Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje greckie lato. Nie tylko Kreta.

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.11.2017 09:10

Patrzę na zdjęcia i kilka przywołuje mi miłeee wspomnienia....

Ta plaża w Bali.... zaznaczana jest na mapach jako atrakcyjna - czy to ta z żółtymi parasolami?

Bardzo fajne to miejsce w Chanii....jego nie odkryłam...
Obrazek

Bardzo mi się podobał punkt skrzynek pocztowych widoczny na Twoich zdjęciach:
Obrazek ....ni listonosz się nie na męczy :D

Taka długa wyprawa to fajna sprawa...
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 02.11.2017 18:07

Z Bali pamiętam tłumy Rosjanów tylko.
Kurczę, pierwszy raz widzę zachmurzoną Chanię! :)

Triopetra - niestety nie byliśmy

:boss: :papa:

Juz prom?
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 02.11.2017 18:55

Triopetra fantastyczna 8) ! Dla takich miejsc, chętnie wybrałabym się na Kretę raz (co najmniej :wink: ) jeszcze...
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 02.11.2017 20:12

kulka53 napisał(a):tylko załamują mnie nieco wspomniane setki aut :? .
Wygląda na to że wrzesień to faktycznie pełnia sezonu na Krecie :roll: .

Pierwszy raz byłam na Krecie w sierpniu 1999, czyli wysoki sezon, ale "to se ne vrati". We wrześniu 2007, w niektórych miejscach np. na Elafonissi aut było sporo, ale nie dziesiątki autokarów z biur podróży. Ale już taka Falasarna była w zasadzie pusta. Teraz zatłoczone są wszystkie miejsca z przewodników. Plaża bez parasolek to chyba tylko tam, gdzie trzeba spory kawałek dojść piechotą :wink: Łatwy dojazd, a raczej dolot i mnóstwo wypożyczalni nakręcają przemysł turystyczny. Cieszą się ci, którzy z tego żyją. My trochę mniej :(

Buber napisał(a):
Kreta jest wspaniała, ale te odległości ..

Jakie tam odległości, tylko 1000 km po Krecie zrobiliśmy :oczko_usmiech:

piekara114 napisał(a):Ta plaża w Bali.... zaznaczana jest na mapach jako atrakcyjna - czy to ta z żółtymi parasolami?

Tego nie wiem, sama gwiazdki nie przyznaję :D

piekara114 napisał(a):Bardzo fajne to miejsce w Chanii....jego nie odkryłam...

Na rogu Theotokopoulou idąc od placu Talos.

piekara114 napisał(a):Bardzo mi się podobał punkt skrzynek pocztowych widoczny na Twoich zdjęciach:

Kiedyś myślałam, że to amerykański zwyczaj ze względu na ogromne odległości. Tam te skrzynki były ładniejsze i bardziej fikuśne, te są takie zwyczajne, ale i tak w kupie prezentują się lepiej niż pojedynczo :D

tony montana napisał(a):Z Bali pamiętam tłumy Rosjanów tylko.

Nie tylko z Bali :wink:

dangol napisał(a):Triopetra fantastyczna 8) ! Dla takich miejsc, chętnie wybrałabym się na Kretę raz (co najmniej :wink: ) jeszcze...

Dokładnie tak zrobiliśmy, ale parking z frekwencją jak w Pasażu Grunwaldzkim chyba zniechęcił nas do następnych odwiedzin :(
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 02.11.2017 21:14

30 września, niedziela

Pozostała nam najmniej satysfakcjonująca część urlopu- powrót do domu. Z powrotem zawsze jedzie się gorzej.

Zakupy i śniadanie w Kamena Vourla i kąpiel w Termopilach to już rytuał.
Sklep wolnocłowy- żaden interes, ale jakieś butelczyny jeszcze lądują w bagażniku.

W Macedonii skręcamy do Veles. Jesteśmy już głodni. Z poprzednich wycieczek znamy knajpę nad Vardarem, w której można zjeść pstrąga. Mimo późnej pory na targowisku odbywa się jakiś handel. Miodu nigdy za dużo, pomidory tez zjemy, bo po naszych śladu już nie ma. A w cukierni obok sprzedają baklawę. Jadąc w pierwszą stronę wymienialiśmy na granicach pieniądze serbskie i macedońskie, bo rozliczenia w €€ zawsze słabo wychodzą. Za paliwo i hotel płaciłam kartą.

DSC_0385 (Kopiowanie).JPG

DSC_0386 (Kopiowanie).JPG

DSC_0393 (Kopiowanie).JPG

DSC_0396 (Kopiowanie).JPG

DSC_0397 (Kopiowanie).JPG

DSC_0399 (Kopiowanie).JPG

DSC_0402 (Kopiowanie).JPG

DSC_0406 (Kopiowanie).JPG

DSC_0407 (Kopiowanie).JPG

DSC_0409 (Kopiowanie).JPG

DSC_0412 (Kopiowanie).JPG

DSC_0412a.jpg

DSC_0415 (Kopiowanie).JPG

DSC_0418 (Kopiowanie).JPG

DSC_0419 (Kopiowanie).JPG

DSC_0425 (Kopiowanie).JPG

DSC_0436 (Kopiowanie).JPG

Nocleg w Serbii rezerwowałam dzień wcześniej więc mamy nadzieję, że mimo późnej pory na nas czekają. Cruiser Hotel urządzony na barce stojącej na Morawie w Cuprija będzie alternatywą dla Paracina.
Zawsze zastanawiam się z czego żyją właściciele takich obiektów. Byliśmy jedynymi gośćmi w knajpie i w hotelu, a rano kręciło się 5 osób z obsługi. Ogólnie czysto i przytulnie. Zastrzeżenia miałam do rodzaju przykrycia- koc bez prześcieradła pod spodem, czyżby był wymieniany dla każdego gościa 8O
Wyjechaliśmy dość późno, śniadanie podano dopiero o ósmej. O wcześniejsze trzeba poprosić, czego wczoraj nie zrobiliśmy. Rano było 8 stopni :(

DSC_0442 (Kopiowanie).JPG

DSC_0445 (Kopiowanie).JPG

DSC_0446 (Kopiowanie).JPG

DSC_0447 (Kopiowanie).JPG

DSC_0450 (Kopiowanie).JPG

DSC_0451.jpg

DSC_0451a.jpg

DSC_0451b.jpg

DSC_0452 (Kopiowanie).JPG

DSC_0453.jpg

DSC_0459 (Kopiowanie).JPG

DSC_0460 (Kopiowanie).JPG

DSC_0461 (Kopiowanie).JPG

DSC_0464a (Kopiowanie).JPG

DSC_0465 (Kopiowanie).JPG

DSC_0472 (Kopiowanie).JPG

DSC_0476 (Kopiowanie).JPG

DSC_0479 (Kopiowanie).JPG

Sądziliśmy, że 1go października już nie powinno być zatorów na granicach. Nic bardziej błędnego, na wjazd do Unii czekaliśmy równo 2 godziny.

Reszta to tylko ki-lo-me-try drogi. :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.11.2017 22:28

Dziękuję, że zabrałaś nas w ta wspaniałą podróż.... :papa:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 03.11.2017 09:19

Ja również dziękuję, super wakacje mieliście :papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 03.11.2017 19:31

Fajne łabądki ręcznikowe na koniec
Pani w hotelu na Rodos nam takie codziennie robiła.... i serduszka i piki karo i trefle ;0
WeraAnka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WeraAnka » 06.11.2017 08:41

Miło jest oglądać miejsca w których ostatnio się było... :D
Poprzednia strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Moje greckie lato. Nie tylko Kreta. - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies