Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mój Vis na ziemi

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.09.2017 20:45

elka21 napisał(a):Nie spodziewałaś się pewnie, że jeszcze ktoś może dołączyć do grona czytaczy :wink: Twojej relacji :?:

Szczerze mówiąc... spodziewałam się :mrgreen:
Witaj! :D

elka21 napisał(a):Ten Vis wygląda całkiem zachęcająco, kto wie, może już całkiem niedługo :?: :papa:

Tego Ci życzę :D
Stasiek18
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stasiek18 » 02.09.2017 22:12

Super relacja,śledzę na bieżąco :oczko_usmiech:
I świetne naturalne zdjęcia bez retuszu i "fotoszopa" :)
pozdrawiam :papa:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 02.09.2017 22:51

A więc :wink: , jestem na miejscu - w Komiży, lekko nieprzytomna po podróży i na lekach na zapalenie Achillesa.

Maslinko, Komiża letniskowa - większośc turystów to Chorwaci, za dnia wyludnione, wieczorem już więcej ludzi, ale - jestem przeszczęśliwa :D . Snułam czarne scenariusze w związku z Mamma Mia 2, ale na razie jest ok. Pełno wolnych stoików w konobach, no i miejsce na parkingu jest :!:

Dzisiaj cudowny sztorm ( bez deszczu, tropiki i ogromne fale) :hearts:

Co do planu filmowego, to...chyba coś "przyuważyłam" , choć mogę się mylić :P

Będę zaglądać regularnie, bo gospodyni ma już wifi :mrgreen:

:papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.09.2017 11:02

Stasiek18 napisał(a):Super relacja,śledzę na bieżąco :oczko_usmiech:
I świetne naturalne zdjęcia bez retuszu i "fotoszopa" :)
pozdrawiam :papa:

Dzięki, Stasiek :D

Katerina napisał(a):Maslinko, Komiża letniskowa - większośc turystów to Chorwaci, za dnia wyludnione, wieczorem już więcej ludzi, ale - jestem przeszczęśliwa :D . Snułam czarne scenariusze w związku z Mamma Mia 2, ale na razie jest ok. Pełno wolnych stoików w konobach, no i miejsce na parkingu jest :!:

To super! Zwłaszcza miejsce na parkingu w Komižy jest cenne :D

Katerina napisał(a):Będę zaglądać regularnie, bo gospodyni ma już wifi :mrgreen:

Koniecznie zaglądaj i pisz, co tam słychać na naszej ;) wyspie :D

elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 03.09.2017 14:46

maslinka napisał(a):Szczerze mówiąc... spodziewałam się
Dziękuję, bardzo mi miło :D
maslinka napisał(a):Tego Ci życzę
Plany na przyszłe wakacje już są sprecyzowane, tak że jeśli już, to dopiero za dwa lata 8O .
Z niecierpliwością czekam na dalszą część relacji :papa:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 03.09.2017 17:26

maslinka
Zwłaszcza miejsce na parkingu w Komižy jest cenne :D

Cenne, bo wycenione...na 200 kun za tydzień :oczko_usmiech:
Ale to nie tak źle za poczucie komfortu i niestresowanie się .

Vis wyschnięty na wiór 8O Połacie suchych krzaczorów, nadpalone liście , musiało tu być nieźle w lecie :(
Dzisiaj nad ranem była potężna kiša - pierwsza od długiego czasu - miejscowi szczęśliwi :P

agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 03.09.2017 17:32

Maslinko...bardzo podoba mi się ten twój Vis...szczególnie urzekła mnie Komiża...
Pozdrawiam serdecznie.
Aga.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.09.2017 17:51

elka21 napisał(a):Z niecierpliwością czekam na dalszą część relacji :papa:

No to już jest ciąg dalszy :D

15 lipca (sobota): Plaża Kamenice i zaskakująca zmiana planów

Po wczorajszym intensywnym dniu dzisiaj chwila spokoju ;) Nie ruszamy auta, idziemy pieszo na plażę Kamenice. Maździaka przestawiamy najbliżej apartmanu, jak się tylko da, bo wieczorem czeka nas pakowanie... :( Tak przynajmniej myślimy rano ;)

Idziemy na plażę przez centrum Komižy, żeby zahaczyć o pekarę i kupić jakieś slance i bułki z czekoladą :) W tę stronę nie robię zdjęć. Aparat wyciągam dopiero, gdy zbliżamy się do celu. Jedna z plaż po drodze:

2017-07-15-11h31m12.jpg

I już ta właściwa (Kamenice), na której spędzimy dzisiaj prawie cały dzień:

2017-07-15-11h32m23.jpg

Wybieramy miejsce na końcu (lub początku ;)), pod skałkami oraz agawami:

2017-07-15-11h34m41.jpg

i oddajemy się błogiemu lenistwu, czytaniu książek, kąpielom:

2017-07-15-16h15m57.jpg

Idziemy też na piwko do baru :)

Plaża jest na tyle długa i szeroka, że chociaż jest trochę ludzi, nie ma tłoku, zwłaszcza w naszej części 8):

2017-07-15-16h53m25.jpg

Po południu wiatr się wzmaga i Jadran coraz bardziej faluje:

2017-07-15-17h12m39.jpg

To dopiero zapowiedź tego, co się będzie działo wieczorem...

Zwijamy się przed 18:00. Plaża dla psów - jedna z kilku plażyczek w okolicy Kamenic:

2017-07-15-17h39m46.jpg

Miejscowa sztuka malarska ;):

2017-07-15-17h42m47.jpg

Spotykamy kozę:

2017-07-15-17h42m51.jpg

a nawet dwie :D

Widok w stronę kościoła św. Mikołaja:

2017-07-15-17h44m32.jpg

2017-07-15-17h44m25.jpg

Przy kontenerach ze śmieciami błąkają się koty :roll: Właśnie jakiś pan przyniósł im jedzenie:

2017-07-15-17h48m07.jpg

A takiemu (domowemu) koleżce to dobrze! Na pewno nie musi czekać ani "polować" na żarcie:

2017-07-15-17h49m56.jpg

Przechodzimy obok wielkich kaktusów (czyli domu z kanarkiem ;)):

2017-07-15-17h52m38.jpg

Mijamy beach bar:

2017-07-15-17h54m33.jpg

na zatłoczonej wciąż plaży:

2017-07-15-17h55m22.jpg

oraz pusty o tej porze (wiadomo, gdzie są ludzie :idea: ) Petit Paris:

2017-07-15-18h03m02.jpg

Po paru chwilach jesteśmy w apartmanie. Wylegujący się na krzesłach u sąsiadów Živko oznacza, że Austriacy już wyjechali:

2017-07-15-18h10m48.jpg

Nas to czeka jutro... Ale zanim zaczniemy pakowanie, mój mąż chwyta za telefon i dzwoni do Lovište (na Pelješcu), żeby zapytać, czy mają dla nas wolne miejsce na campingu. W zasadzie jesteśmy pewni, że jak nie na campie Đenka, to na Lupisie coś się znajdzie.

Po chwili pierwszy zonk - na Đence miejsc brak 8O Lupis jest większy, małż dzwoni również tam. Ta sama odpowiedź :evil: I co my teraz zrobimy :?: :roll:

Bardzo chcieliśmy pojechać na Pelješac, bo nie było nas tam już 7 lat. Ale jechać w ciemno w takiej sytuacji, po prawie całym dniu spędzonym w kolejce na prom, na promie i w samochodzie, jakoś nam się nie uśmiecha... Pierwszy raz spotykamy się z sytuacją, że w połowie lipca (to jeszcze nie high season!) nie ma miejsc na campingach 8O W dodatku na końcu świata, jakim jest Lovište (chyba że coś się w tej kwestii zmieniło ;))

Można by jechać mimo wszystko i szukać miejsc na innych campach na Pelješcu, ale gwarancji nie ma. Ależ się w tym roku porobiło! :roll:

Postanawiamy zapytać gospodynię, czy może przypadkiem ma wolny apartman na kolejne 6 nocy. Okazuje się, że właśnie ten nasz jest dostępny 8) Ale fuks! Patrzymy z mężem na siebie i już wiemy, że zostaniemy na Visie do końca naszych chorwackich wakacji :D

Trochę szkoda mi tego Pelješca i faktu, że targaliśmy namiot, stolik, krzesła, materac, garnki i inne takie przez pół Europy... Ale z drugiej strony - nie musimy się dzisiaj pakować ani nigdzie przenosić :D To świetna wiadomość, bo "nie stracimy" całego dnia wakacji na przeprowadzkę 8)

Zadowoleni z niespodziewanej zmiany planów idziemy wieczorem do miasteczka, zasiadamy na nabrzeżu:

2017-07-15-21h39m27.jpg

i słuchamy koncertu zespołu 4ever More, który zgodnie z tym, co podają informacje na ulotkach komiškiej turistickiej zajednicy, wykonuje przeboje z końca XX wieku. Muzycy grają na pokładzie statku, który codziennie pływa na Biševo, dzięki czemu lepiej ich widać z całej Rivy ;):

2017-07-15-21h24m28.jpg

Wokalistce trochę przeszkadza wzmagający się wiatr, nie tylko dlatego, że rozwiewa jej gęste, długie włosy...

Mnie zaczyna być zimno, więc wkrótce wracamy "do domu", gdzie na tarasie, już w kurtce ;), opisuję w CROnice przebieg wypadków dzisiejszego dnia 8):

2017-07-15-22h34m39.jpg

Bora (bo to ona zaczyna szaleć) przybiera na sile z każdą godziną. Cieszymy się, że nie śpimy w namiocie; w apartmanie nie jest to aż tak uciążliwe. Jutro, ze względu na wiatr, nie popływamy kajakiem, ale na pewno ciekawie spędzimy czas :D
Ostatnio edytowano 26.01.2019 13:34 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
janusz07
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz07 » 03.09.2017 19:18

Niestety, tez widzę problem pełnych kempingów, nie można sobie swobodnie planować przeprowadzek, trzeba prawie planować jak apartamenty.
Ładna koszulka ;)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.09.2017 20:01

Katerina napisał(a):maslinka
Zwłaszcza miejsce na parkingu w Komižy jest cenne :D

Cenne, bo wycenione...na 200 kun za tydzień :oczko_usmiech:
Ale to nie tak źle za poczucie komfortu i niestresowanie się .

Aaa czyli z darmowym miejscem się nie udało... Przynajmniej macie problem z głowy :)

Katerina napisał(a):Vis wyschnięty na wiór 8O Połacie suchych krzaczorów, nadpalone liście , musiało tu być nieźle w lecie :(

Było bardzo gorąco. Podczas naszego pobytu, poza paroma kroplami, nie padało...

agniecha0103 napisał(a):Maslinko...bardzo podoba mi się ten twój Vis...szczególnie urzekła mnie Komiża...
Pozdrawiam serdecznie.
Aga.

Komiža jest super!

janusz07 napisał(a):Niestety, tez widzę problem pełnych kempingów, nie można sobie swobodnie planować przeprowadzek, trzeba prawie planować jak apartamenty.

Bez sensu! To był dla mnie główny atut campingów - elastyczność, możliwość przyjazdu i wyjazdu, kiedy się chce, bez wcześniejszego planowania.

janusz07 napisał(a):Ładna koszulka ;)

Dzięki ;)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 04.09.2017 08:07

Cześć i czołem.
Nadrobiłam wszystko :)
Fajny ten Vis, miasteczka przypominają te z Braca. Kilka ciekawych zatoczek też do wyboru ... tylko czemu nie ma kempingu :(
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.09.2017 08:51

Na Vis nie ma kempingów na postawienie namiotu/przyczepy.
Chyba, że gdzieś u gospodarza na ogródku.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 04.09.2017 10:29

No, doczytałem zaległości po powrocie z urlopu.

Powiem tak: zarówno po naszych tegorocznych wakacjach, jak i po przeczytaniu kolejnych stron Twojej relacji, widzę, że i za dwa lata będzie nam co odkrywać :) Więcej pewnie napiszę w odrębnym wątku, choć nie wiem, czy będzie to relacja...
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 04.09.2017 11:49

gusia-s napisał(a):Fajny ten Vis, miasteczka przypominają te z Braca. Kilka ciekawych zatoczek też do wyboru ... tylko czemu nie ma kempingu :(

Może jest to pomysł na biznes na emeryturze :idea: - zakupić grunt , zbudować węzeł sanitarny . . . i już :mrgreen:

Pozdrawiam
Piotr
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 04.09.2017 13:43

Janusz Bajcer napisał(a):Na Vis nie ma kempingów na postawienie namiotu/przyczepy.
Chyba, że gdzieś u gospodarza na ogródku.

Tyle to wiem, pytam czemu?

piotrf napisał(a):
gusia-s napisał(a):Fajny ten Vis, miasteczka przypominają te z Braca. Kilka ciekawych zatoczek też do wyboru ... tylko czemu nie ma kempingu :(

Może jest to pomysł na biznes na emeryturze :idea: - zakupić grunt , zbudować węzeł sanitarny . . . i już :mrgreen: ...

Warto przemyśleć :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży