CRObertoRóżne są barwy i odcienie szczęścia
Coraz bardziej ,ten Gulasz mnie intryguje...
Czujesz blue-sa
Odcinek 10 - Pelagosa, Pelogosa, Diomeda - czyli Palagruža - cz. 1Dopływamy do plaży Velo Žalo - najbezpieczniejszego miejsca do "parkowania" przy wyspie.
Piesa Kalipso dzielnie wytrzymała przez 7 godzin, ale już nie może się doczekać, żeby iść do toalety
Przygotowania do desantu wcale nie są takie łatwe, dużo tu małych wystających skałek, a oprócz nas są tu jeszcze dwie jednostki. Byłam tak podekscytowana dotarciem do miejsca, które było moim celem i marzeniem od kilku lat, że nie pamiętam
, czy wykorzystaliśmy jedną z jedynych dwóch bojek, czy kotwiczyliśmy
Ten mały ponton...
... musi unieść prowiant dla latarnika
, jedzenie i wino dla nas, brykiety, ten grill...
Zostaje więc miejsce tylko na dwoje i psa
Dwoje, bo Darko zostawia Małża na jednostce i transportuje najpierw mnie .
Pilnuję sprzętu
; w tym czasie dobija do plaży ekipa z Lastowa - Chorwaci z dużego jachtu za nami, a Kapetan wraca po małżonka.
Od porannej kawy i jakiejś słodkiej przekąski do niej nic nie jedliśmy, więc pierwsza rzecz, to vatra i riba
Chłopaki z Lastova zażywają kąpieli na wciąż nasłonecznionej plaży.
Na obiadokolację będzie
zubatac -
dentex ( nie mylić z zębaczem) - ryba drapieżna, osiągająca metr długości i wagę do 16 kilogramów.
W czasie, gdy Darko przyrządza ryby - a robi to błyskawicznie, ja mam za zadanie pokroić pomidory, cebulę i ogórki na sałatkę.
Zdradzę Wam pewien patent na ogórka - zawsze zachwycałam się sposobem, w jaki Kapitan "zdobi" plasterki ogórka do sałatek i to w warunkach survivalowych, ale nie miałam okazji zapytać o technologię.
Ogórek nie jest obrany ze skórki, a plasterki mają "koronkową" , ciemnozieloną obwódkę .
Teraz mamy czas na konsultacje ( nie zrobiłam zdjęć) - Ogórek po całej długości jest smagnięty lekko widelcem od góry do dołu - potem po pocięciu go na plasterki wychodzi "ażur' na obrzeżach plasterków
Myślałam, że to do dekoracji, ale chodzi o coś zupełnie innego . Świat mnie zaskakuje nieustannie
Rzeźbię sobie ogórka
Mąż pływa (ja, głupia, zasuwam przy robieniu kolacji), Darko rozmawia z ziomami z Lastova.
Ryba po obróbce wygląda i smakuje wyśmienicie - ma zwartą i mięsistą konsystencję, taka potrawa dla twardzieli
Do tego moja sałatka
Po posiłku - ja bez kruha, ale reszta wycieczki folgowała sobie, ciekawe dlaczego ja jestem ciągle na końcu
, wspinamy się pod górę, by zdążyć do latarni przed zachodem słońca.
Cień kładzie się na plaży w błyskawicznym tempie.
Im szybciej wejdziemy na klif, tym więcej uda się zobaczyć w świetle bardzo późnego popołudnia.
O tej porze roku, po upalnym lecie, wyspa jest wyschnięta na wiór...
Ale od późnej jesieni do czerwca wygląda tak...
(Zdjęcia z sieci)
"
Z ekologicznego punktu widzenia wyspa jest wyjątkowa w całej Chorwacji ze względu na bardzo łagodny klimat i znikome opady. Ich całkowita wartość wynosi tylko 270 mm rocznie. Wyspa nie zamarza. Średnia temperatura w styczniu wynosi 11,5 ° C, a średnia temperatura w lipcu wynosi 24,4 ° C. Dlatego wyspa Palagruža jest jedynym miejscem w Chorwacji, gdzie prawdziwa subtropikalna roślinność, która zostałaby zniszczona przez mróz, ma się dobrze. Przeważnie wyspa zmienia kolor na zielony jesienią i zimą, lata są suche i gorące. Podobna roślinność jak w Palagružy występuje na Cyprze, Malcie lub w Izraelu.(Wikipedia)"
Ok, pewne źródła podają, że jest więcej wilgoci, ale nie bądźmy drobiazgowi
Niektórzy twierdzą, że wyspa ma powiązanie geologiczne z wyspami mórz Jońskiego i Egejskiego, ze względu na klimat, roślinność, wahania temperatur...
Wyspę porastają rośliny endemiczne, np.
palagruški kupus..
...kwiatki nie maja nic wspólnego z kapustą, ale ich liście mogą się kojarzyć z młodą wersją tej rośliny (zdjęcia z netu)
(
https://hirc.botanic.hr/fcd/DetaljiFram ... Vrste=1815)
Podobna odmiana występuje na Velebicie.
A my mamy przyjemność widzieć oleandry w pełnym rozkwicie - we wrześniu
I naszego Odyseusza - coraz mniejszego...
C.d. nastąpi