Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mój Brač w koronie

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.08.2020 21:28

Fajne zdjęcia, co do dziwnych rzeźb ...... Ta jest dziwna tylko stoi w Warszawie.

Obrazek
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 15.08.2020 09:21

Jeszcze nie zacząłem czytać tej relacji. Zrobię to jutro przy porannej kawie.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.08.2020 11:14

smoki3 napisał(a):Fajne zdjęcia, co do dziwnych rzeźb ...... Ta jest dziwna tylko stoi w Warszawie.

Nie bardzo wiem, co to jest... Nie widać wyraźnie.

Ural napisał(a):Jeszcze nie zacząłem czytać tej relacji. Zrobię to jutro przy porannej kawie.

Witaj! Powodzenia ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2020 11:32

maslinka napisał(a):
smoki3 napisał(a):Fajne zdjęcia, co do dziwnych rzeźb ...... Ta jest dziwna tylko stoi w Warszawie.

Stalowa płyta ze stalową konstrukcją, na niej przewieszony - oparty pień drzewa. Wszystko dodatkowo podświetlone pod odpowiednim dla autora kątem.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 15.08.2020 11:56

Początek wakacji z taką pogodą jest faktycznie irytujący.
Mieliśmy podobnie i pamiętam jaki byłem zły, gdy po pięknym poranku zaczęło się chmurzyć i deszcz wygnał nas z praktycznie pustej p. Pokonji Dol.
Jednak później, po tygodniu pełnej lampy, takie dni były przecudowne, idealne do zwiedzania i wszyscy chętnie jeździliśmy po wyspie.
Bez takich dni, urlop w Cro byłby dla nas bardzo męczący.
Bardzo podobają mi się Wasze wojaże po pochmurnym Braću, czuć ten klimat :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.08.2020 14:32

smoki3 napisał(a):
maslinka napisał(a):

Stalowa płyta ze stalową konstrukcją, na niej przewieszony - oparty pień drzewa. Wszystko dodatkowo podświetlone pod odpowiednim dla autora kątem.

Hmmm... nie znam się na sztuce, zwłaszcza tej współczesnej ;)

Habanero napisał(a):Początek wakacji z taką pogodą jest faktycznie irytujący.
Mieliśmy podobnie i pamiętam jaki byłem zły, gdy po pięknym poranku zaczęło się chmurzyć i deszcz wygnał nas z praktycznie pustej p. Pokonji Dol.
Jednak później, po tygodniu pełnej lampy, takie dni były przecudowne, idealne do zwiedzania i wszyscy chętnie jeździliśmy po wyspie.

Dokładnie tak. Szkoda, że trafiło na początek urlopu. Potem wiesz, jak było gorąco i z ulgą witałam każdą chmurkę ;)

Habanero napisał(a):Bardzo podobają mi się Wasze wojaże po pochmurnym Braću, czuć ten klimat :D

Zobaczymy, czy uda się mi się odtworzyć tamten klimat w kolejnym odcinku 8)

18 lipca (sobota): Milna

Parkujemy na końcu (albo na początku ;)) nabrzeża w Milnej i idziemy na spacer. Przyda się kurtka, bo strasznie wieje i w każdej chwili może znowu zacząć padać:

2020-07-18-14h07m33.JPG

Bałtycka pogoda ;)

Kapelusza i okularów słonecznych nie zdejmuję, też będą potrzebne 8)

Niestety, crveni surlaš tu był :evil::

2020-07-18-14h09m31.JPG

Na forum jest wiele opinii, że Milna nie zachwyca. Może nie jest najpiękniejszą miejscowością na Braču, ale, moim zdaniem, może się podobać:

2020-07-18-14h12m23.JPG

Wydaje mi się trochę romantyczna i zaniedbana jednocześnie. A przy tym autentyczna - jak prawdziwa dalmatyńska miejscowość rybacka.

2020-07-18-14h15m44.JPG

2020-07-18-14h12m05.JPG

Przed budynkiem szkoły stoi fontanna autorstwa Ivana Rendića - rzeźbiarza związanego z Wyspą, autora prezentowanej już w tej relacji rzeźby Mądrość:

2020-07-18-14h16m24.JPG

Jesteśmy w centrum Milnej trzeci raz w życiu ;), ale jeszcze tej fontanny nie widzieliśmy. Całkiem ładna:

2020-07-18-14h16m38.JPG

2020-07-18-14h16m52.JPG

Przechodzimy między knajpkami:

2020-07-18-14h19m07.JPG

Większość to kafiće, a nam zaczyna burczeć w brzuchach. Chyba pora poszukać jakiejś konoby.

Tonowe palmy :oczko_usmiech::

2020-07-18-14h22m40.JPG

Im chyba też zaszkodził surlaš :roll: To znaczy, że nie jest przywiązany do jednego gatunku palm.

W tym rejonie (naprzeciw mariny ACI) Milna wydaje mi się najbardziej zaniedbana:

2020-07-18-14h22m43.JPG

Idziemy do wspomnianej mariny, bo znajduje się tu polecana na Google Maps konoba Navigare:

2020-07-18-14h27m11.JPG

Chyba otwarta, ale zupełnie pusta :roll::

2020-07-18-14h28m18.JPG

Jakoś dziwnie :? Poza tym nie mają menu na zewnątrz (a przecież w Cro jest obowiązek jego prezentacji przed lokalem!), więc nie wiem, czy znalazłabym tu coś dla siebie ;)

Milna z "lasem masztów":

2020-07-18-14h30m02.JPG

i bez:

2020-07-18-14h31m42.JPG

Crkva Gospe od Blagovijesti z XVIII wieku:

2020-07-18-14h33m31.JPG

Fort rodziny Voselei–Cerinić:

2020-07-18-14h34m23.JPG

(Cerinić... Skąd ja znam to nazwisko? No tak, pałac rodziny Cerinić w Škripie! :D)

I pomnik dobroczyńczy Milnej - Ivana Bonačića Sargo:

2020-07-18-14h34m35.JPG

Prawie potykamy się o potykacz ;) z wypisaną na nim bardzo atrakcyjną ceną čevabów:

2020-07-18-14h38m33.JPG

Okazuje się, że w cenie są również dodatki - oprócz obowiązkowej cebuli i ajvaru podają ziemniaki z pieca i gorący chlebek. Wszystko pyszne :D Piwo Pan też ;):

2020-07-18-14h49m52.JPG

Nawet pogoda się poprawia. Taki mamy widok ze stolika, siedzimy bezpośrednio przy morzu :D:

2020-07-18-14h44m17.JPG

Niestety, poprawa aury jest chwilowa. Po naszym obiedzie znowu nadciągają chmury:

2020-07-18-15h39m09.JPG

i zaczyna coraz mocniej wiać:

2020-07-18-15h43m11.JPG

A miałam jeszcze nadzieję na plażowanie... Trudno, będzie to jeden z dwóch dni podczas całych wakacji, kiedy nie będziemy się kąpać w Jadranie. (Drugi dopiero za ponad 2 tygodnie - przeprowadzka do Zadaru.)

Nie będzie kąpieli, więc postanawiamy zrealizować inny plan - zorientować się, jak dokładnie wygląda nieodległa uvala Osibova. Przed wyjazdem na wakacje mieliśmy pomysł, żeby zakotwiczyć w niej na kilka dni i spróbować życia w robinsonadzie. (Tak nam się ta zatoka jawiła.) W końcu musimy znaleźć noclegi na drugą część pobytu na Braču. (Jeszcze nie wiemy, że zostaniemy u Jelicy do końca.)
Niby wypływaliśmy kiedyś (5 lat temu) z Osibovej kajakiem, ale nie wiemy, jak wyglądają tam apartmany i najbliższe domom plaże.

Już parkując, widzimy, że nie będzie to robinsonada... Bardzo gęsta zabudowa, mnóstwo budynków, ale wygląda na to, że wszystkie kwatery zajęte - na balkonach suszą się ręczniki. Zresztą chyba nie chcielibyśmy tu mieszkać...

Może to również kwestia słabej pogody, ale na pewno tutejsze plaże nie zachwycają:

2020-07-18-16h11m33.JPG

2020-07-18-16h11m41.JPG

Liczyłam na coś w rodzaju gdinjskich uvali na Hvarze, a to zupełnie inna bajka. Z pewnością nie jest to odludne miejsce, a z drugiej strony - brakuje choćby jednej knajpki. Wiem, że to, co piszę, może się wydawać sprzeczne, ale w gdinjskich uvalach jednocześnie jest odludzie i są konoby :mrgreen: W każdym razie utwierdzamy się w przekonaniu, że to nie miejsce dla nas. Jednak wolimy więcej cywilizacji 8) Może warto było tu przyjechać, żeby dojść do takiego wniosku ;)

Biegniemy do samochodu, bo znowu zaczyna padać :( Tym razem leje tak, że wycieraczki nie nadążają:

2020-07-18-16h29m13.JPG

Robi się też chłodno :roll::

2020-07-18-16h31m56.JPG

Z braku lepszych pomysłów wracamy "do domu". Stałego lądu prawie nie widać 8O:

2020-07-18-16h48m56.JPG

Na szczęście wkrótce przestaje padać i wychodzi słońce, a my pójdziemy na wieczorny spacer po Supetarze - w następnym odcinku :D
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 15.08.2020 16:02

Rzeczywiście pogodowo dzień niezbyt udany.
Ale z drugiej strony dzięki temu pokręciliście się całkiem sporo po wyspie, zaglądając w różne zakamarki, zjedliście dobre cevapcici, więc nie ma tego złego... :wink: .
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 15.08.2020 16:14

Siedzimy już tydzień na Hvarze i chciało by się choć jeden dzień mieć z taką pogodą wycieczkową - obym nie zapeszył ;) Jak żar leje się z nieba to odchodzi ochota na zwiedzanie, ale jako kierownik wycieczki i tak resztę załogi gonię ;) W zeszłym roku zadebiutowaliśmy na Braci ale musimy tam wrócić choć tegoroczny Hvar taż nas zauroczył.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.08.2020 19:57

Nefer napisał(a):Rzeczywiście pogodowo dzień niezbyt udany.
Ale z drugiej strony dzięki temu pokręciliście się całkiem sporo po wyspie, zaglądając w różne zakamarki, zjedliście dobre cevapcici, więc nie ma tego złego... :wink: .

Tak też do tego podeszliśmy :D

mchrob napisał(a):Siedzimy już tydzień na Hvarze i chciało by się choć jeden dzień mieć z taką pogodą wycieczkową - obym nie zapeszył ;) Jak żar leje się z nieba to odchodzi ochota na zwiedzanie, ale jako kierownik wycieczki i tak resztę załogi gonię ;)

Życzę Wam jak najlepszej pogody :D, chociaż za pół dnia z chmurami na zwiedzanie pewnie byście się nie pogniewali 8)
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 15.08.2020 21:36

Jest klimacik :P
Milnę i Postirę polubiłem za to, że nie są tak dopieszczone jak Pučišća, czy chociażby Sutivan.
Tam rybacki charakter braćkich miasteczek czułem jak nigdzie indziej.
Bardzo miło ją wspominam :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.08.2020 12:41

Habanero napisał(a):Milnę i Postirę polubiłem za to, że nie są tak dopieszczone jak Pučišća, czy chociażby Sutivan.

W Postirze mniej czułam ten klimat, a może za mało po niej chodziliśmy. W Milnej - jak najbardziej :D
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 16.08.2020 15:08

Habanero napisał(a):Jest klimacik :P
Milnę i Postirę polubiłem za to, że nie są tak dopieszczone jak Pučišća, czy chociażby Sutivan.

Coś w tym jest :wink:
lapasca
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lapasca » 16.08.2020 17:11

Miło poczytać i obejrzeć ulubiony Supetar.
Na szczęście wkrótce będziemy tam, chyba po raz 10 czy 11 :)
Lepiej tak nie zachwalać, żeby tłoku nie było... 8)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.08.2020 17:27

Bravik napisał(a):
Habanero napisał(a):Jest klimacik :P

Coś w tym jest :wink:

Jest, jest! :D
Za chwilę zapraszam na klimacik Supetaru 8)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.08.2020 17:29

lapasca napisał(a):Miło poczytać i obejrzeć ulubiony Supetar.
Na szczęście wkrótce będziemy tam, chyba po raz 10 czy 11 :)
Lepiej tak nie zachwalać, żeby tłoku nie było... 8)

Witaj! :D
10 razy w Supetarze 8O Wow! :D
To musi być prawdziwa miłość! :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży