megidhWyspa jest fantastyczna. Bardzo mi się podoba.
Tylko jak to Twoje przemieszczanie się ma się do tytułowej fjaki. Przecież miałaś leżeć i nic nie robić, a tu co rusz odkrywasz przed nami jakieś inne miejsca, które odwiedziłaś.
Gosiu, już wspomniałam, że fjaka może objawiać się podczas słodkiego lenistwa, można ją poczuć nie odrywając się od znanych czynności, przyjemności, miejsc i ludzi, ale też przenosząc się - dosłownie i przenośni - w zupełnie inne obszary. A gdzież lepiej, jak na środku Jadrana, mając tylko autochtonów wokół siebie?
gusia-s Dziś rano kolejny wstrząs o sile 4,7.
boboo Nie ma co ukrywać.
Trzęsło, trzęsie i będzie trząść.
Że też nie można wypracować systemów wczesnego ostrzegania i reagowania
Dlaczego to zawsze zaskakuje, jak zima drogowców??
Ural Oby do lata. Będą ogórki gruntowe, a wtedy biała surowa kiełbasa z majerankiem upieczona na ruszcie czy szaszłyk z karkówki z cebulą w towarzystwie mizerii smakuje wybornie.
Uwielbiam, chociaż obecnie ...z trudem przychodzi mi myślenie o białej kiełbasie
W Wielkanoc miałam ją w różnych postaciach - najlepsza była ta pieczona w ciemnym piwie
CRObertoTak,efekt pierwszego razu robi swoje...
To też, był świetny rejs
Z przyjemnością sobie go przypomniałem...
Link, dla wygodnych
O, jak miło
Tamten rejs był po prostu epicki i homerycki
, a poza tym inicjacja dalekomorska na małej jednostce
Różnica jest taka, że ten pierwszy wprawił mnie w euforię, a ten ostatni był dość nostalgiczny. Czasem jest tak, że morze wywołuje w człowieku pewne nastroje, a czasem jest odwrotnie - nastroje wniesione na pokład decydują o odbieranych wrażeniach.
Zanim dojdziemy spacerkiem
do latarni morskiej na Palagruży, to podzielę się najnowszymi wieściami z Komiży.
Oto artykuł, który opisuje skandal jaki wybuchł po pewnej decyzji pani burmistrz Komiży:
https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/ ... Q-GtxdTcF4W skrócie - pani burmistrz ogłosiła, że takie obrazki, które tworzyły koloryt wyspy i miasteczka nie będą już możliwe do zobaczenia...
Miejscowym ma się zakazać puszczania swoich zwierząt "luzem" na wypas...
Dotyczy to : koni, osłów, mułów, kóz, owiec, gęsi, kur, indyków, kaczek (może któreś pominęłam, ale i tak krów tam nie widziałam), które będzie można hodować tylko we własnej "zagrodzie", lub uwiązane w jej pobliżu
Pani burmistrz tłumaczy to potrzebą wdrażania nowoczesnych zasad sanitarnych i "odwrotu od czasów sprzed stu lat" - i nie ma to nic wspólnego z pandemią.
Miejscowi twierdzą, że sprawa ma drugie dno, ale nie będę wyjaśniać - kto chce, ten sobie doczyta.
Na co gradonačelnica odbija piłeczkę i twierdzi, że w większości miast na innych wyspach takie prawo obowiązuje od dawna - chodzi o wymogi higieny, smród i obrzydzenie dla...turystów
Nie wyobrażam sobie trzymania stadka kóz (np. 6 ciu), czy osiołka uwiązanych do poletka właściciela - wszyscy wiemy jak wyglądają "łąki"
na wyspach - ziemia jest wyschnięta w okresie lata i zwierzęta muszą się przemieszczać, żeby znaleźć coś zielonego do jedzenia
A zupełnym absurdem jest to, że ten przepis obejmie też wysepki Svetac, Sušac, Biševo i Palagrużę , które wchodzą w skład gminy Komiża
W relacji ViP - Goulash opisałam wizytę na Sušcu - mieszka tam jeden pasterz i jego owce drepczą po całej wyspie, a osiołek, króliki i kury latarnika też swobodnie spacerują po interiorze.
To samo było na Svetcu - te piękne
tovary właśnie wróciły do gospodarzy po wypasie samopas
, czy może wystarczy: po samopasie?
Na lokalnych forach Komiżanie i Višanie (nowe prawo ma być wprowadzone również w mieście Vis) już się śmieją - ciekawe, czy policja będzie codziennie płynąć na Palagrużę, żeby sprawdzić, czy jedyny osioł jest uwiązany, żeby nie wadzić...turystom
Podpisałam dzisiaj petycję - link do niej jest zaznaczony na niebiesko (peticiju), zaraz przed zdjęciem pani burmistrz w artykule. Cała czynność zajęła mi 60 sekund. Po wypełnieniu czterech pól formularza przysłano mi na maila link, który ma potwierdzić mój podpis. I tyle.
Jeśli są tu Czytelnicy odwiedzający Vis - zachęcam do tej akcji - jeśli chcemy jeszcze zobaczyć jego oblicze, jakie znaliśmy do tej pory.
Tych, którzy nie byli, ale zamierzają , albo w ogóle nigdy
, również zachęcam