Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mój Brač w koronie

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.12.2020 22:45

pomorzanka zachodnia napisał(a):Dołączam się do życzeń mocno już spóźniona :smo:

Dzięki bardzo :D

Postaram się jutro dojechać do Zadaru ;)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 08.12.2020 18:32

3 sierpnia (poniedziałek): Podsumowanie pobytu na Braču i początek nowej Przygody

Opuszczamy Split i jedziemy w stronę autostrady. Po lewej - twierdza Klis:

2020-08-03-13h53m36.JPG

Przed nami stuprocentowy Dalmatyńczyk z Niemiec ;):

2020-08-03-13h57m12.JPG

Na autostradzie, gdzieś na wysokości Szybenika, zauważam złowróżbne kłęby dymu:

2020-08-03-14h06m06.JPG

2020-08-03-14h07m46.JPG

Niestety, nie po raz pierwszy obserwujemy pożar w tych okolicach :?

Krajobrazy stają się monotonne, a podróż, choć przecież niezbyt daleka, zaczyna się dłużyć... To najlepsza chwila na rozmyślania, a moment przeprowadzki niech będzie czasem na krótkie podsumowanie pobytu na Braču.

Wakacje na wyspie białego kamienia ;) spędzaliśmy już po raz trzeci, więc dobrze wiedzieliśmy, czego oczekiwać. Zrobiliśmy więc trochę planów i niemal wszystko, co wymyśliliśmy, udało się zrealizować. Mam tu na myśli przede wszystkim wycieczkę do Pustinji Blaca, która (pustelnia i dojście do niej) zrobiła na nas duże wrażenie. Poza tym dotarliśmy do pięknych zatoczek na południowym wybrzeżu - do uvali Farskiej (i dalej, kajakiem, do Loznej), Maslinovej, Velej Grški i wielu innych.

Za wyjątkowo udany uważam przejazd szutrową drogą z uvali Farskiej do Murvicy i wieczorny spacer po Dolu. Szkoda tylko, że nie zjedliśmy kolacji w Kaštilu Gospodnetić. Choć rybka, zaserwowana nam w Restoran Dvor w Postirze, na otarcie łez była wręcz idealna ;)

Brač jest moim zdaniem bardzo ciekawą i różnorodną wyspą. Wydaje mi się, że jest bardziej "swojski" niż Hvar (czuję się tu całkiem jak w domu), czym ujął nas i wysunął się na prowadzenie w rankingu moich trzech ulubionych chorwackich wysp, który przedstawia się teraz następująco:

1. Brač
2. Vis
3. Hvar

Z tym, że gdybym wróciła na Vis, kolejność mogłaby ulec zmianie ;) Ale skoro bračkie wrażenia są wciąż świeże, ranking wygląda, jak wygląda :mrgreen:

Na plus dla Brača, w porównaniu z Hvarem, jest np. jego kształt - aby objechać całą wyspę, nie trzeba pokonywać dużych odległości, jak to jest w przypadku lawendowej wyspy.
Zatoczki po południowej stronie też zrobiły na mnie większe wrażenie niż hvarskie uvale, choć oczywiście nie widziałam wszystkich ani na jednej, ani na drugiej wyspie.

Natomiast nie ma na Braču tak spektakularnych miast jak Hvar czy Stari Grad i takiego widoku, jaki roztacza się z hvarskiej twierdzy. (Oczywiście jest pogled z Vidovej, ale on startuje w kategorii: widoki z najwyższych szczytów ;))

Jeśli chodzi o potencjał do kajakowania, Brač też przebija Hvar, oczywiście moim zdaniem :) Choć w tej kwestii Vis mógłby sporo namieszać, bo tam to jest dopiero kajakowy raj :mrgreen:

Pewnie będę "wywracać" ranking za każdym razem, kiedy odwiedzę którąś z Trzech Wysp :mrgreen: Na Hvarze byliśmy w ubiegłym, na Braču - w tym roku, więc w przyszłym pewnie pora na... :mrgreen: Ciii, jeszcze nie wiadomo ;)

Wracajmy lepiej na autostradę, a raczej zjeżdżajmy już z niej. Wita nas Grad Zadar :D:

2020-08-03-15h17m46.JPG

Bez trudu trafiamy pod adres naszej nowej kwatery i... dosłownie zbieramy szczękę :mrgreen:

Proszę Państwa, tak teraz będziemy mieszkać :D:

2020-08-04-10h35m14.JPG

2020-08-03-15h30m16.JPG

Do XIX-wiecznej willi prowadzi alejka, którą widać na poprzednim zdjęciu. Możemy korzystać z całego ogrodu, który bardziej przypomina prywatny park:

2020-08-03-15h30m41.JPG

2020-08-03-15h30m46.JPG

2020-08-03-15h34m47.JPG

Jest nawet "antyczna" budowla ;):

2020-08-03-15h34m07.JPG

Dziko i romantycznie:

2020-08-03-15h30m26.JPG

Zresztą Zadar określiłabym właśnie jako miasto pełne romantyzmu, ale nie uprzedzajmy faktów ;)

Przy tym stoliku spędzimy najwięcej czasu:

2020-08-03-15h30m28.JPG

choć i tak za mało - mamy przed sobą tylko dwa noclegi :(

Na spotkanie wychodzi nam Paola, dwudziestoletnia (na oko) dziewczyna, która, razem z mamą, jest właścicielką dwóch apartmanów. Wszystko, co przeczytaliśmy na Airbnb o serdeczności obu pań, okazuje się być prawdą :) Znowu się nam udało! :D

Stan faktyczny zgodny ze zdjęciami w internetach. Mamy sporą sypialnię z widokiem na ogród:

2020-08-03-15h28m52.JPG

dobrze wyposażoną kuchnię:

2020-08-03-15h29m35.JPG

i śmieszną łazienkę ;):

2020-08-03-15h29m29.JPG

Chyba trochę mniej "chorwacką" niż zwykle ;) Wchodzi się do niej po schodkach (trzeba uważać, żeby się nie zabić ;)), a oprócz wanny jest maleńka kabina prysznicowa, do której ledwo mieścił się Małż :mrgreen: Co ciekawe, kabina ta miała drzwiczki :lol:

Za apartman płacimy 50 euro (za dobę). Mało to nie jest, ale za taki ogród zapłaciłabym nawet więcej :mrgreen: Okazuje się też, że kwatera ma bardzo dobrą lokalizację, ale o tym napiszę już następnym razem :D
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 08.12.2020 20:17

maslinka napisał(a):Brač jest moim zdaniem bardzo ciekawą i różnorodną wyspą. Wydaje mi się, że jest bardziej "swojski" niż Hvar (czuję się tu całkiem jak w domu), czym ujął nas i wysunął się na prowadzenie w rankingu moich trzech ulubionych chorwackich wysp, który przedstawia się teraz następująco:

1. Brač
2. Vis
3. Hvar

Z tym, że gdybym wróciła na Vis, kolejność mogłaby ulec zmianie ;) Ale skoro bračkie wrażenia są wciąż świeże, ranking wygląda, jak wygląda :mrgreen:

Z ust mi to wyjęłaś :mrgreen:

Bez trudu trafiamy pod adres naszej nowej kwatery i... dosłownie zbieramy szczękę :mrgreen:

Proszę Państwa, tak teraz będziemy mieszkać :D:

Normalnie jak w ogrodzie botanicznym 8O

Tego ogrodu trochę Ci zazdraszczam, ale najbardziej to łazienki i kabiny bez zasłonki :mrgreen:
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 08.12.2020 20:35

No a ja sobie właśnie piszę swoje podsumowanie i mam taką przewagę, że ranking wysp obejmuje jedną:) Ogród super, wjazd super... Łazienka... Ogród super...
Dobra, nie ma co zawracać Wisły kijem. Koń jaki jest każdy wie, każdy widzi. Skoro tam jeździmy to aby było czysto.
A jeszcze coś a propos Zadaru. Gdyby nie te ceregiele z lotami to pewnie nie na Braću bylibyśmy, ale bez auta w Zadarze. To by dopiero było lenistwo..
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 08.12.2020 21:21

travel napisał(a):Normalnie jak w ogrodzie botanicznym 8O

Trochę tak :)
Żałuję, że spędziliśmy tam stosunkowo mało czasu - dwa poranki i jeden wieczór (bardziej - noc ;)), ale nie dało się w dwa dni (a tak naprawdę - w półtora) zrobić wszystkiego, na co mieliśmy ochotę, zwłaszcza przy mega dziwnej pogodzie, która nam towarzyszyła.

travel napisał(a):
Tego ogrodu trochę Ci zazdraszczam, ale najbardziej to łazienki i kabiny bez zasłonki :mrgreen:

Łazienka była bardzo duża, z kolei kabina z trudem mieściła tylko małego człowieka ;) Jakimś cudem nie mam jej zdjęcia :roll: Ostatnio tak się składa, że nie robię zdjęć najciekawszym rzeczom/miejscom :oczko_usmiech:

Abakus68 napisał(a):No a ja sobie właśnie piszę swoje podsumowanie i mam taką przewagę, że ranking wysp obejmuje jedną:)

Bardzo jestem ciekawa Twojego podsumowania :)

Abakus68 napisał(a):A jeszcze coś a propos Zadaru. Gdyby nie te ceregiele z lotami to pewnie nie na Braću bylibyśmy, ale bez auta w Zadarze. To by dopiero było lenistwo..

No nie wiem... My się zmęczyliśmy ;) Przedreptaliśmy Zadar wszerz i wzdłuż po kilka razy. Tam jest, gdzie się szwendać 8)
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 08.12.2020 21:38

maslinka napisał(a):..
No nie wiem... My się zmęczyliśmy ;) Przedreptaliśmy Zadar wszerz i wzdłuż po kilka razy. Tam jest, gdzie się szwendać 8)

Mam gdzieś na starej komórce z ujaweja taką apkę zdrowie - bywało, że dziennie na Braću robiliśmy po 45 000 kroków. Co tam taki Zadar, nawet wzdłuż :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 08.12.2020 23:42

Ale miejscówka... 8O I jest nawet świątynia dumania" w ogrodzie :wink:
Ranking wysp to jest dopiero tasowanie, znam to ze swoich relacji, ale serio, to muszę dopiero zaliczyć jakieś pierwsze powtórki, powroty, żeby zrobić "rachunek sumienia". A i Lastovo jeszcze nieodwiedzone i Šolta.
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 09.12.2020 10:52

Miejscówka doprawdy zacna. :D Ten piękny ogród kojarzy mi się trochę z willami kapitanów w Orebic. Pamiętam, jak spacerowałam nadmorską promenadą i zastanawiałam się, jak to by było sobie w takim domu przez chwilę pomieszkać. :D
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.12.2020 11:52

Ależ genialny ten ogród! Ciężko uwierzyć że to w Zadarze! !!

Czekam na spacery po Zadarze bo sama nie za wiele w nim ostatnio zwidzilam :oops:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 09.12.2020 19:00

Widzę, że Brač nadal okupuje fotel lidera :wink:
Piękna wyspa, bez dwóch zdań.
Południe ma zachwycające plaże, północ klimatyczne miasteczka,
a interior skrywa wiele tajemnic. Że też tyle dobra się tam pomieściło :roll: :wink:
P.S.
Ogródek w Zadarze palce lizać i kwaterka również :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 09.12.2020 19:26

Abakus68 napisał(a):Mam gdzieś na starej komórce z ujaweja taką apkę zdrowie - bywało, że dziennie na Braću robiliśmy po 45 000 kroków. Co tam taki Zadar, nawet wzdłuż :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:

Jak wzdłuż to za mało, dorzucę jeszcze dookoła :oczko_usmiech: mariny. Takie spacery musieliśmy uskuteczniać, bo najkrótsza droga nie funkcjonowała z powodu pogody... :?

Hercklekot napisał(a):Ale miejscówka... 8O I jest nawet świątynia dumania" w ogrodzie :wink:

:mrgreen: Świątynia dumania - dobre! :lol:

Hercklekot napisał(a):Ranking wysp to jest dopiero tasowanie, znam to ze swoich relacji, ale serio, to muszę dopiero zaliczyć jakieś pierwsze powtórki, powroty, żeby zrobić "rachunek sumienia". A i Lastovo jeszcze nieodwiedzone i Šolta.

Nie zapomnij o Mljecie i Dugim Otoku ;)

Epepa napisał(a):Miejscówka doprawdy zacna. :D Ten piękny ogród kojarzy mi się trochę z willami kapitanów w Orebic. Pamiętam, jak spacerowałam nadmorską promenadą i zastanawiałam się, jak to by było sobie w takim domu przez chwilę pomieszkać. :D

Ja z kolei, mieszkając w zadarskiej willi przez dwa dni, zastanawiałam się, jakby to było zamieszkać tam na stałe 8) Mogłam to sobie wyobrazić bez najmniejszego problemu :mrgreen:

Kapitańska Baba napisał(a):Ależ genialny ten ogród! Ciężko uwierzyć że to w Zadarze! !!

A jednak! :D
Widzieliśmy w Zadarze kilka pięknych willi i romantycznych ogrodów. Dzielnice willowe poza ścisłym centrum są urocze. Tylko tamtędy przejeżdżaliśmy, więc nie mam zdjęć.
Ale nawet na starówce można odkryć nieoczywiste miejsca, trochę na uboczu, z ogrodami...

Habanero napisał(a):Widzę, że Brač nadal okupuje fotel lidera :wink:

Przynajmniej do ponownego pobytu na Visie :oczko_usmiech:

Habanero napisał(a):Ogródek w Zadarze palce lizać i kwaterka również :D

Znowu mieliśmy szczęście do kwatery :D Na żywo ogród prezentował się jeszcze lepiej niż na zdjęciach ;)
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 09.12.2020 20:03

Ja też bym była zachwycona takim ogrodem :D . A łazienka wygląda na nową, trochę w specyficznym stylu, ale ładna. :)
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 09.12.2020 20:50

Ten ogród to jak jakaś Arkadia, tak mi się jakoś skojarzyło. :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.12.2020 14:58

pomorzanka zachodnia napisał(a):A łazienka wygląda na nową, trochę w specyficznym stylu, ale ładna. :)

Była niezła, chociaż nowa raczej nie. Widać to było po dziwnej kabinie prysznicowej, której nie mam na zdjęciu :roll:

Nefer napisał(a):Ten ogród to jak jakaś Arkadia, tak mi się jakoś skojarzyło. :wink:

Całkiem słusznie :mrgreen:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 10.12.2020 15:54

Ogródek klasa, sporo cienia, można na leżaczku się położyć :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Mój Brač w koronie - strona 45
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone