Katerina napisał(a):
travelAch cudna Komiža i te kolory o zachodzie słońca
A winko to widzę ,że po karafce na łebka
Panienka się myli z powodu źle panienka widzi z powodu zdjęcie kiepskie
Ta druga to obićna, točena voda, czyli...kranówa do zrobienia bevandy z winem i lodem
Katerina napisał(a):Magda O.Ja już poczułam tą fjakę
Super.
Taki jest zamysł tej relacji, żeby inni też poczuli
Katerina napisał(a):Np. zamiast šećer mówią cukar (zuzcherro), zamiast baka i djed - tu funkcjonują nona i nono, a okno to nie chorwackie: prozor, tylko ponistra (finestra).
Czyli nos i oko nie myliły Czyli Bella Croatia
Bardziej odpowiadała mi kompozycja komiška niż ta z miasta Vis
Mówisz, że będzie więcej Visu niż Komižy? Hmmm, ciekawe... W sumie dobrze, bo Vis poznaliśmy słabiej, a wydaje mi się interesujący
... mówiła idealną štokavicą , jak pani z telewizji
O, fajnie że relacja ruszyła. Siedzę w domu (niestety dopadła mnie koronka, ale przechodzę w miarę spokojnie - typowo grypowo) i powoli aplikuję sobie Twoje lekarstwo.
A na śmierć byłabym zapomniała
Gdzie się podziała Twoja sąsiadka
I ja! W swoich relacjach świetnie potrafisz oddać klimat odwiedzanych miejsc.
A zdjęć Komiży nigdy dosyć! Czuję, że i ja zakochałabym się w tym miasteczku.
Przypomniał mi się "Przewodnik po wyspie" Senka Karuzy. Dużo tam było takich smaczków.
Nie potrafię inaczej i chyba najlepszym rozwiązaniem byłaby jakaś robinsonada, albo wiocha zabita dechami,
bo chyba w tym wszystkim chodzi o to, żeby spowolnić wszystkie procesy życiowe i wpaść w jakiś rodzaj
medytacjo-kontemplacji. Niestety chorwackie adhd mi w tym nie pomaga.
A to, to pozwolę sobie zachować w moim "skarbczyku cytatów" mądrych ludzi.Katerina napisał(a):(...) to również taki stan, gdy nic cię już nie dziwi, choć nadal zachwyca, lub koi. Albo inaczej - gdy wciąż dziwi cię, że pewne rzeczy nie nudzą ci się, chociaż już wszystko o nich wiesz (...)
A to, to pozwolę sobie zachować w moim "skarbczyku cytatów" mądrych ludzi.
Ani krzty kpiny w tym nie ma.Katerina napisał(a): Kpij, kpij
Katerina napisał(a):
Mimo zamglenia dość wyraźnie widać Svetac, a nawet Brusnik.
Katerina napisał(a):Widać dobrze Sušac w kształcie mandoliny, który odwiedziłam rok wcześniej, Lastovo i Korčulę.
Katerina napisał(a):Mogę sobie kontemplować detale - np różnych drzwi...
Katerina napisał(a):
Powrót do Nasze relacje z podróży