Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

moja galeria ...

Ludzie pytają jak coś wygląda. Plaża, miasteczko, otoczenie... Tu można zakładać tematy z nazwą miejscowości i zdjęciami okolicy. Można wklejać też linki do zdjęć z innych portali by dać jak największy przegląd fotograficzny miejcowości. Proszę nie umieszczać zdjęć pobranych z innych serwisów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 28.09.2009 09:17

Ja jestem laik, ale zdjęcia bardzo mi się podobają.
Rozumiem, że filtra polaryzacyjnego nie zakładasz, tylko szarą połówkę ? :o
adams01
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) adams01 » 28.09.2009 21:54

Tak zgadza się tylko szarą połówkę, kiedyś chciałem kupić polara ale po zobaczeniu jaki efekt daje szara połowka to kupiłem bez wachania.
Też nie jestem fachowcem w dziedzinie filtrów ale z tego co przeczytałem polar likwiduje refelksy, odbicie np. na szkle wodzie i lekko wysyca kolory, a szara połówka w górnej części jest ciemna co daje ciemniejszy efekt nieba. Wcześniej robiąc zdjęcia bez filtra niebo było jasne ( nieciekawe) a teraz wygląda zdecydowanie lepiej. :lol: :lol: :lol:
Oczywiście pomaga również niewielka obróbka w photoshopie.
A tu mały teścik :
http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/56164-sky-polar-szara-polowka-jak-to.htm
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 28.09.2009 22:20

Nie wszystko jeszcze obejrzałam, ale fajna galeria, niektóre ujęcia z Plitvic jak deja vu ;)

Ja przymierzałam się do polara, ale cena na średnicę 77 (i ma być slim) mnie odstraszyła. Połówkowy chyba faktycznie będzie lepszy - fajne przykłady, tylko ciekawe czy też tyle kosztuje :roll:
adams01
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) adams01 » 28.09.2009 22:28

Przed wyjazdem 19 sierpnia kupowałem 77 mm MARUMI za 158,00 na alegro, śmiało mogę go polecić. ( choć nie jest slim)
Cieszę się również że fotki wam się podobają, bardzo mi miło... :D :D :D
Chorwacja jest naprawdę piękna...
m.kulczycki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) m.kulczycki » 29.09.2009 09:07

Witaj,
zarowno zdjecia jak i kadry sa bardzo fajne, ale podejrzewam, ze jak bys uzywal dobrego filtra polaryzacyjnego to efekt bylby tez niezly. Przegladajac zdjecia denerwowalo mnie wlasnie to zaciemnienie, wg mnie burzy rownowage w kadrach, ale to jest tylko moje zdanie.

Widzialem test filtrow (link przez ciebie zamieszczony) i powiem jedno filtr filtrowi nie rowny. Bedac w tym roku w Cro bawilem sie polarkiem i jestem przezadowolony. Jak sie ze wszystkim uporam to zaprezentuje na forum swoje zdjecia.

Pozdrawiam
adams01
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) adams01 » 29.09.2009 10:49

Masz rację górna część może jest zbyt przyciemniona ( wcześniej jakoś nie zwróciełem uwagi), zdjęcia były robione głownie na ustawieniach indywidualnych i przyznam że chyba nie zawsze filtr był we właściwym położeniu.Dzięki za słuszną uwagę :) :) :)
Przy następnych będę zwraracać na to większą uwagę... A zdjęcia z CRo chętnie zobaczę .
Pozdrawiam
Sewo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sewo » 30.09.2009 17:30

Świetne zdjęcia. Masz talent obserwacyjny, potrafisz znaleźć ciekawe i dobrze skomponowane ujęcia w każdej sytuacji. Gratuluję i zazdroszczę!

Mam parę pytań.
Jak to robisz, że na zdjęciach, szczególnie w Plitvicach masz tak mało ludzi (oprócz własnej rodzinki)? Może jakiś specjalny spray?
Naprawdę nie miałeś statywu, czy tylko go nie pokazałeś (Plitvice)?
No i na koniec rada - ja mam filtry oba, polara i szarą połówkę, w praktyce zdecydowanie wygrywa polar (ja mam HOYA DMC POL-CIRK PRO1 DIG). Ale musi być dobry, no i slim, szczególnie kiedy tak często stosujesz szeroki kąt, w odwrotnym razie bedzie winieta.
Pozdrawiam Tarnowskie Góry.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 30.09.2009 18:03

Polar to polar a szare pół to szare pół. Jeden drugiego i na odwrót się nie zastąpią, bo służą do zupełnie innych celów. "Test" który zrobił Adajko nie jest moim zdaniem miarodajny, bo pstrykanie w tych samych warunkach tego samego mija się z celem, o czym Adajko z pewnością doskonale wie, jednak proponuję przyjrzeć się jednej rzeczy na którą wiele osób nie zwróci uwagi, mianowicie odbicia światła od szyb samochodowych i karoserii, szczególnie tych srebrnych. O ile w tym ujęciu to nie ma większego znaczenia o tyle nad rozświetlonym słońcem morzem a i owszem. Możemy mieć albo błękit i lazur w kadrze albo wielkie nic, bo szare pół odblasków nam nie wytłumi :D

adams01, jak się temat filtrowy tu zbytnio rozwinie a nie będziesz tego w wątku chciał to daj znać :)
adams01
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) adams01 » 30.09.2009 19:52

Sewo już odpowiadam:
Nie było żadnego sprayu (ha,ha) :D :D W Plitvicach udało mi się zrobić parę zdjęć bez zbytnich tłumów ale spacerek trwał znacznie dłużej niż w normalnym tempie bez aparatu.
Przepuszczalismy poprostu liczne wycieczki...Zdjęcia były robione z ręki ( niestety )Chciałem wziąść statyw i szary filt ( porobić trochę ujęć wodospadów) ale szara połówka ugrzęzła na dobre i jakoś nie chciała się odkręcić... A więć musiałem spasować.
Posiadam również polara HOYA SUPER QUALITY (nie wiem czy jest dobra?)ale rozmiar 67( a więc nie na szeroki kąt) Zrobiłem nim parę fotek właśnie w Plitvicach ale jak powiedział Rysio
Polar to polar a szare pół to szare pół
służą jednak do czego innego.Polar super likwiduje odbicia na wodzie.Szara połowka ładnie przyciemnia niebo ( choć czasami za bardzo)
Muszę jeszcze poćwiczyć zabawę z filtrami, bo kupiłem je tuż przed samym wyjazdem...
Pozdrawiam również Pragę.
Właśnie w Chorwacji zabrałem pasażera zjeżdżając ze Śv Jure, który był Polakiem mieszkającym w Pradze... :wink: Pozdrawiam
Rysio myślę że Adajko w teście chyba skupił się bardziej na niebie i tutaj widać różnicę... Ale zgadzam się z Tobą szara połówka odblasków nie wytłumi... :) Mnie zawsze męczył problem jasnego przepalonego słońcem nieba. A może założyć polara i szarą połowkę ( choć pewnie wyjdzie wineta) co wy na to ? W teście też była taka opcja.
agnes128
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agnes128 » 26.10.2011 16:37

Na jednym zdjęciu z Baśki vody widać moją kwaterę z tego roku . Fajnie zobaczyć te same miejsce :lol: . Pozdro fajna galeria :wink: .
Poprzednia strona

Powrót do Chorwacja w naszym obiektywie

moja galeria ... - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone