Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje miasto

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 17.03.2012 12:08

niezła jest ta Sigma...a te przejscia tonalne...:)
am1974
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) am1974 » 17.03.2012 12:56

mab napisał(a):niezła jest ta Sigma...a te przejscia tonalne...:)

Bo to jest właśnie doskonały aparat do plenerów, architektury, portretu, do uchwycenia właśnie takich przejść tonalnych no i do tego jeszcze ta Foveonowa kolorystyka - aparat, który kocha światło i nie boi się scen o dużej rozpiętości tonalnej... :lol: Miałem już kilka aparatów innych firm, ale dopiero ten daje mi niesamowitą radość i swobodę fotografowania... Może ktoś się jeszcze do Sigmy przekona... :lol:

Pozdrawiam.
Artur
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 17.03.2012 13:10

aparat jak aparat to raczej sprawa matrycy... gdyby ja jeszcze tak zamontowano w jakims malym EVILu...;) bym ją juz miał....Sigma produkuje albo wielkie lustrzanki albo kompakty z niewymiennymi obiektywami;(
am1974
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) am1974 » 17.03.2012 13:22

mab napisał(a):aparat jak aparat to raczej sprawa matrycy... gdyby ja jeszcze tak zamontowano w jakims malym EVILu...;) bym ją juz miał....Sigma produkuje albo wielkie lustrzanki albo kompakty z niewymiennymi obiektywami;(

Każdy ma swoje preferencje... ;-)
Ja akurat lubię duże i ciężkie aparaty, które mają klasyczny wizjer...
Ergonomia i prostota jest też rzadko spotykana - żadnych zbędnych dupereli - taki cyfrowy analog jakby, za to też ją lubię... Jak to mówią każdy chwali swoje, ale matryca akurat robi ogromną różnicę jak dla mnie...
Są już pewne przecieki, że będzie EVIL od Sigmy i wiele osób już na niego ostrzy sobie zęby... :lol: Pozostaje tylko kwestia ceny czy będzie wystarczająco konkurencyjna w stosunku do innych rozwiązań, które już są na rynku...

Pozdrawiam.
Artur
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 17.03.2012 13:29

am1974 napisał(a):

Miałem już kilka aparatów innych firm, ale dopiero ten daje mi niesamowitą radość i swobodę fotografowania... Może ktoś się jeszcze do Sigmy przekona... :lol:

Mnie TŻ od śmierci mojego kochanego Pętaksika przekonuje, że to mógłby być najlepszy aparat dla mnie...
W sumie, to może ma rację, chociaż K5 za mną chodzi... :D
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 17.03.2012 13:37

oby to Sigma zrobila...przydalby mi sie jakis niewielki aparacik na wycieczki ;) a jako producent szkiel zapewne byloby co w razie potrzeby podpiąc pod nią. Ostatnio wyprodukowala nawet szkielka pod m43...
am1974
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) am1974 » 17.03.2012 13:49

Anai napisał(a):
am1974 napisał(a):

Miałem już kilka aparatów innych firm, ale dopiero ten daje mi niesamowitą radość i swobodę fotografowania... Może ktoś się jeszcze do Sigmy przekona... :lol:

Mnie TŻ od śmierci mojego kochanego Pętaksika przekonuje, że to mógłby być najlepszy aparat dla mnie...
W sumie, to może ma rację, chociaż K5 za mną chodzi... :D

K5 to ciekawa puszka, na pewno bardziej uniwersalny - użyteczne wysokie ISO i lepszy AF, do tego uszczelnienia, ale na pewno będzie droższy a jak do tego dojdą jeszcze dobre obiektywy... chyba, że masz jakąś fajną szklarnię w spadku po poprzedniku... Zależy jeszcze jaka tematyka zdjęć będzie u Ciebie dominująca... ale to już Twoja decyzja i ból głowy... ;-) W Foveonie wbrew wielu opiniom bardzo łatwo się zakochać i już nie chce się nic innego... Wiem to po sobie... A wcześniej też kilka lat używałem Pentaxa... :lol:

Pozdrawiam.
Artur
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 17.03.2012 14:09

am1974 napisał(a):K5 to ciekawa puszka, na pewno bardziej uniwersalny - użyteczne wysokie ISO i lepszy AF, do tego uszczelnienia, ale na pewno będzie droższy a jak do tego dojdą jeszcze dobre obiektywy... chyba, że masz jakąś fajną szklarnię w spadku po poprzedniku... Zależy jeszcze jaka tematyka zdjęć będzie u Ciebie dominująca... ale to już Twoja decyzja i ból głowy... ;-)

Na razie nie ma mowy o żadnej decyzji
- mam Olka e620 i pewnie dopóki sam nie padnie, to nie będę się rozglądać za niczym nowym :D
ale temat Sigmy przewija się od czasu do czasu w naszym domu ;)
a z pentaxa został mi filtr UV i osłona na obiektyw :lol:
am1974
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) am1974 » 24.03.2012 20:34

Dzisiejszy spacerek, ciepło i słonecznie i niebo takie jak lubię... ;-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam.
Artur
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.03.2012 20:50

Nieśmiertelna Ola ;)

Pusto, jakby wszyscy na most poszli :D

Wydawało mi się, że dziś,( a może to wczoraj było?), jakaś impreza, chyba soniaka, z dmuchanymi zabawkami pod centrum olimpijskim była?

Chyba jednak wczoraj :)

Sporo osób też pod fontannami siedziało.
Próbowałeś fotografować w centrum w muzeum?

Miałem w zeszłym, chyba w zeszłym, tygodniu tam przeprawę z cieciem, ale mi się spieszyło już i sobie odpuściłem.

Już wiem ... wczoraj nad Kanałkiem spacerowałem :)

Obrazek

A dziś tutaj ... Przy pomniku Ratajzera.

Obrazek

Pozdrawiam :)
am1974
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) am1974 » 24.03.2012 21:10

weldon napisał(a):Nieśmiertelna Ola ;)

Pusto, jakby wszyscy na most poszli :D

Wydawało mi się, że dziś,( a może to wczoraj było?), jakaś impreza, chyba soniaka, z dmuchanymi zabawkami pod centrum olimpijskim była?

Chyba jednak wczoraj :)

Sporo osób też pod fontannami siedziało.
Próbowałeś fotografować w centrum w muzeum?

Miałem w zeszłym, chyba w zeszłym, tygodniu tam przeprawę z cieciem, ale mi się spieszyło już i sobie odpuściłem.

Pozdrawiam :)

Dzisiaj też jakaś impreza była pod centrum olimpijskim... Sporo ludzi, robiłem tylko na zewnątrz nawet nie wchodziłem do środka, bo strasznie spodobał mi się sam budynek i mało czasu miałem w sumie... ;-)

Pozdrawiam.
Artur
am1974
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) am1974 » 25.03.2012 20:03

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 25.03.2012 20:18

weldon napisał(a):
Obrazek

Ciekawe toto jest. Podoba mi się, ale chyba jakoś inaczej bym to kadrował. Nie wiem jeszcze jak. Jak się dowiem, to Ci powiem. :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 25.03.2012 20:29

am1974 napisał(a):(...)

Dziabnij, albo wystempelkuj tego cienia w PD, bo strasznie świeci, a szkoda tych kadrów :)
jan_s1 napisał(a): ... chyba jakoś inaczej bym to kadrował. Nie wiem jeszcze jak. Jak się dowiem, to Ci powiem. :)

Kombinuj ;)

Obrazek

Może tak:

Obrazek

A może tak:

Obrazek

Zwykły blok, tylko taki udziwniony :D

To jest ładne:

Obrazek

:D
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 25.03.2012 20:50

weldon napisał(a):Kombinuj ;)

Może tak (tylko ta jakość... :( ):

Obrazek

albo tak?

Obrazek

:wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Moje miasto - strona 73
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone