Dzięki wszystkim za dobre rady i wskazówki- to na prawdę jest moc tego forum i żadne przewodniki tego nie zastąpią
Jeżeli chodzi o:
stavros2002 napisał(a):Czyta się to jak Chorwację dla Azjatow . Zwiedzanie, zwiedzanie, zwiedzanie....napinka, rozpisany na nuty plan, zero improwizacji, lenistwa, relaksu.
Jak gdzieś jadę mam w głowie z grubsza co tam chcę zobaczyć, ale dopiero na miejscu decyduje co i jak w zależności od nastroju i chęci.
Jedno drugiego nie wyklucza a każdy planuje swój wyjazd po swojemu
Ja lubię mieć gotowy plan przed wyjazdem i później ewentualnie na miejscu go modyfikować w zależności od pogody/nastroju i innych zmiennych... Wszystkie podróże w ten sposób planowałem i dzięki temu ze wszystkich wyjazdów wracałem usatysfakcjonowany. I co najważniejsze- żona również
piekara114 napisał(a):masz doświadczenie w jazdach krętymi i wąskimi drogami? mając krótki staż za kółkiem i jeżdżenie tylko po płaskim to Hvar będzie wyzwaniem....).
Dziękuję, dla wielu to z pewnością słuszna uwaga. Ekwiwalent kilometrowy drogi na Księżyc już w życiu przejechałem
, również dużymi pojazdami po górskich drogach, więc raczej nie obawiam się dróg o których była mowa.
Korzystając z niektórych Waszych rad oraz po dalszej lekturze forum, plan podróży trochę zmodyfikowałem. Oczywiście dalej chętnie wysłucham wszelkich wskazówek, a jeśli stwierdzicie że plan jest ciekawy, to może pozostanie na forum dla innych Świeżaków, jako jeden z gotowych scenariuszy wyjazdu
ruzica napisał(a):Albo może podzielić to np. 7 dni na lądzie a 4 na wyspie
I to jest świetna wskazówka, zatem:
Dzień 1) Wyjazd Katowic, przyjazd i zakwaterowanie w okolicach Baska Voda w godzinach popołudniowo-wieczornych.
Dzień 2) Wycieczka do Trogiru i Splitu
Dzień 3) Dzień wolny na odpoczynek/plażowanie
Dzień 4) Zwiedzanie Makarskiej, przechadzki po pobliskich miejscowościach Riviery, spacer i plażowanie w Park Suma Osejava
Dzień 5) Wjazd na szczyt Sv. Jure, pozostała część dnia wolna na plażowanie
Dzień 6) Zwiedzanie Dubrownika, wjazd na wzgórze Srd w celach widokowych, być może plażowanie w okolicach np. w zatoce opuszczonych hoteli w Kupari,
Dzień 7) Dzień wolny na odpoczynek/plażowanie
Dzień 8 ) Wyjazd z Baska Voda w godzinach porannych, przeprawa Drvenik-Sucuraj, przejazd "widokowy" wyspą w kierunku Stary Grad (zwiedzanie), przejazd starą drogą do Hvar, po drodze z przystankami w Malo i Velo Grablje, Brusje. Spacer po Hvarze, następnie przejazd nową drogą (w kierunku St.Gradu) wzdłuż wybrzeża i zjazd na szutrową drogę Dubovica - Sv.Nedjleja. Zakwaterowanie gdzieś na południu wyspy, prawdopodobnie w okolicach Zavala
Dzień 9) Dzień wolny na odpoczynek/plażowanie
Dzień 10) tunel Pitve, wioska Pitve, Jelsa, Vrboska (z Jelsy do Vrboskiej przynajmniej w jedną stronę przejazd drogą nad morzem, tzw. „Vitarnija”
Dzień 11) Dzień wolny na odpoczynek/plażowanie
Dzień 12) wyjazd do domu
A jeżeli przy okazji ktoś ma namiar i może polecić jakieś fajne, niedrogie kwatery w Basce lub Zavala dla 4 os. to chętnie na priv