napisał(a) weldon » 27.01.2011 11:32
jan_s1 napisał(a):weldon napisał(a):To jest Park, nie mogłem za bardzo poruszać się poza ścieżkami,
Przepraszam, że nie na temat, ale zadziwiło mnie powyższe zdanie.
A co w tym dziwnego? Ja jestem dobrze wychowany i nie depczę trawników ...
... zwłaszcza jak leży na nich spora ilość mokrego, brejowatego śniegu i jeszcze musisz przejść przez zaspę
jan_s1 napisał(a):A co do B&W, to chyba każdy w pewnym momencie przechodzi okres czarno-biały.
Grayscale, nie czarno biały ...
Czarno biały to jest zero-jedynkowy. Wiem, że się tak mówi, ale w moim przypadku to to, czy to ma być w odcieniach szarości, czy czarno białe, to bardzo poważna różnica.
Taka przeróbka na sepie, na odcienie szarości to ma mz sens w dwóch przypadkach - albo jeżeli zrobiliśmy takie przepały, że musimy uratować zdjęcie, albo jeżeli nastrój tematu temu odpowiada.
Dlatego zdesaturowałem, swego czasu, takie zdjęcia z krzyżem, natomiast tutaj faktura, kolor, zarówno krzyża, jak i ściany jest dość ważny w przekazie, ponieważ jest to część większej opowieści w której ten kościół jest jednym z głównych bohaterów.
Powiedzmy, że gdyby udało ci się cofnąć z aparatem w czasie, o jakieś sto lat, to zrezygnowałbyś z robienia zdjęć w kolorze?