longtom napisał(a):maslinka napisał(a):... Biševo...
chyba jednak będzie Jestem tylko ciekaw, czy Plavcem "własnoręcznie"
Nie, Tomku, Biševa naprawdę nie będzie. Ani "własnoręcznie", ani w żaden inny sposób. Nie w tym roku...
tempik14 napisał(a):Wygląda jak pokład lotniskowca. Brak tylko katapulty. Może ma związek z tym lotniskiem polowym z czasów wojny?
Właśnie w tym miejscu, na wzgórzu Muster, co roku w dzień św. Mikołaja (6 grudnia, gdyby ktoś nie pamiętał ) odbywa się tradycyjne palenie starych łodzi. Jest to symbol wdzięczności za udane połowy oraz prośba o ochronę w następnym roku.
Katerina napisał(a):W przyszłym roku Lastovo ( )
Katerina napisał(a):Rozmawiałam z pracownicą muzeum (Rybołówstwa), ona twierdzi ,że na tę uroczystość przybywa 2000 mieszkańców ...Komiży..w grudniu Trochę to odbiega od moich wyobrażeń liczebności lokalsów (TomKinS - sorry), oraz obrazu wyspy jaki mam po lekturze Karuzy..
Katerina napisał(a):Ale się pozmieniało przez rok.. wypożyczalnia kajaków na Teplušu.. i Simpson pod Morwą
Nefer napisał(a):maslinka napisał(a):Tylko skąd ci benedyktyni wzięli się na Biševie
Pewnie ze Splitu.
Nefer napisał(a):Relację czytam i oglądam z wielką przyjemnością .
Marsallah napisał(a):Ło, ja chciałem na Lastovo, ale jak dotąd nie udało mi się znaleźć lokum odpowiadającego jednocześnie małżonce (wizualnie) i mi (cenowo), w dodatku moja druga 0,5l przebąkuje coś o tym, że Lastovo to co najwyżej na tydzień, a ona nie będzie dzieliła sobie pobytu na 2 razy i się co chwila (roz)pakowywała...
loverosa napisał(a):ta Tepluś też nam zawróciła w głowie,szkoda,że dojście pieszo nieciekawe
Kasia i Krzyś napisał(a):piaszczystym plażom w Chorwacji mówię stanowcze nie
ale widok z latarnią bardzo ładny
Max Power napisał(a):Ciekawy zestaw: palacinki i piwo
Katerina napisał(a):Kasia i Krzyś:piaszczystym plażom w Chorwacji mówię stanowcze nie
Zgadzam się z jednym wyjątkiem. Jest taka jedna plaża na Mljecie..I nie jest to Saplunara
Powrót do Nasze relacje z podróży