Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje miasto

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pampalini
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pampalini » 29.05.2014 19:02

Z Beskidów.
kokos0
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kokos0 » 29.05.2014 19:05

No to jestem zdziwiony twoim pytaniem czy na pewno mieszkam w Wymysłowie. A napisz jaki beskid.
Pampalini
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pampalini » 29.05.2014 19:08

Beskid Śląski.
Wcześniej pisałem że Ustroń i gdzie leży.
kokos0
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kokos0 » 29.05.2014 19:12

Nie czytałem wcześniejszych postów, ale Ustroń piękne miasto. Wybieram się tam w tym roku na wycieczkę. :D :papa:
Pampalini
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pampalini » 29.05.2014 19:14

Śmiało, wpadnij, zapraszamy!
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 29.05.2014 19:17

Pampalini napisał(a):..........................

Obrazek

Piękny widoczek... i taki mi bliski :wink:
Pampalini
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pampalini » 29.05.2014 19:20

A taka ciekawostka; Ustroń jest jednym z najbliżej położonych miast w PL względem Chorwacji.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 29.05.2014 19:23

Pampalini napisał(a):A taka ciekawostka; Ustroń jest jednym z najbliżej położonych miast w PL względem Chorwacji.

Wisła ma bliżej, ale Ustroń bardziej mi się podoba :D
Pampalini
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pampalini » 29.05.2014 19:37

I to chyba tyle, no może jeszcze Żywiec i Cieszyn.
Paulka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paulka » 29.05.2014 19:52

greenrs napisał(a):
Pampalini napisał(a):..........................

Obrazek

Piękny widoczek... i taki mi bliski :wink:

Byłam dwa lata temu na warsztatach w Ustroniu i mieszkałam w widocznym na zdjęciu Tulipanie. Jakież było moje zaskoczenie gdy w wyposażeniu pokoju zobaczyłam bardzo dobrze działający zabytek ;)

Unitra_Taraban_3.jpg
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.05.2014 20:02

Paulka napisał(a):Byłam dwa lata temu na warsztatach w Ustroniu i mieszkałam w widocznym na zdjęciu Tulipanie.

A ja mieszkałem w Jaskółce, o ile mnie pamięć nie myli.

Super luksus, skórzane fotele, kolorowe telewizory ... ale tylko na korytarzach.
Oglądaliśmy tam mistrzostwa świata w Argentynie :D

Świeżo otworzony, a my dostaliśmy przydział na początek sezonu.

We wrześniu był wujek z ciocią i jak wrócili, to nie mogli sie nadziwić, że nam się podobało, taki był syf.
Fotele porżnięte i popalone, telewizory popsute, w pokojach brudno, stoliki i krzesła, brak ciepłej wody, albo w ogóle wody ... Brać robotnicza z całej Polski się przewaliła przez kilka miesięcy :D

Ech, podobno niektórzy tęsknią za tymi czasami ;)
Paulka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paulka » 29.05.2014 20:35

Myśmy mieli warsztaty w Magnolii. Między tymi dwoma sanatoriami było jeszcze jedno, które straszyło szkieletem, zero szyb. Strach było tamtędy przechodzić nocą. :)
Niemniej w Tulipanie było przytulnie i czyściutko. Obok wspomnianego radyjka kolorowy współczesny telewizor w pokoju, więc tym bardziej zaskakiwał widok niszczejącego budynku kilkadziesiąt metrów dalej.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 29.05.2014 20:58

walp napisał(a):e.
Ale, co za różnica: Brac, Brać, czy Brač; Rabać, Rabak, czy Rabac. :oczko_usmiech:

Holland ... Poland .... :)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 29.05.2014 23:58

weldon napisał(a):
We wrześniu był wujek z ciocią i jak wrócili, to nie mogli sie nadziwić, że nam się podobało, taki był syf.
Fotele porżnięte i popalone, telewizory popsute, w pokojach brudno, stoliki i krzesła, brak ciepłej wody, albo w ogóle wody ... Brać robotnicza z całej Polski się przewaliła przez kilka miesięcy :D

Ech, podobno niektórzy tęsknią za tymi czasami ;)

Ja aż tak bardzo nie tęsknię, choć muszę przyznać, że mam sentyment.
Odwiedziłem w tamtych czasach wiele z tych "piramid", jak je nazywamy, ale przyznam, że takich ekscesów nie pamiętam. Zawsze stanowiły synonim luksusu - oczywiście jak na polskie warunki i co ważne, prawie każdego robotnika było stać na krótszy lub dłuższy pobyt w jednej z nich lub innym o podobnym standardzie. Zdewastowane zostały znacznie później, w okresie postkomunistycznym i niektóre z nich do dziś nie podniosły się z ruin. Te, którym się udało są jednak dość drogie i stały się ostoją wypoczynku emerytów z grubszym portfelem lub tych zza zachodniej granicy.
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 30.05.2014 17:07

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Moje miasto - strona 137
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone