Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mój Hvar na ziemi

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.08.2019 22:02

CROberto napisał(a):Pomagam :wink:

Dzięki! :mrgreen:
Ale jeszcze nie trzeba gibać ;) Następny odcinek jutro koło południa :D

P.S.I dzięki Robertowi jesteśmy na następnej stronie :mrgreen:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 06.08.2019 22:06

maslinka napisał(a):
walp napisał(a):
maslinka napisał(a):Žukova i Mala Rudina

W tych miejscach na pewno nie będziemy, ale dzięki Twojej relacji możemy je zobaczyć. :)

Dlaczego nie będziecie :?: Nie wystarczy czasu? Może nie warto zakładać, dokąd nie dotrzecie, tylko zadziałać spontanicznie :mrgreen:

Będzie aktywny wypoczynek, trochę zwiedzania i trochę pływania Jest plan i miejsce na spontan, ale zwyczajnie, nie da się być wszędzie podczas jednego pobytu. :)

Skróciłem też pobyt na wyspie do 10 dni, kosztem dwóch atrakcji na lądzie. :)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 07.08.2019 00:03

maslinka napisał(a):
piotrf napisał(a):Bardzo ciekawy jestem Twoich spostrzeżeń dotyczących Sebii :)

Będą takie spostrzeżenia, ale dopiero pod koniec relacji...

W Serbii też się zmienia i to znacznie , chociaż dźwigają piętno "winnych" . . .

maslinka napisał(a):
piotrf napisał(a):Gdy tylko zakończę remont kuchni , będę z przyjemnością ( i regularnością ;) ) tu zaglądał :D

Powodzenia! :D

Dziękuję , przyda się sądząc po ilości prac i ilości czasu pozostałego do wyjazdu na wakacje . . . :roll: :papa:

Pozdrawiam
Piotr
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.08.2019 10:38

walp napisał(a):Będzie aktywny wypoczynek, trochę zwiedzania i trochę pływania Jest plan i miejsce na spontan, ale zwyczajnie, nie da się być wszędzie podczas jednego pobytu. :)

No jasne, że się nie da :)

piotrf napisał(a):W Serbii też się zmienia i to znacznie , chociaż dźwigają piętno "winnych" . . .

Trudny temat...
Niestety, nie wiem, jak się zmienia, bo byliśmy pierwszy raz, ale mam nadzieję, że teraz będziemy obserwować zmiany ;)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.08.2019 12:14

14 lipca (niedziela): Kajakiem na Zečevo

Po wczorajszej słabej pogodzie, dziś ma być przyzwoicie, choć niestety jakieś chmury się pojawią. Będzie też trochę wiało :roll: Mimo wszystko planujemy wyprawę kajakową, ale ze względu na wiatr, musimy pływać w miejscach choć trochę osłoniętych od mistrala. Wybór pada na okolice Vrboskiej (konkretnie - wysepkę Zečevo), więc nie mamy daleko, ale nie na tyle blisko, żeby zasuwać z kajakiem na piechotę ;) Pakujemy go na dach Maździaka i podjeżdżamy na parking Senses Resort - nowego ośrodka wypoczynkowego:

http://senses-resort.hvar.hotels-split-dalmatia.com/pl/

powstałego w miejscu, w którym kiedyś czeskie dzieci odpoczywały na koloniach ;) Pisałam o o tym tutaj:
post1030547.html#p1030547
post1257426.html#p1257426

Niestety, zdjęcia zniknęły... Przy okazji sobie doczytałam (pod tym drugim linkiem), że na Zečevie nie było rewelacji pod względem plażowania :roll: Szkoda, że o tym nie pamiętaliśmy, wypływając w ten rejs. Mało tego, sądziliśmy, że na Zečevie jeszcze nie byliśmy i dopiszemy je do listy odwiedzonych wysp 8O Dopiero na miejscu coś mi zaczęło świtać... Kiepsko ostatnio z moją/naszą pamięcią :roll:

W każdym razie może i lepiej, że nie pamiętaliśmy, bo byśmy nie popłynęli, a rejs był w gruncie rzeczy udany. Jego trasa prezentuje się następująco:

IMG_2868 (Custom).JPG

Za parking w Senses Resort niestety trzeba zapłacić, ale 25 kun za cały dzień da się przeżyć ;) Przynajmniej Maździak stoi sobie komfortowo w cieniu :D

Plaża w ośrodku prezentuje się następująco (zdjęcia zrobione po południu, po powrocie z kajakowania):

2019-07-14-16h43m42.JPG

Dmuchańce widoczne na zdjęciu są szumnie nazwane aquaparkiem 8O:

2019-07-14-16h43m53.JPG

Gdy pójdzie się ścieżką w lewo:

2019-07-14-16h43m56.JPG

można znaleźć sympatyczniejsze i bardziej odludne miejscówki.

Aby dopełnić obrazu tego ośrodka, pokażę jeszcze knajpki:

2019-07-14-16h44m03.JPG

i stragany:

2019-07-14-16h44m10.JPG

Miejsce nie dla nas, ale sąsiadki na kwaterze były zachwycone. Co kto lubi...

My tu tylko wodujemy kajak i opuszczamy to całe szaleństwo:

2019-07-14-11h03m36.JPG

2019-07-14-11h03m47.JPG

Tak jak pisałam, gdy ktoś jest cierpliwy i pójdzie ścieżką w lewo od głównej plaży, może znaleźć sympatyczne plaże:

2019-07-14-11h10m18.JPG

Zdecydowana ich większość jest już zajęta :( Coś byśmy pewnie znaleźli ;), ale przecież mamy inny cel.

Kiedy wypływamy za cypel Glavica, zaczyna mocno wiać. Fale też raczej z tych większych :roll::

2019-07-14-11h15m46.JPG

Dzielny Flaming dzielnie się trzyma ;):

2019-07-14-11h19m16.JPG

Po lewej mijamy Kamp Nudist:

2019-07-14-11h33m15.JPG

Przed nami - Zečevo:

2019-07-14-11h33m26.JPG

Wydaje się, że to niedaleko, ale przy dzisiejszym wietrze, trzeba się nieźle namachać :? Dopłynięcie do wyspy zajmuje nam w sumie jakieś 45 minut. W zatoce sporo jachtów i motorówek:

2019-07-14-11h42m23.JPG

Tablica z miejscowymi atrakcjami:

2019-07-14-11h45m13.JPG

Wymyślili atrakcje ;), więc dużo ludzi spaceruje po wyspie. Na Zečevo można się zresztą dostać taksówką wodną z Senses Resort.

Jest tu całkiem ładnie, ale ogólne wrażenie psuje dudniący techniawą beach bar :roll::

2019-07-14-11h46m00.JPG

Tutaj znalazłaby się jakaś fajna miejscówka, ale zaraz obok są ludzie:

2019-07-14-11h47m40.JPG

Popłyniemy zobaczyć, jak jest dalej. (Ostatecznie wrócimy w to miejsce :lol:)

Opływamy wyspę i stwierdzamy, że jej linia brzegowa jest bardzo niedostępna:

2019-07-14-11h52m58.JPG

Powyższe zdjęcie, choć trochę nieostre, pokazuje, że Jadran nie był tego dnia spokojny. To, co wiało, to nawet nie był mistral, tylko wiatr z nietypowego kierunku, nie mam pojęcia, który...

Opływamy wyspę, dokładnie tak jak 6 lat temu, czego nie pamiętaliśmy :lol: I dochodzimy do podobnych wniosków - nie ma tu gdzie się rozłożyć :mrgreen: Ale przynajmniej pstrykam zdjęcie latarni, bo wtedy padła bateria:

2019-07-14-12h01m06.JPG

Ostatecznie lądujemy we wcześniej odrzuconym miejscu i rozkładamy się na średnio wygodnych półkach skalnych:

2019-07-14-12h22m22.JPG

Nie jest tak źle - do leżenia raczej się nie nadają, ale siedzieć i czytać można z powodzeniem :D
(Za nami jest jedyna na wyspie kamyczkowa plaża. Niestety, zajęta.)

Mamy ładny widok na zatoczkę:

2019-07-14-12h22m25.JPG

i na Plavca ;):

2019-07-14-12h23m01.JPG

Okazuje się, że dziwne drewniane rzeźby, przy których się położyliśmy i których nie rozpoznaliśmy od razu, to marchewki :D Leżymy więc na Marchewkowym Polu :mrgreen::

2019-07-14-12h23m07.JPG

Mamy też dodatkowe atrakcje w postaci obserwowania przepływających statków fishpicnickowych. Właśnie płynie Bibe:

2019-07-14-12h26m49.JPG

a po chwili - Makarski Jadran:

2019-07-14-12h37m38.JPG

który słychać już z daleka :roll: Gra (bardzo głośno!) jakieś włoskie hity. Nie wiem, jak ludzie wytrzymują na pokładzie w takim hałasie 8O

Ciekawostką "plaży", na której jesteśmy, są niezwykłe skały:

2019-07-14-14h20m20.JPG

W miniaturze:

2019-07-14-14h19m42.JPG

Coś dla Kateriny :D Pewnie Kasia wybrałaby się na jakiś samotny spacer i odkryła więcej skalnych ciekawostek, ale mnie dzisiaj bardzo nie chce się ruszać :oops: Zwyczajnie ogarnia mnie lenistwo i nawet nie idę zobaczyć w okolice beach baru (to akurat można zrozumieć - muzyka odstrasza!), jakie to atrakcje Zečeva zostały przedstawione na tablicy informacyjnej i co kryje tajemnicza ścieżka wiodąca w głąb wyspy...

Życie podwodne takie sobie (chyba za dużo marudzę w tym odcinku ;)), choć jakieś ławice rybek można poobserwować:

2019-07-14-13h50m24.JPG

Po 16:00 opuszczamy "Marchewkowe Pole" ;):

2019-07-14-15h54m22.JPG

i płyniemy z powrotem do Senses Resort. Przez moment zastanawiamy się, czy nie poplażować jeszcze trochę na mijanych skałkach:

2019-07-14-16h18m17.JPG

ale ostatecznie postanawiamy wrócić wcześniej do Vrboskiej, którą chcemy dzisiaj dokładniej "zwiedzić" ;)

Chociaż trochę marudziłam, opisując tę wycieczkę ;), rejs należał do udanych i był ciekawy :) Miejsce, które wybraliśmy do plażowania, było dobrym punktem obserwacyjnym ;), ale też miło spędziliśmy czas na słodkim nicnierobieniu :mrgreen:
Ostatnio edytowano 07.08.2019 12:54 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 07.08.2019 12:48

Szkoda, że będąc na półwyspie Kabal nie spenetrowaliście znajdujących się tam umocnień, a warto :) tylko potrzebna jest latarka. Chłodno, mnóstwo nietoperzy i wychodzi się na dwa stanowiska artyleryjskie ze świetnymi widokami :)
Załączniki:
IMG_4692.JPG
IMG_4683.JPG
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 07.08.2019 13:09

Wiele razy płynęłam obok tej wysepki (nawet w tym roku już :D ) ale marchewek nigdy nie zauważyłam. Szkoda bo fajnie wyglądają. Następnym razem będę się baczniej przyglądać :wink:

Wielki szacunek za kajakowanie przy tych falach. Naprawde były duże 8O
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 07.08.2019 13:20

maslinka napisał(a):Dmuchańce widoczne na zdjęciu są szumnie nazwane aquaparkiem 8O:

Mam alergię na te dmuchańce. To jakaś plaga Chorwacji :evil: Któregoś lata odkryliśmy bardzo ładną plażę w Sumartin. Rok później, sprawdzając mapki Google widziałam, że to to już tam jest i zasłania cały piękny widok na Biokovo.
maslinka napisał(a):Miejsce nie dla nas, ale sąsiadki na kwaterze były zachwycone. Co kto lubi...

Ja też nie chciałabym tam plażować. Brrr... :roll:
maslinka napisał(a):a po chwili - Makarski Jadran:

który słychać już z daleka :roll: Gra (bardzo głośno!) jakieś włoskie hity. Nie wiem, jak ludzie wytrzymują na pokładzie w takim hałasie 8O

Makarski Jadran, tego nie da się zapomnieć :lol: Słychać go dłuuuugo wcześniej, zanim się pojawi. :lol:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.08.2019 13:44

bluesman napisał(a):Szkoda, że będąc na półwyspie Kabal nie spenetrowaliście znajdujących się tam umocnień, a warto :) tylko potrzebna jest latarka. Chłodno, mnóstwo nietoperzy i wychodzi się na dwa stanowiska artyleryjskie ze świetnymi widokami :)

A skąd wiesz, że tam nie byliśmy? ;) Trafiliśmy na Kabal jeszcze dwa razy, z kajakiem.
No dobra, nie byliśmy :mrgreen: Wiedzieliśmy o istnieniu tych tuneli, ale kajakowanie trudno połączyć z łażeniem w takich miejscach - choćby brak odpowiedniego obuwia.

Chcieliśmy nawet popłynąć na Izlet 1 przedstawiany na stronie informacji turystycznej Vrboskiej:
https://vrboska.info/hr/izleti-brodom

i zobaczyć vojni tuneli i [/i]podkopi[/i], ale w biurze IT pani powiedziała nam, że ta oferta jest nieaktualna i takich wycieczek już nie organizują. Szkoda, że nadal mają na stronie nieaktualne informacje :roll:

Na pewno fajna atrakcja. (Na Visie jest tego mnóstwo!) Może następnym razem... ;)

beatabm napisał(a):Wiele razy płynęłam obok tej wysepki (nawet w tym roku już :D ) ale marchewek nigdy nie zauważyłam. Szkoda bo fajnie wyglądają. Następnym razem będę się baczniej przyglądać :wink:

Trudno jest od razu zauważyć, że są to marchewki ;)

beatabm napisał(a):Wielki szacunek za kajakowanie przy tych falach. Naprawde były duże 8O

Nie były to największe fale, przy których pływaliśmy, ale rzeczywiście - duże.

Epepa napisał(a):
maslinka napisał(a):Dmuchańce widoczne na zdjęciu są szumnie nazwane aquaparkiem 8O:

Mam alergię na te dmuchańce. To jakaś plaga Chorwacji :evil: Któregoś lata odkryliśmy bardzo ładną plażę w Sumartin. Rok później, sprawdzając mapki Google widziałam, że to to już tam jest i zasłania cały piękny widok na Biokovo.

W założeniu - fajna atrakcja dla dzieci. Niestety, bardzo psuje widoki i ogólny klimat plaż :?

Epepa napisał(a):Makarski Jadran, tego nie da się zapomnieć :lol: Słychać go dłuuuugo wcześniej, zanim się pojawi. :lol:

Dokładnie tak! :mrgreen: Chichraliśmy się, że zaraz zobaczymy to, co już tak dobrze słychać, chociaż tak naprawdę to nie jest wcale śmieszne :?
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 07.08.2019 14:16

Jestem! Spóźniona, ale nadrobilam i będę na bieżąco.
W tym roku nie mam czasu kompletnie na forum :oops: i Twoja relacja jest pierwszą czytana przeze mnie w tym sezonie wakacyjnym. Zachecila mnie do przeczytania kolejnych z forum więc zaraz biorę się za robote.
Zastanawiałam się kiedyś czy zdecydujecie się na zdradę Cro, ale cieszę się, że to nie nastąpiło i pokażesz te cudne hvarskie zatoczki i plazyczki.
Co do pogody, to czasem fajnie jak jest nieco chłodniej, bo można coś pozwiedzać. My byliśmy od 24 czerwca do 5 lipca na Rivierze Makarskiej i było mega gorąco. Jedynie 2 dni szalała zdaje się Bora, ale nie znam się dokładnie na tych wiatrach :oops: W każdym razie było i tak bardzo gorąco.
Niby fajnie, że ciepło ale dzieciaki strajkowaly przy każdej próbie opuszczenia plaży na rzecz jakiegokolwiek spaceru.

Czekam u Ciebie na ciąg dalszy... :mrgreen:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 07.08.2019 14:47

Dzięki za skałę :wink: :D Jest super 8)
A ten mały kawałek jest jak książka ze stronicami, na których zapisana jest historia od milionów lat. Każda taka warstwa to ileś tam milionów, ale mnie pamiętam ile :)

Czy to ta sama plaża ( przy Senses Resort), co na Twoich zdjęciach??

IMG_20180921_122226.jpg

IMG_20180921_122330.jpg

Wydaje się dużo bardziej pusta niż u Ciebie, a dmuchańców nie było tam we wrześniu tylko takie miejscóweczki do chilloutu :D

IMG_20180921_135707.jpg

Popłynęliśmy tam z fishpiknikiem z Bolu tylko po to by iść właśnie do tego baru - Restoran Soline ( o ile to ten sam co u Ciebie :lol: ) i spotkać się z przesympatycznym jego właścicielem Domagojem. Domagoj odnajmował nam apartman w Vrboskiej w 2013, bardzo się polubiliśmy i stąd ta kilkugodzinna wizyta na Hvarze w 2018 - by odwiedzić miłego znajomego :D

IMG_20180921_132223 (1).jpg

Nie wiem, czy mogę polecić jedzenie, bo jadłam tam tylko sałatkę z ośmiornicy, która była poprawna , ale samo miejsce bardzo sympatyczne.

IMG_20180921_125456 (1).jpg
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.08.2019 16:18

agata26061 napisał(a):Jestem! Spóźniona, ale nadrobilam i będę na bieżąco.
W tym roku nie mam czasu kompletnie na forum :oops:

Witaj, Agata :)
Ja też nie miałam... do lipca ;)

agata26061 napisał(a):Co do pogody, to czasem fajnie jak jest nieco chłodniej, bo można coś pozwiedzać.

Nam akurat zależało głównie na kajakowaniu, więc średnio mi to pasowało :? Ale przynajmniej zejścia (i przede wszystkim podejścia!) do zatoczek nie były tak mordercze :D

Katerina napisał(a):Czy to ta sama plaża ( przy Senses Resort), co na Twoich zdjęciach??

Ta sama 8) We wrześniu prezentuje się całkiem fajnie.

Katerina napisał(a):Nie wiem, czy mogę polecić jedzenie, bo jadłam tam tylko sałatkę z ośmiornicy, która była poprawna , ale samo miejsce bardzo sympatyczne.

Sama restauracja rzeczywiście sympatyczna - zacieniona, z widokiem, choćby częściowym. My z kolei podczas fishpikniku z Bolu :D (w 2012 roku) piliśmy tu najtańsze piwo w Dalmacji - za jedyne 12 kun :mrgreen:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 07.08.2019 21:42

Fale faktycznie spore mieliście, dystans też, także szacunek za odwagę .
Soline to jedna z tych plaż, którą ominęliśmy :? i poszliśmy dalej na Paklenę.
Tam było dużo lepiej.
p.s.
Zobacz Agnieszko jak to jest :roll:
Ty zapomniałaś, a ja pamiętałem Waszą wcześniejszą wycieczkę dookoła Začeva :D
Taki ze mnie fan :oczko_usmiech:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.08.2019 22:19

Habanero napisał(a):Fale faktycznie spore mieliście, dystans też, także szacunek za odwagę .

Dzięki ;)

Habanero napisał(a):Zobacz Agnieszko jak to jest :roll:
Ty zapomniałaś, a ja pamiętałem Waszą wcześniejszą wycieczkę dookoła Začeva :D
Taki ze mnie fan :oczko_usmiech:

Hehe :mrgreen: Bardzo mi jest miło :D
Muszę chyba zacząć łykać jakąś lecytynę :oczko_usmiech: Albo pić mniej piwa :P
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.08.2019 22:27

Muszę gibnąć stronę, bo zaraz kolejny odcinek - wyjątkowo wieczorem ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży