Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mój Hvar na ziemi

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 15.11.2019 21:36

maslinka napisał(a):Nie wiem dlaczego ;), ale bardzo lubię zwiedzać synagogi.

Ja również lubię synagogi, a także cmentarze żydowskie (kirkuty). Zresztą w swoim czasie odwiedzałem takie miejsca z powodów zawodowych.
Ta suboticka synagoga bardzo ciekawa i barwna. :)
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 15.11.2019 21:48

maslinka napisał(a):Nie jest to raczej moja estetyka, ale podejrzewam, że w Barcelonie by mi się podobało :D Muszę się przekonać 8)

Barcelona piękna, ale jeśli chodzi o secesję, to do mnie chyba bardziej przemawia ta wiedeńska. :D Kościół am Steinhof, stacje metra zaprojektowane przez Ottona Wagnera, Pawilon Secesji... Na mnie robi to wrażenie. Zresztą, w Gliwicach też mamy bardzo ciekawą secesyjną kamienicę, na Częstochowskiej 15. :D Ale nie będę przekonywać, różne są gusta i nie każdemu musi się podobać. :wink: W sumie może nawet i lepiej, dzięki temu można czytając relacje zobaczyć niektóre miejsca z zupełnie innej, ciekawej perspektywy.

Co do budynków w Suboticy, to najbardziej jak do tej pory spodobała mi się synagoga. :D Gdy przeglądałam zdjęcia na Google, zaciekawił mnie też Pałac Rajhla.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.11.2019 23:19

travel napisał(a):Ależ piękna jest ta suboticka synagoga :hearts:
I to wnętrze takie cukierkowe 8O
Kojarzy mi się z francuskimi makaronikami :D

Coś w tym jest :D

Nefer napisał(a):Ja również lubię synagogi, a także cmentarze żydowskie (kirkuty). Zresztą w swoim czasie odwiedzałem takie miejsca z powodów zawodowych.

W Gliwicach mamy bardzo ciekawy żydowski cmentarz.

Epepa napisał(a):Zresztą, w Gliwicach też mamy bardzo ciekawą secesyjną kamienicę, na Częstochowskiej 15. :D

Tak, rzeczywiście, jest bardzo ładna :) Na Zwycięstwa też się znajdzie coś ciekawego 8)

Epepa napisał(a):Gdy przeglądałam zdjęcia na Google, zaciekawił mnie też Pałac Rajhla.

Będziemy tam wieczorem :D
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 16.11.2019 00:11

maslinka napisał(a):
Nefer napisał(a):Ja również lubię synagogi, a także cmentarze żydowskie (kirkuty). Zresztą w swoim czasie odwiedzałem takie miejsca z powodów zawodowych.

Tam jeszcze nie dotarłem :wink: .
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.11.2019 00:18

Nefer napisał(a):
maslinka napisał(a):

Tam jeszcze nie dotarłem :wink: .

Zapraszam! :D Chętnie Cię oprowadzę po najciekawszych miejscach w mieście 8)
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 16.11.2019 05:55

maslinka
Nie wiem dlaczego ;), ale bardzo lubię zwiedzać synagogi.

Powodów jest ( może być) wystarczająco dużo, zwłaszcza jeśli ma się mistyczny zakamarek w duszy :)

Jak się patrzy na stare zdjęcia Wielkiej Synagogi w Gdańsku przedwojennym..

Synagoga.jpg
,

a teraz widzi się tylko replikę...

Replika.jpg

I co z tego, że na tle okazałego, nowego Teatru Szekspirowskiego...

T. SZ.jpg

... to myśl jest jedna - historia niby wiecznie żywa, ale czegoś nam ubyło .

travel napisał(a):
Ależ piękna jest ta suboticka synagoga :hearts:
I to wnętrze takie cukierkowe

I właśnie to mnie zaskoczyło 8O Spodziewałam się surowego wnętrza, a tu...pastele :)
Przepraszam za OT, brnę w owy, ale tak samo zadziwiła mnie miesiąc temu protestancka Świątynia Pokoju w Świdnicy...Barok (który akurat lubię :wink: ) na potęgę :)

2019-102.jpg

Bo wyobrażałam sobie, że poza katolickimi świątyniami musi być skromnie , a nawet ascetycznie :wink:

Ale,... ponieważ to skrzyżowanie kultur, to może dlatego suboticka synagoga ma swój specyficzny styl :?:

Fajne te te dwa bajkowe pensjonaty nad jeziorem :)

A wtopa z kurczęciem...
Będzie co wspominać :wink:
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 16.11.2019 12:06

Nigdy nie byłam ani w synagodze ani w świątyni protestanckiej, ale właśnie wyobrażałam sobie raczej surowy styl w takich miejscach. Ta synagoga w Suboticy -wręcz bajkowa. Całe miasto, kiczowate czy nie, na pewno cieszy oko turystów. :D
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.11.2019 12:07

W październiku tego roku Subotica została wybrana na nasz stały przystanek w drodze do południowych atrakcji bałkańskich :) , jest bardzo blisko do Sombor , Srijem i Apatin ( posebni rezerwat priode Gornje Podunavlje ) , odległościowo ( i czasowo ) idealne dla nas miejsce , więc będzie więcej czasu na zwiedzanie :D
Ciekawią mnie Twoje wrażenia z Galeria Sztuki Współczesnej w Pałacu Rajhla . . .

Pozdrawiam
Piotr
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.11.2019 20:10

Katerina napisał(a):maslinka
Nie wiem dlaczego ;), ale bardzo lubię zwiedzać synagogi.

Powodów jest ( może być) wystarczająco dużo, zwłaszcza jeśli ma się mistyczny zakamarek w duszy :)

Bardzo możliwe, że to właśnie to :mrgreen:

Katerina napisał(a):Jak się patrzy na stare zdjęcia Wielkiej Synagogi w Gdańsku przedwojennym..

Piękna była...

Katerina napisał(a):A wtopa z kurczęciem...
Będzie co wspominać :wink:

Dobrze, że Małż popatrzył, zanim spróbował, bo smak surowego kurczaka to nic przyjemnego :roll:

pomorzanka zachodnia napisał(a):Całe miasto, kiczowate czy nie, na pewno cieszy oko turystów. :D

Zwłaszcza wieczorem. Wtedy jest tam naprawdę klimatycznie :D

piotrf napisał(a):Ciekawią mnie Twoje wrażenia z Galeria Sztuki Współczesnej w Pałacu Rajhla . . .

Niestety nie byliśmy w środku :( Pałac był zamknięty na cztery spusty (niedziela).

Dzisiaj trochę łazikowaliśmy po górach (w Czechach), być może ostatni raz tej jesieni... Trochę wiało, ale było bardzo przyjemnie :D

Szczyt Jaworowego (1032 m) w Beskidzie Śląsko-Morawskim zdobyty ;) Krótki spacerek (niecałe 12 km), m.in. na pyszne czeskie piwo ;)

Co dziwne, jest jeszcze sporo liści na drzewie, więc mogliśmy podziwiać kolory jesieni :D:

IMG_7171 (Custom).JPG

IMG_7206 (Custom).JPG

IMG_7251 (Custom).JPG
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.11.2019 22:08

Ładnie , tyle kolorów jeszcze 8)
Coś mi mówiło :wink: , że jeszcze kilka dni przed nami takiej pogody

8560.jpg

. . . więc szansa na spacery jeszcze będzie :P

maslinka napisał(a):Niestety nie byliśmy w środku :( Pałac był zamknięty na cztery spusty (niedziela).

Szkoda , mieliście ten sam problem , a liczyłem na Twoją obiektywną ocenę , bo słyszałem dwie diametralnie różne opinie na temat ekspozycji :wink: Trzeba będzie sprawdzić w przyszłym roku :)

Pozdrawiam
Piotr
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 17.11.2019 12:58

Pięknie w tej synagodze . Kojarzy mi się ona bardziej z operą lub teatrem, a nie z domem Bożym.
A domki przy jeziorku jak z piernika :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.11.2019 14:36

piotrf napisał(a):Ładnie , tyle kolorów jeszcze 8)
Coś mi mówiło :wink: , że jeszcze kilka dni przed nami takiej pogody

Pięknie! Chyba wędrowałeś po połoninach :D
Jeszcze przyszły weekend ma być ciepły i słoneczny (takie są, póki co, prognozy), a potem czekam na śnieg i na narty :mrgreen:

Habanero napisał(a):A domki przy jeziorku jak z piernika :D

No tak - wysokie, wąskie, ze spadzistymi dachami 8) Tylko Baby Jagi nie spotkaliśmy ;)
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 17.11.2019 21:15

maslinka napisał(a):Zapraszam! :D Chętnie Cię oprowadzę po najciekawszych miejscach w mieście 8)

Nie śmiałbym się narzucać, ale dzięki za zaproszenie :) .
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 22.11.2019 16:59

28 lipca (niedziela): Zoo i pęknięta katedra

Spacerujemy nad jeziorem, które nie robi na nas oszałamiającego wrażenia, ale jak mogłoby być inaczej po dwóch tygodniach spędzonych nad Jadranem ;)

Mijamy fontannę w stylu art nouveau powstałą w 1912 roku, z okazji zakończenia budowy kompleksu uzdrowiskowego Palić:

2019-07-28-15h36m45.JPG

i ponownie - Plażę dla kobiet:

2019-07-28-15h39m11.JPG

Wygląda na to, że wypogodziło się na dobre. Lubimy odwiedzać ogrody zoologiczne, więc nie możemy sobie odpuścić wizyty w tutejszym zoo. Już od wejścia widać, że teren jest bardzo zielony i zadbany:

2019-07-28-15h47m47.JPG

2019-07-28-15h49m01.JPG

2019-07-28-15h49m19.JPG

2019-07-28-16h12m37.JPG

Są nawet prehistoryczne rysunki naskalne :oczko_usmiech::

2019-07-28-16h07m42.JPG

i jakieś budki z fastfoodem o wdzięcznej nazwie:

2019-07-28-16h23m09.JPG

Co do różnorodności gatunków zwierząt, jest całkiem nieźle - reprezentacja "wielkich kotów":

2019-07-28-15h51m26.JPG

2019-07-28-15h56m16.JPG

2019-07-28-16h12m09.JPG

2019-07-28-16h48m43.JPG

Misiek:

2019-07-28-16h00m34.JPG

foka:

2019-07-28-16h54m25.JPG

i leniwy kangur ;):

2019-07-28-16h55m14.JPG

Na koniec podziwiamy sępy:

2019-07-28-16h59m40.JPG

w wielkiej wolierze:

2019-07-28-17h00m58.JPG

Teren stosunkowo niewielki, ale zwierzaków jest całkiem sporo (ciekawe gatunki). Widać, że remontują im wybiegi i przenoszą na większe :) Zoo podobało mi się bardziej niż to w Zagrzebiu (innych ogrodów zoologicznych na Bałkanach nie odwiedziliśmy), w którym część zwierząt mieszkała w małych klatkach.

Powoli opuszczamy jezioro Palić, na którym pojawiły się sporych rozmiarów fale. Wieje prawie jak nad morzem ;):

2019-07-28-17h26m16.JPG

2019-07-28-17h23m02.JPG

Warto odwiedzić to miejsce, jeśli będziecie w pobliżu, chociaż jakichś fajerwerków się nie spodziewajcie ;) Można po prostu uskutecznić sympatyczny spacer nad jeziorem, coś zjeść, przyjrzeć się ciekawej architekturze i odwiedzić zwierzaki w zoo.

W drodze powrotnej do Suboticy wstępujemy na małe zakupy do Lidla ;), a potem na chwilę do "domu". Mieszkamy na szóstym piętrze bloku po lewej (widać zaparkowanego przed samym wejściem do klatki Maździaka):

2019-07-28-18h42m56.JPG

A Małż tak się bał o miejsce parkingowe ;)

Drugi i ostatni raz idziemy do centrum Suboticy. Po drodze - taka sytuacja:

2019-07-28-18h51m29.JPG

Mijamy ładne kamienice:

2019-07-28-18h54m25.JPG

Trzeba uważać, bo jeździ "pająk" :roll::

2019-07-28-18h54m33.JPG

Docieramy do placu św. Teresy, przy którym stoi wielki pomnik Ofiar Faszyzmu:

2019-07-28-18h58m54.JPG

2019-07-28-18h59m47.JPG

Jednak tym, co najbardziej przykuwa wzrok, jest barokowa katedra św. Teresy z Ávili (która jest patronką Suboticy) wybudowana pod koniec XVIII wieku:

2019-07-28-19h03m35.JPG

Gdy podchodzimy bliżej, jesteśmy lekko zszokowani - w fasadzie budynku widoczne są głębokie pęknięcia 8O:

2019-07-28-18h57m33.JPG

2019-07-28-18h57m36.JPG

Z tego powodu zagrodzone jest wejście główne. Kościół jednak nie jest zamknięty, wierni śpieszą właśnie na nabożeństwo i wchodzą bocznym wejściem. Pęknięcia muszą być pod kontrolą, skoro pozwalają ludziom wchodzić do środka, ale muszę przyznać, że nie wygląda to bezpiecznie :roll: Raczej bym tam nie weszła (nawet gdyby nie było mszy)...

Na koniec jeszcze jedno zdjęcie katedry, której wieże widzimy z balkonu:

2019-07-28-19h00m17.JPG

i idziemy dalej. W następnym odcinku pokażę chyba najważniejszy zabytek w Suboticy i trochę nocnego życia ;)
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 22.11.2019 23:26

Cudne zwierzaki "ustrzeliłaś" :hearts:
Te pęknięcia w fasadzie doprawdy szokujące 8O Nic z tym nie robią? Tylko zagrodzili i już?
Wierni wchodzą beztrosko, bo liczą na Opatrzność...
Jakiś fajny widok mieliście z tego 6-ego piętra?

P.S. Sukienki rulez 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Mój Hvar na ziemi - strona 49
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies