Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moj pierwszy raz :P przepisy, predkosci, winietki...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jotex
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotex » 03.07.2006 10:10

Witam wszystkich.
To moj pierwszy post na forum, pierwszy tez wyjazd do Chorwacji, z tad cala masa pytan na raz...

postaram sie je wypunktowac, mam na dzieje ze to nie bedzie dla Was irytujace

1. Slyszalem ze niedawno zmienily sie przepisy w Chorwacji i za przekroczenia predkosci policja zabiera prawko na okres 3 miesiecy. Prawda czy bzdura ?

2. Jakie sa ograniczenia predkosci w panstwach takich jak czechy, slowacj, austria w terenach zabudowanych, niezabudowanych, autostradach ?

3. Jak jest z winietkami ? Czy moge je kupic na granicy i bez znaczenia czy to dzien czy noc czy raczej trzeba uwazac zeby sklepiki nie byly pozamykane ?

4. Czy winietki mozna kupic na jakies inne terminy niz 10ciodniowe ? ile kosztuja.

Za odpowiedz na te pytania z gory dziekuje i pozdrawiam
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 03.07.2006 13:49

opcja "szukaj"
kim
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kim » 04.07.2006 20:50

jotex napisał(a):Witam wszystkich.
To moj pierwszy post na forum, pierwszy tez wyjazd do Chorwacji, z tad cala masa pytan na raz...

postaram sie je wypunktowac, mam na dzieje ze to nie bedzie dla Was irytujace

1. Slyszalem ze niedawno zmienily sie przepisy w Chorwacji i za przekroczenia predkosci policja zabiera prawko na okres 3 miesiecy. Prawda czy bzdura ?

2. Jakie sa ograniczenia predkosci w panstwach takich jak czechy, slowacj, austria w terenach zabudowanych, niezabudowanych, autostradach ?

3. Jak jest z winietkami ? Czy moge je kupic na granicy i bez znaczenia czy to dzien czy noc czy raczej trzeba uwazac zeby sklepiki nie byly pozamykane ?

4. Czy winietki mozna kupic na jakies inne terminy niz 10ciodniowe ? ile kosztuja.

Za odpowiedz na te pytania z gory dziekuje i pozdrawiam

Witaj,
było wałkowane niejednokrotnie ale to zacne forum znane jest z życzliwości (doświadczyłem - dzięki :D ):
wg info PZM (data dzisiejsza): Chorwacja - drogi 90 km/h, drogi ekspresowe - 110, autostrady - 130, teren zabudowany - 50, alkohol 0,00
kary:
- przekroczenie zaw. alkoholu: do 0,05 - od 500 do 1500 HRK + 1 pkt karny, od 0,05 do 0,15 - min. 2000 hrk i zatrzymanie prawa jazdy na min 3 mce., powyżej 0,15 - min.3000 HRK i zatrzymanie prawka na min 6 mcy.
przekroczenie prędkości:
- w terenie zabudowanym - od 300 do 3000 HRK i zatrzymanie prawka na okres od 3 do 12 mcy,
- poza terenem zabudowanym - od 300 do 2000 HRK i zatrzymanie prawka do 3 mcy,
Szczegółowy taryfikator dostępny jest na stronie PZM - niestety płatny :evil:
Uwaga - jeżeli kierowca zagraniczny popełni wykroczenie pociągające za sobą zatrzymanie prawa jazdy to na jego prawie jazdy zostanie odnotowany okres zakazujący prowadzenie pojazdu na terytorium Cro.
Policja ma prawo zatrzymać paszport turysty na okres max. 48 godz. lub do czasu uregulowania nałożonego mandatu lub stawienia się w sądzie.
Chwilowo tyle - oczywiscie to tylko teoria - pozdrawiam :papa:
Cytrynka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cytrynka » 04.07.2006 22:04

kim napisał(a):3. Jak jest z winietkami ? Czy moge je kupic na granicy i bez znaczenia czy to dzien czy noc czy raczej trzeba uwazac zeby sklepiki nie byly pozamykane ?

Winietka na Słowacje 10 dniowa ok 15zł (150koron) - można kupić zaraz za granicą. Ja jechałam przez Chyżne i zaraz za przejsciem było kilka budeczek na których pisało WINIETY bądź NALEPKY :)
Winietka na Węgry- chyba niepotrzebna o ile omijasz autostrade do Budapesztu. Ja niekupowałam.
Winietka na Czechy - ok. 35zł (200kc). Kupowalam w pierwszym markecie za granicą, przy okazji zakupów.
jotex
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotex » 12.07.2006 14:29

dziekuje za porady :D
Dziekan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziekan » 12.07.2006 23:01

Podczas tegorocznego wyjazdu z którego własnie wrócilem (mój debiut), zabuliłem 300 HRK za przekroczenie prędkości o 30km, poza zabudowanym, na odnicnku drogi ekspresowej na wysokości Delnic. Jak zobaczyłem patrol na poboczu, spokojnie zwolniłem, zresztą kilka sekund wcześniej mrugali światłami z przeciwnego pasa, zbliżam się od nich, policjant lizaczek i zaprasza na pobocze. Poprosil o dokumenty, zapytal sie czy "Speak - English ?, German ?" Po otrzymaniu odpowiedzi wyrecytował że 2 km wczesniej przekroczyłem prędkość o 30km/h (dop. 100) wie to stąd że na poboczu zostawili kolege z kamerką i radyjkiem. Koleś pstrykał fotki a potem nadawał kolegom który samochód i ile... Także uwaga na kolesi ze statywami na poboczu :P Taką przygode miałem tylko raz.
Generalnie to kierowcy uprzedzają sie światłami o drogówce. Najlepiej jest zwrócić uwagę na miejscowych, oni wiedzą przeważnie gdzie można przycisnąć, a gdzie nazleży spodziewać się kontroli. Generalnie na autostradzie nie widać patroli i można spokojnie jechać puszczając przed sobą jakiegoś miejscowego co śpieszy się na obiad :P

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone