Ad. Brela :)
Witam serdecznie,
Zakręciła mi się łezka w oku, jak zobaczyłam tytuł relacji.
Brela - na samą już myśl o tej pięknie położonej, dla mnie na pierwszym miejscu, w Dalmacji Środkowej - miejscowości mam motylki w brzuchu. Pokochałam tę miejscowość od pierwszego zobaczenia. Urzekła mnie sceneria okalających gór, spływających do lazurowego morza oraz widok na wyspę Brać.
Łagodne zejścia do wody na zadbanej i szerokiej plaży, do której prowadzi 7 km promenada, stanowiące wspaniałe połączenie z sąsiadująca miejscowością Baśka Voda to kolejny atut Breli.
W tym roku odbyliśmy już 2 raz z rzędu podróż do Chorwacji i wybraliśmy sobie własnie Brele na plażowanie. Tegoroczne wakacje spędziliśmy bardziej pasywnie oddając się lenistwu.
Polecam wyjazd do Trogiru. Dla mnie najciekawsza miejscowość pod względem zagospodarowania. Mam tam ulubioną ławkę, na której siadam i wcinam burek - wtajemniczeni wiedzą, ze chodzi o zapiekane ciasto francuskie z mięskiem
Patrze sobie wówczas na przycumowane jachty przy marinie ..... Dla rozruszania i samej przyjemności mogę godzinami spacerować po uliczkach, czasem marze, żeby zgubić się w jednych z nich, zeby nie trzeba było wracać
Polecam przepiękne widoki na port w Splicie - tutaj miasto o wiele większe od Trogiru z okazałym portem. Ogromny plac z pozostałościami słynnego Pałacu Dioklecjana wzbudza zainteresowanie.
Co do pozostałych miejscowości: na pewno PODGÓRA - liczne atrakcje na plaży - w sensie sportów wodnych, malownicze zachody słońca, polecam oliwę z oliwek oraz vino od mieszkańców - bardzo gościnni i przyjaźni
MAKARSKA - tutaj dla turystów, którzy lubią żeby się działo....
TUCEPI - też warto zobaczyć ładny mniejszy port, plaża już mniej zadbana...
W tym roku zobaczyliśmy Dubrownik - dla mnie przereklamowany i nie czuć takiego klimatu, jak w Trogirze
Pozdrawiam serdecznie.
Mam nadzieję na kolejny wyjazd w przyszłym roku. Zapewne także w maju, bo inaczej nie możemy.... Wszystkim korespondującym życzę licznych podróży do Chorwacji, bo to niekończąca się, wspaniała "opowieść"
Ps. Pogoda w maju - bardziej polecam 2 połowę - mieliśmy tylko 1 kiepski dzień, reszta 12 dni ok 27-31 stopni. Zazdroszczę pozytywnie, każdemu pluskającemu się w sezonie - woda pewnie jak w termalnych źródłach w sensie ciepła - w maju początek 16, 2 połowa ok 18-20 st.