Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mój Hvar na ziemi

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.08.2019 13:26

13 lipca (sobota): Žukova i Mala Rudina

Skoro tak bardzo podobał Wam się Stari Grad, to zamieszczę jeszcze kilka fotek :) Zmierzając do auta, mijamy kościółek św. Rocha:

2019-07-13-14h34m21.JPG

i klasztor dominikanów z XV wieku, którego jakoś nigdy nie widzieliśmy podczas poprzednich wizyt w mieście:

2019-07-13-14h35m04.JPG

I na koniec spojrzenie za siebie - w stronę Glavicy:

2019-07-13-14h36m14.JPG

na którą znowu nie dotrzemy, choć było blisko... Właśnie przejeżdżamy nieopodal:

2019-07-13-14h47m11.JPG

Ale już tak bardzo ciągnie nas na plażę! Za cel obraliśmy sobie uvalę Žukova. Aby do niej dotrzeć, trzeba ze SG skręcić na Rudine, przejechać przez Veliką Rudinę i dalej, szutrem w stronę półwyspu Kabal.

Zatrzymujemy się na małym parkingu przy szutrowej drodze. Prowadzi z niego do zatoczki dość stroma ścieżka:

2019-07-13-14h57m03.JPG

Cudny widok na Brač i Vidovą:

2019-07-13-14h58m49.JPG

Jeszcze parę kroków:

2019-07-13-15h01m41.JPG

i jesteśmy w zatoczce:

2019-07-13-15h03m07.JPG

Oprócz nas nie ma tu nikogo :hearts: Chyba, że liczy się ten jacht po lewej ;):

2019-07-13-15h04m56.JPG

Jadran ma cudowny kolor, a słońce zaraz się schowa, więc nie tracimy czasu i wskakujemy do wody :D Jest dość orzeźwiająca ;) Zgodnie z przewidywaniami, znów się chmurzy, ale my już po kąpieli, zadowoleni, rozkładamy się z książkami na bardzo wygodnej półce skalnej :D

Ktoś tu był dawno temu ;):

2019-07-13-18h15m34.JPG

Kawałek dalej, po prawej, jest domek i w oddali słychać odgłosy kąpiących się:

2019-07-13-18h15m56.JPG

Do naszej części uvali też wkrótce przychodzą ludzie:

2019-07-13-18h16m07.JPG

ale zatoczka jest na tyle duża, że każdy ma wokół siebie sporo przestrzeni.

Siedzimy tu rekordowo długo, jak na nas, bo do 18:30. Spokój Žukovej działa odprężająco, a widok hipnotyzuje:

2019-07-13-18h16m00.JPG

W końcu jednak trzeba się zbierać... Tym bardziej, że mamy w planach jeszcze odwiedziny jednego miejsca :)

Od kiedy zobaczyłam w sieci zdjęcie Malej Rudiny, wiedziałam, że muszę ją zobaczyć! To była druga fotka z tej strony:
https://villashvar.com/en/the-island/village-of-rudine

Wiem, że w którejś Rudinie (są dwie - Velika i Mala) mieszka/mieszkała (?) dawno niewidziana na forum rezydentka Kasia. Niestety, tym razem nie udało nam się spotkać, tak jak w 2009 roku 8) Nie wypytywaliśmy też o nią potencjalnych sąsiadów ;)

Idziemy zobaczyć to "eko selo", jak głosi tabliczka:

2019-07-13-18h43m11.JPG

Ciekawy komin, prawie jak na Lastovie ;):

2019-07-13-18h43m30.JPG

To jest dokładnie to miejsce, które widziałam w internecie :D:

2019-07-13-18h44m17.JPG

Uwielbiam takie stare kamienne wioski :hearts::

2019-07-13-18h44m26.JPG

Czuje się tutaj klimat Dalmacji :D

2019-07-13-18h48m53.JPG

Niektóre domy są świeżo wyremontowane i oferują noclegi:

2019-07-13-18h46m25.JPG

Zauważamy też owoce passiflory (męczennicy), które znamy z Maslinicy na Šolcie:

2019-07-13-18h45m49.JPG

2019-07-13-18h45m58.JPG

Jest nawet čuvita, która przypomina nam o tamtych wakacjach :D:

2019-07-13-18h50m22.JPG

Powoli opuszczamy przepiękną wioskę. Obok Maździaka czai się kot, który wyraźnie chce nas zapytać: Co my tu robimy :?: ;):

2019-07-13-18h51m58.JPG

Jedziemy znowu w stronę SG, podziwiając widoki m.in. na Dol:

2019-07-13-18h56m51.JPG

Małż mówi, że musimy pojechać do kościoła widocznego na zdjęciu i zobaczyć pogled stamtąd. OK, pojedziemy, ale już nie dzisiaj, bo głód daje o sobie znać.

Tym razem zjemy "w domu", a po kolacji, razem z nowym Towarzyszem - kaczką (której daliśmy na imię Josip, po obecnym gospodarzu :mrgreen:, ale skracamy je do Jo, żeby sobie pan J. nie pomyślał, że o nim mówimy ;) oraz dlatego, że luzackiemu Koleżce w fasce i majce bardziej pasuje takie cool imię :P):

2019-07-13-21h13m37.JPG

planujemy jutrzejszą wyprawę kajakową :D

Co do gumowych "stworów", we Vrboskiej można też było kupić świnki 8):

2019-07-11-17h47m00.JPG

My jednak postanowiliśmy być wierni kaczkom :mrgreen:

Jutro - kolejne kajakowanie po Jadranie :D
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 06.08.2019 17:58

Rudine baaardzo klimatyczne... 8)

Piękne plażowanie - prawie sami w Žukovej. I jeszcze z takim widokiem! :)
pati12b
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pati12b » 06.08.2019 18:04

Lepiej późno niż wcale - melduję się i ja :)
Notuję miejscówki, bo choć wyjazd jeszcze na 100% nie jest pewny, to wierzę, że za 10 dni moja stopa postanie na Hvarze.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.08.2019 18:05

Mikromir napisał(a): I jeszcze z takim widokiem! :)
Dla mnie właśnie te północne plaże Hvaru są ciekawsze ze wzgl. na te widoki....
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 06.08.2019 18:30

Ja jakoś Žukovą zapamiętałam niespecjalnie- było w niej pełno śmieci- na Twoich zdjęciach śmieci nie widać, więc pewnie były to śmieci posezonowe(byliśmy w październiku). A i jeszcze żmiję spotkaliśmy w chaszczach po drodze. :?

A pogled z tamtego jest całkiem, całkiem- mijaliśmy go w drodze na sv. Nikolę
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 06.08.2019 18:49

Wiedziałem że dzwoni, tylko nie wiedziałem w którym kościele i trafiłem do Rudiny, ale nie do tej Małej,...szkoda :( .
W Žukowej spędziliśmy wspaniały dzionek. Widoki, kolor wody i skałki po lewej na duży plus.
Leżeliśmy na półkach z prawej, a na drugi brzeg zatoczki rzut mokrym beretem :lol: (trochę jak w dużym basenie :wink:)
P.S.
Niestety, tak jak pisała ruzica, były śmieci :(
Pod tym względem Hvar mnie rozczarował. Dużo zaśmieconych plaż.
Na Pagu tylu śmieci nie widziałem.
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 06.08.2019 18:57

No ładny ten SH od tej strony. Plaże jak plaże, ale skoro śmieci... to ja może dodam coś o męczennicy...
"Nazwa łacińska pochodzi od słowa passio oznaczającego cierpienie i flos – kwiat. Nazwę tę nadali roślinie w początkach XVIII w. misjonarze w Ameryce Południowej. 5 pylników symbolizowało ich zdaniem nich pięć ran Chrystusa, trójdzielne znamię słupka trzy gwoździe, którymi przybito go do krzyża, a szyja słupka ramię krzyża. 5 płatków i 5 działek kielicha to 10 apostołów (bez Judasza i Piotra), zaś postrzępiony przykoronek to korona cierniowa"
Te czarne ludki to sobie zawsze syćko dopasujom....
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 06.08.2019 18:58

Wioska Rudine świetnie oddaje klimat Dalmacji. Nie byłam w niej :(

Fenomenu kaczek nie rozumiem zupełnie i nigdy na nie nie zwracałam uwagi. Na Bracu nawet taką jedną znaleźliśmy na plaży, wtedy jeszcze nie wiedziałam, że można je kolekcjonować. Dopiero chyba po Twojej relacji i Kateriny się o nich co nieco dowiedziałam.
W tym roku spotkałam niezłą drużynę ale Jo nie było wśród jej członków, bo i być nie mogło gdyż oczekiwał Ciebie na Hvarze :mrgreen:
IMG_20190806_194609-1620x2160.jpg

Habanero napisał(a): ... Na Pagu tylu śmieci nie widziałem.
Wydaje mi się, że po prostu Hvar jest podatny na przypływ śmieci, które krążą po morzu. Takie dzikie zatoczki nie są sprzątane. Paskie plaże, szczególnie te w obszarze od zalewu są chronione przed tego typu zagrożeniami.
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 06.08.2019 19:04

Ależ "zapóźniona" jestem w czytaniu relacji :)
Przez kolejne 3 lata jeździliśmy właśnie na Hvar. Spaliśmy w Jelsie lub Vrbosce, ale oczywiście zwiedzaliśmy cała wyspę (niestety tylko z lądu :)).
Fajnie się ogląda plaże i miasteczka, w których się było więc z tym większą ciekawością czekam na ciąg dalszy :D

:oops: :oops: :oops:
... i przyznaję się, że tym roku po 10 latach chorwackiej przygody nastąpiła zdrada :roll: , która nazywa się Grecja :D
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 06.08.2019 19:40

gusia-s napisał(a):
Wydaje mi się, że po prostu Hvar jest podatny na przypływ śmieci, które krążą po morzu. Takie dzikie zatoczki nie są sprzątane. Paskie plaże, szczególnie te w obszarze od zalewu są chronione przed tego typu zagrożeniami.

To prawda, wycieczkowce, a w zasadzie turyści, robią niezły syf na plażach. Poza tym widziałem między gdinjskimi zatoczkami mini wysypiska śmieci, ewidentnie zrobione przez zrzuty z drogi. Jedna z fajniejszych plaż na południu (Octopus) była tak zasyfiona, że nie mogłem uwierzyć, że to ta sama plaża, którą oglądałem na zdjęciach w necie. Często trzeba było sobie posprzątać przed plażowaniem, niestety :evil: No i jeszcze dojazd do Hvaru starą drogą koło wysypiska- dramat. Jeden brud i smród :evil: Taka piękna wyspa i szkoda , że ludzie jej nie szanują :cry:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.08.2019 19:56

Mikromir napisał(a):Rudine baaardzo klimatyczne... 8)

Moim zdaniem najładniejsza hvarska wioska :), ale może myślę tak, bo była pierwszą odwiedzoną przez nas w tym roku.

pati12b napisał(a):Lepiej późno niż wcale - melduję się i ja :)
Notuję miejscówki, bo choć wyjazd jeszcze na 100% nie jest pewny, to wierzę, że za 10 dni moja stopa postanie na Hvarze.

Witaj! Trzymam kciuki, żeby tak się stało :D

piekara114 napisał(a):
Mikromir napisał(a): I jeszcze z takim widokiem! :)
Dla mnie właśnie te północne plaże Hvaru są ciekawsze ze wzgl. na te widoki....

Widoki bardzo ciekawe (na Brač i/lub Biokovo), ale nie wiem, czy lepsze. Południowa strona (część bezpośrednio za tunelem Pitve) ma widok na Šćedro, a za nim na Korčulę, z gdinjskich uvali widać Pelješac, a z okolic Milnej/miasta Hvar - Pakleni Otoći i Vis. Ale coś w tych północnych zatoczkach jest, bo w tym roku chyba bardziej mi się podobały niż południowe 8)

ruzica napisał(a):Ja jakoś Žukovą zapamiętałam niespecjalnie- było w niej pełno śmieci- na Twoich zdjęciach śmieci nie widać, więc pewnie były to śmieci posezonowe(byliśmy w październiku). A i jeszcze żmiję spotkaliśmy w chaszczach po drodze. :?

O żmijach starałam się nie myśleć, kiedy schodziliśmy tamtą ścieżką :roll: Natomiast śmieci niestety były, na głównej plaży, przez którą przechodziliśmy :?, ale na półkach skalnych już nie.

Habanero napisał(a):Wiedziałem że dzwoni, tylko nie wiedziałem w którym kościele i trafiłem do Rudiny, ale nie do tej Małej,...szkoda :( .

Nadrobicie w przyszłym roku ;)

Abakus68 napisał(a): to ja może dodam coś o męczennicy...
"Nazwa łacińska pochodzi od słowa passio oznaczającego cierpienie i flos – kwiat. Nazwę tę nadali roślinie w początkach XVIII w. misjonarze w Ameryce Południowej. 5 pylników symbolizowało ich zdaniem nich pięć ran Chrystusa, trójdzielne znamię słupka trzy gwoździe, którymi przybito go do krzyża, a szyja słupka ramię krzyża. 5 płatków i 5 działek kielicha to 10 apostołów (bez Judasza i Piotra), zaś postrzępiony przykoronek to korona cierniowa"

Hmmm... ciekawa teoria, choć, przyznaję, dziwna :?

gusia-s napisał(a):Fenomenu kaczek nie rozumiem zupełnie i nigdy na nie nie zwracałam uwagi. Na Bracu nawet taką jedną znaleźliśmy na plaży, wtedy jeszcze nie wiedziałam, że można je kolekcjonować.

Można :oczko_usmiech:

gusia-s napisał(a):W tym roku spotkałam niezłą drużynę ale Jo nie było wśród jej członków, bo i być nie mogło gdyż oczekiwał Ciebie na Hvarze :mrgreen:

Za to jest Živko - nasza pierwsza kaczka z Visu :D Pirat, pierwszy z prawej, w drugim rzędzie od dołu 8)

Goniaa napisał(a): :oops: :oops: :oops:
... i przyznaję się, że tym roku po 10 latach chorwackiej przygody nastąpiła zdrada :roll: , która nazywa się Grecja :D

U nas pewnie kiedyś w końcu też do tego dojdzie...

Habanero napisał(a):
gusia-s napisał(a):

To prawda, wycieczkowce, a w zasadzie turyści, robią niezły syf na plażach. Poza tym widziałem między gdinjskimi zatoczkami mini wysypiska śmieci, ewidentnie zrobione przez zrzuty z drogi. Jedna z fajniejszych plaż na południu (Octopus) była tak zasyfiona, że nie mogłem uwierzyć, że to ta sama plaża, którą oglądałem na zdjęciach w necie. Często trzeba było sobie posprzątać przed plażowaniem, niestety :evil: No i jeszcze dojazd do Hvaru starą drogą koło wysypiska- dramat. Jeden brud i smród :evil: Taka piękna wyspa i szkoda , że ludzie jej nie szanują :cry:

Plaże publiczne są w Cro sprzątane, ale i z dzikimi tak się dzieje. Widziałam na yt filmik ze sprzątania na Visie - większa akcja: grupy młodzieży pływały statkiem nawet na oddalone od miasteczek plaże (np. z Komižy na piękny V. Kupinovac), pakowały śmieci do worków i wywoziły. Nie potrafię teraz znaleźć tego filmu. Być może na Hvarze nie ma takich akcji albo jest ich zbyt mało :roll:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 06.08.2019 20:22

maslinka napisał(a):Žukova i Mala Rudina

W tych miejscach na pewno nie będziemy, ale dzięki Twojej relacji możemy je zobaczyć. :)

Widoki z wyspy piękne. :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.08.2019 21:53

walp napisał(a):
maslinka napisał(a):Žukova i Mala Rudina

W tych miejscach na pewno nie będziemy, ale dzięki Twojej relacji możemy je zobaczyć. :)

Dlaczego nie będziecie :?: Nie wystarczy czasu? Może nie warto zakładać, dokąd nie dotrzecie, tylko zadziałać spontanicznie :mrgreen:
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 06.08.2019 21:59

Pomagam :wink:
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 06.08.2019 22:01

Coś mi moc zesłabła :wink:

Pomożecie...? :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży