Witam szerokie grono CRO maniaków
We wrześniu planuję pierwszy wyjazd do wymarzonej Chorwacji. Od kilku dni (i nocy) czytam... i czytam... i czytam forum, dzięki czemu, jak mi się wydaje, mam już pokaźną dawkę przydatnej do podróży wiedzy Ułożyłem sobie wstępny plan zwiedzania i chciałbym poprosić Was- zaprawionych w Chorwackich podróżach, o jego ocenę.
Wyjazd samochodem z okolic Katowic. Trasa Czechy->Austria->Słowenia (polecanym objazdem omijającym autostradę)->Chorwacja.
Dzień 1) Przyjazd i zakwaterowanie w godzinach popołudniowych, planujemy w okolicach Trogiru, np. Seget Vranjica
Dzień 2) Zwiedzanie Trogiru
Dzień 3) Dzień wolny- odpoczynek/plażowanie
Dzień 4) Wykwaterowanie; Przejazd do Splitu i zwiedzanie; Wieczorem zakwaterowanie w okolicach Makarskiej, np. Baska Voda
Dzień 5) Zwiedzanie Makarskiej, przechadzki po pobliskich miejscowościach Riviery
Dzień 6) Wjazd na szczyt Sv. Jure, następnie czas wolny/plażowanie
Dzień 7) Zwiedzanie Dubrownika
Dzień Dzień wolny- odpoczynek/plażowanie
Dzień 9) Przeprawa Drvenik-Sucuraj, przejazd "widokowy" wyspą w kierunku Hvar, po drodze może postój w Jelsa, powrót do Baska Voda, albo zmiana zakwaterowania na jakąś miejscowość na Hvar
Dzień 10) Dzień wolny- odpoczynek/plażowanie
Dzień 11) Wyjazd do domu
Zastanawiam się jeszcze, czy zamiast pierwszego zakwaterowania w pobliżu Trogiru i Splitu, nie pojechać od razu w okolice Baski Voda i stamtąd zrobić dwa wypady do powyższych miast? PLUS: to jedno miejsce pobytu, MINUS: więcej kilometrów i czasu poświęconego na dojazd.
Druga zagwozdka, czy z jednodniowego wypadu na Hvar wrócić do Baski na kolejny- ostatni dzień pobytu, czy może znaleźć nocleg na Hvarze, spędzić tam jeszcze kolejny dzień i stamtąd wyruszyć do Polski?
Wszystkie propozycje modyfikacji, uwagi i dobre rady do powyższego na wagę złota Może coś jeszcze warto zobaczyć w okolicach, uwzględniając określoną liczbę dni na miejscu, tak żeby i trochę pozwiedzać i trochę poleżeć "wentylem" do góry?