bacha84 napisał(a):"Generalnie z wielu wypowiedzi na forum można odnieść wrażenie że wyjazd do CRO to kolosalny wydatek i można odstraszyć chcących tam pojechać"
I to mnie właśnie martwi, bo nie rozumiem czego się spodziewać po kosztach wakacji 1000-2000km od domu, w dobrych warunkach, czystym morzu, miłej atmosferze? Chyba nie należy spodziewać się że będzie taniej niż w domu.
Przykłady:
-LPG: CRO 1,78 PL 2,15-2,30
-PB: napewno nie droższa niż w PL, a raczej ciut tańsza
-noclegi: CRO od 8E-14E w PL za 40zł to możesz nad morzem w sezonie dostać pokój w kamienicy daleko od morza i z kiblem czasami na półpiętrze
-knajpy: zarówno jedzenie jak i napoje podobnie jak u nas (fakt że knajpy w Dalmacji są drogie i to przyznaję, ale Istria i Kwarner to normalne ceny jak w PL)
-ceny w marketach są na niektórych rzeczach ciut wyższe, a na niektórych ciut tańsze.
- mięso i drób są drogie w sklepach, ale ja tam w życiu mięsa nie kupowałem bo mam je przyrządzone w normalnej cenie w knajpie
Reasumując, podróż tam na LPG jest tańsza niż jazda po Polsce, noclegi tyle samo, chodzenie do knajp i na desery tyle samo co w PL i to że kupię po kilogramie sera i salami trochę droższego i kilka chlebów na śniadanka to jeżeli wydam na to 100-200zł/14dni więcej niż w PL to ja tego nie mogę nazwa drogimi wakacjami, a wręcz przeciwnie patrząc na przyrodę, pogodę, czystość morza, możliwość nurkowania itd itp w moim odczuciu jest tam taniej niż na wakacjach w PL. Nie uznaję kupowania piwa/wina/wódy i jedzenia do apartamentu i gotowania. Jemy śniadanko i w morze albo zwiedzamy okolicę, potem obiadokolacja przy sporej ilości wina i ogromne desery lodowe.
bacha84 napisał(a):Chorwacja droższa niż Polska, ale za to jaka piękna
W Polsce też są piękne miejsca, a co do cen w Polsce to już pojeździłem troszkę i ciągle jeździmy z żoną i uwierz mi że też nie jest tanio.