Otóż to,
nic tak nie stopuje jak myśl, że jedna owiewka kosztuje 2k zł
Doskonale działa jako spowalniacz - pod warunkiem, że sam za nią musisz zapłacić
pozdrowionka
--
damian
GSX 750ES - na sprzedaż - dal Cromaniaków taniej
GSX 1100F
wiecie chodziło mi o miejsca gdzie można samemu bez baz nurkowych lub drogich pozwoleń dać nurka porobić ciekawe fotki 10-15-20m
dzieki wlasnie to chcialem wiedziec tak slyszalem ze sa za to surowe kary icon_smile.gif , mam tez taklą mini butle ratunkowa jak w sloneczym patrolu myslicie ze jak bym jej uzyl to mnie wsadza??
Na ile czasu nurkowania wystarcza powietrza w butli?
Na takie pytanie praktycznie nie ma ścisłej odpowiedzi. Czas na jaki starcza powietrza w butli zależy bowiem od zbyt wielu czynników. Najważniejsze z nich to:
* ilość butli, ich pojemność i ciśnienie napełnienia
* doświadczenie nurkującego - zaawansowany, opanowany płetwonurek może zużywać dwa razy mniej powietrza niż początkujący
* charakter czynności wykonywanej pod wodą - ciężka lub wymagająca skupienia praca powoduje duży wzrost zapotrzebowania na tlen
* stres wynikający z nieprzewidzianej sytuacji powoduje dużo większe zużycie powietrza
* Najważniejszy czynnik to głębokość nurkowania, co wynika z ciśnienia powietrza pobieranego przez płetwonurka. Jeden wdech na głębokości 30 metrów powoduje trzykrotnie większe zużycie powietrza niż jeden wdech na głębokości 3 metrów.
Wyżej wymienione czynniki mogą się wzajemnie znosić lub sumować. W zależności od warunków nurkowania zawartość butli może wystarczyć na 10 minut, ale może też wystarczyć na 2 godziny. Taka rozpiętość wartości oznacza właśnie, że dokładnej odpowiedzi na tak ogólne pytanie być nie może.
toudee napisał(a):......... w sprzęcie możesz nurkować z pominięciem baz i uzyskania wymaganych pozwoleń na tych samych zasadach na jakich możliwe jest włamanie do kiosku czy danie w łeb facetowi i skrojenie mu zegarka.
Knicz Mirosław napisał(a):reasumując... specjaliści podzielcie się swoją wiedzą
Jak w ABC nurkuję na 10 do 15 metrów to gromadzi mi się ten azot w krwi czy nie? Przeważnie staram się wynurzać z odrobiną powietrza będąc już na powierzchni i co wtedy z azotem w mojej krwi?
Muszę robić jakieś przerwy czy też jak przestaje się kręcić w głowie mogę schodzić pod wodę? Jak sobie radzicie z bólem w uszach, macie jakieś tampony/korki ? Czy używacie balastu?
poranny_deszcz napisał(a):Knicz Mirosław napisał(a):reasumując... specjaliści podzielcie się swoją wiedzą
Jak w ABC nurkuję na 10 do 15 metrów to gromadzi mi się ten azot w krwi czy nie? Przeważnie staram się wynurzać z odrobiną powietrza będąc już na powierzchni i co wtedy z azotem w mojej krwi?
Muszę robić jakieś przerwy czy też jak przestaje się kręcić w głowie mogę schodzić pod wodę? Jak sobie radzicie z bólem w uszach, macie jakieś tampony/korki ? Czy używacie balastu?
nurkuje od ok 20 i z flaszką i na bezdechu. W Chorwacji byłem kilkakrotnie. nigdy nie wykupywałem pozwolenia na nurkowanie z flaszką. Wielokrotnie spotkałem się z osobami o róznej narodowości które (oczywiście bez zbędnego pokazywania)nurkowały z flaszką i z kuszą (oczywiście bez flaszki na plecach) Sam staram się nurkować w miejscach które są odludne oczywiście z zachowaniem ostrożności i nie sam zawsze jest partner ze mna i osoba na brzegu oraz bojka sygnalizacyjna. i tak od wielu lat.
Co do nurkowania w ABC i bólu uszów czy tez głowy jak będziesz zanurzała sie i poczujesz ból w uszach zacisnij kciukiem i palcem wskazujacym nos i dmuchni silnie w nos. Usłyszysz "tsssyt' i cisnienie w uszach sie wyrówna.Jest to najlepsza metoda wyrównania cisnienia w uszach
pozd.
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...