Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mój Vis na ziemi

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 21.08.2017 10:50

Już jestem i zaraz wrzucę kolejny odcinek :)

piotrf napisał(a):Agnieszo , jeżeli chodzi o chorobę , wyleczymy się tylko tam na miejscu :wink: - póki co będę ją pielęgnował :mrgreen:

Ja też pielęgnuję :D

tusik napisał(a):Witam :papa: . Przeczytałam świetną relacje siedząc na tarasie. Czekam na więcej. Dzięki Tobie odwiedziliśmy wczoraj Lambik.

Cześć :) Dzięki!

gosik 84 napisał(a):Relacja nadrobiona
A teraz czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy Waszego kajakowania i zwiedzania :-D

Zaraz się pojawi 8)

Piter_M napisał(a):Cześć!

Trochę spóźniony, bo właśnie wróciliśmy z wakacji :)

Vis to piękna wyspa, chodzi nam też po głowie na przyszłe wakacje.

No i oczywiście jak zwykle fajna relacja 8)

Pozdrawiam.

Witaj, Piter!
Skoro już wróciliście, czekam na relację :D

Stasiek18 napisał(a):Jak na razie żadnych ciekawych miejsc...nie pominęłaś :D

Cześć Stasiek :D
Cieszę się, że nie pominęłam ;) Starałam się :mrgreen:

Mikeee napisał(a):super zdjęcie 8)

Dzięki :D

beatabm napisał(a):Na szczęście Twoja chmurka to nie cirrus :wink:

No to wtopa :oops: ;)
Tak mi jakoś wyglądała...

Katerina napisał(a):Ja tu czekam na c. d. (lekko załamana, bo nabawiłam się zapalenia ścięgna Achillesa, leżę ze spuchniętą nogą i szlag mnie trafia, bo 14 DDW :twisted: ) Jedyne co mogę robić w tym stanie, to czytać relację. :|

Uuu :(
I jak, Katerina, już lepiej? Pakujesz się? :D

kw napisał(a):Dzięki za fajne nastrojenie do wyjazdu! My ruszamy na Vis 28-go, drugi już raz.
Pozwoliłem sobie do pługa dołożyć istotę ludzką, aby widać było jego wielkość.

Witaj!
Masz rację, teraz widać, jaki ten pług jest wielki :)

kroj napisał(a):Plaże w Chorwacji - dla mnie także najpiękniejsze te z otoczaków, podkreślających kolor wody.

Też najbardziej lubimy otoczaki :D

momil napisał(a):Tepluś nie zachwycił nas.... jak w Sopocie - przynajmniej dzisiaj tak było...

Tepluš? 8O Tam w miarę pusto było... No cóż, pełnia sezonu :roll:

momil napisał(a):Jak się dowiadywaliśmy, jeśli ktoś chce się załapać na niedzielny prom o 12. do Splitu musi się ustawić do kolejki już o 8.00...

To już szok!
Wracaliśmy 22 lipca, w sobotę. Przyjechaliśmy 2,5 godziny przed czasem, ale zmieściły się auta, które przyjechały nawet pół godziny przed odpłynięciem.

janusz07 napisał(a):Ufff, dogoniłem relację. Jak zwykle fajnie się czyta i ogląda, tym bardziej jak jest się już po.
Bawaria lekarstwem na chandrę ;) ja pojadę w Tatry Słowackie. Trzeba sobie radzić.:)

Tatry - super! Chętnie bym się tam znowu wybrała, ale to już raczej nie w tym roku...
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 21.08.2017 11:00

gosik 84 napisał(a):
Relacja nadrobiona
A teraz czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy Waszego kajakowania i zwiedzania :-D

Zaraz się pojawi 8)

wierna czytelniczka czeka :)
Max Power
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Max Power » 21.08.2017 11:10

Ja też czekam :)
Przy okazji dziękuję za podpowiedź dotyczącą piwa. Pisałaś, że lubisz Żywca Apę. Z reguły nie pijam Żywca ani innych "markowych" piw typu "tyskie", "Lech" itp. i z pewną dozą niepewności skusiłem się ponieważ uznałem, że skoro Ty je pijesz to wiesz co robisz :)
Przyznam, że nie zawiodłem się na tym piwku (jest świetnie gorzkie) i też na Tobie (jesteś znawcą :)) Apa zawita w ciepłe dni w mojej lodówce :)
Pozdrawiam
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 21.08.2017 11:16

maslinka:
Katerina napisał(a):
Ja tu czekam na c. d. (lekko załamana, bo nabawiłam się zapalenia ścięgna Achillesa, leżę ze spuchniętą nogą i szlag mnie trafia, bo 14 DDW :twisted: ) Jedyne co mogę robić w tym stanie, to czytać relację. :|

Uuu :(
I jak, Katerina, już lepiej? Pakujesz się? :D

Nic nie lepiej, niestety. Jak oszczędzam nogę to widać poprawę, jak tylko pochodzę to znowu puchnie i boli :oops: Dzisiaj ponownie lecę do ortopedy, niech coś wymyśli :evil: :roll: :x

Jako wstęp do pakowania robię dziesiątki karteczek z wytycznymi co dokupić i spakować :( No i ,oczywiście notatki z relacji..Także czekam na c.d. Ile odcinków ,zwłaszcza kajakowych przewidujesz do 1ego września? :mrgreen:

beatabm - a Ty skąd tak podczytujesz? Nie jesteś jeszcze na Quinn? :wink: :papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 21.08.2017 11:29

Katerina napisał(a):maslinka:
Katerina napisał(a):

beatabm - a Ty skąd tak podczytujesz? Nie jesteś jeszcze na Quinn? :wink: :papa:

Jeszcze nie. Ale już za chwileczkę, za momencik :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 21.08.2017 11:33

beatabm napisał(a):wierna czytelniczka czeka :)

Bardzo mi miło :)

Max Power napisał(a):Przyznam, że nie zawiodłem się na tym piwku (jest świetnie gorzkie) i też na Tobie (jesteś znawcą :)) Apa zawita w ciepłe dni w mojej lodówce :)

Hehe, cieszę się, że Apa Ci smakuje :mrgreen: Żywca generalnie też nie piję, tylko Żapę 8)

Katerina napisał(a):Nic nie lepiej, niestety. Jak oszczędzam nogę to widać poprawę, jak tylko pochodzę to znowu puchnie i boli :oops: Dzisiaj ponownie lecę do ortopedy, niech coś wymyśli :evil: :roll: :x

No to trzymam kciuki, żeby wymyślił!

Katerina napisał(a):Jako wstęp do pakowania robię dziesiątki karteczek z wytycznymi co dokupić i spakować :( No i ,oczywiście notatki z relacji..Także czekam na c.d. Ile odcinków ,zwłaszcza kajakowych przewidujesz do 1ego września? :mrgreen:

Kajakowych odcinków przewiduję ;) na pewno trzy :) Później nastąpi kilkudniowa przerwa w kajakowaniu, będzie znowu trochę zwiedzania.
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 21.08.2017 11:41

maslinka
No to trzymam kciuki, żeby wymyślił!

Do tej pory, jedna z porad ortopedy, której będę się kurczowo trzymać, to moczenie nogi w Jadranie.... :D (Oczywiście spytałam, czy mogę jechać). Tylko czy da się wiosłować z jedną nogą w wodzie :idea: :?: :oczko_usmiech:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 21.08.2017 12:59

Katerina napisał(a):Tylko czy da się wiosłować z jedną nogą w wodzie :idea: :?: :oczko_usmiech:

Trochę by Was to spowalniało, ale da się :mrgreen:

10 lipca (poniedziałek): Komiža by night

Wracamy z Rukavca "do domu":

2017-07-10-17h55m34.jpg

Tuż przed Komižą, niedaleko kościoła św. Mikołaja, wypatrujemy osła :D:

2017-07-10-18h01m38.jpg

Ryczy radośnie na nasz widok ;)

Wieczorem znowu ruszamy na komišką starówkę:

2017-07-10-19h30m45.jpg

2017-07-10-19h31m59.jpg

Po raz drugi siadamy w konobie Koluna, tym razem restauracja jest prawie pełna. Kelnerzy szybko przemykają między ciasno ustawionymi stolikami. Mimo że się uwijają, musimy trochę poczekać. Ale na lignje na žaru zawsze warto czekać:

2017-07-10-20h24m45.jpg

Tak przynajmniej do tej pory myślałam...

Niestety, te były gumowate :roll: i w dodatku nafaszerowane jakąś ikrą :?

Ikrę oczywiście wygrzebałam, bo jakoś nie budziła mojego zaufania. Kalmary, który jadałam do tej pory, zawsze były mniejsze. Może wielkość też wpływa na ich "konsystencję" ;) W każdym razie zraziłam się (na razie) do lignji i do końca wyjazdu już ich nie tknęłam :?

Na przyszłość będę pytać, czy nie są przypadkiem punjene jakimś ustrojstwem.

Po średnio smacznej kolacji idziemy do muzeum rybołówstwa, które mieści się w Komunie:

2017-07-10-21h21m35.jpg

2017-07-10-21h21m44.jpg

Na piętrze znajduje się wystawa poświęcona bitwie o Vis zakończonej zwycięstwem austriackiej floty.

2017-07-10-21h25m33.jpg

Była to pierwsza bitwa morska eskadr okrętów pancernych.

Można też tu zobaczyć zdjęcia wraków zatopionych u wybrzeży wyspy.

Wychodzimy na taras widokowy. Strasznie wieje:

2017-07-10-21h28m33.jpg

Spoglądamy w dół - na motorówki:

2017-07-10-21h27m09.jpg

i nocną Rivę:

2017-07-10-21h29m39.jpg

Jakiś spektakularnych widoków nie ma ;), ale jest przyjemnie :)

Ponownie jesteśmy na nabrzeżu. Kavana Hum skąpana w kolorowych światłach, jak na mój gust, trochę zbyt "dyskotekowych":

2017-07-10-21h22m04.jpg

To rodzaj klubu z wypasionymi drinkami, więc może i pasuje. Nie wiem, na drinkach się nie znam, na klubach też zresztą nie 8)

Spacerujemy wąskimi uliczkami Komižy:

2017-07-10-21h37m24.jpg

i zaglądamy w różne zaułki i bramy:

2017-07-10-21h41m18.jpg

Wypatruję taką perełkę:

2017-07-10-21h41m27.jpg

W pizzerii Zadruga pełno ludzi:

2017-07-10-21h43m25.jpg

Podobnie w "Małym Paryżu":

2017-07-10-21h44m44.jpg

Zauważcie, że wszyscy patrzą w swoje telefony, zamiast rozmawiać ze sobą 8O

Na jednej z miejskich plażyczek jest na szczęście znacznie spokojniej i tu spędzamy kilka chwil :):

2017-07-10-21h47m56.jpg

A potem wracamy do apartmanu, mijając po drodze znajomego kota :D:

2017-07-10-22h02m58.jpg

Jutro będzie kolejny udany dzień i ciekawa wycieczka kajakowa :)
Ostatnio edytowano 19.01.2019 15:40 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 21.08.2017 13:59

Po zdjęciach widzę, że chcą chyba zrobić Ibizę niedługo z naszej Komiży...Goulash disco festival w zeszłym roku, Kavana Hum jeszcze bardziej w ultrafiolecie, niż w ubiegłych latach, Petit Paris 8O 8O jaki zatłoczony :cry:

Za mojego pierwszego pobytu w Komiży spotkaliśmy około 4-6 sób z Polski, a w Małym Paryżu i obok na rivie siadywali głównie miejscowi i patrzyli się na nas(turystów).

Czekałam na tego kalmarka z ikrą!! Tego samego doświadczyłam w Ferolu w Rukavcu :mrgreen:

Ciekawe, czy to sposób podania typowy dla Visu (choć nie w każdej konobie)? Na stałym lądzie, ani na Pelješcu nie natrafiłam, a lignje, to na ogół moje główne pożywienie w Cro :roll: Tylko na wyspach taką wkładkę serwują.

W muzeum w Komunie łapiemy się czasem na koncerty.We wrześniu też będą - mandoliniści - mam już wpisane w program urlopu :D

Ładne detale nocnej Komiży uchwyciłaś :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 21.08.2017 19:05

Katerina napisał(a):Za mojego pierwszego pobytu w Komiży spotkaliśmy około 4-6 sób z Polski, a w Małym Paryżu i obok na rivie siadywali głównie miejscowi i patrzyli się na nas(turystów).

W Komižy było bardzo dużo Polaków. Myślę, że w większości mieszkali w hotelu Biševo (widziałam autobus na katowickich blachach stojący na hotelowym parkingu). Najlepiej będzie wiedziała Karin74 :oczko_usmiech:
Ale w innych miejscowościach również spotykaliśmy rodaków - w Rukavcu, w Visie...

Chociaż dominującą nacją nie jesteśmy (przeważają Chorwaci z różnych rejonów Cro), to jednak cały czas przybywa nas na Visie.

Katerina napisał(a):Ciekawe, czy to sposób podania typowy dla Visu (choć nie w każdej konobie)? Na stałym lądzie, ani na Pelješcu nie natrafiłam, a lignje, to na ogół moje główne pożywienie w Cro :roll: Tylko na wyspach taką wkładkę serwują.

Na pewno nie ogólnie na wyspach, bo w Velej Luce na Korčuli jadłam najlepsze lignje na žaru w życiu :) Oczywiście nie były niczym nadziewane. Rozpływały się w ustach...
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 21.08.2017 20:29

Portret kota na szóstkę :D
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 21.08.2017 20:46

maslinka napisał(a):Podobnie w "Małym Paryżu":

Obrazek

Zauważcie, że wszyscy patrzą w swoje telefony, zamiast rozmawiać ze sobą 8O

"przekleństwo" naszego wieku :(
płyniemy promem że Splitu do SG, nasze córki z nosami przy szybie obserwują widoki
obok rodzina z dwójką dzieci - rodzice z komórkami, dzieci z tabletami i tak przez 2 godziny :|
grunt to "rodzinne" wakacje
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 21.08.2017 20:47

W całej Chorwacji jest nas coraz więcej...piękna ta wieczorna Komiža...nie, nie ta kolorowa, ta bardziej słoneczna, w kolorze płonących świec...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 21.08.2017 22:52

beatabm napisał(a):Portret kota na szóstkę :D

Dzięki :D

m@rek napisał(a):"przekleństwo" naszego wieku :(
płyniemy promem że Splitu do SG, nasze córki z nosami przy szybie obserwują widoki
obok rodzina z dwójką dzieci - rodzice z komórkami, dzieci z tabletami i tak przez 2 godziny :|
grunt to "rodzinne" wakacje

No niestety, często tak to wygląda :(
Internetowe życie jest dla niektórych bardziej atrakcyjne niż to prawdziwe :?

Napisałam to na internetowym forum :oczko_usmiech:

Ale jeśli chodzi o mnie, wydaje mi się, że pewnej granicy nigdy nie przekraczam...
Cały rok czekam na wakacje w Chorwacji i tak jak w każdej innej podróży, nie marnuję ani chwili :D

słoma79 napisał(a):W całej Chorwacji jest nas coraz więcej...piękna ta wieczorna Komiža...nie, nie ta kolorowa, ta bardziej słoneczna, w kolorze płonących świec...

To jeden z moich ulubionych kolorów 8)
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 22.08.2017 10:47

maslinka napisał(a):Napisałam to na internetowym forum :oczko_usmiech:

oj tam :wink:
"nasze" forum to coś więcej :twisted:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży