Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje miasto

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.01.2011 20:58

Ok, mam. Ja to wrzucę w fototechniki, pod hasło:
"Uczymy się obsługi aparatu cyfrowego", żeby tu OT nie robić.

Janek pewnie się nie obrazi, a może się nawet włączy.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 11.01.2011 22:20

weldon napisał(a):
Janek pewnie się nie obrazi, a może się nawet włączy.

Ty faktycznie masz nieziemskie poczucie humoru. Czy ja wyglądam na takiego, co się obraża bez powodu? :D
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 11.01.2011 23:17

hajduczek napisał(a):muszę znaleźć kogoś kto mi wytłumaczy jak się bawić z ustawieniami ręcznymi......bo z automatem to mi juz nie wystarcza :lol:

hajduczek napisał(a): ja mam tylko Canona S1 IS......ale bardzo dobrze mi sie nim robi zdjęcia :)

Czy aby te dwa zdania troszkę się ze sobą nie kłócą? :wink:

Jeśli, jak piszesz automat Ci nie wystarcza, to musisz sobie odpowiedzieć na kluczowe pytanie: do czego są Ci potrzebne ustawienia manualne? Co chcesz przez to osiągnąć? Wtedy szybciej otrzymasz jakąś pomoc.

Nie znam tego aparatu, ale wiem jedno: warunkiem koniecznym do zrobienia następnego kroku jest dokładne poznanie wzajemnych zależności (i płynących z tego konsekwencji) pomiędzy czasem, przysłoną i czułością, czyli ISO.

Dam Ci jeszcze przykład z innej beczki. Z kompaktami są czasem trudności nie do przeskoczenia. Nie wiem, czy Twój aparat ma tylko automatyczne ustawianie ostrości, czy również ręczne. W moim Fuji, którym robiłem do niedawna był tylko autofocus. Przy zdjęciach makropodobnych :wink: ustawiał ostrość na takim planie, na jakim chciał on, a nie ja, co powodowało u mnie powstawanie niezdrowych wypieków. :lol:
Jednym słowem różnych tematów jest tyle, że musiałabyś swoje problemy dokładniej wyartykułować. I chyba powinnaś się jednak zaprzyjaźnić z "pisanym słowem w kwestii foto". :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.01.2011 06:16

Lublin-deptak
Obrazek
..lubelski zamek, w prawym rogu widoczny dach kaplicy z przepięknymi, bizantyjskimi freskami
Obrazek
..Brama Grodzka...
Obrazek
..lubelskie lwy (tu jeden)
Obrazek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.01.2011 07:48

jan_s1 napisał(a):Nie znam tego aparatu...

Tu jest instrukcja po polsku.

Nie ma siły - jak czegoś nie wiesz - czytaj, jako i ja czytam :D

PS Z którym Fujikiem miałeś ten problem z łapaniem ostrości?
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 12.01.2011 07:56

jan_s1 napisał(a):
hajduczek napisał(a):muszę znaleźć kogoś kto mi wytłumaczy jak się bawić z ustawieniami ręcznymi......bo z automatem to mi juz nie wystarcza :lol:

hajduczek napisał(a): ja mam tylko Canona S1 IS......ale bardzo dobrze mi sie nim robi zdjęcia :)

Czy aby te dwa zdania troszkę się ze sobą nie kłócą? :wink:

myśle ,że nie :wink: .....
1)chodziło mi o to ,że dobrze mi się nim robi....bo dobrze mi "leży "w ręce.....czasem mnie miło zaskakują wyniki mojego szybkiego pstrykania :)
2)"automatem mi nie wystarcza "--w znaczeniu ,że chciała bym pobawić się ustawieniami manualnymi i zobaczyć co mi z tego wyjdzie

jan_s1 napisał(a):
Jeśli, jak piszesz automat Ci nie wystarcza, to musisz sobie odpowiedzieć na kluczowe pytanie: do czego są Ci potrzebne ustawienia manualne? Co chcesz przez to osiągnąć? Wtedy szybciej otrzymasz jakąś pomoc.

co chcę osiagnąć?....po prostu czegoś się nauczyć......spróbować swoich sił....wykorzystać wszystkie możliwości aparatu :)

jan_s1 napisał(a):
Nie znam tego aparatu, ale wiem jedno: warunkiem koniecznym do zrobienia następnego kroku jest dokładne poznanie wzajemnych zależności (i płynących z tego konsekwencji) pomiędzy czasem, przysłoną i czułością, czyli ISO.

może napiszę tak.....przed Canonem jakieś 13 lat temu robiłam zdjęcia Zenitem....później była jakś najzwyklejsza cyfrowa małpka Kodaka....całkowity automat....tak więc nigdy nie miałam do czynienia ze sformułowaniami "bilans bieli"...czułość"....czas-przesłona".....i właśnie z ich zależnościami....tutaj tkiwi problem :oops:

jan_s1 napisał(a):
Dam Ci jeszcze przykład z innej beczki. Z kompaktami są czasem trudności nie do przeskoczenia. Nie wiem, czy Twój aparat ma tylko automatyczne ustawianie ostrości, czy również ręczne. W moim Fuji, którym robiłem do niedawna był tylko autofocus. Przy zdjęciach makropodobnych :wink: ustawiał ostrość na takim planie, na jakim chciał on, a nie ja, co powodowało u mnie powstawanie niezdrowych wypieków. :lol:

tego nie wiem :?

jan_s1 napisał(a):Jednym słowem różnych tematów jest tyle, że musiałabyś swoje problemy dokładniej wyartykułować. I chyba powinnaś się jednak zaprzyjaźnić z "pisanym słowem w kwestii foto". :lol:

jestem wzrokowcem...najlepiej uczę się obserwując kogoś lub na swoich błędach......trudno mi załapać o co chodzi "autorowi" jakiś porad jeśli pisze używając fachowych określeń ....a ja nie znam powyższych "zależność".......dlatego pisałam,że muszę znaleźć kogoś w realu ,kto wytłumaczy mi co z czym i do czego......to Piotr się uparł ,że jednak da się mnie uratować online :wink: :lol: (mimo wszystko dzięki Piotruś).....Janie Tobie również dziękuję

:D .......spoko poradzę sobie....jak zwykle :wink: :papa:
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 12.01.2011 08:06

weldon napisał(a):
jan_s1 napisał(a):Nie znam tego aparatu...

Tu jest instrukcja po polsku.

Nie ma siły - jak czegoś nie wiesz - czytaj, jako i ja czytam :D

PS Z którym Fujikiem miałeś ten problem z łapaniem ostrości?

mam instrukcję po polsku :oops: i wiem co gdzie jest......ale chodzi właśnie o te ...jak to Jan dobrze ujął "zależności".......o wykożystanie tego w praktyce

ups...to nie było do mnie :oops: ...przepraszam spieszę się do pracy i czytam pobieżnie........chyba trzeba tutaj zakończyć tę dyskusję ,bo robi się OT :oops:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 12.01.2011 10:31

lubelski napisał(a):Lublin-deptak

Ładnie macie w tym Lublinie
:wink:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 12.01.2011 10:49

hajduczek napisał(a):...ale ja mam tylko Canona S1 IS.....)

Kochany S1 IS, moja pierwsza cyfrówka :!: :!: :!: :wink:
Jak go kupiłem to instrukcję po kilka stron dziennie czytałem. Więcej nie przyswajałem :oops: Jeszcze pilot od niego leży w szafie.
Po kilku latach padła matryca i Canon zachował się b. honorowo. Nowych matryc do S1 już nie było w produkcji i dostałem NOWEGO SX10 is, najnowszy wtedy model zaawansowanego kompakta Canona :!: . Mimo, że gwarancja dawno się skończyła.

Chwila wspomnień, kilka zdjęć z S1:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pozdrowienia dla canonierów :!:

i innych też :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.01.2011 18:07

Obrazek
Ostatnio edytowano 21.02.2012 08:07 przez weldon, łącznie edytowano 1 raz
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 17.01.2011 10:26

weldon napisał(a):

No, no, no :!:
fajne
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.01.2011 22:39

Dziękuję ...

Pogoda nie sprzyja fotografowaniu.
Z zimowego spaceru. Kolorów brak, nie ma światła, ale ... i tak jest pięknie :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 21.02.2012 08:09 przez weldon, łącznie edytowano 1 raz
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 19.01.2011 23:18

Ta fotka z mocowaniem mostu - bardzo fajne ujęcie ci wyszło.
Jakby jeszcze światło ci trochę sprzyjało to wyszłoby ekstra.
Podoba mi się bardzo.
Ale nie wychodź poprawiać w złotych godzinach :wink:
Bo to Twoje zdjęcie w czasie kiedy tam byłeś.
Widzę, że robisz sobie taki album stolicy pomalutku.
PZDR.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 20.01.2011 08:05

Crayfish napisał(a):Ta fotka z mocowaniem mostu - bardzo fajne ujęcie ci wyszło....

...ono byłoby fajne, byłoby...

...gdyby tej latarni nie było.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 20.01.2011 10:17

Jacek S napisał(a):
Crayfish napisał(a):Ta fotka z mocowaniem mostu - bardzo fajne ujęcie ci wyszło....

...ono byłoby fajne, byłoby...

...gdyby tej latarni nie było.

Weldon się nie odzywa, pewnie "wystempelkowuje" :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Moje miasto - strona 34
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone