Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mój Brač w koronie

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 20.12.2020 22:53

piekara114 napisał(a):Spędziliśmy na Virze podobną ilość czasu, ale na jednej plaży i w podobnych okolicznościach i dla nas to co widzieliśmy można określić jednym słowem: nuda. Plus wyspy jest taki, że blisko Polski i tanie noclegi....

Jak się widziało inne chorwackie wyspy, trudno się Virem zachwycić...

tony montana napisał(a):Za to dziś byłem w Jastrzębiej Górze - pięknie było :)
Szeroka plaża i słonko oraz + 5 :)

Musiało być pięknie :D
U nas dzisiaj zero słonka :(

travel napisał(a):Właściwie nie wiem czemu jeszcze nie byłam w Zadarze :?:
Ale może i dobrze, bo widzę, że Zadar wart jest dłuższego pobytu a nie tylko kilkugodzinnego przelotu.

Moim zdaniem zdecydowanie jest wart 8)

travel napisał(a):Ninska Laguna... jaka jest każdy widzi :roll:
Rozpieszczona tak jak Ty bračkimi plażami nawet nie spojrzałabym w jej stronę.

Ninska Laguna (jej właściwa część) tak naprawdę dopiero będzie, za dwa odcinki ;)

majkik75 napisał(a):I całkowicie rozumiem, że po prostu dla kogoś to będzie już "wszystko" :D

Jasne, ja też to rozumiem :)

kulka53 napisał(a):A w Zadarze byłem dwukrotnie i w ogóle mnie nie przekonuje to miasto. Za dużo wstawek z lat 60 na Starym Mieście :roll: . Jedyne dla czego bym tam mógł jeszcze raz wrócić to Organy :cool: .

Bo Zadar nie jest jednym z tych miast, które coś urywają ;)
Daleko mu do Dubrownika czy Korčuli. Starówka nie jest jednorodna (znajdzie się tam pozostałości starożytności, trochę renesansu, ale i dużo budynków z czasów Tity), dlatego rozumiem tych, którym się ten chaos nie podoba.

Ja jednak odkryłam w Zadarze to "coś", co na pewno trudno byłoby mi zobaczyć, gdybym przyjechała na typowe kilkugodzinne zwiedzanie. Jest to miasto, w którym mogłabym zamieszkać. (Oczywiście nie na starówce ;)) Ma mnóstwo parków i terenów zielonych, nieodkrytych (jeszcze :D) przez nas. Ale najbardziej urzekają mnie austro-węgierskie ślady. XIX-wieczne wille są niesamowicie urocze...

CROberto napisał(a):W Zadarze nie byłem - wierzę w opinie Cromaniaków... :)
Nie widziałem zdjęć, które by mnie przekonały , ale.....
Twoje fotki Agnieszko - naprawdę przykłuły moją uwagę - szczególnie mam na myśli ,przed deszczowy i późniejszy czas... 8)

Dzięki, Robercie :D
Myślę, że właśnie ta dziwna pogoda, na którą wtedy narzekaliśmy, sprawiła, że Zadar tak mi się spodobał.

CROberto napisał(a):Vir - nie zawirował moimi zmysłami...

Dla zmysłów było tam za mało bodźców ;)
Za to ogród można by nazwać... sensorycznym :mrgreen:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 21.12.2020 08:10

majkik75 napisał(a):Kastelina niczego nie urywa ;)

Bo i nie spodziewałbym się żeby coś mi urwała :wink: , traktuję tę budowlę jako po prostu lokalną ciekawostkę malowniczo położoną nad wodą którą warto byłoby zobaczyć będąc na wyspie :)
maslinka napisał(a):Daleko mu do Dubrownika czy Korčuli. Starówka nie jest jednorodna (znajdzie się tam pozostałości starożytności, trochę renesansu, ale i dużo budynków z czasów Tity), dlatego rozumiem tych, którym się ten chaos nie podoba.

Tak, właśnie ten chaos mi się nie spodobał :roll: , bo pojedyncze zakątki czy zabytki są z pewnością godne uwagi. I nie tylko Dubrovnikowi nie dorównuje, ale w moim przekonaniu także Szybenikowi czy Trogirowi - i jak się mocno pobieżnie mogłem przekonać w tym roku, także chyba Splitowi.
Za to ma naprawdę mocno imponujący nowy port 8O (Gaženica) o którym wiem dzięki Tobie :cool: .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.12.2020 08:57

maslinka napisał(a):
piekara114 napisał(a):Spędziliśmy na Virze podobną ilość czasu, ale na jednej plaży i w podobnych okolicznościach i dla nas to co widzieliśmy można określić jednym słowem: nuda. Plus wyspy jest taki, że blisko Polski i tanie noclegi....

Jak się widziało inne chorwackie wyspy, trudno się Virem zachwycić...

Vir był przed Hvarem i Pagiem, ale po Istrii i po całej (prawie) Dalmacji kontynentalnej....
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 21.12.2020 18:12

kulka53 napisał(a):Za to ma naprawdę mocno imponujący nowy port 8O (Gaženica) o którym wiem dzięki Tobie :cool: .

Nie widzieliśmy nowego terminalu po otwarciu, ale ponoć robi wrażenie. Kiedy, w 2018 roku, płynęliśmy na Dugi Otok, był jeszcze w budowie.

piekara114 napisał(a):Vir był przed Hvarem i Pagiem, ale po Istrii i po całej (prawie) Dalmacji kontynentalnej....

To wystarczy ;)
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 21.12.2020 19:25

Jeżeli tak jak mówisz zwiedzaliście ten Zadar spontanicznie, to w ogóle tego nie widać. Wiele ciekawych miejsc pokazałaś, na które ja nie trafiłam ( albo nie zauważyłam :roll: ). A Vir? Może nie jest perełką, ale dobrze jest wiedzieć ze zdjęć forumowiczów jak wygląda.

P.S. Ale te serbskie książki to były cyrylicą napisane?
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 22.12.2020 14:55

Ten Vir rzeczywiście jakiś taki nijaki :roll:
Ale klify fajne, takie miejsca lubię :D

Maslinko pokaż mi na mapie jeśli możesz w którym dokładnie położony był Wasz dom?
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 22.12.2020 14:55

pomorzanka zachodnia napisał(a):Jeżeli tak jak mówisz zwiedzaliście ten Zadar spontanicznie, to w ogóle tego nie widać.

Może dlatego nie widać, że dużo zdjęć robiłam ;)

pomorzanka zachodnia napisał(a):P.S. Ale te serbskie książki to były cyrylicą napisane?

Nie, nie :mrgreen: Latinicą 8)

Kapitańska Baba napisał(a):Ale klify fajne, takie miejsca lubię :D

Było to jakieś urozmaicenie ;)

Kapitańska Baba napisał(a):Maslinko pokaż mi na mapie jeśli możesz w którym dokładnie położony był Wasz dom?

Tutaj widać bramę wjazdową:

https://www.google.pl/maps/@44.1196496, ... 312!8i6656
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 22.12.2020 15:07

maslinka napisał(a):Tutaj widać bramę wjazdową:

Przy samej marinie :hearts:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 22.12.2020 15:08

Kapitańska Baba napisał(a):
maslinka napisał(a):Tutaj widać bramę wjazdową:

Przy samej marinie :hearts:

Dokładnie tak :D Z okna sypialni, między drzewami, było widać maszty statków 8)
su-petar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) su-petar » 24.12.2020 00:12

Maslinka, na Święta choinka :D , zdrówka życzę :papa:
IMG_2062[1].jpg
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 24.12.2020 11:39

su-petar napisał(a):Maslinka, na Święta choinka :D , zdrówka życzę :papa:

Choinka z Supetaru :hearts: Dziękuję! :D

Wszystkim Forumowiczom, z okazji nadchodzących Świąt - zdrówka, bliskości (nawet, jeśli spotkacie się wirtualnie), radości z drobiazgów, smakowania chwil i spełnienia marzeń.

Maslinka
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 24.12.2020 14:44

Maslinko, dla Ciebie i Twego męża moc najlepszych życzeń na czas świąteczny i na nowy rok. :)
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 24.12.2020 15:27

Wszystkiego najlepszego, wesołych Świąt :papa:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 24.12.2020 19:09

maslinka napisał(a):
Wszystkim Forumowiczom, z okazji nadchodzących Świąt - zdrówka, bliskości (nawet, jeśli spotkacie się wirtualnie), radości z drobiazgów, smakowania chwil i spełnienia marzeń.

Maslinka

Dzięki i na wzajem :smo: :papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 25.12.2020 11:49

Zdrowych , pogodnych świąt i wszystkiego co najlepsze w Nowym 2021 Roku :smo: :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży