Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje miasto

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 09.12.2013 21:08

Doczytałam sobie w domu :wink:
Ale miło, że zapodałeś :D :D

Widzę jednak parę nowości w Warszawie :D
Mimo deszczu, ładnie widać...mnie zacinało śniegiem z deszczem :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.12.2013 21:16

Wydaje mi się, że w zeszłym roku nie było iluminacji Pałacu Staszica i Strony Dekerta na Rynku.
Co innego stało na skwerze Hoovera. Dopiero zaczynam chodzić i oglądać, natomiast, niestety, zaraz po odpaleniu już kilka się nie świeciło :)

Ale ogólnie ładnie jest.

Podobna cała iluminacja kosztuje za prąd 200 złotych dziennie, czy jakoś tak.
Ciekawe, czy płaci miasto, czy znów mają sponsora, bo trochę głupio wyglądało kiedyś jego logo wśród świeczek :D
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 09.12.2013 21:21

Jak gdzieś będzie, to pewnie znajdziesz :wink:
Myślę, że wygląda to równie imponująco, jak rok temu :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 09.12.2013 21:24

W Bydgoszczy nowość, jeżeli chodzi o świąteczne iluminacje. W tym roku na budynkach wyświetlane są ruchome i kolorowe motywy. Iluminację przygotowała firma Multidekor, która montowała świąteczne oświetlenie Zamku Królewskiego w Warszawie
Obrazek
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 09.12.2013 21:32

No proszę, to muszę do Bydgoszczy dotrzeć :D , niewątpliwie mam bliżej :wink:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 09.12.2013 22:39

ASIULA HK napisał(a):No proszę, to muszę do Bydgoszczy dotrzeć :D , niewątpliwie mam bliżej :wink:

Ale Wy tak nie za bardzo chyba za sobą przepadacie? :wink: Tak słyszałem. :)

Walp, widzę, że oprócz iluminacji przyroda też się postarała.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 09.12.2013 23:17

greenrs napisał(a):
ASIULA HK napisał(a):No proszę, to muszę do Bydgoszczy dotrzeć :D , niewątpliwie mam bliżej :wink:

Ale Wy tak nie za bardzo chyba za sobą przepadacie? :wink: Tak słyszałem. :)

Hmm, to prawda, że animozje bydgosko-toruńskie mają bogatą historię:
- przed wojną było woj. pomorskie ze stolicą w Toruniu. Powiadają, że w Bydgoszczy chodzono wówczas w walonkach. :lol:
- po wojnie do Torunia zjechała inteligencja wygnana z dawnych kresów m. in. kadra naukowa z Uniwersytetu Stefana Batorego zasiliła UMK
- za to nowe władze postanowiły inwestować w Bydgoszcz, jako zagłębie robotnicze. Zaczęły powstawać liczne zakłady produkcyjne, stadiony, filharmonia, opera (wiele lat budowana, ale jest), a ranga Torunia spadała.
- w 1975 roku oba miasta stały się wojewódzkimi, ale Toruń nadal był w cieniu Bydgoszczy :wink:
- po 1989 r. kiedy podział administracyjny uległ zmianie, większość urzędów wojewódzkich znalazła się w Bydgoszczy. W Toruniu jest Urząd Marszałkowski, Urząd Wojewody w Bydgoszczy. Oba miasta się rozwijają. Jedni uważają, że Miasto Kopernika nadrabia zaległości, inni, że chce zdominować Bydgoszcz. :wink:

Osobiście nic nie mam do tych z Piernikowa, bo ja nie jestem rodowitym mieszkańcem Grodu nad Brdą.
Z Brombergiem jestem związany przez życie zawodowe i kulturalne, bo u nas na prowincji nawet kina nie ma. :(

greenrs napisał(a):Walp, widzę, że oprócz iluminacji przyroda też się postarała.

Po śniegu nie ma już śladu.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 10.12.2013 00:01

walp napisał(a):Hmm, to prawda, że animozje bydgosko-toruńskie mają bogatą historię:
- przed wojną było woj. pomorskie ze stolicą w Toruniu. Powiadają, że w Bydgoszczy chodzono wówczas w walonkach. :lol:
- po wojnie do Torunia zjechała inteligencja wygnana z dawnych kresów m. in. kadra naukowa z Uniwersytetu Stefana Batorego zasiliła UMK
- za to nowe władze postanowiły inwestować w Bydgoszcz, jako zagłębie robotnicze. Zaczęły powstawać liczne zakłady produkcyjne, stadiony, filharmonia, opera (wiele lat budowana, ale jest), a ranga Torunia spadała.
- w 1975 roku oba miasta stały się wojewódzkimi, ale Toruń nadal był w cieniu Bydgoszczy :wink:
- po 1989 r. kiedy podział administracyjny uległ zmianie, większość urzędów wojewódzkich znalazła się w Bydgoszczy. W Toruniu jest Urząd Marszałkowski, Urząd Wojewody w Bydgoszczy. Oba miasta się rozwijają. Jedni uważają, że Miasto Kopernika nadrabia zaległości, inni, że chce zdominować Bydgoszcz. :wink:

Osobiście nic nie mam do tych z Piernikowa, bo ja nie jestem rodowitym mieszkańcem Grodu nad Brdą.
Z Brombergiem jestem związany przez życie zawodowe i kulturalne, bo u nas na prowincji nawet kina nie ma. :(

No to teraz już wiem skąd te animozje. Dzięki za wyjaśnienie.
Ale widzę, że nie ma tu jakiegoś głębszego podłoża historyczno-polityczno-kulturowego. Raczej kwestia ambicji - chyba do przeskoczenia... zwłaszcza dla młodego pokolenia.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 10.12.2013 05:28

Gwoli wyjaśnienia, ja z kolei, nie jestem, rodowitą torunianką :wink:
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 12.12.2013 21:46

To jeszcze coś z otwarcia :wink:

Obrazek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.12.2013 22:04

Patrząc na ten tłum, to chyba jeszcze zamknięte ;)
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 12.12.2013 22:05

weldon napisał(a):Patrząc na ten tłum, to chyba jeszcze zamknięte ;)

Wtedy tak...teraz już nie :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 12.12.2013 23:07

W Bydgoszczy też otwarcie.
Dziś wieczorem oddano do użytku Trasę Uniwersytecką. To największa inwestycja drogowa w historii miasta.
Obrazek
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 12.12.2013 23:10

walp napisał(a):W Bydgoszczy też otwarcie.Dziś wieczorem oddano do użytku Trasę Uniwersytecką. To największa inwestycja drogowa w historii miasta.

Mam nadzieję, że tam przynajmniej nie padało :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 13.12.2013 08:21

ASIULA HK napisał(a):
walp napisał(a):W Bydgoszczy też otwarcie.Dziś wieczorem oddano do użytku Trasę Uniwersytecką. To największa inwestycja drogowa w historii miasta.

Mam nadzieję, że tam przynajmniej nie padało :wink:

Nie padało.
Mikołaje się ścigali ...
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Moje miasto - strona 123
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone