartem pół serio.
Nie chodziło mi o samopoczucie.
Chciałem zasygnalizować, że w jednam jak i w drugim przypadku mamy do czynienia z naruszeniem prawa.
A co do nielegalnego nurkowania - coś kiedyś mówiono o jakimś dzbanie i uszku.
A w chwili gdy z wody wyciągnie Cię tzw. załoga "Dżi" samopoczucie nie będzie już takie dobre szczególnie, że można pozbyć się całego sprzętu.

poranny_deszcz napisał:
Sam staram się nurkować w miejscach które są odludne oczywiście z zachowaniem ostrożności i nie sam zawsze jest partner ze mna i osoba na brzegu oraz bojka sygnalizacyjna. i tak od wielu lat.

Jeśli w Chorwacji to powodzenia - kłania się również powiedzenie o dzbanku i uszku.

Ps. tak gwoli uzupełnienia nie jestem przedstawicielem jakiejkolwiek bazy nurkowej w Chorwacji. Po prostu mam nawyk tzw. "praworządnego postępowania" - no może poza respektowaniem ograniczeń prędkości na drodze ale to już inna bajka.
nkamil
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nkamil » 09.01.2008 19:59

mozna wiedziec jakie cuda mozna zobaczyc pod woda nurkujac tylko w ABC?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.01.2008 20:22

nkamil napisał(a):mozna wiedziec jakie cuda mozna zobaczyc pod woda nurkujac tylko w ABC?

Tu trochę tych cudów zobaczysz
nkamil
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nkamil » 09.01.2008 20:59

super wlasnie ogladam te cuda :o niech mi pan powie tylko: byl pan gdzies w okolicach Crikvenicy/ Selce na wakacjach? i czy ponton ktory panu uzyczyli Chorwaci byl jakis specjalny na slona wode czy normalny? te fotki podwodne byly robione gdzies nie daleko od brzegu? aha... doczytalem, ze to nie panskie :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.01.2008 22:46

nkamil napisał(a):super wlasnie ogladam te cuda :o niech mi pan powie tylko: byl pan gdzies w okolicach Crikvenicy/ Selce na wakacjach? i czy ponton ktory panu uzyczyli Chorwaci byl jakis specjalny na slona wode czy normalny? te fotki podwodne byly robione gdzies nie daleko od brzegu? aha... doczytalem, ze to nie panskie :D

Po pierwsze prawie każde słowo w Twoim poście mam podkreślone wężykiem na czerwono :wink: a to przez to, że nie używasz polskich liter - a ja z ty walczę i każdego upominam, więc Ciebie również upomnę i poinformuję, że jest taka akcja: http://bykom-stop.avx.pl/jakpisac.html

A terazodpowiedzi:

W okolicach Cirkevnicy byłem kilka dni w Senj ale dość dawno - w 1998 roku.

Obrazek

Pontonu użyczyli mi nie Chorwaci, lecz Rodacy-Polacy i był to najzwyklejszy ponton jaki można kupić np. w zoolandi

Takie widoki jak na z zdjęciach zobaczysz całkiem blisko od brzegu, choć nie w każdym miejscu wybrzeża Chorwacji.
nkamil
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nkamil » 10.01.2008 15:54

dziekuję za odpowiedź ale nie zawsze polskie znaki są z mojej winy...Wiem już na pewno, że nie wchodzi mi literka c z kreseczką (czyt. ci - no bo jak to powiedziec jak nie napisac tej literki?) ponieważ "coś" zainstalowałem i teraz klikając CTRL + C wyskakuje mi okno programu z karty graficznej. Mam jeszcze pytanie: powiedział pan, że nie wszędzie w Chorwacji blisko od brzegu pod wodą można zobaczyc takie skałki itp. Nie orientuje sie pan jak to wygląda w Selce lub Crikvenicy? Jeszcze raz dziękuje za odpowiedź postaram się pisac polskie znaki. Pozdrawiam
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 10.01.2008 17:49

nkamil napisał:
ie wchodzi mi literka c z kreseczką (czyt. ci - no bo jak to powiedziec jak nie napisac tej literki?) ponieważ "coś" zainstalowałem i teraz klikając CTRL + C wyskakuje mi okno programu z karty graficznej

A co wychodzi jak wciśniesz standardowe - prawy ALT + litera ? :D
nkamil
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nkamil » 10.01.2008 19:55

kurcze pomyliłem sie :D chodziło mi o ALT
proca
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) proca » 24.01.2008 00:25

http://www.freediving.prv.pl

oblookajcie sobie galerie... trochę zdjęć porobiłem :P
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 24.01.2008 09:35

no fotki super :)
Lechu67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechu67 » 18.02.2008 17:45

Jadę do Cro pierwszy raz. Chciałem po nurkować w ABC maks. do 5m w obrębie wyspy Krk. Gdzie są jakieś ciekawe miejsca oczywiście tylko przy brzegu (bez pontonu) i czy występują przy Krk jakieś silniejsze prądy.
Rolek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rolek » 19.02.2008 11:39

Ja nurkowałem w ABC wzdłuż wybrzeża Riviery Makarskiej w kilku miejscach i powiem że wszystko jest do siebie bardzo podobne. Od Baśki przez Krvawice do Tućepi. Mi się osobiscie baaardzo podobało i byłem niesamowicie zajarany :D może dlatego że to był mój pierwszy raz kiedy nauczyłem się schodzic z rurka pod wodę :P było super, w szczególności miejsca gdzie leżą duże głazy. Bardzo dużo rybek, jakies żyjątka itp.
Oczywiście najwiecej czasu spędziłem na poszukiwaniu muszelek, których kilka przywiozłem ze soba do domciu. Na poczatku zbierałem wszystkie potem już tylko najwieksze egzemplaże. Ogólnie rafy nie ma ale też jest za...ście :lol:
agrest
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) agrest » 28.02.2008 20:09

Oj widze ze wiekszosc kolego pokonczyla kursy OWD w PADI. Jak ktos po kursie nurkowym pisze ze na bezdechu gromadzi mu sie azot... ojojoj.. Powinien zrobic kurs jeszcze raz i to gdzie indziej, nie w PADI. Ewentualnie polecam kurs patofizjologii i ksiazke medycyna nurkowa.
Jesli chodzi o wyrownywanie cisnienia to sposob ktory opisal kolega okreslany jest jako Proba Valsalvy http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3ba_Valsalvy
Dla niektorych najlepsza dla innych bezuzyteczna. Sa jeszcze inne metody. Np. niektorym pomaga ruszanie zuchwal. Takie jakby wypychanie jej do przodu i cofanie.
I jedna uwaga. Metod tych nie wykonuje sie jak juz boli i gniecie. Wykonuje je sie wczesniej, zanim zacznie bolec i uciskac, Inaczej mozna sobie zrobic kuku. Valsalvy nie polecam rowniez na powierzchni, rowniez moze skonczyc sie na kuku.
Do kolegow ktorzy polecaja kurs scuba dla osob nurkujacych z rurka. Ludzie.... Freediving to zupelnie inna para kaloszy. Jest wspaniala i zupelnie inna. Jedyne co mozna polecic to cwiczenia dla uzyskania dluzszych czasow ale to jest na podawanej chyba parokrotnie stronie.

A tutaj jakby ktos sie napalal na lowiectwo, sa fajne wdzianka (http://www.omersub.com/home_ing.html

W razie pytan albo jesli ktos ciekawski to polecam http://www.forum-nuras.com

Pozdrawiam
j.
proca
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) proca » 04.03.2008 01:07

Jeszcze jedna przestroga, słyszałem o nurkach, którzy po zanurzeniu na 20-30m w czasie do 1 godziny, dla relaksu jeszcze ćwiczyli nurkowanie w ABC na dużo mniejszych głębokościach. Dobrze że nie doszło do nieszczęścia. To efekt kumulacji azotu, o czym już wspominałem.

Podejrzewam, że nie chodziło o kumulację azotu przy freedivingu, bo tam nie bardzo ma się co kumulować hehe, ale o kumulację azotu przy nurkowaniu. Zaraz po nurkowaniu nie powinno się nurkować na bezdechu.
Tu zamieszczam link do ciekawego artykułu.
http://www.nurkomania.pl/a0286.htm

Wiadomo, wszystko zależy jak dużo mamy azotu we krwi, ale nigdy nic nie wiadomo i generalnie po nurkowaniu ze sprzętem powinno się odczekać parę godzin zanim będziemy nurkować na bezdechu.

Agrest PADI nie koniecznie musi być złe (ale co poradzić, że zazwyczaj tak jest), wszystko zależy od instruktora.

Dla zainteresowanych kursem nurkowym i niezdecydowanych gdzie mają go zrobić wkleję moją wypowiedź z innego forum... (że tak si wyrażę, zacytuję sam siebie) Wklejam bo nie chce mi się po raz 100 pisać tego samego i klepać w kółko jedno i to samo hehe
Oryginalny wątek, na stronie freediving.com.pl, rozważania nad wyorem CMAS lub PADI
http://freediving.com.pl/forum.php?fk=694&id=9983130162

Mając cmas P1 możesz zrobić sobie AOWD w padi, ale w drugą stronę to nie działa. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na szkołę i instruktora, a nie na papier. Jak będzie dobry instruktor to cię dobrze nauczy nurkować. Przez wakacje pracowałem w bazie nurkowej, jako pomoc i dzięki tej pracy miałem kurs i nie musiałem nic płacić. Przy tej okazji (byłem tam 1,5 miesiąca) przeszedłem 3 drogi nauki nurkowania. Padi, Cmas i Adria. Adria to Chorwacki związek nurkowy i ich kurs wygląda prawie identycznie jak Cmas. Padi to kompletna komercja i głupota. Filmy instruktażowe (parę godzin) zrobione jak dla idiotów (w sumie racja, pod amerykanów) i przeciętny w miarę elokwentny człowiek nie jest w stanie wysiedzieć oglądając to gów**.

Ćwiczenia wykonywane na kursie Padi pod wodą są dużo łatwiejsze niż w Cmas i nie jest to bynajmniej zaleta.

Przykładowa procedura. "gdy partner nie ma powietrza"

W Cmas;
wyciągamy octopus, podpływamy do partnera i podajemy mu go.

(ocopus- zapasowy automat oddechowy)

W Padi;
pozostajemy w pozycji pionowej w miejscu, rozkładamy nogi dla lepszej kontroli, odpinamy od jacketu octopus rozkładamy ręce, by ułatwić swobodny dostęp do octopusa swojemu partnerowi i czekamy, aż ten weźmie go i będzie razem z nami przez niego oddychał.

Potem oczywiście w obu wynurzanie.

Mój komentarz...
Gość się dusi, bo nie ma powietrza, często nie od razu to możemy zauważyć, a on może nie mieć powietrza w płucach i zaczyna się dusić. W Padi musi sobie do nas podpłynąć itd. Ciekawe co by było jakby gość już nie dawał rady. Cóż procedury Padi tego nie przewidują.

PADI;
Pay After Diving Immedietely
Put Another Dolar In

Oni nie patrzą czy ty się nauczysz nurkować, lub nie i zrobisz sobie krzywdę tudzież zginiesz przy najbliższym nurkowaniu, po prostu płać i masz papier.

W sumie cmas i wszystkie inne związki nurkowe uczą dosyć szybko i po kursie nie jesteśmy w zasadzie w pełni gotowi do nurkowania, jednak w cmas te kursy są jako takie.

Za dawnych czasów kursy nurkowe trwały ok miesiąc i one rzeczywiście uczyły jak nurkować, teraz to jest turystyka podwodna i maszyna do robienia kasy, więc wszystko zależy od instruktora, czy mu zależy na was, czy ma odpowiednie umiejętności i czy dobrze umie przekazać wiedzę teoretyczną i praktyczną.

Miałem przez te 1,5 miesiąca kontakt dzień w dzień z instruktorami, pomagałem im itp., a przy okazji dużo się nauczyłem i zobaczyłem jak to działa.
W tym roku robię P2 w cmas.

Pozdrawiam

Ps. Mam nadzieję, że nie uraziłem nurków padi i że to co napisałem da wam do myślenia przed wyborem kursu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone