Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mój Vis na ziemi

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 07.08.2017 08:23

maslinka napisał(a):
Marsallah napisał(a):P.S.2 Północ Visu - chyba najtrudniej dostępne z północnych wybrzeży wszystkich dalmatyńskich wysp. Myśmy raz rzucili się na zatoczki za Oključną - nie warto.

Czytaliśmy Twoją relację wieczorami na tarasie :) Dzięki temu pominęliśmy m.in. Oključną :mrgreen:

Och, jakżeż mi miło... :oops:

Katerina napisał(a): Co jest z tym Visem(gradem)? Niby większy, bardziej okazały, więcej pływadeł, wyszynków, sklepów, zadbany...itd..a jednak większość ( choć na razie mikra ta grupa relacjonujących) woli Komiżę :) Jak dla mnie ,to nostalgiczny za bardzo..może brak spektakularnych zachodów słońca?

maslinka napisał(a):W Komižy też nie ma zachodów słońca... Może chodzi o to, że Komiža ma bardziej zwartą zabudowę, trzyma się kupy ;), a Vis się "rozłazi" :mrgreen: Tak sobie teraz wymyśliłam... :oczko_usmiech:

Przecież to proste - Komiža jest lepsza, bo widać z niej Biševo 8)
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 07.08.2017 09:13

Z tym brakiem zachodów słońca w Komiży pozwolę się nie zgodzić

P9092300.JPG

P9092301.JPG

Coś się tam na wieczór różowiło :)

A kolega Marsallah nie na walizkach?Ciekawe, jak poczynania w kwestii KMWV :?: :mrgreen:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.08.2017 10:03

Katerina napisał(a):W oczekiwaniu na kolejny odcinek :roll: :roll: :) przesyłam upolowanego wczoraj dmuchańca( to nie ptaszysko, ale duży był)..Pozdrowienia z nadbałtyckiej plaży 8)

Ale kocisko! 8O

Już jestem, jestem. Przez weekend wybawiłam się na weselu i zaraz zacznę pisać :D

kkra napisał(a):Dotarłam i ja. Kolor wody, to coś co najbardziej zwraca moją uwagę. Piękny!

Witaj!
Aż by się chciało zanurzyć...

Marsallah napisał(a):Przecież to proste - Komiža jest lepsza, bo widać z niej Biševo 8)

Biševo super wygląda, z daleka... Jak jest z całkiem bliska, nie mieliśmy się okazji przekonać. Wyobraź sobie, że w ciągu 17 dni pobytu nie dotarliśmy na Biševo 8O Całkiem świadomie nie chcieliśmy płynąć do Modrej (za dużo komercji!); wybieraliśmy się na plażę Porat, ale w końcu nie wyszło...

Katerina napisał(a):Coś się tam na wieczór różowiło :)

Coś tam się zawsze różowi wieczorami, wszędzie ;) W Visie nawet bardziej, bo góra, za którą zachodzi słońce jest niższa niż ta w Komižy :oczko_usmiech:
W Visie o zachodzie trafiliśmy na piękne światło. Takiego jeszcze nie widziałam...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.08.2017 11:23

8 lipca (sobota): Miasto Vis (Luka) - część druga

Dalej spacerujemy po Visie:

2017-07-08-20h05m08.jpg

Zaglądamy do, pustej o tej porze, ribarnicy:

2017-07-08-20h04m57.jpg

2017-07-08-20h05m13.jpg

Tuż obok jest sklep Crocsa ;):

2017-07-08-20h05m39.jpg

Widok na Kut:

2017-07-08-20h07m36.jpg

Popularny kadr ;), który już pokazywałam w relacji Loverosy:

2017-07-08-20h09m11.jpg

Docieramy do crkvy Gospe od Spilice z 1500 roku:

2017-07-08-20h12m33.jpg

2017-07-08-20h13m04.jpg

Dalej zaczyna się Kut, który poznamy innym razem.

Pstryk w stronę wyspy Host z latarnią morską i Češkiej Vili:

2017-07-08-20h13m13.jpg

Zawracamy, trzeba gdzieś usiąść i się posilić. Po drodze słuchamy melodii z pozytywek:

2017-07-08-20h09m32.jpg

i oglądamy gumowe kaczki :mrgreen::

2017-07-08-20h14m58.jpg

Mega słodkie były. Kilka dni później kupiliśmy tu kaczkę-pirata :D (tę ostatnią w trzecim rzędzie)

Mijamy uśpionego mieszkańca Visu:

2017-07-08-20h19m23.jpg

(Jakim cudem jest mu wygodnie w takiej pozycji :?: 8O)

i budki z suwenirami:

2017-07-08-20h21m13.jpg

Trochę bije po oczach (chociaż nie tak jak saszeta ;)) ten blok tuż obok budynku Hrvatskiego domu:

2017-07-08-20h21m32.jpg

Wchodzimy na plac, przy którym znajduje się Pałac Tramontana (z figurą kobiety wznoszącej pochodnię na szczycie), a w nim pizzeria Charly, wyspowa sieciówka ;) - mamy też Charly'ego w Komižy:

2017-07-08-20h24m06.jpg

Niestety, wszystkie stoliki są zajęte. Ale może to i dobrze, spróbujemy pizzy w innym miejscu - w pekarze/lodziarni/pizzerii Kolđeraj. Smacznie, chociaż bez zachwytów. Zachwyt wywoła u nas inna pizza, którą zjemy za kilka dni w Kucie :)

Po kolacji idziemy jeszcze na mały spacer po nocnym Visie:

2017-07-08-21h21m25.jpg

2017-07-08-21h21m49.jpg

2017-07-08-21h26m15.jpg

Ten to dopiero miał ucztę 8O :D:

2017-07-08-21h25m18.jpg

Crkva sv. Duha z XVII wieku:

2017-07-08-21h29m11.jpg

Kościół został zbudowany częściowo z kamienia pochodzącego z rozbiórki antycznych budowli.

Mówimy Visowi: "Do zobaczenia":

2017-07-08-21h35m13.jpg

2017-07-08-21h40m24.jpg

i ruszamy w stronę Komižy, która z góry prezentuje się pięknie - i w dzień, i w nocy :D:

2017-07-08-21h51m08.jpg

Przed zaśnięciem jeszcze obowiązkowy relaks na tarasie i huśtawce :D:

2017-07-08-22h42m46.jpg

I możemy iść spać; jutro znów czeka nas moc atrakcji :D
Ostatnio edytowano 19.01.2019 12:46 przez maslinka, łącznie edytowano 2 razy
nowakowski_1975
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowakowski_1975 » 07.08.2017 12:00

Że tak zapytam czy w Komiša wymienię euro...???
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.08.2017 12:54

nowakowski_1975 napisał(a):Że tak zapytam czy w Komiša wymienię euro...???

Oczywiście.
W Komižy jest bank, są też mjenjačnice (kantory).
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 07.08.2017 13:00

Śliczna sukienka, Agnieszko. :) Właściwie jak zwykle... :wink:

Ciekawa jestem, czy kot zdołał tę rybną ucztę skończyć do rana. 8O Pewnie przyszli jacyś koci goście i mu pomogli. :lol:

Vis ładnie się prezentuje na Twoich zdjęciach. :)
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 07.08.2017 13:13

Katerina napisał(a):A kolega Marsallah nie na walizkach?Ciekawe, jak poczynania w kwestii KMWV :?: :mrgreen:

Za walizki nie miałem się czasu zabrać...dużo (za dużo) się u nas ostatnio dzieje na gruncie rodzinno-domowym, a do tego jeszcze w pracy taki zajob, że KMWV będzie musiał poczekać do jesieni (chyba, że ktoś inny się tym zajmie), bo nie chcę, żeby było bylejak, a czasu nie mam nic a nic...

maslinka napisał(a):Biševo super wygląda, z daleka... Jak jest z całkiem bliska, nie mieliśmy się okazji przekonać. Wyobraź sobie, że w ciągu 17 dni pobytu nie dotarliśmy na Biševo 8O Całkiem świadomie nie chcieliśmy płynąć do Modrej (za dużo komercji!); wybieraliśmy się na plażę Porat, ale w końcu nie wyszło...

Wiesz, że my też nie dotarliśmy na Biševo podczas naszego pierwszego visowania?

Co do antyestabliszmentowego podejścia, to rozumiem i szanuję, aczkolwiek uważam, że sporo stracicie, olewając Modrą. Porat super plaża, choć ja w tej wysepce cenię najbardziej jeszcze co innego ;)
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 07.08.2017 13:15

maslinka napisał(a):
Trochę bije po oczach (chociaż nie tak jak saszeta ;)) ten blok tuż obok budynku Hrvatskiego domu:

Obrazek

W tym bloku mieści się (o ile dobrze pamiętam - coś tam widać na Twoim zdjęciu z lewej) najbrzydszy studenac, w jakim byłem. W stylu chińskiego spożywczaka, jeśli wiesz, o czym mówię :lol:
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 07.08.2017 13:36

Relacja prima sort, tęskni się na Visem, oj tęskni... A klubu miłośników to lepiej nie zakładać, bo się zrobi za gęsto na tej malutkiej wysepce :smo:
karin74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) karin74 » 07.08.2017 14:13

Oj jak chciałabym tam znowu być....może za rok????...ale już nie na wczasach zorganizowanych jak w tym roku....
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 07.08.2017 14:13

Bardzo ładne zdjęcie nad kotem z rybami(ciągle nie umiem cytować zdjęć :oops: , takie na avatraka :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.08.2017 14:28

Mikromir napisał(a):Śliczna sukienka, Agnieszko. :) Właściwie jak zwykle... :wink:

Dzięki :D

Mikromir napisał(a):Ciekawa jestem, czy kot zdołał tę rybną ucztę skończyć do rana. 8O Pewnie przyszli jacyś koci goście i mu pomogli. :lol:

To chyba za dużo jak na jednego kota :roll: Mam nadzieję, że się potem nie pochorował...
Nawet serwetkę dostał :oczko_usmiech:

Marsallah napisał(a):Co do antyestabliszmentowego podejścia, to rozumiem i szanuję, aczkolwiek uważam, że sporo stracicie, olewając Modrą. Porat super plaża, choć ja w tej wysepce cenię najbardziej jeszcze co innego ;)

Pewnie nadrobimy następnym razem ;)

Wiesz, co mnie najbardziej zniechęciło do wyprawy na Biševo? Twoje opisy rejsu spędzonego pod pokładem i tego, jak reagowali pasażerowie... ;)

Prawie ;) wstaliśmy o świcie (czyli o 7:00), żeby zdążyć na 8:00 (wtedy odpływał statek), ale to był dzień wielkiego wiatru i odpuściliśmy. Jak się okazuje, dobrze zrobiliśmy - nasi apartmanowi sąsiedzi (Austriacy) popłynęli i nie wpłynęli do Modrej - były za duże fale :roll:

Potem wieczorami oglądaliśmy ten statek zacumowany w marinie. Bardzo mało miejsc na zewnątrz, więc było duże prawdopodobieństwo, że wylądujemy pod pokładem, a ja źle znoszę takie sytuacje. No i ostatecznie odpuściliśmy... Zawsze moglibyśmy popłynąć "komercyjną" łódką, ale to z kolei wychodziło drożej ;), poza tym woleliśmy kajakować i odkrywać Vis na swój własny sposób :)

Marsallah napisał(a):W tym bloku mieści się (o ile dobrze pamiętam - coś tam widać na Twoim zdjęciu z lewej) najbrzydszy studenac, w jakim byłem. W stylu chińskiego spożywczaka, jeśli wiesz, o czym mówię :lol:

Chyba wiem :lol:

Hercklekot napisał(a):Relacja prima sort, tęskni się na Visem, oj tęskni... A klubu miłośników to lepiej nie zakładać, bo się zrobi za gęsto na tej malutkiej wysepce :smo:

Dzięki :D
Też myślę, że lepiej klubu nie zakładać ;) Tam i tak (miejscami) już się robi ciasno :( Wystarczy, że są relacje, a kilka już o Visie powstało :oczko_usmiech:

karin74 napisał(a):Oj jak chciałabym tam znowu być....może za rok????...ale już nie na wczasach zorganizowanych jak w tym roku....

Coś było bardzo nie teges, że się zniechęciłaś?

ruzica napisał(a):Bardzo ładne zdjęcie nad kotem z rybami(ciągle nie umiem cytować zdjęć :oops: , takie na avatraka :)

Patrz, jak się skubany oblizuje :P
karin74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) karin74 » 07.08.2017 15:50

maslinka napisał(a):Coś było bardzo nie teges, że się zniechęciłaś?

Maslinko....tej swobody....to był nasz 7 pobyt w CRO...i po raz pierwszy zorganizowany....na takich wczasach wszystko dzieje sie pod komendę....sniadania od-do.....obiadokolacje od-do. Jedzenie z góry ustalone - chociaż bardzo smaczne.
Zawsze rezerwowałam ( albo tez wybierałam gdy jechaliśmy w ciemno ) apartament z tarasem lub balkonem z widokiem na morze, a tu bardzo brakowało mi balkonu bo ktoś Ci pokój wybiera i nie masz na to żadnego wpływu. Ale w przyszłym roku nadgonimy to wszystko...no i o kajaku myślimy :D
A relacja....primo...primo :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.08.2017 16:37

karin74 napisał(a):
maslinka napisał(a):Coś było bardzo nie teges, że się zniechęciłaś?

Maslinko....tej swobody....to był nasz 7 pobyt w CRO...i po raz pierwszy zorganizowany....na takich wczasach wszystko dzieje sie pod komendę....sniadania od-do.....obiadokolacje od-do. Jedzenie z góry ustalone - chociaż bardzo smaczne.

No tak, tej swobody by mi najbardziej brakowało. Nie lubię też jak ktoś inny decyduje za mnie i organizuje mi czas.

karin74 napisał(a):A relacja....primo...primo :D

Dziękuję :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży