Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mój pierwszy raz:)

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
noemi_s
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) noemi_s » 22.01.2008 20:26

W podróży to się mogą wydarzyć niespotykane w Polsce korki :? . Należy unikać przyjazdu (i wyjazdu) w piątkowe popołudnie i sobotę, zwłaszcza na Istrię, gdzie na weekendy przyjeżdżają tłumnie Włosi i Słoweńcy (korki na granicach i bramkach w Słowenii). Z tego też powodu nie preferowałabym wyjazdu w niedzielne popołudnie.
Zawsze może nas coś zaskoczyć - w ubiegłym roku staliśmy 6 godzin w Słowenii, bo przed nami był wypadek. A Słoweńcy usuwali jego skutki baaaardzo poooowoli :x...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.01.2008 20:45

mlodyszejniol napisał(a):Wracając do pierwszego mojego pytania
:arrow: co np. na campie i w podróży może sie wydążyć niespotykanego w polsce :?: :?: :?:

Tego nie wiedzą nawet najstarsi górale :wink: :lol:
Trzeba jechać i sprawdzić co się wydarzy :papa:
mlodyszejniol
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mlodyszejniol » 22.01.2008 20:53

To powiedzcie choociaz co sie wam zdarzalo ciekawego w Cro :)
mlodyszejniol
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mlodyszejniol » 22.01.2008 21:05

oraz nieciekawego :(
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.01.2008 21:09

mlodyszejniol napisał(a):To powiedzcie choociaz co sie wam zdarzalo ciekawego w Cro :)

Jest temat Nasze relacje z podróży - siądź wygodnie przed kompem, wybieraj i czytaj, może do wakacji zdążysz :lol:
mlodyszejniol
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mlodyszejniol » 22.01.2008 21:18

He he no właśnie chodzi mi o to zeby nie szukac a i tak na 100 stron bedzie 20 przygod ciekawych :( :(
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.01.2008 21:29

mlodyszejniol napisał(a):He he no właśnie chodzi mi o to zeby nie szukac a i tak na 100 stron bedzie 20 przygod ciekawych :( :(

Nie bój sie czytanie nie jest ani trudne ani meczące :lol:

Natomiast jeżeli rzeczywiście zależy Ci na uzyskaniu konkretnych rad (w co na tym forum nie watpię) to raczej zacznij zadawać konkretne pytania a nie coś w stylu "czego można się spodziewać w Chorwacji" bo tak do końca nie wiadomo "o sooooo choozzzzzi" :wink: :lol: :lol: :lol:
mlodyszejniol
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mlodyszejniol » 22.01.2008 21:46

Czy są na jakieś niebezpieczeństwa na plaży oraz w wodzie (oprócz mocnych promieni słonecznych o których już słyszałem :P :P :lol: :D :) )
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.01.2008 22:10

mlodyszejniol napisał(a):Czy są na jakieś niebezpieczeństwa na plaży oraz w wodzie (oprócz mocnych promieni słonecznych o których już słyszałem :P :P :lol: :D :) )

Skaleczenia
Zachowanie zasad bezpieczeństwa pozwala na uniknięcie większości urazów. Dotyczy to zwłaszcza urazów dłoni i stóp.
W warunkach chorwackich raczej trzeba przez cały czas poruszać się po plaży w odpowiednim obuwiu. Konieczne jest także obuwie przy pływaniu w płytszej wodzie (lub przy wypływaniu na brzeg) - kolce jeżowców są wyjątkowo ostre i kruche!

Oparzenia słoneczne
Wskazane jest rozsądne korzystanie z kremów z filtrami przeciwsłonecznymi. Szczególnie narażonymi częściami ciała są plecy (barki) i głowa (a zwłaszcza te jej części, o których możemy zapomnieć przy smarowaniu - małżowiny uszne i czubek głowy). Lekkie okrycie ciała i rozwinięty daszek pozwala ograniczyć ekspozycję.
Należy jednak pamiętać, że na wodzie mamy do czynienia z dużą ilością rozproszonych promieni słonecznych (odbitych od powierzchni wody).

Udar słoneczny
Po długiej ekspozycji na słońce (szczególnie dotyczy to dzieci oraz osób, którym zdarzyło się zasnąć na plaży) mogą wystąpić takie objawy jak: ból i zawroty głowy, nudności i wymioty.
Leczenie polega na ochłodzeniu organizmu - ze względu na upośledzoną sprawność nie powinna to być jednak kąpiel, lecz dłuższy prysznic ze szczególnym uwzględnieniem ochłodzenia głowy.

A tak się może skończyć oparzenie słoneczne i będzie potrzebna pielęgniarka :wink:

Obrazek
mirnie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirnie » 23.01.2008 01:23

młody sam widzisz co Cie czeka po oparzeniu...
petr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) petr » 23.01.2008 12:15

Krajobrazowo ladniejsza jest Dalmacja niz Istria, co do podrozy to jesli bedziesz jechac w weekend to napewno zadne planowanie podrozy sie nie sprawdzi bo nie przewidzisz czy w korkach w sumie stracisz godzine czy cztery. Ja mam zasade ze nigdy nie jezdze tam w weekendy, z w-wy wyjezdzam na poczatku tygodnia i tak samo wracam ,podroz wtedy to bajka zadnych korkow luzne drogi na calej trasie od w-wy do docelowego miejsca ok. 1350 km. Przystanek robie w Wiedniu , rano ok 5 rano wyjazd i na miejscu jestem okolo godz.12-13 w poludnie.
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 23.01.2008 12:34

Jak dobrze trafisz to nawet e weekend nie musisz stać w korkach. Musisz być jednak w Cro o stosunkowo wczesnej porze. W zeszłym roku przekraczałem granicę Slo-Cro we wczesnych godzinach porannych i korków nie uświadczyłem, ale 2 lata temu stałem 5 godzin. Życie jest wiec jak pudełko czekoladek. Nigdy nie wiesz na co trafisz.
Ostatnio edytowano 23.01.2008 15:33 przez Adam,K, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.01.2008 12:44

Adam,K napisał(a):Jak dobrze trafisz to nawet e weekend nie musisz stać w korkach. Musisz być jednak w Cro o stosunkowo wczesnej porze. W zeszłym roku przekraczałem granicę Aus-Cro we wczesnych godzinach porannych i korków nie uświadczyłem, ale 2 lata temu stałem 5 godzin. Życie jest wiec jak pudełko czekoladek. Nigdy nie wiesz na co trafisz.

Małe sprostowanie - Chorwacja nie graniczy z Austrią :wink: :papa:
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 23.01.2008 15:33

Janusz Bajcer napisał(a):
Adam,K napisał(a):Jak dobrze trafisz to nawet e weekend nie musisz stać w korkach. Musisz być jednak w Cro o stosunkowo wczesnej porze. W zeszłym roku przekraczałem granicę Aus-Cro we wczesnych godzinach porannych i korków nie uświadczyłem, ale 2 lata temu stałem 5 godzin. Życie jest wiec jak pudełko czekoladek. Nigdy nie wiesz na co trafisz.

Małe sprostowanie - Chorwacja nie graniczy z Austrią :wink: :papa:

No oczywiście. Slo-Cro. Nie wiem skąd mi sie to wzięło. :oops: :oops: :oops:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi

Mój pierwszy raz:) - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone