napisał(a) Heterka » 08.05.2013 12:47
Szybkimi krokami nadchodził lipiec i urlop, a my nic zapowiada się siedzenie w domu. Brak funduszy skutecznie nas ogranicza, ale może by tak skoczyć nad nasze morze, powspominać wszak nie byłam tam kupę lat. Znajomy polecił nam domki w Sobieszewie, meill napisany i zarezerwowane, zaliczka wysłana.
Pojechaliśmy w 5 osób w tym 2 letnie dziecko. Warunki w Ośrodku nijakie, domki – pokoik z łazienką zaniedbane, wyposażenie z lat osiemdziesiątych. Do plaży daleko nie 200 m jak było w ofercie, ale ze 2 km. A co mnie najbardziej wkurzyło to właściciel żądał od nas innej kwoty za wynajem niż była ustalona meilowo. Stwierdził, że się pomylił. Stanęło na tym, że kwotę różnicy podzieliliśmy na połowę i dodali do ustalonej meilowo ceny .
Jednym słowem nie udane wakacje, wróciliśmy wcześniej bo nam się nasze ,maleństwo rozchorowało - dostała wirusowego zapalenia jamy ustnej i 40 stopni gorączki. Ośrodek zdrowia w Sobieszewie, w nocy jakiś szpital w Gdańsku. Katastrofa. Trochę zwiedziliśmy Gdańsk, Gdynię i Sopot. Zrobiliśmy sobie sentymentalną wycieczkę w deszczu na Hel i zaliczyliśmy 2 godzinny przejazd powrotny przez Gdańsk ( korki gorsze niż w Krakowie ). Plaża piękna, ale zimno, o kąpieli i opalaniu można zapomnieć. Nawet nie rozebraliśmy się do stroju bo albo wiało, albo lało. A pod koniec to nawet strach było jechać samochodem na plażę, bo spotkaliśmy rozpaczającego wczasowicza z żoną i 2 dzieci, któremu ukradli samochód. Jedyny pozytyw to dobre jedzenie w knajpkach w Sobieszewie.
Powiecie, ze marudzę. Może i tak. Poprzewracało się w głowie babie od tej Chorwacji i kaprysi ( jak powiedziały moje koleżanki w pracy ), ale uwierzcie mi nigdy więcej naszego zimnego morza i kapryśnej pogody.
A wracając do moich koleżanek to rok później w 2012 roku pojechały całą grupą z rodzinami właśnie do tego Ośrodka w Sobieszwie – ja ich za bardzo nie odwodziłam od wyjazdu, wyraziłam tylko obiektywnie swoją opinię. Jakież było moje zdziwienie ( i satysfakcja - jestem złośliwa ) jak wróciły niezadowolone i przyznały mi rację w mojej ocenie tego miejsca.
Postaram się znaleść jakieś zdjęcia i wkleić.
Pozdrowienia