Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moja trasa do Baśka Voda

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
seguar
Globtroter
Moja trasa do Baśka Voda

Nieprzeczytany postnapisał(a) seguar » 17.07.2012 12:59

Witam wszystkich forumowiczów:)

W tym roku planuje swój pierwszy wyjazd do Cro (koniec sierpnia/wrzesień - Baśka Voda) To planowana trasa http://goo.gl/maps/JAQL

Kwestia samej Cro. Czy polecacie tą trasę? Wybrałem specjalnie odcinek nadmorski od Brinje do Jasenice ze względu na widoki. Czy warto zjechać a autostrady?? Jak wygląda samo dokonywanie opłaty w gotówce (czy wjeżdżam na płatny odcinek i pobieram bilecik a przy zjeździe okazuję owy bilet i na jego podstawie płacę w okienku)?

Aha, czy obwodnica Zagrzebia jest płatna?

Z góry dziękuje za info:)

PS. (do Admina)
Ta powyższe pytania nie znalazłem informacji we wskazanym przez Ciebie linku
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 17.07.2012 13:18

Takie moje uwagi:
- nie ma sensu zahaczać o ten krótki odcinek autostrady na Węgrzech bo musisz zapłacić za winietę, chyba ze tak chcesz.
- podróż jadranką bym odpuścił. Jeżeli masz zamiar zrobić tę trasę "na raz" musisz się liczyć ze sporym zmęczeniem. Ja bym jechał cały czas autostradą.
- również po raz pierwszy mam zamiar jechać tą trasą (Zwardoń, Słowacja przez Bratysławę).
- z płatnością gotówką jest tak jak piszesz, choć polecam Ci z wielu względów płatność karta na bramkach. Opisane to było w innym wątku. Wystarczy zwykła płaska bankomatówka. Podstawowa zaleta: nie stoisz w korku do bramek.
- o obwodnicy Zagrzebia nic Ci nie napiszę bo nie wiem ale raczej jest bezpłatna, dla mnie pytanie pozbawione sensu bo obwodnica ta znajduje się w ciągu Twojej trasy, czy za ten odcinek zapłacisz czy nie to w tym przypadku przynajmniej dla mnie nie miałoby żadnego znaczenia.
seguar
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) seguar » 17.07.2012 13:29

Pytam, bo wyszło mi po aktualnym kursie Kuny w przeliczeniu 131 PLN w jedną stronę:/ a to już trochę sporo.

Jeśli chodzi Ci o ten fragmencik autostrady w okolicach granicy ze Słowacją to wygląda na bezpłatny. Może ktoś z forumowiczów jechał tą drogą?
erci
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) erci » 17.07.2012 13:42

Podszywacz pisze raczej o 2 końcu Węgier ;) Tam tez masz zaznaczony kawałek autostradą. Przez Wegry jedź sobie do samego końca "86". Kawałek przez Słowenię (bezpłatnie i bez korków na granicy) i już jesteś w CRO.
Obwodnica Zagrzebia jest bezpłatna. Płatność na bramkach tak jak piszesz.
Poszukam zaraz mojej mapki którą sobie zrobilem za pomocą google i wydrukowałem jak jechałem za 1 razem.
Kiedy dokładnie jedziesz i w ile osób? Też jadę pod koniec sierpnia z Blachowni :)

EDIT

link do tematu
https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=30712
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.07.2012 13:47

seguar napisał(a):Pytam, bo wyszło mi po aktualnym kursie Kuny w przeliczeniu 131 PLN w jedną stronę:/ a to już trochę sporo.

Tylko że Jadranką to Ci trochę czasu zabierze, szczególnie jak pojedziesz w dzień.

seguar napisał(a):Jeśli chodzi Ci o ten fragmencik autostrady w okolicach granicy ze Słowacją to wygląda na bezpłatny. Może ktoś z forumowiczów jechał tą drogą?

Ten odcinek przy granicy słowackiej jest bezpłatny ale z tego co wiem, ten odcinek M7 przy granicy Cro już nie.
seguar
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) seguar » 17.07.2012 14:43

Rozumiem, że Jadranka to ta nadmorska droga? Jeśli ktoś tamtędy jechał to napiszcie czy warto.

erci jedziemy w ok 4-6 osób (na razie nie wszyscy się określili), datę wyjazdu planujemy na 27-28 sierpnia. To będzie nasz pierwszy wyjazd do Cro, a kiedy, w ile osób i gdzie Ty zmierzasz??
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.07.2012 15:42

Jadranką na pewno warto np. dla samych widoków. Tylko jadąc z Kłobucka na raz to nie wiem czy będziesz miał ochotę je podziwiać.
erci
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) erci » 19.07.2012 09:56

My jedziemy (prawdopodobnie) tylko we 2. Wyjazd mamy planowany na ostatni weekend sierpnia (25,26) a kierować się będziemy na rivierę makarską. Dwa razy byłem w Baska Voda więc jest duże prawdopodobieństwo, że znowu tam się zatrzymam:)
Co do jazdy jadranką na sam koniec to ma sens jedynie jak byś chciał wcześniej noclegu szukać-inaczej trochę zmęczenie da o sobie znać. Jeśli planujesz BV to jedź autostradą do samego Sestanovac. Koszt autostrady wyższy ale w CRO wiesz za co płacisz a na 4 osoby w aucie jak rozłożysz winietke to wyjdzie pare zł więcej na głowę.
seguar
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) seguar » 19.07.2012 10:15

Erci dzięki za info.
Jakbyście zmienili datę wyjazdu na pn. lub wt. to moglibyśmy jechać razem:) Wstępnie bardziej pasuje nam poniedziałek w godzinach 16-17. Mógłbyś jeszcze napisać jakie poniosłeś koszty na paliwo i winiety (wogóle jakim autem jeździsz) i czy polecasz jakiś fajny adres apartamentu.

PS.
Może mi ktoś powiedzieć, czy jadąc odcinkiem autostrady na Węgrzech z miejscowości Nagykanizsa do graniczy z Chorwacją powinienem mieć winietę, czy lepiej objechać drogami bocznymi. Tak samo z odcinkiem w okolicach Mosonmagyarovar.
erci
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) erci » 01.08.2012 10:35

Chwile byłem niedostępny...

Co do zmiany daty to nie bardzo mi się opłaca tracić cenne dni na urlopie ;) chyba, że miał bym kogoś zabrać ze sobą i podzielić koszty transportu.
Koszty na paliwo i winiety mogą być różne więc policz sobie 2500km przez spalanie swojego samochodu. Koszt paliwa w CRO na dzień dzisiejszy jest nieco niższy niż w PL- dokładniejsze info tutaj http://www.e-petrol.pl/index.php/notowania/rynki-zagraniczne/stacje-paliw-europa Koszty autostrad tutaj https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?p=249563#249563

Co do apartamentów to 2 razy jechałem w ciemno.

Między SLO a zjazdem na 86 autostrada jest darmowa natomiast na ten kawałek autostrady przed CRO musisz mieć winietkę-chyba że pojedziesz na farciarza :)
Dlaczego nie chcesz jechać do końca 86 i kawałek przez Słowenię??
seguar
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) seguar » 01.08.2012 14:08

Dzięki za rady:)

Szkoda że nie pasuje Ci nasz termin, my niestety wcześniej nie możemy.
Ale może spotkamy się w Baśka Voda:) (czym jedziesz?)

Co do trasy 86 i dalej na SLO muszę jeszcze przemyśleć.
Stiopa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stiopa » 01.08.2012 14:55

seguar napisał(a):Dzięki za rady:)

Szkoda że nie pasuje Ci nasz termin, my niestety wcześniej nie możemy.
Ale może spotkamy się w Baśka Voda:) (czym jedziesz?)

Co do trasy 86 i dalej na SLO muszę jeszcze przemyśleć.

Jeśli nie śpisz po drodze, to nawet jak prowadzicie we dwójkę, jazda jadranką tak jak to zaznaczyłeś w pierwszym poście, to proszenie się o kłopoty.
Będziesz zmęczony i niewyspany, a droga choć piękna i urokliwa, wymaga skupienia uwagi, ostrożności i cierpliwości.
Nie polecam.

Co do 86. Nie chcę wywoływać kolejnej dyskusji o wyższości jednych świąt, nad drugimi, ale to zwykła droga, mająca tą zaletę, że jest najkrótsza i dość płynnie (szczególnie w nocy) się nią jedzie.

Pojedź nią do końca i jak już bardzo chcesz przyoszczędzić jedź drogami niepłatnymi do obwodnicy Zagrzebia - która jest bezpłatna.
Dopiero potem na Lućko weźniesz ticket i jedź autostradą do Sestanovca.
Dobrze Ci radzę.

pzdr
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 01.08.2012 15:50

Rok temu jechałem z Katowic na raz do Baśki. Też myślałem, że pojadę Jadranka...i na całe szczeście nie wybrałem tej drogi. Jasne, zjeździłem ją później od Splitu do samego dołu, ale brać ją pod uwagę w drodze na raz do Cro, to naprawdę kiepski pomysł. Możesz byc killerem i się uprzesz, ale...po co? Lepiej wypoczętym po niej śmigać:).
erci
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) erci » 02.08.2012 07:39

Stiopa i MRK mają rację ;) sam zresztą zobaczysz jak już będziesz miał za sobą 1000km trasy, że jazda Jadranka na koniec to zły pomysł ;)
Moje auto to Audi A3. A wy czym jedziecie? 6 osób to 2 samochodami czy jakimś busem? Jak coś to tak jak pisałem wcześniej mam miejsce u siebie dla 2 osób ;)
seguar
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) seguar » 02.08.2012 08:25

Erci, jedziemy jednak we 4 jednym autem (tak jest się umawiać ze znajomymi, nie ma jak samemu) w dodatku nie za dużym - Seat Ibiza 6j. Mam nadzieje że wszystko zmieszczę;)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone