Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mój Vis na ziemi

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
loverosa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) loverosa » 07.08.2017 16:46

Vis nocą i Komizy w blasku księżyca nie zobaczyliśmy...miło,że mogę podglądnąć u Ciebie :)
Kaczek gumowych nie widziałam 8O Relacja super :hearts:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.08.2017 19:24

loverosa napisał(a):Vis nocą i Komizy w blasku księżyca nie zobaczyliśmy...miło,że mogę podglądnąć u Ciebie :)

Wieczorne spacery po miasteczkach to dla mnie esencja wakacji. Sama nie wiem, co wolę - plażowanie/kajakowanie czy "miasteczkowanie" :D

9 lipca (niedziela): Krótki odcinek widokowy

Wstajemy przed 9:00, to nasz tutejszy standard. Wiem, trochę późno :oops:, ale tak dobrze mi się tutaj śpi :D
Zwykle mija godzina (śniadanie, spakowanie się na kajak), zanim wyjdziemy lub wyjedziemy.

Dzisiaj przy pakowaniu obserwujemy, co też wyczynia ten wariat Živko:

2017-07-09-10h23m03.jpg

Niby leży spokojnie, co w jego przypadku jest akurat podejrzane ;) Jakiś nadęty trochę :?

2017-07-09-10h07m13.jpg

Mam nadzieję, że nie trawi kolejnej jaszczurki :roll: ;)

Focę jeszcze motylka na bugenwilli:

2017-07-09-10h32m32.jpg

i możemy się zbierać. Jedziemy do Rukavca, tym razem nową drogą. Ale nie dotrzemy tam zbyt szybko, bo zatrzymamy się na punkcie widokowym nad Komižą. Stąd krótką ścieżką można podejść do kościółka św. Michała:

2017-07-09-10h47m09.jpg

2017-07-09-10h45m38.jpg

2017-07-09-10h46m38.jpg

Nasz zestaw na dole:

2017-07-09-10h44m28.jpg

Serpentyny nad Komižą:

2017-07-09-10h48m45.jpg

i "oficjalny" punt widokowy:

2017-07-09-10h44m51.jpg

na który zaraz schodzimy:

2017-07-09-10h50m10.jpg

Podziwiamy widoki:

2017-07-09-10h49m29.jpg

Szkoda, że "zakłócone" przez linie wysokiego napięcia :?

W Visie odbijamy na Rukavac, na "starą drogę" (w przeciwieństwie do "nowej" prowadzącej do Milnej). Tu dopiero jest na co popatrzeć:

2017-07-09-11h01m13.jpg

2017-07-09-11h01m22.jpg

Szkoda, że nie ma jakiegoś parkingu, punktu widokowego.

2017-07-09-11h02m02.jpg

Na szczęście jest zatoczka, w której na chwilę stajemy i chłoniemy widoki:

2017-07-09-11h06m35.jpg

2017-07-09-11h02m14.jpg

Duży ruch na wodzie :D:

2017-07-09-11h07m31.jpg

My też ruszamy dalej, żeby w końcu zwodować naszą jednostkę pływającą 8)

Jeszcze tylko ostatni krótki przystanek. To już nie punkt widokowy (bo z widokami tu cienko), ale jakieś odmorište:

2017-07-09-11h13m51.jpg

2017-07-09-11h13m22.jpg

I pomnik upamiętniający brytyjskich lotników.

2017-07-09-11h13m09.jpg

2017-07-09-11h14m36.jpg

Na dobra, jakiś tam widok jest, np. na Podselje:

2017-07-09-11h14m08.jpg

Wystarczy tego "widokowania", trzeba w końcu zacząć machać wiosłami :D Przed nami bardzo ciekawa i chyba najbardziej popularna na wyspie destynacja... :mrgreen:
Ostatnio edytowano 19.01.2019 12:55 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 07.08.2017 19:50

Świetne zdjęcie z motylem na bugenwilli 8)
pawel silesia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel silesia » 07.08.2017 20:02

Rafał78 napisał(a):Świetne zdjęcie z motylem na bugenwilli 8)

Zgadza się! 8O Piękne.
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 07.08.2017 20:58

Dla mnie lepsze widoki na zatoczce niż na punkcie widokowym :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.08.2017 21:49

pawel silesia napisał(a):
Rafał78 napisał(a):Świetne zdjęcie z motylem na bugenwilli 8)

Zgadza się! 8O Piękne.

Dzięki, Chłopaki :D

kkra napisał(a):Dla mnie lepsze widoki na zatoczce niż na punkcie widokowym :papa:

Zgadzam się :)
TomKinS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomKinS » 07.08.2017 22:07

Re: Mój Vis na ziemi

Maslinko, przepraszam, ale co robisz temu pięknemu motylkowi??
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.08.2017 22:17

TomKinS napisał(a):
Re: Mój Vis na ziemi

Maslinko, przepraszam, ale co robisz temu pięknemu motylkowi??

Tak, Tomku, wiem, że nie lubisz tego słowa. Już kiedyś o tym rozmawialiśmy ;)

Jednak funkcjonuje ono w potocznym języku tego forum, mnie się podoba i ja tak piszę :D Wszystko na ten temat :mrgreen:

Pozdrawiam.
TomKinS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomKinS » 07.08.2017 22:57

Dziękuję za pozdrowienia, i pamięć o rozmowie o tym słowie.
Jednak proszę, odpowiedz mi, czy nie czujesz, jako polonistka, negatywnego, ..., nie wiem jak to nazwać. Co to jest "fota", "focenie",.... .Zdjęcie, robienie zdjęć. To tak jakby nazwać malowanie ścian podczas remontu w domu, a wernisażem w znanej galerii fotograficznej. A Twoje zdjęcia są z wyższej półki niż tylko, przepraszam za słowo "focenie".
Pozdrawiam. Tomasz.
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 07.08.2017 23:07

W sam raz na dobranoc. Może się Vis przyśni... :oczko_usmiech:
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 07.08.2017 23:20

Živko to ma chyba trochę pochodzenie kota rosyjskiego :idea: :wink:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 08.08.2017 00:01

Maslinko, chyba w lipcu jest inne światło w Visie wieczorną porą niż we wrześniu...Tyle razy tam byłam i nigdy nie natrafiłam na takie, jak na Twoich zdjęciach...A nocą nigdy Visu nie widziałam 8O Co za zaniedbanie :oops: :oczko_usmiech: Mam nadzieję nadrobić we wrześniu.
Tak jak Wy nie odwiedziłam Modrej w trakcie pierwszego pobytu...do tego trzeba dojrzeć powolutku :wink:

Motylek wymiata ( mam nadzieję,że kolega TomKinS zniesie to określenie) :oczko_usmiech:

Bardzo ładne to zdjęcie Ciebie patrzącej na Vis z góry, Agnieszko :)

Marsallah:
Trochę bije po oczach (chociaż nie tak jak saszeta ;)) ten blok tuż obok budynku Hrvatskiego domu:

Tam jest więcej takich kontastów, np:

P9092207.JPG
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 08.08.2017 09:08

maslinka napisał(a):Wieczorne spacery po miasteczkach to dla mnie esencja wakacji. Sama nie wiem, co wolę - plażowanie/kajakowanie czy "miasteczkowanie" :D

O to to ;) mam dokładnie to samo :) wieczorami nie mogę się doczekać następnego dnia i plażowania, a podczas plażowania - aż nastanie wieczór i wyruszymy " w miasto" ;)
Kajakowania też w końcu kiedyś spróbuję ;)
Widzę, że czytasz Camillę Lackberg, ja przeczytałam już całą serię.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 08.08.2017 10:07

TomKinS napisał(a):Jednak proszę, odpowiedz mi, czy nie czujesz, jako polonistka, negatywnego, ..., nie wiem jak to nazwać. Co to jest "fota", "focenie",....

Nie, właśnie jako polonistka nie czuję, ponieważ przede wszystkim jestem językoznawcą. Pisałam językoznawczą pracę magisterską i chociaż było to już dawno temu ;), jej tematem był właśnie język Internetu :mrgreen:

Nie jesteśmy tu na lekcji polskiego ani w żadnej sytuacji oficjalnej, a używanie języka potocznego (w zasadzie pojedynczych zwrotów) na forum internetowym jest jak najbardziej uzasadnione. Nikt tu nie pisze esejów przecież. Dla mnie język potoczny jest ciekawy, lubię obserwować, jak ewoluuje...

Focić - robić foty (czyli zdjęcia). Nie rozumiem, co w tym negatywnego.

Mam nadzieję, że takie wyjaśnienie Ci wystarczy... przynajmniej na rok, do następnej mojej relacji z Cro :oczko_usmiech:

Pozdrawiam :)

CROnikiCROpka napisał(a):W sam raz na dobranoc. Może się Vis przyśni... :oczko_usmiech:

I co, przyśnił się :?: :D

lotnikwsk napisał(a):Živko to ma chyba trochę pochodzenie kota rosyjskiego :idea: :wink:

A wiesz, że mieliśmy właśnie takie podejrzenia 8) Kot rosyjski niebieski. Tylko nie wiem, czy "czystej krwi", czy trochę "pomieszany"...

Katerina napisał(a):Maslinko, chyba w lipcu jest inne światło w Visie wieczorną porą niż we wrześniu...Tyle razy tam byłam i nigdy nie natrafiłam na takie, jak na Twoich zdjęciach...

To na pewno. Wrzesień to już prawie jesień (ale mi się zrymowało ;)) i generalnie barwy są inne, również światło.

Katerina napisał(a):Marsallah:
Trochę bije po oczach (chociaż nie tak jak saszeta ;)) ten blok tuż obok budynku Hrvatskiego domu:

To akurat ja napisałam :lol:

Magda O. napisał(a):O to to ;) mam dokładnie to samo :) wieczorami nie mogę się doczekać następnego dnia i plażowania, a podczas plażowania - aż nastanie wieczór i wyruszymy " w miasto" ;)

Zawsze tęskni się za tym, czego się akurat teraz nie ma ;)
Ja właśnie zaczęłam przeglądać zdjęcia z nart :P

Magda O. napisał(a):Widzę, że czytasz Camillę Lackberg, ja przeczytałam już całą serię.

Przeczytałam jedną książkę - pierwszą z serii: "Księżniczkę z lodu" i powiem szczerze, że nie jestem zachwycona. Owszem, czytało się dobrze, ale... nie jest to Nesbo :mrgreen: On zawiesił poprzeczkę tak wysoko, że trudno mi teraz czytać kogoś innego. Problem w tym, że przeczytałam już prawie wszystkie książki Norwega :roll:

Ale nie skreślam Camilli. W przypadku Nesbo każda kolejna książka była lepsza (tak z grubsza mogę powiedzieć ;)). Jak myślisz, z Lackberg też tak jest :?:
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 08.08.2017 10:11

maslinka napisał(a):
Magda O. napisał(a):Widzę, że czytasz Camillę Lackberg, ja przeczytałam już całą serię.

Przeczytałam jedną książkę - pierwszą z serii: "Księżniczkę z lodu" i powiem szczerze, że nie jestem zachwycona. Owszem, czytało się dobrze, ale... nie jest to Nesbo :mrgreen: On zawiesił poprzeczkę tak wysoko, że trudno mi teraz czytać kogoś innego. Problem w tym, że przeczytałam już prawie wszystkie książki Norwega :roll:

Ale nie skreślam Camilli. W przypadku Nesbo każda kolejna książka była lepsza (tak z grubsza mogę powiedzieć ;)). Jak myślisz, z Lackberg też tak jest :?:

Ja z kolei porzuciłam Nesbo po trzeciej książce. W ogóle mnie nie wciągnęło. Jeśli chodzi o Lackberg, to dla mnie to był równy poziom. Trochę mnie irytowały dość naiwne wątki obyczajowe dotyczące głównych bohaterów i niekiedy irytujące dialogi, ale sama intryga w każdej książce mnie wciągała i przerażała.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży