Ok, mam. Ja to wrzucę w fototechniki, pod hasło:
"Uczymy się obsługi aparatu cyfrowego", żeby tu OT nie robić.
Janek pewnie się nie obrazi, a może się nawet włączy.
hajduczek napisał(a):muszę znaleźć kogoś kto mi wytłumaczy jak się bawić z ustawieniami ręcznymi......bo z automatem to mi juz nie wystarcza
hajduczek napisał(a): ja mam tylko Canona S1 IS......ale bardzo dobrze mi sie nim robi zdjęcia
jan_s1 napisał(a):Nie znam tego aparatu...
jan_s1 napisał(a):hajduczek napisał(a):muszę znaleźć kogoś kto mi wytłumaczy jak się bawić z ustawieniami ręcznymi......bo z automatem to mi juz nie wystarczahajduczek napisał(a): ja mam tylko Canona S1 IS......ale bardzo dobrze mi sie nim robi zdjęcia
Czy aby te dwa zdania troszkę się ze sobą nie kłócą?
jan_s1 napisał(a):
Jeśli, jak piszesz automat Ci nie wystarcza, to musisz sobie odpowiedzieć na kluczowe pytanie: do czego są Ci potrzebne ustawienia manualne? Co chcesz przez to osiągnąć? Wtedy szybciej otrzymasz jakąś pomoc.
jan_s1 napisał(a):
Nie znam tego aparatu, ale wiem jedno: warunkiem koniecznym do zrobienia następnego kroku jest dokładne poznanie wzajemnych zależności (i płynących z tego konsekwencji) pomiędzy czasem, przysłoną i czułością, czyli ISO.
jan_s1 napisał(a):
Dam Ci jeszcze przykład z innej beczki. Z kompaktami są czasem trudności nie do przeskoczenia. Nie wiem, czy Twój aparat ma tylko automatyczne ustawianie ostrości, czy również ręczne. W moim Fuji, którym robiłem do niedawna był tylko autofocus. Przy zdjęciach makropodobnych ustawiał ostrość na takim planie, na jakim chciał on, a nie ja, co powodowało u mnie powstawanie niezdrowych wypieków.
jan_s1 napisał(a):Jednym słowem różnych tematów jest tyle, że musiałabyś swoje problemy dokładniej wyartykułować. I chyba powinnaś się jednak zaprzyjaźnić z "pisanym słowem w kwestii foto".
weldon napisał(a):jan_s1 napisał(a):Nie znam tego aparatu...
Tu jest instrukcja po polsku.
Nie ma siły - jak czegoś nie wiesz - czytaj, jako i ja czytam
PS Z którym Fujikiem miałeś ten problem z łapaniem ostrości?
hajduczek napisał(a):...ale ja mam tylko Canona S1 IS.....)
Powrót do FotoCroClub - dyskusja