Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

mój debiut

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
agacia2506
Plażowicz
mój debiut

Nieprzeczytany postnapisał(a) agacia2506 » 05.07.2006 18:01

Na tegoroczne wakacje wybieram się do Chorwacji i będzie to moja pierwsza przygoda z tym krajem. Nie lubię przeludnionych miejsc, cieszy mnie spokój i możliowść poznawania nowych rzeczy. Zstanawiam się nad Veliko Brdo, Puharići, Makar i Kotisina. Czy dla mojej rodzinki (ja, mężuś i dzieci 10, 12 lat) będzie to dobre miejsce. Pomóżcie:))
Gosiek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosiek » 05.07.2006 21:17

agacia2506 napisał(a):Na tegoroczne wakacje wybieram się do Chorwacji i będzie to moja pierwsza przygoda z tym krajem. Nie lubię przeludnionych miejsc, cieszy mnie spokój i możliowść poznawania nowych rzeczy. Zstanawiam się nad Veliko Brdo, Puharići, Makar i Kotisina. Czy dla mojej rodzinki (ja, mężuś i dzieci 10, 12 lat) będzie to dobre miejsce. Pomóżcie:))

Jesli chodzi ci o Puharici nad Makarska, to bylam tam w zeszlym roku.Wiecej-jesli myslimy o tym samym miejscu.
pozdr.M
agacia2506
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) agacia2506 » 06.07.2006 06:56

O tą samą Puharici. Będę wdzięczna z awskazówki.
Gosiek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosiek » 06.07.2006 07:17

agacia2506 napisał(a):O tą samą Puharici. Będę wdzięczna z awskazówki.

Ma swoje dobre i zle strony.Mieszkalam tam w starym 18czy 19 wiecznym domu zamowionym z Interhomu.Cala wioska jesli mozna ja tak nazwac sklada sie z kilkunastu domow w wiekszosci niezamieszkanych i zniszczonych czasem i pewnie jeszcze walkami.Piekny widok na Makarska i zatoke,a w oddali Brac.Troche trudny dojazd- stromo kreto i wasko ok 800 m pod gore od glownej drogi i malenki placyk do zawracania dla auta-wiec kierowca musi miec troche umiejetnosci.Calkowity spokoj /doslownie kilka domostw zamieszkanych/ale jednoczesnie zaklocany przez ogromna ilosc cykad skaczacych wszedzie gdzie sie da /nazywalismy je szaranczami:)i stado kotow dopraszajacych sie o jedzenie.Mnie sie podobalo.Jesli chcesz wiedziec jeszcze cos wiecej pisz,wieczorkiem dopowiem.
pozdr.M
agacia2506
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) agacia2506 » 06.07.2006 13:50

Dziękuję. Może w takim razie podpowiesz mi o innym ciekawszym miejscu.
Gosiek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosiek » 06.07.2006 21:30

agacia2506 napisał(a):Dziękuję. Może w takim razie podpowiesz mi o innym ciekawszym miejscu.

Problem w tym ze w Chorwacji jest malo nieciekawych miejsc:)
W czasie 3 ostatnich wakacji zjechalam prawie cala Chorwacje, najbardziej podobalo mi sie najdalej czyli w poludniowej Dalmacji.Ale mozesz rozpoczac od srodkowej czyli wlasnie okolic Makarskiej, stamtad blisko na Hvar i Brac a rowniez wycieczka na Korcule i do Dubrownika to nie wyprawa na koniec swiata.Za malo podajesz kryteriow nie wiem czy jedziesz w ciemno i w jakim miesiacu.Znalezienie kwatery na miejscu nie stanowi problemu.Ja wybieram chalupe z Interhomu i traktuje ja przez tydzien jako miejsce wypadowe do zwiedzania okolic potem przemieszczam sie dalej od 200 do 500km i robie to samo.Oczywiscie przeplatam to opalaniem, kapaniem i nic nierobieniem:)Chorwacja to najpiekniejszy kraj jaki poznalam, chociaz zdradzam ja w tym roku i jade do Toskanii.Sporo informacji znajdziesz na forum, to skarbnica wszelakich wiadomosci, sama zawsze z niej korzystam przed wyjazdem.
pozdr.M
agacia2506
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) agacia2506 » 07.07.2006 14:10

Poczytałam i postanowiam: będzie to Baska Voda i najbliższe okolice, a następnym razem.......zobaczamy:)) Dziekuję Ci.
Pozdrawiam
Gosiek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosiek » 07.07.2006 21:15

agacia2506 napisał(a):Poczytałam i postanowiam: będzie to Baska Voda i najbliższe okolice, a następnym razem.......zobaczamy:)) Dziekuję Ci.
Pozdrawiam

Troche tam ciasno /szukaj plazy w kierunku Makarskiej przed wjazdem do miasta po prawej -ladny park ktory konczy sie morzem/, ale dobre miejsce wypadowe na Hvar Brac Korcule i koniecznie Split.Milych wakacji.
M.
HR-fan
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) HR-fan » 07.07.2006 22:47

agacia2506 napisał(a):Poczytałam i postanowiam: będzie to Baska Voda i najbliższe okolice

Gosiek ma rację, Baśka to raczej średnie miejsce jeśli nie lubisz tłoku, cenisz sobie spokój i ciszę, oraz możliwość zwiedzania fajnych miejsc. Dla mnie Baśka to trochę takie nasze Mielno. :P :wink:
Właściwie to w lipcu i sierpniu nie znajdziesz ciekawych i niezaludnionych miejsc w Chorwacji, no chyba że jakąś zupełną pipidówkę bardziej w głąb lądu, ale chyba nie o to chodzi... ? Umówmy się, Chorwacja jest jednak zbyt mała żeby każdy chętny (a tych z reguły nie brakuje, zwłaszcza w sezonie) mógł rozkoszować się jej pięknem w zupełnej ciszy i spokoju. :wink:
Skoro jedziesz z rodzinką, to polecam Podgorę która leży bliżej Dubrovnika. Spokojna miejscowość, przeważają w niej raczej osoby starsze oraz rodziny z dziećmi, całkiem fajne plaże, generalnie w sam raz na rodzinny wypoczynek. Jeśli zapragniecie odrobinę rozrywki to Makarska jest rzut beretem od Podgory, polecam także Hvar no i oczywiście obowiązkowo Dubrovnik do którego również jest niedaleko. Generalnie powiem tak, po pierwsze gratuluję wyboru miejsca na spędzenie urlopu (CRO), a po drugie to tak naprawdę gdzie byście nie pojechali za pierwszym razem (bo już teraz mogę w ciemno obstawiać że nie ostatnim 8) ) to i tak będziecie zachwyceni Chorwacją i Chorwatami. :wink:

Pozdrawiam!
agacia2506
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) agacia2506 » 08.07.2006 10:04

A ja byłam przekonana, że temat mam z głowy, no wiesz.....dziękuję Ci bardzo :D Pozastanawiam się w takim razie dalej, mam jeszcze trochę czasu - wyjazd na początku sierpnia. Strasznie cieszę sie tym wyjazdem i dzięki otrzymanym radom na pewno będzie to strzał w 10. Dziękuję Ci za nowy pomysł :D
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 09.07.2006 12:39

agacia2506 napisał(a):A ja byłam przekonana, że temat mam z głowy, no wiesz.....dziękuję Ci bardzo :D Pozastanawiam się w takim razie dalej, mam jeszcze trochę czasu - wyjazd na początku sierpnia. Strasznie cieszę sie tym wyjazdem i dzięki otrzymanym radom na pewno będzie to strzał w 10. Dziękuję Ci za nowy pomysł :D

Baska Voda jest dobrym wyborem ,bylem tam trzykrotnie,ale zawsze w czerwcu.Jest sporo ludzi,ale zawsze jest miejsce na plazy czy w knajpce.Glowna droga leci nad miastem wiec halas nie taki dokuczliwy.Sklepiki,kosciolek,maly port.Dla mnie akurat.Do Makarskiej niedaleko,spacer do sasiedniej Breli,ciekawe doswiadczenie.Jak chcesz wrzuc swoj email tutaj a przesle Ci kilka fotek Baski Vody i fotki apartamentu w ktorym spalismy,tez trzeci raz.Pozdrawiam .
Asia&Grześ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asia&Grześ » 09.07.2006 13:02

Witaj!

Jak faktycznie nie chcesz tłoku i spokojnie wypoczywać z dostepnymi atrakcjami to zapraszam na wype PAG :)
I plaża dla dzieci z basenem i zjeżdzalnią ( 1 kuna zjazd ) a jak za duzo luda to idziesz na mini plażki wokół jest ich pełno i spokjnie taplasz sie sama z rodzinką w morzu :) a mało tego to koło hotelu Pagus plaż jest trochi piaszczysta i tam masz już wogóle wspaniałe warunki.
Zreszta,zobacz jak tam jest na naszej stronie o Pagu - a za pare dni relacja i nowe foty bo zaraz tam bedziemy ( 10 lipiec ) .

Pozdrawiamy

http://www.pag.republika.pl
mariusz29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz29 » 09.07.2006 13:31

Ja też wyjeżdżam pierwszy raz do Cro i wybrałem Poreć (Istria). Jakie miejsca odwiedzić? Mysłałem o Puli, Krk, Plitvice, Postojna. Co sądzicie o tym wyborze? chciałbym tam zdobyć pierwsze doświadczenia i w przyszłym roku ruszyć dalej, tj. do Dalmacji.
HR-fan
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) HR-fan » 09.07.2006 13:31

agacia2506 napisał(a):A ja byłam przekonana, że temat mam z głowy, no wiesz.....dziękuję Ci bardzo :D

Proszę bardzo. :D

Agaciu, w przypadku Chorwacji tak jak pisałem wcześniej praktycznie nie ma możliwości tzw. "totalnego wdepnięcia na minę" w postaci wyboru bardzo kiepskiego miejsca na wypoczynek, tam każde miejsce ma swój niepowtarzalny urok, zwłaszcza dla kogoś kto jedzie pierwszy raz do CRO i nie ma możliwości porównania, dlatego jak pojedziesz do Baśki to napewno nie będziesz żałowała, po prostu byłem kilka lat temu w Baśce a w tym roku w Podgorze w związku z czym mogę w subiektywny sposób porównać obie miejscowości i w moim odczuciu ta druga klimatycznie bardziej nadaje się na wypoczynek z całą rodziną, ale to tylko moje odczucie i wcale nie muszę mieć racji, dlatego co do ostatecznego wyboru miejsca najlepiej zdaj się na swoją kobiecą intuicję. :wink:

Strasznie cieszę sie tym wyjazdem i dzięki otrzymanym radom na pewno będzie to strzał w 10

Strzałem w dziesiątkę był już sam wybór kraju! :wink:

Asia & Grześ -

Pag zapewne przebija i Podgorę i Baśkę (sam nie byłem, ale słyszałem od kolegi który był ze mną i w Podgorze i w Baśce i właśnie na Pagu), tylko zapomnieliście dodać że wczasowanie na wyspach w CRO z reguły jedank troszkę więcej kosztuje niż na wybrzeżu. :wink:
HR-fan
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) HR-fan » 09.07.2006 14:25

mariusz29 -

Do tych miejscowości które wymieniłeś dodałbym jeszcze: Umag, Rovinj i Opatiję. Zwłaszcza Opatija jest warta zobaczenia.

p.s
Ja swoją przygodę z CRO też zaczynałem od zwiedzania półwyspu Istrii i z perspektywy czasu mogę stwierdzić że był to dobry ruch. Pewne rzeczy jak choćby temperatura czy klimat trzeba stopniować :wink: , bo rozpoczęcie zwiedzania CRO od Dubrovnika uważam za pomysł w iście Hitchcockowskim stylu. :wink:

Nie twierdzę przez to że Istria jest mniej urocza czy ciekawa niż Dalmacja, broń boże! Oba regiony mają swój niepowtarzalny klimat, ale jednak bardziej przyjazne temperatury panujące na płn. umożliwiające swobodniejsze zwiedzanie, oraz sam fakt że podróż z Polski na Istrię jest stosunkowa krótka, powodują że to właśnie Istria staje się tą naturalną linią startu w przygodzie z Chorwacją, przynajmniej dla mnie.
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone