Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje miasto

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tymona
Cromaniak

Postnapisał(a) Tymona » 16.04.2009 14:45

Aniu - Głogów wpisany na listę miejsc w do odwiedzenia :D

Jacku - a gdzie to okienko?

pozdrawiam

Magda
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 16.04.2009 14:50

Pod zdjęciem jest link i więcej informacji.
Na Długiej, idąc w stronę Motławy to po lewej stronie przed dawnym Leningradem.
Pozdrowienia.

PS. I jeszcze info tu
Ostatnio edytowano 16.04.2009 14:52 przez Vjetar, łącznie edytowano 1 raz
Tymona
Cromaniak

Postnapisał(a) Tymona » 16.04.2009 14:52

JacYamaha napisał(a):Pod zdjęciem jest link i więcej informacji.
.

A był faktycznie - taki malutki :D

Dzięki :papa:
Ania W
Cromaniak

Postnapisał(a) Ania W » 16.04.2009 16:46

Tymona napisał(a):Aniu - Głogów wpisany na listę miejsc w do odwiedzenia :D

Magda Głogów na bank dobry wybór :!: :D Proponuję odwiedzić na początku września, kiedy będą obchody 900 rocznicy Obrony Głogowa, będzie można popatrzeć na autentyczną bitwę. :wink:

Jacku to "okienko" to fajna sprawa. Przyznaję, że jeszcze nie byłam w Gdańsku, a kiedyś tak byliśmy blisko...... Tylko nas "korki" odstraszyły. :(
Ania W
Cromaniak

Postnapisał(a) Ania W » 16.04.2009 18:18

Wiosenny Głogów cz.6

Spacer po Głogowskiej Starówce

Starówka została w całości zniszczona w czasie II wojny światowej. Po 1990 powstała na fundamentach, które pozostały. Po dzień dzisiejszy są prowadzone prace archeologiczne, a kamieniczki cały czas są budowane.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
dorota19
Croentuzjasta

Postnapisał(a) dorota19 » 16.04.2009 18:57

Ania czemu ja tych wszystkich miejsc w Głogowie nie widziałam???
Jak j wrzucę zdjęcia Koszalina to potencjalnych turystów wystraszę, więc lepiej może nie :D
Ania W
Cromaniak

Postnapisał(a) Ania W » 16.04.2009 19:01

dorota19 napisał(a):Ania czemu ja tych wszystkich miejsc w Głogowie nie widziałam???
Jak j wrzucę zdjęcia Koszalina to potencjalnych turystów wystraszę, więc lepiej może nie :D

Ha, bo nie chciałaś poznać tego pięknego miasta. :wink:
Ale zapraszam, co się odwlecze........ :lol:
A Koszalin...... cóż. ładna Katedra, kamieniczki, okolice....
No nie jest tak źle. :wink:
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 17.04.2009 13:58

Poczta

Obrazek
Ania W
Cromaniak

Postnapisał(a) Ania W » 17.04.2009 14:16

Spacer po Głogowie cz.7

Kościół Bożego Ciała - barokowy zabytek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Brama Szpitalna w tle Kościół Bożego Ciała:

Obrazek

Ruiny Teatru Miejskiego im.Andreasa Gryphiusa:

Obrazek

Obrazek

Synagoga

Obrazek

Synagoga - Lapidarium:

Obrazek
Ania W
Cromaniak

Postnapisał(a) Ania W » 24.04.2009 12:29

Wiosenny spacer po Głogowie cz.8

Fosa miejska powstała w XVII w. w czasie wojny 30 letniej:

Obrazek

Bastion Leopold:

Obrazek

Wejście do kazamaty i tunelu kontrminowego:

Obrazek

Widok na dalszą część fosy:

Obrazek

Warto przeczytać o Twierdzy Głogów

Pawilon Goethego w parku miejskim, zbudowany w 1910 r.

Obrazek

Obrazek

Sąd rejonowy w dole fosa:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kościół ewangelicki "Łódź Chrystusowa" - lapidarium :

Obrazek

Obrazek

Obrazek
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 24.04.2009 12:53

Aniu, widzę, że Głogów to bardzo ciekawe miasto, które zasługuje na niespieszny spacer jego ulicami. I jak tam zielono :) Chyba w Głogowie macie dużo parków? :)
Pozdrawiam serdecznie :papa:
Ania W
Cromaniak

Postnapisał(a) Ania W » 24.04.2009 13:10

Agnieszka dziękuję za pochlebne słowa o moim mieście. :D
Faktycznie dobrze zauważyłaś, mamy ładne parki. W samym Głogowie jest ich cztery i jest piękny teren do spacerów między Odrą i Starą Odrą. Są też wyznaczone szlaki turystyczne do pieszych i rowerowych wypadów. Okolice również mają swoją historię i ciekawe pod wzglendem krajoznawczym tereny.
Jeszcze raz zapraszam do Głogowa i jakby co to służę informacjami. :-)

A o parkach można było by założyć odrębny temat . :wink:

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłych , wiosennych chwil.
:papa:
Lidia K
Cromaniak

Postnapisał(a) Lidia K » 24.04.2009 13:17

Mnie też się spodobał Głogów, kamieniczki na Starówce pięknie odnowione :D . Ciekawe czy Głogów ma tyle zieleni co Brzeg. :?: Obserwowałam Twoje zdjęcia z pierwszych słonecznych wiosennych dni, na których było już widać zielone listki na drzewach. Jednak jeszcze wcześniej niż u nas na Dolnym Śląsku. Aż pozazdrościłam. Obiecuję sobie, że spędzę jutro dopołudnie na robieniu zdjęć w Brzegu. Niestety przez kilka wiosennych tygodni nie miałam możliwości :( .

Pozdrawiam
Lidia
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 24.04.2009 13:18

Pałac Opatów
Obrazek
Obrazek
Ania W
Cromaniak

Postnapisał(a) Ania W » 24.04.2009 13:25

Lidia bardzo się cieszę, że zainspirowałam Cię do spaceru i robienia wiosennych zdjęć. :D Będę bardzo ich ciekawa, ponieważ nie znam Brzegu, a też to miasto ma ciekawą historię.
Przyznam się, że moje zdjęcia były robione w połowie kwietnia, a pewno teraz Głogów jest bardziej zielony. :)

Wczoraj moja 6letnia córeczka wracała do domu z Tatusiem prze park i nie mogła się nadziwić jak jest zielono i pięknie. Cały wieczór przeżywała.
:lol: Chyba w weekend wybierzemy się na spacer do parku. 8)

Pozdrawiam serdecznie.
Ania.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Moje miasto - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies