Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje nurkowania w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 30.11.2007 11:19

Otóż to,
nic tak nie stopuje jak myśl, że jedna owiewka kosztuje 2k zł :)
Doskonale działa jako spowalniacz - pod warunkiem, że sam za nią musisz zapłacić :)
pozdrowionka
--
damian
GSX 750ES - na sprzedaż - dal Cromaniaków taniej ;)
GSX 1100F
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 18.12.2007 09:44

ja tam tylko maska, rurka, pletwy i czasami materac :wink:

z dna wylawialem czerwone lapy krabow na pamiatke

faktycznie na nieglebokich wodach i skalistym dnie jest bardzo ladnie pod powierzchnia - polecam choc maske i rurke
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 19.12.2007 17:46

wiecie chodziło mi o miejsca gdzie mozna samemu bez baz nurkowych lub drogich pozwolen dac nurka porobic ciekawe fotki 10-15-20m
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 20.12.2007 07:21

Wszędzie - dosłownie i w przenośni ;) wszędzie.
Maska, fajka i płetwy powinny być obowiązkowym wyposażeniem każdego udającego się do Cro :)
pozdrawiam
--
damian
GSX 750ES - na sprzedaż - dla Cromaniaków taniej ;)
GSX 1100F
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 20.12.2007 07:58

niedzwidz40 napisał:
wiecie chodziło mi o miejsca gdzie można samemu bez baz nurkowych lub drogich pozwoleń dać nurka porobić ciekawe fotki 10-15-20m

Jeśli w ABC - nie nie stoi na przeszkodzie, jeśli Twoje umiejętności pozwolą Ci na zejście na 20 metrów w ABC - jeśli masz takie możliwości gratuluję i szczerze zazdroszczę.
Ale w sprzęcie to już inna sprawa. Nurkując poza bazami bez zezwolenia narażasz się na spore nieprzyjemności z konfiskatą sprzętu włącznie.
Reasumując w sprzęcie możesz nurkować z pominięciem baz i uzyskania wymaganych pozwoleń na tych samych zasadach na jakich możliwe jest włamanie do kiosku czy danie w łeb facetowi i skrojenie mu zegarka. :D
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 20.12.2007 11:24

dzieki wlasnie to chcialem wiedziec tak slyszalem ze sa za to surowe kary :) , mam tez taklą mini butle ratunkowa jak w sloneczym patrolu myslicie ze jak bym jej uzyl to mnie wsadza??
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 21.12.2007 08:18

niedzwiedz40 napisał:
dzieki wlasnie to chcialem wiedziec tak slyszalem ze sa za to surowe kary icon_smile.gif , mam tez taklą mini butle ratunkowa jak w sloneczym patrolu myslicie ze jak bym jej uzyl to mnie wsadza??

Teoretycznie jest to sprzęt do oddychania pod wodą sprężonym powietrzem więc specjalnej różnicy nie ma poza pojemnością butli.
Z tego co pamiętam to są to butle ucieczkowe nazywały się chyba Spare Air.
Pojemność ok. 0,5 litra z ciśnieniem 200 at.
Na zejście z tym sprzętem do głębokości 20 metrów nie liczyłbym.
Nie wiem czy masz jakiekolwiek przeszkolenie z zakresu nurkowania.
Oględnie mówiąc zużycie powietrza wzrasta wraz z głębokością ponieważ automat podaje Ci powietrze z ciśnieniem jakie panuje na danej głębokości np. 20 metrów - 3 at.
Częstym pytaniem w tym przypadku jest na ile starczy powietrza
tu masz odpowiedź z jednego z portali nurkowych.

Na ile czasu nurkowania wystarcza powietrza w butli?
Na takie pytanie praktycznie nie ma ścisłej odpowiedzi. Czas na jaki starcza powietrza w butli zależy bowiem od zbyt wielu czynników. Najważniejsze z nich to:

* ilość butli, ich pojemność i ciśnienie napełnienia
* doświadczenie nurkującego - zaawansowany, opanowany płetwonurek może zużywać dwa razy mniej powietrza niż początkujący
* charakter czynności wykonywanej pod wodą - ciężka lub wymagająca skupienia praca powoduje duży wzrost zapotrzebowania na tlen
* stres wynikający z nieprzewidzianej sytuacji powoduje dużo większe zużycie powietrza
* Najważniejszy czynnik to głębokość nurkowania, co wynika z ciśnienia powietrza pobieranego przez płetwonurka. Jeden wdech na głębokości 30 metrów powoduje trzykrotnie większe zużycie powietrza niż jeden wdech na głębokości 3 metrów.

Wyżej wymienione czynniki mogą się wzajemnie znosić lub sumować. W zależności od warunków nurkowania zawartość butli może wystarczyć na 10 minut, ale może też wystarczyć na 2 godziny. Taka rozpiętość wartości oznacza właśnie, że dokładnej odpowiedzi na tak ogólne pytanie być nie może.

Musisz również pamiętać, że nurkując ze sprężonym powietrzem można narobić sobie niezłego bigosu. Załóżmy, że zejdziesz ze Spare Air na np. 8 metrów, a potem będziesz z tej głębokości wychodził na bezdechu wstrzymując wydech (częsty błąd ludzi nie mających obycia i przeszkolenia) - masz załatwione płuca.
Trochę odbiegliśmy od tematu wątku ale autorzy chyba nam wybaczą. Ja poczułem się w obowiązku odpowiedzieć na rozterki niedzwiedzia40, gdyż nie chcę aby spotkało go pod wodą nieszczęście.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.12.2007 08:43

Niedżwiedziu40 - słuchaj dobrych rad toudee w sprawie nurkowania i bierz przykład z niego jak pisać posty z polskimi literami. :lol:
Nurkowanie jak widać trudniejsze , pisanie postów z altem łatwiejsze. :wink:
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 21.12.2007 09:14

tak znam tą zasade ciekawiło mnie tylko jak na nią zareagują,na 20m czy 10 chciałem zejść na 12L butli w( kraju nurkuje do 10m lub w rzekach puki jasno i można fotki robić) a skoro bez zezwoleń nie można to myslałem że na bezdechu ponurkuje na płytszych wodach porobie jakieś fotki wtedy zawsze mam tą ucieckową butle wiecie w razie potrzeby można sobie nabrać powietrza moja jest ta wieksza i ma 1L pojemności teraz to sie boje że nawet w ABC i z nią u pasa mogą dać mi mandat :( ale i tak wielkie dzięki za rady :)
Ania Zdzichu
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania Zdzichu » 29.12.2007 21:04

Witam po małej przerwie.
Strona nabiera rozmachu. Muszę napisać coś o pływaniu z fajką.
Nie chcę się doktoryzować, ale mam na ten temat bardzo podobne podejście jak toudee.
Fajka ułatwia pływanie tuż pod powierzchnią wody i moim skromnym zdaniem niech tak zostanie a zwłaszcza dla osób zaczynających nurkowanie. Uważam fajkę jako element wyposażenia nurka rekreacyjnego, choć inni powiedzą, że to zbędna rzecz.
Nurkuję już dość długo i gdy czytam, że ktoś chce zejść na 15, 20 m i jeszcze robić fotki to mnie dołuje, że ja jestem taki cienki bolo i na 20 m muszę mieć flaszkę. Pomijam to, co jest bardzo ważne (pisało o tym toudee), ale jak robić przyzwoite zdjęcia i jeszcze myśleć o bezpiecznym wypłynięciu, chyba że temat poruszył mistrz nurkowania na bezdechu.
Ciekawy niedzwiedz40-dziu moja rada jak już będziesz szalał w Chorwacji to nie myśl o karach, mandatach ale o swoim bezpieczeństwie.
Pozdrawiam i następny post będzie o miejscach gdzie nurałem.

szaki1- wspomniałem o Tobie Piotrkowi ale nie może skojarzyć za mało mogłem o Tobie powiedzieć.
Pozdrawiam Zdzichu.[/b]
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 29.12.2007 22:45

toudee napisał(a):......... w sprzęcie możesz nurkować z pominięciem baz i uzyskania wymaganych pozwoleń na tych samych zasadach na jakich możliwe jest włamanie do kiosku czy danie w łeb facetowi i skrojenie mu zegarka. :D

hmmmmmmmm

co prawda prawo na UMK w Toruniu konczylem juz pare lat temu ale chyba nie tak do konca kolega ma racje :wink:

moje samopoczucie z pewnoscia bylo by lepsze po udanym choc nielegalnym nurkowaniu niz po zdobyciu w omawiany sposob nawet wymarzonego nowego zegarka BREITLINGa

chodzenie nago po polskich plazach jest rowniez nielegalne aczkolwiek bardzo czesto to czynie (oczywiscie w sposob nie zmuszajacy innych "tekstylnych" do ogladania mnie gdyz nie tedy droga) i nie jestem tam sam

to tak oczywiscie pol zartem pol serio
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 30.12.2007 09:20

reasumując... specjaliści podzielcie się swoją wiedzą
Jak w ABC nurkuję na 10 do 15 metrów to gromadzi mi się ten azot w krwi czy nie? Przeważnie staram się wynurzać z odrobiną powietrza będąc już na powierzchni i co wtedy z azotem w mojej krwi?
Muszę robić jakieś przerwy czy też jak przestaje się kręcić w głowie mogę schodzić pod wodę? Jak sobie radzicie z bólem w uszach, macie jakieś tampony/korki ? Czy używacie balastu?
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 30.12.2007 10:55

".
Nurkuję już dość długo i gdy czytam, że ktoś chce zejść na 15, 20 m i jeszcze robić fotki to mnie dołuje, że ja jestem taki cienki bolo i na 20 m muszę mieć flaszkę. Pomijam to, co jest bardzo ważne (pisało o tym toudee), ale jak robić przyzwoite zdjęcia i jeszcze myśleć o bezpiecznym wypłynięciu, chyba że temat poruszył mistrz nurkowania na bezdechu.
Ciekawy niedzwiedz40-dziu moja rada jak już będziesz szalał w Chorwacji to nie myśl o karach, mandatach ale o swoim bezpieczeństwie.
Pozdrawiam i następny post będzie o miejscach gdzie nurałem."

widze ze kolega nie przeczytał wszystkich naszych postów od początku :) nurkowanie na 20m bez pozwoleń z BUTLĄ :!: wątek z bezdechem powstał na skutek tego że tylko takie nurkowanie nie wymaga wykupowania winiet i nikt nie pisał o zchodzeniu na 20m i robieniu tam fotek na bezdechu
poranny_deszcz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) poranny_deszcz » 30.12.2007 11:34

Knicz Mirosław napisał(a):reasumując... specjaliści podzielcie się swoją wiedzą
Jak w ABC nurkuję na 10 do 15 metrów to gromadzi mi się ten azot w krwi czy nie? Przeważnie staram się wynurzać z odrobiną powietrza będąc już na powierzchni i co wtedy z azotem w mojej krwi?
Muszę robić jakieś przerwy czy też jak przestaje się kręcić w głowie mogę schodzić pod wodę? Jak sobie radzicie z bólem w uszach, macie jakieś tampony/korki ? Czy używacie balastu?

nurkuje od ok 20 i z flaszką i na bezdechu. W Chorwacji byłem kilkakrotnie. nigdy nie wykupywałem pozwolenia na nurkowanie z flaszką. Wielokrotnie spotkałem się z osobami o róznej narodowości które (oczywiście bez zbędnego pokazywania)nurkowały z flaszką i z kuszą (oczywiście bez flaszki na plecach) Sam staram się nurkować w miejscach które są odludne oczywiście z zachowaniem ostrożności i nie sam zawsze jest partner ze mna i osoba na brzegu oraz bojka sygnalizacyjna. i tak od wielu lat.
Co do nurkowania w ABC i bólu uszów czy tez głowy jak będziesz zanurzała sie i poczujesz ból w uszach zacisnij kciukiem i palcem wskazujacym nos i dmuchni silnie w nos. Usłyszysz "tsssyt' i cisnienie w uszach sie wyrówna.Jest to najlepsza metoda wyrównania cisnienia w uszach
pozd.
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 30.12.2007 12:21

poranny_deszcz napisał(a):
Knicz Mirosław napisał(a):reasumując... specjaliści podzielcie się swoją wiedzą

nurkuje od ok 20 i z flaszką i na bezdechu. W Chorwacji byłem kilkakrotnie. nigdy nie wykupywałem pozwolenia na nurkowanie z flaszką. Wielokrotnie spotkałem się z osobami o róznej narodowości które (oczywiście bez zbędnego pokazywania)nurkowały z flaszką i z kuszą (oczywiście bez flaszki na plecach) Sam staram się nurkować w miejscach które są odludne oczywiście z zachowaniem ostrożności i nie sam zawsze jest partner ze mna i osoba na brzegu oraz bojka sygnalizacyjna. i tak od wielu lat.
Co do nurkowania w ABC i bólu uszów czy tez głowy jak będziesz zanurzała sie i poczujesz ból w uszach zacisnij kciukiem i palcem wskazujacym nos i dmuchni silnie w nos. Usłyszysz "tsssyt' i cisnienie w uszach sie wyrówna.Jest to najlepsza metoda wyrównania cisnienia w uszach
pozd.

a podzielisz sie namiarami na te dyskretne miejsca?? ( oczywiscie będą wtedy mniej dyskretne no ale ... :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone