Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moja ukochana Chorwacja

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.06.2016 20:58

janka.mik. napisał(a):Ale budujesz napięcie!Czy dziś dowiemy się gdzie w końcu płynęliście? :roll:
pozdrawiam :)

Z pewnością tylko skończy się mecz bo mnie zajmuje... :smo: :oczko_usmiech:

Pozdrawiam
Krzysiek
janka.mik.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janka.mik. » 14.06.2016 21:03

no tak, mogłam się tego spodziewać, też mam zwariowanego kibica w domu, spoko! poczekamy...

pozdrawiam :-)
żona kibica
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.06.2016 21:05

janka.mik. napisał(a):no tak, mogłam się tego spodziewać, też mam zwariowanego kibica w domu, spoko! poczekamy...

pozdrawiam :-)
żona kibica

Raz na cztery lata...ot taka, nasza mała przyjemność.

Pozdrawiam
Krzysiek
janka.mik.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janka.mik. » 14.06.2016 21:15

Ale ostatnie 3 mecze będą podczas naszego pobytu w CRO / wyjeżdżamy za 20 dni/ no cóż, całe szczęście, że żony są Wyrozumiałe :-)

pozdrawiam
Janka
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.06.2016 21:21

janka.mik. napisał(a):Ale ostatnie 3 mecze będą podczas naszego pobytu w CRO / wyjeżdżamy za 20 dni/ no cóż, całe szczęście, że żony są Wyrozumiałe :-)

pozdrawiam
Janka

Zatem pozdrawiamy wszystkie wyrozumiałe żony...

Pozdrawiam
Krzysiek
janka.mik.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janka.mik. » 14.06.2016 21:25

:papa: :papa: :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.06.2016 22:01

Molo zabite już autami a ja zastanawiam się czy wszystkie wjadą na prom :?:
Odwracam głowę w stronę morza i widzę płynący już prom do naszej przystani. Zatem teraz nasza kolej
myśle sobie i siadamy do aut.

mololo.jpg

Jednocześnie od czoła pomiędzy autami chodzi, jakiś człowiek. Coś mnie tyka...ale nie dopuszczam najgorszego
czyżby, moje wątpliwości przy wjeździe do kolejki się potwierdziły /Facet każe jechać na prawo a gdzie bilety :?:
wyrażałem je na głos jednak Dorota mówiła że, podejdzie ten człowiek i będzie je sprzedawał, ja jednak pamiętałem rejs na Brač i kupno biletów w budce w porcie w Makarskiej / Podchodzi do mojego okna i pyta zgadnijcie o co...
Za późno na bieg po bilety... czoło już ruszyło na prom a my uziemieni i stanowimy w tej chwili nie lada problem
dla tych aut co znajdują się za naszymi pojazdami. Nic nie możemy zrobić bo z promu wyjechały samochody na betonowe nabrzeże. Coś drgnęło i przytulam się do krawędzi pomostu dając jako taki przejazd pojazdom które, stoją za nami. Wyobrażam sobie, jak Ci ludzie musieli nas błogosławić :evil:
Skończyło się tak...

mololo6.jpg
Prom odpłynął ...ale bez nas
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 14.06.2016 22:06

Ale, jaki mieliście luz na nabrzeżu, całe Wasze :wink: :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.06.2016 22:10

elka21 napisał(a):Ale, jaki mieliście luz na nabrzeżu, całe Wasze :wink: :oczko_usmiech:

Wieleeee... miejsca, w pierwszej chwili nie wiedzieliśmy śmiać się, czy płakać. :D :evil:

Pozdrawiam
Krzysiek
janka.mik.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janka.mik. » 15.06.2016 07:28

No nieźle! Mam nadzieję, że humory wszystkim dopisywały :D Czekam na dużo zdjęć z Korculi!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.06.2016 14:03

Dostaliśmy godzinę w gratisie pobytu na tym miejscu. :D Zatem robimy ponownie zdjęcia i ruszamy
do kasy, po bilety. Panujący upał daje się we znaki ale, kupiwszy bilety idziemy na mały spacer maleńką uliczką która, prowadzi nas wzdłuż plaży położonej tuż, za niewielkim murkiem. Przechodzimy obok lodziarni i nikt, nie może odmówić sobie przyjemności zjedzenia zimnego loda. :D :idea:
Między dwoma budynkami widzę tryskającą wodę nie wiem, co to za woda źródlana, czy wodociągowa jednak mam szansę opłukać sobie twarz okazuję się jednak, że nie ja jeden to czynię. :oczko_usmiech:
Spoglądam na morze z obawy aby następny prom nam nie umknął. Widzę daleko ale, płynący w naszą stronę prom. Tym razem nie damy się zostawić ponownie na nabrzeżu. Zwołuję całą grupę i ruszamy do aut.

l2.jpg

l.jpg

l1.jpg

5a.jpg

prom123.jpg

l4.jpg
Udało się płyniemy...
Ostatnio edytowano 17.06.2016 15:44 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 17.06.2016 14:43

arko2007 napisał(a):
Jak się teraz przyjrzałem, to pewnie masz rację :wink:

Pozdrawiam

Krzysiek

Jest pewne miejsce, z którego ten widok nie jest wcale mniej spektakularny:
https://www.google.pl/maps/@43.4605117, ... 44!6m1!1e1
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.06.2016 15:48

el_guapo napisał(a):
arko2007 napisał(a):
Jak się teraz przyjrzałem, to pewnie masz rację :wink:

Pozdrawiam

Krzysiek

Jest pewne miejsce, z którego ten widok nie jest wcale mniej spektakularny:
https://www.google.pl/maps/@43.4605117, ... 44!6m1!1e1

Widok również zacny...
Pięknie położone miasteczko nie ma co mówić :wink: :hut:

Pozdrawiam
Krzysiek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.06.2016 15:03

Jeszcze pół godziny i zjedziemy na rozsławioną przez żeglarza, zwanego Marco Polo wyspę.

Korčula położona w jest na północno-wschodnim krańcu wyspy Korčula, w południowej Dalmacji. Od półwyspu Pelješac miasto oddzielone jest kanałem Pelješkim.

Zabytkowa część Korčuli obejmuje otoczony murami obronnymi obszar Starego Miasta oraz portu, w którym znajdują się dwie okrągłe baszty: Barbarigo i Balbi. Pomiędzy nimi usytuowana jest loggia z 1548 roku. W czworokątnej baszcie Revelin z 1493 roku mieści się Brama Miejska. Stare Miasto przypomina kształtem szkielet ryby, z wąskimi uliczkami odchodzącymi od głównej ulicy. Miało to chronić mieszkańców przed wiatrem i zbytnim nasłonecznieniem, a także zapewnić ciszę i spokój.
Katedra św. Marka została wybudowana na fundamentach wcześniejszego kościoła z XIII wieku. Jej architektami byli miejscowi artyści, na czele ze znanym również w Wenecji i Dubrowniku Marko Andijiciem, którego dziełem jest wieża oraz kopuła katedry z 1481 roku. W 1525 roku do katedry dobudowano kaplicę św. Rocha, mającą chronić mieszkańców przed epidemiami dżumy.
Naprzeciw katedry znajduje się wybudowany w stylu kwiecistego gotyku weneckiego pałac Arneri, z renesansowym ogrodem. Obok usytuowany jest pałac Gabrielis z XVI wieku, obecnie będący siedzibą Muzeum Miejskiego.
Na Rynku Miejskim mieści się zbudowany w 1525 roku ratusz. W 1866 roku dobudowane zostało do niego pierwsze piętro. Przed ratuszem stoi kolumna z 1569 roku, a obok położony jest bogato zdobiony Pałac Książęcy.
Kościół św. Piotra postawiony w XI wieku przebudowano w XVI wieku, dodając później renesansowy portal. Obok niego mieści się Pałac Biskupi – kompleks renesansowo-barokowych budynków ze skarbcem.
Klasztor Wszystkich Świętych od 1301 roku był siedzibą najstarszego w mieście bractwa. W przylegającym kościele Wszystkich Świętych, zbudowanym w XV wieku i przebudowanym później w stylu barokowym, znajduje się m.in. drewnianą Pietà.
Dom Marco Polo uznawany jest za miejsce, w którym urodził się podróżnik. Budynek z czworokątną wieżą przekształcany jest przez władze miasta w muzeum, poświęcone Marco Polo.
Na wzgórzu nad Starym Miastem znajduje się forteca św. Vlaha, wybudowana w 1813 roku przez Anglików w miejscu weneckich fortyfikacji z 1616 roku.
Źródło - Wikipedia

Port jest oddalony od zabytkowego miasta więc potrzebujemy kilku minut, by dotrzeć w pobliże starych murów
okalających to cudne miasto. :D Udaje nam się postawić auta wzdłuż nabrzeża nieopodal wejścia. Już jesteśmy
zauroczeni pięknem, tego miejsca a ile, jeszcze przed nami. :!: :?:
Zatem idziemy... :hut: :wink:

12q.jpg

56.jpg

6.jpg

4.jpg

2.jpg

murykoko6uy.jpg

murykoko.jpg

mury2koko.jpg

lpo32.jpg

3.jpg

2134.jpg

7.jpg

poi.jpg
Czyżby siedział na nim ów podróżnik...

1.jpg
Dom Marco Polo

cdn...
Ostatnio edytowano 25.06.2016 21:31 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.06.2016 16:39

Franz napisał(a):
arko2007 napisał(a):Wygooglowałem w obrazach dla Omiś zdjęcie z jakiegoś szczytu z rzutem oka na Cetinę i miasto do Adriatyku.

http://apartments-pisak.com/wp-content/ ... r-Omis.jpg

Przypuszczam, że to jednak z lotu ptaka.

A jednak to najprawdopodobniej z lądu. Mnie się nie chciało drałować na piechotę w miejsce, z którego mogło to zdjęcie zostać zrobione. Ograniczyłem się do fotek z szosy - również imponujący widok.

Pozdrawiam,
ojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Moja ukochana Chorwacja - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone