Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mój Brač w koronie

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 20.12.2020 10:30

maslinka napisał(a):....
Ulica Široka - główny deptak na starówce:

Kamienie są teraz nie tylko wyślizgane, ale i mokre 8) Pięknie to wygląda. Niestety znowu zaczyna padać i muszę schować aparat :roll:

....

Lodowisko :D Pięknie wyglądają te kamienie.
Można by tam uskutecznić jakieś pindżonko :wink:
Lusterka na Ul. Široka są zbędne :lol:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 20.12.2020 12:05

piekara114 napisał(a):Aga, my tam trafiliśmy przez przypadek, wracając do samochodu, a przez jeszcze większy przypadek odkryłam ukryte kamienie.

Tak jest najlepiej. Najbardziej się cieszę, kiedy odkryję coś ciekawego przez przypadek :D

Nefer napisał(a):Ładne te złowieszcze chmury. :)
A i te nocne zdjęcia też fajne.

Dzięki :)
Co do zdjęć nocnych, wiem, że nie są najlepsze ;), ale mieliśmy trudne warunki do fotografowania, bo było dość ciemno.

Habanero napisał(a):Lodowisko :D Pięknie wyglądają te kamienie.
Można by tam uskutecznić jakieś pindżonko :wink:
Lusterka na Ul. Široka są zbędne :lol:

:mrgreen: Lusterek wystarczyłoby dla każdego :D
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 20.12.2020 14:16

Zastanawiające, że najlepiej oświetlonym zabytkiem jest ulica Szeroka:) Zastanawiające jest również przesłanie drapieżnika - niech pokój będzie z tobą Marku mój Ewangelisto... Musze poczytać w tym lwie weneckim więcej. Natomiast zupełnie się nie zastanawiam czemu mąż kazał się wyciąć, bo jeszcze dojdę do pochopnych wniosków i opieprzę M. że mi nie pozwala dziesiątek zdjęć z nią umieszczać w relacji.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 20.12.2020 14:50

Abakus68 napisał(a):Zastanawiające, że najlepiej oświetlonym zabytkiem jest ulica Szeroka:)

Żeby ludzie więcej kupili w sklepikach z pamiątkami? Nie wiem...

Abakus68 napisał(a):Natomiast zupełnie się nie zastanawiam czemu mąż kazał się wyciąć, bo jeszcze dojdę do pochopnych wniosków i opieprzę M. że mi nie pozwala dziesiątek zdjęć z nią umieszczać w relacji.

Małż nie lubi prezentować swojego wizerunku w Internecie. Ma prawo 8)

4 sierpnia (wtorek): Wycieczka na Vir

Jedziemy w stronę Ninu. Przed nami Velebit, niestety - szczyty skryte są pod chmurami:

2020-08-04-10h52m47.JPG

W 2007 roku byliśmy na campingu Ninska Laguna. Mam do tego miejsca sentyment. Jesteśmy ciekawi, jak teraz spodobałyby nam się piaszczyste plaże w okolicach Ninu. Odjechaliśmy już trochę na zachód od miasteczka. Niedaleko przed mostem prowadzącym na wyspę Vir skręcamy w szutrową drogę:

2020-08-04-11h00m17.JPG

Jaskółka - siostra burzy:

2020-08-04-11h02m14.JPG

O nie, żadnej burzy! :evil: Chcemy trochę poplażować.

Dojeżdżamy do plaży i... zachwytów brak :roll::

2020-08-04-11h05m58.JPG

W dodatku dużo ludzi. Słychać rosyjski 8O Sądziliśmy, że (jak zwykle w tym roku) i tutaj spotkamy najwięcej Polaków, a tu taka niespodzianka.

Idziemy w lewo poszukać miejsca, gdzie można by plażować. Może tu? :lol::

2020-08-04-11h09m24.JPG

Obawiam się, że "rozpieszczeni Bračem", nie znajdziemy w tych rejonach plaży, która się nam spodoba. Zawracamy:

2020-08-04-11h09m33.JPG

Na "głównej" plaży (jest to chyba Sabunike, ale głowy nie dam :oops:), o dziwo, nie ma ludzi. Widok na Velebit też nie najgorszy:

2020-08-04-11h13m28.JPG

Przyglądam się piaskowi - jakby brudny, rozrzucone pety. Nie, nie, nie mogłabym się tutaj zrelaksować. Chociaż trzeba przyznać, że krajobraz jest inny od tego, który podziwialiśmy przez ostatnie (niemal) trzy tygodnie ;)

Zastanawiamy się, co robić dalej. Moglibyśmy pojechać na Pag, ale do pięknych paškich plaż trzeba by liczyć ponad godzinę drogi w jedną stronę. Prognozy pogody na popołudnie znowu nie są łaskawe. Mamy maksymalnie 5 godzin słoneczka, a potem...

Postanawiamy zaryzykować i zrobić sobie wycieczkę na Vir. Nie spodziewamy się fajerwerków, ale przynajmniej zobaczymy wyspę, na której jeszcze nie byliśmy i będziemy ją mogli dodać do naszej listy odwiedzonych chorwackich otoków :mrgreen:

Kilka razy oglądałam w necie zdjęcia Viru i jakoś nigdy mnie nie pociągał, a jednak ludzie tam jeżdżą. Może więc warto wyrobić sobie własną opinię...

Zbliżamy się do Virskiego mostu:

2020-08-04-11h23m11.JPG

Widoki w prawo:

2020-08-04-11h23m41.JPG

I już jesteśmy na wyspie :) Ledwo co wjeżdżamy na Vir, stajemy w korkach :roll: Przez całą wyspę prowadzi jedna "główna" droga, która potem rozwidla się, dopiero za miastem Vir. Żeby nie stać w ogonku samochodów, odbijamy w lewo:

2020-08-04-11h29m09.JPG

i dojeżdżamy do plaży Prezida. Na pierwszy rzut oka nie jest źle ;):

2020-08-04-11h30m31.JPG

Nie, nie, jednak jest :roll::

2020-08-04-11h30m57.JPG

Woda zdecydowanie nie zachęca do wejścia:

2020-08-04-11h30m35.JPG

Chyba się dzisiaj nie wykąpiemy :roll: Zawracamy i znowu stajemy w korku :evil: Przychodzi nam do głowy, że Vir to był zły pomysł, ale skoro tu utkwiliśmy, popatrzmy, dlaczego ludzie tu przyjeżdżają ;)

Oczywiście każdy wypoczywa, jak lubi i nic nam do tego, ale my na pewno nie wybralibyśmy tej wyspy na wakacje.

Kilka kadrów z przejazdu. To, co mi się podobało - obrazek jak ze Stanów Zjednoczonych (LA ;)), w których nigdy nie byłam ;):

2020-08-04-11h38m10.JPG

i wreszcie pusta droga, po wyjechaniu z miasta Vir:

2020-08-04-11h51m55.JPG

Widoczki też całkiem niezłe:

2020-08-04-11h52m01.JPG

Jakaś plaża i Pag w oddali:

2020-08-04-11h53m26.JPG

Dojeżdżamy do najbardziej wysuniętego na zachód krańca wyspy. To Kap Marija. Parkujemy Maździaka przy drodze:

2020-08-04-11h58m51.JPG

i ruszamy przed siebie - znaleźć bardziej nadające się do plażowania skałki. Idziemy i idziemy, a półek skalnych nie widać ;):

2020-08-04-12h04m04.JPG

Ktoś kiedyś zapytał w jednej z moich archiwalnych ;) relacji, czy jesteśmy fakirami :mrgreen: Okazuje się, że tak, bo właśnie tutaj się rozkładamy :lol::

2020-08-04-12h04m10.JPG

Miejscówce tej daleko do bycia idealną ;), ale przynajmniej jesteśmy tu sami :D:

2020-08-04-13h03m50.JPG

i możemy się wreszcie schłodzić. A dzień jest parny; jak to przed burzą :roll: (Znowu? 8O)

Siedzimy tak trochę, czytamy, łapiemy ostatnie słoneczne promienie. Przecież jutro opuszczamy gorącą Chorwację :cry:

A potem wrzucamy plażowe klamoty do Maździaka i maszerujemy w drugą stronę - w kierunku Czerwonych Klifów (Crvene Stijene):

2020-08-04-13h30m39.JPG

Są to okolice plaży Duboka draga. Zobaczymy tu niecodzienny, jak na Chorwację, krajobraz.

Czerwone skały robią wrażenie, choć dotarcie do niektórych plaż może być karkołomne. I tak najlepsze miejscówki są już zajęte ;):

2020-08-04-13h31m20.JPG

Podoba mi się tu :):

2020-08-04-13h31m46.JPG

Piękny widok na Pag:

2020-08-04-13h30m43.JPG

Wiatraki to chyba okolice punktu widokowego, z którego roztacza się pogled na miasto Pag (?) Poprawcie, jeśli się mylę. Dawno nie byłam na księżycowej wyspie.

Moglibyśmy pójść jeszcze dalej górą klifu:

2020-08-04-13h32m11.JPG

ale się nam nie chce ;) Po raz ostatni patrzymy na Pag, na który musimy koniecznie wrócić:

2020-08-04-13h32m15.JPG

Nie chcieliśmy tego robić dzisiaj, bo co by nam dało kilka godzin na wyspie :roll: To miejsce na przynajmniej połowę Crowakacji :mrgreen:

Wracamy do Maździaka:

2020-08-04-13h32m33.JPG

a potem znów przemierzamy wyspę wzdłuż. Co ciekawe, w tę stronę korki są zdecydowanie mniejsze.

Żegnamy Vir:

2020-08-04-13h53m12.JPG

który (zgodnie z oczekiwaniami ;)) nas nie zachwycił. A może za mało widzieliśmy? Na pewno podobały nam się widoki w stronę Pagu i ciekawostka, jaką są Crvene Stijene.

Tym razem na moście pstrykam zdjęcie w drugą stronę - to miejscowość Privlaka:

2020-08-04-13h53m37.JPG

Zdążyliśmy już zgłodnieć. Jedziemy coś zjeść... do Ninu :D
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 20.12.2020 15:34

Mam w pracy koleżankę, która po kilkunastu latach letnich urlopów w Łukęcinie pojechała pierwszy raz do Chorwacja właśnie na Vir. Potem znowu zrobiła następną rezerwację właśnie na Virze. I nie dało się jej przekonać, że Chorwacja ma duuuuuużo więcej do zaoferowania.
Niektórym do szczęścia po prostu wystarczy słońce i ciepłe morze :D .
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 20.12.2020 16:45

marze_na napisał(a):Mam w pracy koleżankę, która po kilkunastu latach letnich urlopów w Łukęcinie pojechała pierwszy raz do Chorwacja właśnie na Vir. Potem znowu zrobiła następną rezerwację właśnie na Virze. I nie dało się jej przekonać, że Chorwacja ma duuuuuużo więcej do zaoferowania.

Siła sentymentu... Niektórzy przywiązują się do miejsc 8)

marze_na napisał(a):Niektórym do szczęścia po prostu wystarczy słońce i ciepłe morze :D .

No i dobrze. Skoro im to pasuje :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.12.2020 16:50

Spędziliśmy na Virze podobną ilość czasu, ale na jednej plaży i w podobnych okolicznościach i dla nas to co widzieliśmy można określić jednym słowem: nuda. Plus wyspy jest taki, że blisko Polski i tanie noclegi....
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 20.12.2020 19:02

Nie byłem na Vir, słyszałem jednak sporo różnych, czasem niezbyt pochlebnych opinii, ale słyszałem też parę opinii, że nawet spoko.
Jak dla mnie tak samo daleko na Vir jak na Pag, KRK czy Istrię czyli najbliższe Polsce miejsca

Za to dziś byłem w Jastrzębiej Górze - pięknie było :)
Szeroka plaża i słonko oraz + 5 :)

:papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.12.2020 19:24

Tony, tych spacerów po plaży to Ci zazdroszczę.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 20.12.2020 20:09

piekara114 napisał(a):Tony, tych spacerów po plaży to Ci zazdroszczę.

Wiem. Jestem ŚWINIĄ czyli po łacinie Susem ;)

zaraz wrzucę kilka w mojej relacji

:papa:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 20.12.2020 20:15

Właściwie nie wiem czemu jeszcze nie byłam w Zadarze :?:
Ale może i dobrze, bo widzę, że Zadar wart jest dłuższego pobytu a nie tylko kilkugodzinnego przelotu.

Ninska Laguna... jaka jest każdy widzi :roll:
Rozpieszczona tak jak Ty bračkimi plażami nawet nie spojrzałabym w jej stronę.

A Czerwone Klify warte są uwagi :papa:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 20.12.2020 20:17

Byliśmy na Virze 3 lata temu. Pewnie, że w porównaniu do innych miejsc wypada biednie. Mając już osobiste doświadczenia z Pagu czy Hvaru, zgadzam się, że na wyspie "nic nie będzie".
Ale właśnie całkowicie świadomie wybraliśmy kiedyś ten kierunek, oczekując właśnie stosunkowo bliższej lokalizacji z Polski, spokoju i rozsądnych cen apartmanów. I to znaleźliśmy. A jeśli sprowadzimy lokacje w Cro do wspólnego "mianownika" to i na Virze były czyste plaże, ciepła woda, masa słońca i dobre lody :mrgreen:
I całkowicie rozumiem, że po prostu dla kogoś to będzie już "wszystko" :D

pozdrawiam, Michał
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.12.2020 20:27

A ja i tak (trochę) żałuję że jednak ten Vir odpuściłem. Choćby na taki krótki rekonesans :roll: , by się przekonać że faktycznie mi się tam nie podoba, albo że jednak.... :)
Poza klifami chętnie bym zobaczył też TO
A w Zadarze byłem dwukrotnie i w ogóle mnie nie przekonuje to miasto. Za dużo wstawek z lat 60 na Starym Mieście :roll: . Jedyne dla czego bym tam mógł jeszcze raz wrócić to Organy :cool: .
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 20.12.2020 20:42

kulka53 napisał(a):A ja i tak (trochę) żałuję że jednak ten Vir odpuściłem. Choćby na taki krótki rekonesans :roll: , by się przekonać że faktycznie mi się tam nie podoba, albo że jednak.... :)
Poza klifami chętnie bym zobaczył też TO
A w Zadarze byłem dwukrotnie i w ogóle mnie nie przekonuje to miasto. Za dużo wstawek z lat 60 na Starym Mieście :roll: . Jedyne dla czego bym tam mógł jeszcze raz wrócić to Organy :cool: .

Kastelina niczego nie urywa ;) Są nawet zdjęcia gdzieś w mojej relacji z Viru. No jest kawałek zamku koło wody, ale jak się już inne rzeczy widziało, to to jest takie miejsce do zobaczenia raz i tyle ...
I zgadzam się co do Zadaru. Też właśnie wtedy z Viru pojechaliśmy. Raz, zobaczyć, mieć swój pogląd, ale watpię byśmy więcej tam wrócili ...

pozdrawiam, Michał
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 20.12.2020 21:37

W Zadarze nie byłem - wierzę w opinie Cromaniaków... :)
Nie widziałem zdjęć, które by mnie przekonały , ale.....
Twoje fotki Agnieszko - naprawdę przykłuły moją uwagę - szczególnie mam na myśli ,przed deszczowy i późniejszy czas... 8)

Ogród wciąż mnie zachwyca ( w Chorwacji, to rzadkość )
i... to i :wink: nie widzę tam żadnego drzewa figowego ... :oczko_usmiech: ale skoro nie było węża i jabłoni - to i pokusicielka by się nie trafiła... :mrgreen:

Vir - nie zawirował moimi zmysłami...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży