Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mój Vis na ziemi

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
TomKinS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomKinS » 03.08.2017 21:25

Kurcze. Nie umiem wstawić odpowiedniego zdjęcia. Może ktoś pomoże. Ale chyba wiadomo o jakie chodzi.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.08.2017 21:44

TomKinS napisał(a):Ten sfotografowany Stworek to dość znany, w pewnych kręgach Cro-badaczy, bardzo przyjazny, Agnus- Maslino (nazwa łacińska) :)

Czy taki przyjazny, to nie wiem ;) Mój mąż czyta (zdarza mu się tu zaglądać coraz częściej :D), śmieje się i mówi: "Nie dla każdego" :mrgreen:

TomKinS napisał(a):Kurcze. Nie umiem wstawić odpowiedniego zdjęcia. Może ktoś pomoże. Ale chyba wiadomo o jakie chodzi.

Chyba tak :D

Pozdrawiam, Tomku :)
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 03.08.2017 22:16

Cześć Aga :)

Jestem już na bieżąco. Widzę, że Ty wciąż wierna Chorwacji :) . Ciekaw jestem kiedy zobaczę Twoją relację z letnich wakacji w innym dziale 8) . Kiedyś to nastąpi, prawda? Póki co podziwiam Vis razem z Wami z kajaka i lądu.

A buldożki uwielbiam :hearts: . Sam mam takiego francuzika w domu

IMG_2304.JPG

IMG_3463.JPG

jest tak brzydki, że aż piękny :mrgreen: .
Beka jak stary facet po piwie, pierdzi tak, że aż się kręci w głowie i wygląda jak krzyżówka nietoperza i świni :oczko_usmiech:
Ale jest przekochany i nie chciałbym żadnego innego

pozdrawiam,
M
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.08.2017 22:25

Pääkäyttäjä napisał(a):Ja nie wiem, co ludzie widzą w Radku albo Bażancie - mocno przeciętne piwa :mrgreen:

Nie jestem znawcą piwa - dzielę je na te, które mi smakują i na te pozostałe. Właśnie popijam Corgonia.

Agnieszko, jak zwykle pięknie u Ciebie.

Pozdrawiam,
Wojtek
Interseal.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Interseal. » 03.08.2017 22:40

maslinka napisał(a):Dzisiejsza wycieczka kajakowa będzie dosyć krótka, ale oczywiście bardzo udana :D Nie mogłoby być inaczej! :mrgreen:

A oto trasa - dwuetapowo:

Obrazek

Gdybyście popłynęli o jedną uvalę dalej, to może i byłoby ładnie... ale nazwa...? Chyba że ja źle widzę. :)

maslinka napisał(a):i nieco sfatygowana już mapa ;) Jak to się ładnie mówi: nosi ślady intensywnego użytkowania :mrgreen:

I chyba jedyna Visu (i nie tylko) tak dokładna? Czy to jest to niebieskie wydawnictwo KARTOGRAF?

Pozdrawiam.
Interseal.
TomKinS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomKinS » 03.08.2017 23:15

maslinka napisał(a):
TomKinS napisał(a):Ten sfotografowany Stworek to dość znany, w pewnych kręgach Cro-badaczy, bardzo przyjazny, Agnus- Maslino (nazwa łacińska) :)

Czy taki przyjazny, to nie wiem ;) Mój mąż czyta (zdarza mu się tu zaglądać coraz częściej :D), śmieje się i mówi: "Nie dla każdego" :mrgreen
Moja odpowiedź:
Panie mężu. Proszę być dumnym z Jasnej Gwiazdy Cro.pl, czyli Maslinki.(własnej małżonki). MASLINKA. Ten skrót też niedługo rozszyfruję, proponując otworzyć nowy klub. Klub wielbicieli MASLINKA. Nie Maslinki. Ale nie zakłócam relacji.
Pozdrawiam. Tomasz.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 04.08.2017 07:57

Ło, dawno nie zaglądałem do tego działu forum...a więc w końcu trafiliście na Visiora :)

Zasmuciło mnie skomercjalizowanie Zelenej Špilji :( Choć pewnie należało się tego spodziewać...

Będę wpadał tu, najbardziej licząc na fotki niedostępnych (lub trudno dostępnych) z lądu zatoczek. Choć pewnie większość przeczytam dopiero po powrocie... 8 DDW :papa:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 04.08.2017 08:43

Marsallah:
8 DDW :papa:

:evil: :wink: :P

My 26 :( :papa:
a_nula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) a_nula » 04.08.2017 08:54

Bartek mi wysłał wiadomość, że Maslinka pisze relację z Visu :) więc jestem i ja, nawet przez chwile pozazdrościłam ale szybciutko mi się przypomniało, że przecież będziemy tam już za tydzień z kawałkiem!

Mam nadzieje ze mimo sezonu i komercjalizacji Vis nie stracił swojego uroku... ;)

Tymczasem czekam na dalsze odcinki :)

Pozdrowienia dla czytającego Ł. :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.08.2017 10:10

Mikeee napisał(a):Cześć Aga :)

Jestem już na bieżąco. Widzę, że Ty wciąż wierna Chorwacji :) . Ciekaw jestem kiedy zobaczę Twoją relację z letnich wakacji w innym dziale 8) . Kiedyś to nastąpi, prawda?

Cześć Michał.
Myślę, że kiedyś tak :) W końcu z każdym rokiem "ubywa" nam chorwackich wysp ;) Moim marzeniem jest pięknie pokazana przez Ciebie Korsyka, ale trudno mi będzie namówić męża na wyjazd do Francuzów :roll:

Mikeee napisał(a):jest tak brzydki, że aż piękny :mrgreen: .

Dla mnie jest po prostu piękny :D Słodziak :mrgreen:

Franz napisał(a):Agnieszko, jak zwykle pięknie u Ciebie.

Pozdrawiam,
Wojtek

Dziękuję, Wojtku.
Pozdrawiam :)

Interseal. napisał(a):Gdybyście popłynęli o jedną uvalę dalej, to może i byłoby ładnie... ale nazwa...? Chyba że ja źle widzę. :)

Dobrze widzisz :lol: Na Pizdicy też będziemy, jest tam źródło słodkiej wody :)

Interseal. napisał(a):I chyba jedyna Visu (i nie tylko) tak dokładna? Czy to jest to niebieskie wydawnictwo KARTOGRAF?

Bardzo dokładna i fajna, ale to nie wydawnictwo Kartograf. Jedyna zresztą, jaką udało się zdobyć w Komižy, a wygląda tak:

Obrazek

Mieliśmy trochę problemów z jej zakupem. Pierwszego dnia przyszliśmy do informacji turystycznej zapytać, czy mają mapę wyspy i pani powiedziała, że nie ma. Kolejnego dnia wieczorem (nie wiem, co nam podpowiedziało, żeby znowu spróbować, może intuicja ;)) okazało się, że są 8O, właśnie przyszły, ale nie mogliśmy ich kupić, bo na "dyżurze" w IT był jakiś młody chłopak z mariny i twierdził, że nie jest uprawniony do sprzedawanie czegokolwiek.
Udało się dopiero za trzecim podejściem, następnego dnia rano, przy okazji porannej wyprawy po kruh 8)

TomKinS napisał(a):Moja odpowiedź:
Panie mężu. Proszę być dumnym

Może nie z gwiazdy..., ale jest dumny :mrgreen:

Marsallah napisał(a):Ło, dawno nie zaglądałem do tego działu forum...a więc w końcu trafiliście na Visiora :)

A ja się zastanawiałam, gdzie się podziewasz i dlaczego Cię tu jeszcze nie ma :evil: :oczko_usmiech:

Marsallah napisał(a):Będę wpadał tu, najbardziej licząc na fotki niedostępnych (lub trudno dostępnych) z lądu zatoczek. Choć pewnie większość przeczytam dopiero po powrocie... 8 DDW :papa:

Tych zatoczek będzie całe mnóstwo :D
Super macie! Pozdrówcie Visor ode mnie 8)

a_nula napisał(a):Bartek mi wysłał wiadomość, że Maslinka pisze relację z Visu :) więc jestem i ja, nawet przez chwile pozazdrościłam ale szybciutko mi się przypomniało, że przecież będziemy tam już za tydzień z kawałkiem!

Cześć Aniu :)
Dobrze, że Ci się przypomniało ;) Wszystko dopiero przed Wami :D

a_nula napisał(a):Mam nadzieje ze mimo sezonu i komercjalizacji Vis nie stracił swojego uroku... ;)

Uroku mu nie brakuje, a czy są jakieś zmiany, to sami najlepiej ocenicie :)

a_nula napisał(a):Tymczasem czekam na dalsze odcinki :)
Pozdrowienia dla czytającego Ł. :)

Dzięki :)
Następny odcinek się pisze.

P.S. Od wczorajszego popołudnia mam problem z powiadomieniami z cro.pli. Przychodzą tylko nieliczne, a z tego wątku nic nie przyszło... Też tak macie :?:
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 04.08.2017 10:31

Ja nie subskrybuję, więc nie wiem jak to z powiadomieniami.

P.S. Ta, ja też się cieszyłem na tę mapę. Lepszej nie ma.

P.S.2 Północ Visu - chyba najtrudniej dostępne z północnych wybrzeży wszystkich dalmatyńskich wysp. Myśmy raz rzucili się na zatoczki za Oključną - nie warto.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.08.2017 10:39

Marsallah napisał(a):Ja nie subskrybuję, więc nie wiem jak to z powiadomieniami.

Wygląda na to, że się właśnie naprawiło 8O :)

Marsallah napisał(a):P.S.2 Północ Visu - chyba najtrudniej dostępne z północnych wybrzeży wszystkich dalmatyńskich wysp. Myśmy raz rzucili się na zatoczki za Oključną - nie warto.

Czytaliśmy Twoją relację wieczorami na tarasie :) Dzięki temu pominęliśmy m.in. Oključną :mrgreen:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.08.2017 11:45

8 lipca (sobota): Miasto Vis (Luka) - część pierwsza

Późnym popołudniem jedziemy do Visu. Po drodze zatrzymujemy się na małe focenie Komižy z góry, ale efekty są marne - pstrykamy pod słońce:

2017-07-08-18h36m20.jpg

Zamglone, tajemnicze Biševo:

2017-07-08-18h36m26.jpg

Wrócimy tu jutro przed południem, wtedy zdjęcia wyjdą znacznie lepsze.

Do Visu mamy jakieś 10 km "nową drogą", przy której znajdują się takie ciekawostki jak nietypowo wyglądająca crkva Gospa od Planice z XI wieku:

2017-07-08-18h39m39.jpg

2017-07-08-18h39m48.jpg

czy płot jednej z posiadłości z toną żelastwa 8O:

2017-07-08-18h40m28.jpg

Dojeżdżamy do stolicy wyspy. Postanowiliśmy podzielić sobie zwiedzanie tego dość dużego, jak na standardy dalmatyńskich wysp, miasta - dziś będziemy poznawać Lukę (Port). Część zwaną Kut zostawimy sobie na inny wieczór.

Zaczynamy od pysznych lodów pistacjowych w pekarze/lodziarni/pizzerii Kolđeraj:

2017-07-08-18h59m12.jpg

Ależ się tu rozwinęli! W Komižy Kolđeraj ma (póki co) tylko piekarnię.

Wrócimy tu później na pizzę, a teraz, mijając piękny gaj palmowy:

2017-07-08-19h12m59.jpg

zmierzamy w stronę półwyspu Prirovo:

2017-07-08-19h13m36.jpg

nie przestając pstrykać:

2017-07-08-19h19m48.jpg

Po drodze spotykamy Ironmana 8O :oczko_usmiech::

2017-07-08-19h23m41.jpg

Klasztor benedyktynów stojący na ruinach rzymskiego teatru już blisko (widać go za mną):

2017-07-08-19h24m33.jpg

ale jego teren jest zamknięty, nie można zwiedzać.

Do kościoła św. Hieronima z XVI wieku (po prawej stronie) też (dzisiaj) nie wejdziemy, bo właśnie trwa nabożeństwo:

2017-07-08-19h39m11.jpg

Idziemy więc na przylegający do niego cmentarz. Bardzo lubię "zwiedzać" chorwackie cmentarze, bo są pięknie położone (z widokiem na morze) i zazwyczaj można wypatrzeć ciekawe nagrobki. Nie inaczej jest w przypadku viškiej nekropolii:

2017-07-08-19h30m59.jpg

2017-07-08-19h32m05.jpg

Powoli wracamy, kierujemy się w stronę przeprawy promowej. Po drodze, na ogrodzonym terenie, ciekawostka - fragmenty term antycznej Issy z mozaikami. Dziś już zamknięte dla zwiedzających, więc tylko pstrykam fotkę przez bramę:

2017-07-08-19h44m43.jpg

Jesteśmy na nabrzeżu i podziwiamy Kulę Perast z XVII wieku, która służyła do obrony przed wojskami tureckimi:

2017-07-08-19h54m15.jpg

A pod wieżą kolejny dmuchany ptaszor :mrgreen::

2017-07-08-19h54m49.jpg

Zagłębiamy się w wąskie uliczki Luki:

2017-07-08-19h58m56.jpg

2017-07-08-20h00m05.jpg

Jeden z gotyckich domów z przełomu XIV i XV wieku, których jest sporo w całym mieście Vis:

2017-07-08-19h58m04.jpg

Urokliwe kamieniczki i komin podobny do tych, które widzieliśmy na Lastovie:

2017-07-08-20h00m52.jpg

Piękne placyki i wszechobecne palmy:

2017-07-08-20h02m14.jpg

2017-07-08-20h03m10.jpg

i koci koleżka smacznie śpiący na murku :D:

2017-07-08-20h04m00 (Custom).jpg

Kotów tu trochę mniej niż w Komižy, ale też bardzo dużo :) Na pierwszy rzut oka Vis wydaje nam się bardziej elegancki niż "nasze" miasteczko. To pierwsze wrażenie potwierdzi się, kiedy odwiedzimy drugą dzielnicę stolicy wyspy - Kut. Natomiast Komiža jest bardziej swojska, nieuładzona, ale dzięki temu, moim zdaniem, bardziej urokliwa 8)

To nie koniec spaceru po Visie, ale na drugą część zapraszam raczej po weekendzie, który mamy bardzo zajęty 8)
Ostatnio edytowano 19.01.2019 12:35 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Andzia*
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia* » 04.08.2017 11:53

Kolejna relacja do poczytania w tzw międzyczasie i dobrze czas szybciej upłynie do wyjazdu :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.08.2017 13:36

Andzia* napisał(a):Kolejna relacja do poczytania w tzw międzyczasie i dobrze czas szybciej upłynie do wyjazdu :wink:

Witaj, Andzia :)
Zazdroszczę tego, że Ty jeszcze przed...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży