Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mój pierwszy raz

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mar_eska
Autostopowicz
Mój pierwszy raz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar_eska » 02.08.2006 09:26

Witam, wsystkich serdecznie. Wybieram się z dzieciakami do CRO, pierwszy raz, pewnie poleciałabym gdzieś samolotem..., ale zamażyła mi się Chorwacja, poprostu jadę i już.

Mam jednak pytanko do szanownych bardziej doświadczonych forumowiczów.

1. Czy winiety na Czechy i Austrię kupię na granicy w budzie ???
2. Jak sprawdza się nawigacja tomtom??? czy dojadę jak po sznurku.??
3.Czy dobrze planuje wyjazd tj:
start 11.08.2006 godz 3-4 rano dom, warszawa, cieszyn ( tu nocleg) rano 3-4 godz 12.08.06 dalsza trasa do ZADARU.
Tu pytanko- czy kupię winiety na Czechy i Austrię na granicy w budzie mimo póznej pory.

Pozdrawiam ania
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 02.08.2006 10:57

Witaj :)
Tytuł Twojego posta brzmi bardzo "pikantnie" ;) ale do rzeczy :)
1. Kupisz w budzie, jak i na najbliższej stacji benzynowej. Nie powinno być problemu... Aczkolwiek głowy nie dam ;)
2. Tego akurat nie wiem, bo drogę do Chorwacji znam na pamięć, jedyne, czego używam to CB radio.
3. Granicę Austriacko- Słoweńską i Słoweńsko - Chorwacką będziesz przekraczała w sobotę, a więc niestety w największych korkach... Tutaj sugeruję jechać albo dzień wcześniej, albo dzień później, a ze względu na dzieciaki (nie wiem w jakim są wieku) najlepiej w srodku tygodnia.

A wracając do winiet, tak naprawdę problem z kupnem winiety możesz mieć tylko w Czechach. Dlatego sugeruję Ci po przyjeździe do Cieszyna, zanim udasz się na kwaterę, podjechać w okolicę przejścia granicznego i od razu kupić winietę. Z Austrią nie powinnaś mieć już problemu, bo skoro chcesz wyjechać z Cieszyna w okolicy 3-4 rano, to jak dotarabanisz się do Austrii, powinno być tam już wszystko pootwierane :) A może też uda Ci się kupić winietę na Austrię w Cieszynie, więc w ogóle nie powinno być problemu.
Jest jeszcze jedna opcja, zakup winiet w biurze PZMot na terenie całego kraju. Tu masz linka z namiarami: http://www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=1368 (delegatura PZmot w Cieszynie jest czynna 24h na dobę ;))
Pozdrawiam i udanego urlopu życzę :)
mar_eska
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar_eska » 02.08.2006 11:23

dzięki za rade, winiety kupie w PZM.
Martwię się tylko kolejkami na granicy. W tygodniu nie mogę wyjechać. Moze lepiej nie myśleć o noclegu tylko jechać non stop, a gdy dopadnie mnie zmęczenie to kimnąć i dlej w drogę ....??? sama nie wiem.

Pozdro ania
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 02.08.2006 11:34

nocleg w cieszynie..to chyba troche za wczesnie;)my zawsze jedziemy ile sie da...jak lapie nas sennosc to spimy (albo cos wynajmujemy albo w aucie) i dalej w droge;)taki nocleg najlepiej zrobic w austrii lub slowenii..
to raczej najlepsze rozwiazanie...
maalena
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maalena » 02.08.2006 14:00

a ja już się rozmarzyłam i wspomnienia wróciły jak zobaczyłam topic :lol: :wink:
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 02.08.2006 21:43

mar_eska napisał(a):/.../3.Czy dobrze planuje wyjazd tj:
start 11.08.2006 godz 3-4 rano dom, warszawa, cieszyn ( tu nocleg) rano 3-4 godz 12.08.06 dalsza trasa do Zadaru

Pozdrawiam ania

Zamierzasz tracić cały dzień na zwiedzanie Cieszyna i nocleg 8O
A nie szkoda czasu :?:
No chyba że jedziecie rowerami albo skuterami :D ]
jerzy.rogoza
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy.rogoza » 02.08.2006 22:06

Nie stresuj się, dacie radę. Z korkami nigdy nic nie wiadomo., ale przygotuj się, że możecie postać w sobotę.....

Także sądzę, że spanie w Cieszynie to trochę za wcześnie... Trzeba jechać ile się da... Spać moża w Austrii albo na Węgrzech - zależy jak jedziecie.

Ja do tej pory jechałem zawsze "ciurkiem", ale może to być męczące....

Będzie super, głowa do góry!!
jerzy.rogoza
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy.rogoza » 02.08.2006 22:09

Teraz dopiero czytam dokładnie...
Na pewno najgorszy fragment podróży to Polska....
Jedziecie z dziećmi z Mazur...

Może to i dobry pomysł na spanie w Cieszynie....

Winietami się nie przejmuj, kupisz o każdej porze na stacjach....

Napisz jak Ci poszło!!!
mar_eska
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar_eska » 03.08.2006 07:33

jerzy.rogoza napisał(a):Teraz dopiero czytam dokładnie...
Na pewno najgorszy fragment podróży to Polska....
Jedziecie z dziećmi z Mazur...

Może to i dobry pomysł na spanie w Cieszynie....

Winietami się nie przejmuj, kupisz o każdej porze na stacjach....

Napisz jak Ci poszło!!!

Dzięki za wsparcie.
Ponieważ jadę sama z dzieciakami, a znajomi z Warszawy prowadzą na zmianę samochody boje się,że nie nadąże za ich tępem, oni jada non stop.
stąd plany z noclegiem... ale ostatecznie postanowiłam,że jade do oporu, a nocuje jak będzie potrzeba.
Dojadę bezproblemowo i napewno zdam relację z podróży i wspaniłych nurków.

Pozdrawiam gorąco Ania

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone