- nasz parking i stromy podjazd
- zachód słońca widziany z perspektywy naszego tarasu
- pierwszy zjazd do B V od Splitu
- promenada przy marinie
santosz napisał(a):Witaj, widze ze Twoje wypady pokrywaja sie z moimi dotychczasowymi i planowanymi. Za miesiac ruszamy do Cro. Tym razem pierwszy raz do Baskiej Vody. W planach Dubrovnik,Mostar i Miediugorje, Kravica. Czy trzy ostatnie da sie zrobic w jeden dzień?
Czy w Wiedniu byliscie długo i co warto zobaczyc w ciagu kilku godzin?
arko2007 napisał(a):santosz napisał(a): W planach Dubrovnik,Mostar i Miediugorje, Kravica. Czy trzy ostatnie da sie zrobic w jeden dzień?
Witaj Naturalnie tak, da się to zrobić -zacząłbym od Mostaru, ja jechałem Jadranką, natomiast wy możecie wykorzystać autostradę będzie prędzej. Mostar zajmie wam około 3-ch godzin zapewne będą tłumy, ale dacie radę. Medziugorie mała miejscowość - klasztor z wejściem na górę objawień myślę że max 3h.Natomiast na
wodospady Kravica również 3h max. wraz z kąpielą dla ochłody. Z pewnością będziecie zmęczeni, ale naprawdę warto. Po Kravicy możecie dojechać do autostrady jeśli zechcecie. Ja jednak polecam jazdę przez masyw Biokovo z aparatem w ręku widoki i droga naprawdę fajne.
Sensowne parkowanie to tylko P+R. Cena jest śmieszna 3,6 eur/dzień, jest duży, piętrowy, w cieniu i zawsze znajdzie się tam miejsce parkingowe więc na prawdę nie ma sensu szukać i tracić czas. Polecam P+R Edberg, obok stacja metra (bilet całodzienny to coś 7 eur, ale dzieci za darmo - musisz mieć ich legitymację szkolną). My zaliczyliśmy Wiedeń na sylwestra 2014/2015 oraz rok temu przy powrocie z Włoch (w mojej relacji dojadę do tego odcina ok. środy, jeśli nie doczekasz to odezwij się na priv).arko2007 napisał(a):Co do Wiednia to byliśmy, tu kilka godzin po przerwie na drzemkę, na autostradzie i byliśmy niedospani. Myślę że największym problemem, będzie zaparkowanie auta w sensownym miejscu. Ale zapomniałbym jest metro
Na pewno warto zobaczyć katedrę i nieopodal jest pałac Hofburg ogromny kompleks pałacowy w centrum i kościół Karlskirche
to niewiele ale z pewnością zajmie wam dużo czasu.
piekara114 napisał(a):Fajnie spisywać relację i po czasie móc do niej zajrzeć ponowniearko2007 napisał(a):santosz napisał(a): W planach Dubrovnik,Mostar i Miediugorje, Kravica. Czy trzy ostatnie da sie zrobic w jeden dzień?
Witaj Naturalnie tak, da się to zrobić -zacząłbym od Mostaru, ja jechałem Jadranką, natomiast wy możecie wykorzystać autostradę będzie prędzej. Mostar zajmie wam około 3-ch godzin zapewne będą tłumy, ale dacie radę. Medziugorie mała miejscowość - klasztor z wejściem na górę objawień myślę że max 3h.Natomiast na
wodospady Kravica również 3h max. wraz z kąpielą dla ochłody. Z pewnością będziecie zmęczeni, ale naprawdę warto. Po Kravicy możecie dojechać do autostrady jeśli zechcecie. Ja jednak polecam jazdę przez masyw Biokovo z aparatem w ręku widoki i droga naprawdę fajne.
Jeśli mogę coś od siebie: jesi planujesz wejście na górę objawień w Mostarze to weź odpowiednie buty, jak do chodzenia po górach. Sandały czy tenisówki to nie dobry wybór (my nie planowaliśmy, ale myślałam, że choć mały kawałeczek przejdziemy, ale w sandałach nawet 2 kroków nie było sensu robić, aby nie skręcić sobie nogi). Pamiętaj o wodzie, teren jest otwarty i wystawiony na działanie słońca. No i nie wiem czy będziesz z małymi dziećmi - to też ważne przy wejściu na górę. Na spokojnie Mostar bez góry to max. 1 h.
Jeśli chodzi o Wiedeń. Zamierzasz tam wpaść na kilka godzin czy na 1 noc (co polecam).Sensowne parkowanie to tylko P+R. Cena jest śmieszna 3,6 eur/dzień więc na prawdę nie ma sensu szukać i tracić czas. Polecam P+R Edberg, obok stacja metra (bilet całodzienny to coś 7 eur, ale dzieci za darmo - musisz mieć ich legitymację szkolną). My zaliczyliśmy Wiedeń na sylwestra 2014/2015 oraz rok temu przy powrocie z Włoch (w mojej relacji dojadę do tego odcina ok. środy, jeśli nie doczekasz to odezwij się na priv).arko2007 napisał(a):Co do Wiednia to byliśmy, tu kilka godzin po przerwie na drzemkę, na autostradzie i byliśmy niedospani. Myślę że największym problemem, będzie zaparkowanie auta w sensownym miejscu. Ale zapomniałbym jest metro
Na pewno warto zobaczyć katedrę i nieopodal jest pałac Hofburg ogromny kompleks pałacowy w centrum i kościół Karlskirche
to niewiele ale z pewnością zajmie wam dużo czasu.
No pewnie, że tak. Już poprawiam, aby nie wprowadzać w błąd. Dla mnie Medj. to wielka komercha, a Mostar super....arko2007 napisał(a):Chyba chodzi o górę objawienia w Medziugrie
arko2007 napisał(a):Jak sardynki w puszce no ...
Franz napisał(a):arko2007 napisał(a):Oto co zobaczyli zza okien swoich aut.
Dalmacja piękna nawet zza samochodowej szyby.
Pozdrawiam,
Wojtek
arko2007 napisał(a):Franz napisał(a):arko2007 napisał(a):Oto co zobaczyli zza okien swoich aut.
Dalmacja piękna nawet zza samochodowej szyby.
Pozdrawiam,
Wojtek
Masz rację - pamiętam jak u mnie, było wielkie Wow kiedy po raz pierwszy zjechałem na wybrzeże z autostrady.
Powrót do Nasze relacje z podróży