Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mój Vis na ziemi

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.09.2017 10:57

elka21 napisał(a):
maslinka napisał(a):Ciekawostką jest most Festina lente z 2012 roku:

Zapewne, zaczęli budować ten most z dwóch przeciwległych brzegów rzeki, a, że rozminęli się o parę metrów, musieli znaleźć jakiś sposób na połączenie obu ich kawałków :wink: :lol:

Ps. Cały czas czytam z zapartym tchem, i nie mogę się doczekać kolejnych odcinków :papa:

Bardzo możliwe :lol:

elka21 napisał(a):Ps. Cały czas czytam z zapartym tchem, i nie mogę się doczekać kolejnych odcinków :papa:

Cieszę się i zapraszam na kolejny odcinek :)

23 lipca (niedziela): Sarajewo, część trzecia - Ślady wojny

Ten odcinek będzie smutny. Pokażę w nim pomniki - ślady dramatycznej historii miasta. Dorzucę do tego piosenkę, którą miałam w głowie, właśnie w tych momentach:

Is there a time for keeping your distance
A time to turn your eyes away.
Is there a time for keeping your head down
For getting on with your day.

Is there a time for kohl and lipstick
Is there time for cutting hair
Is there a time for high street shopping
To find the right dress to wear.

Here she comes, heads turn around
Here she comes, to take her crown.

Is there a time to run for cover
A time for kiss and tell.
A time for different colours
Different names you find hard to spell.

Pamiętam, kiedy ją pierwszy raz usłyszałam i zobaczyłam teledysk w MTV, miałam kilkanaście lat. Siedziałam jak zahipnotyzowana. Do dziś utwór robi na mnie ogromne wrażenie i gdy go słyszę, chce mi się płakać...

Historia wyborów Miss Sarajevo '93, kandydatki trzymające w dłoniach transparent: "Nie pozwólcie im nas zabić". Rozpaczliwe wołanie o pomoc, tęsknota za normalnym życiem i próba takiego życia, mimo wszystko, na przekór nienormalnej sytuacji...

Idziemy ulicą Maršala Tita:

2017-07-23-15h10m58.jpg

Z tym że w przeciwną stronę, niż pokazuje zdjęcie.

Jesteśmy na Placu Dzieci Sarajewa. Nowoczesny budynek banku:

2017-07-23-15h12m59.jpg

Po drugiej stronie ulicy, w Velikim Parku, znajduje się poruszający pomnik:

2017-07-23-15h13m08.jpg

Mieszkaniec Srebrenicy, Ramo, woła swojego syna Nermina, żeby się poddał, bo wtedy serbscy żołnierze nic im nie zrobią.

2017-07-23-15h13m18.jpg

2017-07-23-15h13m30.jpg

Ramo i Nermin zostali znalezieni w masowym grobie niedaleko Srebrenicy...

Tuż obok inny pomnik nawiązujący do okrucieństw wojny - pomnik Dzieci Sarajewa:

2017-07-23-15h14m58.jpg

Małe stópki odciśnięte w metalu zmierzają w stronę szklanej góry...

2017-07-23-15h16m05.jpg

Obok znajduje się kilka obrotowych walców z nazwiskami dzieci:

2017-07-23-15h15m18.jpg

W parku odpoczywają ludzie. Otaczają ich setki białych nagrobków:

2017-07-23-15h15m40.jpg

Zdają się być powtykane między alejkami, ławkami, kwiatkami. W Sarajewie to niby powszechny widok, chociaż mnie trudno jest się do niego przyzwyczaić...

Przygnębieni ruszamy znowu ulicą Maršala Tity. Mijamy, tak jak wczoraj wieczorem, Wieczny Ogień:

2017-07-23-15h26m37.jpg

później halę targową:

2017-07-23-15h29m51.jpg

Jesteśmy na Ferhadiji, przed katedrą:

2017-07-23-15h39m04.jpg

Jeśli patrzy się uważnie pod nogi, nie można nie zauważyć jeszcze jednego symbolu tamtych czasów - Sarajewskiej Róży. W czasie wojny pociski z moździerzy tworzyły wyrwy w ulicach. W miejscach, gdzie od pocisku zginęły przynajmniej trzy osoby, w dziurach wylano żywicę z dodatkiem plastiku zmieszaną z czerwoną farbą. W ten sposób powstało wiele symbolicznych "róż" (układy bruzd przypominają płatki tych kwiatów):

2017-07-24-19h46m27.jpg

Nie brakuje też śladów po kulach na budynkach, nie tylko przy Alei Snajperów:

2017-07-24-19h13m20.jpg

Tym smutnym akcentem kończę ten przygnębiający odcinek. Będąc w Sarajewie, nie sposób nie zobaczyć tych pomników i smutnych pamiątek...
Ostatnio edytowano 27.01.2019 15:38 przez maslinka, łącznie edytowano 2 razy
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 30.09.2017 11:08

Speechless... :cry:

Może tylko...U2 :hearts: Zawsze niezawodny Bono...na wszelkie czasy :( :hearts:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 30.09.2017 11:29

Taka jeszcze mnie "naszła" refleksja... W tym okropnym czasie (wojny) wyrwałam się jako podlotek do pracy w Londynie. Już nie za żelazną kurtynę, ale na czarno, bośmy w Unii jeszcze nie byli . Pracowałam jako kelnerka w bardzo eleganckiej dzielnicy ze mną na różnych zmianach , ludzie z całego świata, min. dwie laski z Sarajewa - ze statusem UCHODŹCY.. Pamiętam jakie wrażenie robiła na mnie ich godna postawa - musiały widzieć i przeżyć najgorsze gówno, a zachowały milczącą wprawdzie, ale jednak normalność.Właściciel restauracji - kawał skoorwysyna :wink: odwoził je osobiście do domu (jako absolutny wyjątek) po wieczornej zmianie...Takie tam ..wspominki :(
Interseal.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Interseal. » 30.09.2017 11:56

Tuż obok katedry był jeszcze taki "pomnik". Mam wrażenie na jednym z Twoich zdjęć, iż chyba został rozebrany (była to kontynuacja ciągu kamienic pomiędzy Ferhadiją a ul. Mula Mustafe Bašeskije. Z prawej strony widać fragment tyłu katedry).
Cro 2013 1.jpg

Smutny fragment historii i smutny odcinek, ale bez niego obraz miasta jest całkowicie niekompletny.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.09.2017 12:54

Katerina napisał(a):Speechless... :cry:

Może tylko...U2 :hearts: Zawsze niezawodny Bono...na wszelkie czasy :( :hearts:

Bono zawsze angażował się społecznie i politycznie.
Choćby to, że z myślą o Polsce napisał New Year's Day.

Katerina napisał(a):Pamiętam jakie wrażenie robiła na mnie ich godna postawa - musiały widzieć i przeżyć najgorsze gówno, a zachowały milczącą wprawdzie, ale jednak normalność.

Tylko normalność może takich ludzi uratować.
A propos Bono, ponoć podczas pamiętnego koncertu w Sarajewie w 1997, lider U2 powiedział: Pieprzcie przeszłość, całujcie przyszłość. Viva Sarajewo!

Interseal. napisał(a):Tuż obok katedry był jeszcze taki "pomnik". Mam wrażenie na jednym z Twoich zdjęć, iż chyba został rozebrany (była to kontynuacja ciągu kamienic pomiędzy Ferhadiją a ul. Mula Mustafe Bašeskije.

Tego budynku na pewno nie ma. Inaczej zrobiłabym mu zdjęcie...

Tutaj trochę widać, że jest pusto:

Obrazek

Lepszego ujęcia niestety nie mam.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 30.09.2017 14:05

maslinka napisał(a):Ten odcinek będzie smutny. Pokażę w nim pomniki - ślady dramatycznej historii miasta.
(...)
Pamiętam, kiedy ją pierwszy raz usłyszałam i zobaczyłam teledysk w MTV,miałam kilkanaście lat. Siedziałam jak zahipnotyzowana. Do dziś utwór robi na mnie ogromne wrażenie i gdy go słyszę, chce mi się płakać...

chyba jesteśmy mw. rówieśnikami i mieliśmy podobne reakcje... mi utkwiło zdjęcie w TV 7-letniego Nermina Divovicia "zdjętego", na Alei Snajperów (specjalnie nie wklejam w relację-tylko link, bo widok jest bardzo przygnębiający), jest również Jego pomnik (tu zdjęcie z oddania):
FNA_2638.jpg

maslinka napisał(a):Po drugiej stronie ulicy, w Velikim Parku, znajduje się poruszający pomnik:

Mieszkaniec Srebrenicy, Ramo, woła swojego syna Nermina, żeby się poddał, bo wtedy serbscy żołnierze nic im nie zrobią.

Ramo i Nermin zostali znalezieni w masowym grobie niedaleko Srebrenicy...

tak to wyglądało live

Dziękuję, ten odcinek dla mnie jest szczególny i przepraszam za "wtrąt"
janusz07
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz07 » 30.09.2017 19:23

Zakaz z Sarajewa, z 2014 roku
Załączniki:
karabin a.jpg
janusz07
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz07 » 30.09.2017 19:27

A to z sierpnia ze Starego Smokowca.
Przepraszam ale nie mogę się powstrzymać :D
Załączniki:
smokowiec a.jpg
janusz07
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz07 » 30.09.2017 19:33

Interseal. napisał(a):
Tuż obok katedry był jeszcze taki "pomnik". Mam wrażenie na jednym z Twoich zdjęć, iż chyba został rozebrany (była to kontynuacja ciągu kamienic pomiędzy Ferhadiją a ul. Mula Mustafe Bašeskije.

Tego budynku na pewno nie ma. Inaczej zrobiłabym mu zdjęcie...

Tutaj trochę widać, że jest pusto:

Chyba w 2014 zaczęli rozbiórkę
Załączniki:
ruina a.jpg
Interseal.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Interseal. » 30.09.2017 22:12

karin74 napisał(a):Aż serce boli...
Przyznam się, że nie pamiętam za bardzo okresu wojny...małżeństwo, dziecko i lata zlecialy

To chyba normalne... ja także pamiętam bezpośrednio tylko nieliczne fakty. Wiadomości relacjonowały, ale z czasem informacji było coraz mniej. Kto dziś na bieżąco np. śledzi konflikt na Ukrainie?

Z tamtych czasów to bezpośrednio zapadł mi w pamięci tylko ostrzał Dubrownika i Karadžić ze swoją niesamowitą fryzurą, gadający jakieś chore rzeczy o ochronie miasta na tle właśnie Sarajeva.
karin74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) karin74 » 30.09.2017 22:21

Interseal. napisał(a):
karin74 napisał(a):Aż serce boli...
Przyznam się, że nie pamiętam za bardzo okresu wojny...małżeństwo, dziecko i lata zlecialy

To chyba normalne... ja także pamiętam bezpośrednio tylko nieliczne fakty. Wiadomości relacjonowały, ale z czasem informacji było coraz mniej. Kto dziś na bieżąco np. śledzi konflikt na Ukrainie?

Z tamtych czasów to bezpośrednio zapadł mi w pamięci tylko ostrzał Dubrownika i Karadžić ze swoją niesamowitą fryzurą, gadający jakieś chore rzeczy o ochronie miasta na tle właśnie Sarajeva.

Ale teraz zaczęłam szczegółowo czytać o gwaltach, porwaniach ...co oni przeszli....coś strasznego, aż płakać się chce
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.10.2017 13:02

te kiero napisał(a):Dziękuję, ten odcinek dla mnie jest szczególny i przepraszam za "wtrąt"

Tak, szczególny, choć smutny, ale pisząc o Sarajewie, nie da się ominąć jego dramatycznej historii.

janusz07 napisał(a):A to z sierpnia ze Starego Smokowca.

W Smokovcu też zakaz wnoszenia broni...
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 02.10.2017 14:16

Piękne miasto.
AdamZ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamZ » 02.10.2017 16:31

Dziękuję Maslinko za tą część relacji. Może dzięki temu ktoś pogrzebie głębiej w historii i spojrzy nieco inaczej na kraje byłej Jugosławii.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.10.2017 16:23

Marsallah napisał(a):Piękne miasto.

Zgadza się 8)

AdamZ napisał(a):Dziękuję Maslinko za tą część relacji. Może dzięki temu ktoś pogrzebie głębiej w historii i spojrzy nieco inaczej na kraje byłej Jugosławii.

Bardzo proszę :)
Właśnie szykuję następny odcinek.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży