Doczytałam sobie w domu
Ale miło, że zapodałeś
Widzę jednak parę nowości w Warszawie
Mimo deszczu, ładnie widać...mnie zacinało śniegiem z deszczem
greenrs napisał(a):ASIULA HK napisał(a):No proszę, to muszę do Bydgoszczy dotrzeć , niewątpliwie mam bliżej
Ale Wy tak nie za bardzo chyba za sobą przepadacie? Tak słyszałem.
greenrs napisał(a):Walp, widzę, że oprócz iluminacji przyroda też się postarała.
walp napisał(a):Hmm, to prawda, że animozje bydgosko-toruńskie mają bogatą historię:
- przed wojną było woj. pomorskie ze stolicą w Toruniu. Powiadają, że w Bydgoszczy chodzono wówczas w walonkach.
- po wojnie do Torunia zjechała inteligencja wygnana z dawnych kresów m. in. kadra naukowa z Uniwersytetu Stefana Batorego zasiliła UMK
- za to nowe władze postanowiły inwestować w Bydgoszcz, jako zagłębie robotnicze. Zaczęły powstawać liczne zakłady produkcyjne, stadiony, filharmonia, opera (wiele lat budowana, ale jest), a ranga Torunia spadała.
- w 1975 roku oba miasta stały się wojewódzkimi, ale Toruń nadal był w cieniu Bydgoszczy
- po 1989 r. kiedy podział administracyjny uległ zmianie, większość urzędów wojewódzkich znalazła się w Bydgoszczy. W Toruniu jest Urząd Marszałkowski, Urząd Wojewody w Bydgoszczy. Oba miasta się rozwijają. Jedni uważają, że Miasto Kopernika nadrabia zaległości, inni, że chce zdominować Bydgoszcz.
Osobiście nic nie mam do tych z Piernikowa, bo ja nie jestem rodowitym mieszkańcem Grodu nad Brdą.
Z Brombergiem jestem związany przez życie zawodowe i kulturalne, bo u nas na prowincji nawet kina nie ma.
Powrót do FotoCroClub - dyskusja