Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mój Brač na ziemi

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.11.2012 13:18

piotrf napisał(a):Muszę przyznać Wasza Wysokość , że piękny ten Twój Varażdin :D

;)

Piękny, ale musimy już jechać...

4 sierpnia (sobota): To już jest koniec...

Trudno jest skończyć coś, co się robiło przez prawie 3 miesiące ;) Mam oczywiście na myśli pisanie tej relacji :lol: Ale kiedyś trzeba... Szkoda tylko, że oznacza to definitywny koniec naszych wakacji. Ale i tak trwały bardzo długo, przedłużane wspomnieniami :)

Spacer po Varaždinie kończymy w restauracji Verglec. Podążamy do niej śladem kulek (pisanych małą literą, nie chodzi o Małgosię i Pawła ;)):

018007.jpg

Nie wiem, dlaczego jest ich (tych kulek ;)) w Varaždinie tak dużo. Może mają jakiś związek z aniołami ;)

A'propos tych skrzydlatych stworzeń, restauracja, którą wybraliśmy, mieści się tuż obok Muzeum Aniołów:

018813.jpg

(Nie wiem, czy to przypadkiem nie jest ten sam dom, w którym znajdowała się restauracja goszcząca kiedyś Dangol... Inna nazwa, ale budynki wyglądają bardzo podobnie. Może Danusia tu zerknie i potwierdzi lub zaprzeczy ;))

Okazało się, że trafiliśmy w dziesiątkę! "Verglec" to klimatyczne miejsce z bardzo miłą obsługą. Siadamy na uroczym dziedzińcu i pijąc "Pana" (jedno z nas musiało bezalkoholowego, nie byłam to ja :P), oczekujemy na zamówione potrawy.

020001.jpg

Jedzonko jest pyszne i w bardzo przystępnych cenach.

020420.jpg

Za taką porcję płacimy 35 kun, na wybrzeżu raczej nie do zrobienia.

W doskonałych humorach opuszczamy restaurację i zmierzamy w stronę Fabiaka. Znowu przechodzimy przez Tomislavov Trg (to jednak małe miasto, więc trochę kręcimy się w kółko) i mijamy klasztor jezuitów:

021061.jpg

oraz katedrę Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny:

021480.jpg

Później przechodzimy przez park imienia Vatroslava Jagića:

021905.jpg

A oto i sam Jagić - slawista, badacz języka chorwackiego:

022330.jpg

Tuż obok stoi stęskniony Fabiak, bardzo chce już ruszać w drogę ;) My jakby mniej, ale chyba musimy...

Dalsza podróż mija bez żadnych utrudnień. Nie stoimy w korkach, bo sprytnie ominęliśmy je, kierując się na Varaždin :) Granicę chorwacko-słoweńską przekraczamy mało popularnym przejściem w Ormož, przed nami tylko kilka samochodów. Później, tradycyjnie, objazd: Ptuj - Lenart - Mureck. O zmierzchu wjeżdżamy do Austrii:

023351.jpg

Zdjęć z drogi powrotnej w zasadzie nie posiadam. Albo było szaro (w Słowenii), albo już ciemno. Przejazd przez Austrię i Czechy odbywa się bez problemów. Do domu dojeżdżamy w środku nocy, po 2:00. Zaglądam na cro.plę :lol: i idziemy spać.

Tak kończą się nasze siódme wakacje w Chorwacji, naszym zdaniem najlepsze! :D Myślę, że uznaliśmy je za "the best of", bo zabierając się do planowania, wiedzieliśmy, czego chcemy ;) Świadomie wybraliśmy jedną wyspę, bez zbędnego przemieszczania się, które zaczęło nas już męczyć. A kilka dni spędzonych w Drage tylko uświadomiło nam, jak cudownie było na Braču i że, jeśli chodzi o nas, liczą się już tylko wyspy :D

Może nie było tym razem tak wielu odwiedzanych miejsc jak np. w roku 2008 (Pag, Makarska Riviera, Pelješac, okolice Dubrovnika) ani tak egzotycznych jak w 2010 (Mljet), ale dla nas były to najbardziej odprężające wakacje, zwłaszcza dni spędzone po południowej stronie Brača :D

Pewnych miejsc nie udało się odwiedzić (Trogir, Český Krumlov), ale były i te bonusowe, których nie planowaliśmy zobaczyć (Hvar czy Varaždin).

I chociaż pogoda próbowała nam płatać figle (2,5 dnia z chmurami i przejściowymi opadami), wszystko udało się znakomicie! :D

Na koniec chcę podziękować Forumowiczom za oglądanie, czytanie (lub podczytywanie ;)) oraz mobilizowanie mnie komentarzami (to dla mnie bardzo cenne, sprawia, że chce się pisać dalej).
Fajnie, że wytrzymaliście ze mną tak długo ;)

Ale teraz...

To już jest koniec, nie ma już nic. Jesteście wolni, możecie iść ;)

Do zobaczenia w innym wątku, relacji, w Chorwacji lub na górskim szlaku ;)

Pozdrav,
Maslinka

:papa:
Ostatnio edytowano 20.06.2020 13:39 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.11.2012 13:24

Dzięki Aga za kolejny przewodnik.

Pozdrawiam
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.11.2012 13:44

maslinka napisał(a):Fajnie, że wytrzymaliście ze mną tak długo ;)

Z tobą się nie da nie wytrzymać ;)

janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 02.11.2012 13:53

Tradycyjnie świetnie się czytało/ogladało i tą relację :D
Dzięki :!:

pozdr

P.S.
No i bardzo ciekawy jestem czy w przyszlym roku dla odmiany :wink: będzie znowu Chorwacja :lol: czy może jednak zdecydujecie się na inny kierunek... :?:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 02.11.2012 14:13

Dzięki Aga :P ,
było jak zawsze suuuper :P .

Teraz to pewnie jakieś nartowanie będziesz nam pokazywać :roll: :wink: .

fidosanok
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fidosanok » 02.11.2012 15:02

Wiem, że ostatnimi miesiącami rzadko się ujawniam, ale jednak zaglądam tu i uwdzie ;). Dzięki za relację. Pozdrawiam serdecznie :* ;)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.11.2012 16:16

Maslinko - HVALA :lol:
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 02.11.2012 16:55

Kolejna rewelacyjna relacja Twojego autorstwa, dzięki :)
plessant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) plessant » 02.11.2012 16:59

Dziękuję za wspaniałą relację ale nie zgadzam się z Tobą, ze to były najlepsze wakacje (może dotychczas) bo najlepsze przed Wami :!:
Czego Wam z całego serca życzę :papa:
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 02.11.2012 18:02

Maslinko, jak zwykle wszystko super!

Dzięki, dzięki, dzięki :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 02.11.2012 18:08

Ja tez dziekuje za jak zwykle ciekawa relacje
Ciesze sie, ze bylismy przez pewien czas na tej samej wyspie " razem"
I udalo nam sie dwukrotnie spotkac :)
:oczko_usmiech: :papa:

Pisz i odzywaj sie Aga :)
@
a_nula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) a_nula » 02.11.2012 20:08

Dzieki Agnieszko za świetną relację, bardzo fajnie się ciebie czyta, wiadomo, zawód zobowiązuje ;) ;)

No i do zobaczenia ;) i przeczytania ;)
Pozdrów małżonka od nas!

A.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.11.2012 20:30

Jacek S napisał(a):Dzięki Aga za kolejny przewodnik.

Bardzo proszę, Jacku :D

weldon napisał(a):Z tobą się nie da nie wytrzymać ;)

Skoro tak twierdzisz ;) Mój mąż czasami mówi co innego, ale jakoś wytrzymuje ;)

janusz.w. napisał(a):No i bardzo ciekawy jestem czy w przyszlym roku dla odmiany :wink: będzie znowu Chorwacja :lol: czy może jednak zdecydujecie się na inny kierunek... :?:

Hehe, tego jeszcze nie wiemy. Może Chorwacja, może Grecja, a może coś innego ;)

mysza73 napisał(a):Teraz to pewnie jakieś nartowanie będziesz nam pokazywać :roll: :wink: .

A nie :P Teraz przeniosę się do tego wątku. Tony domaga się ;) relacji z tegorocznego Sturova - Esztergomu.

fidosanok napisał(a):Wiem, że ostatnimi miesiącami rzadko się ujawniam, ale jednak zaglądam tu i uwdzie ;). Dzięki za relację. Pozdrawiam serdecznie :* ;)

Cześć Fido. Rzeczywiście, dawno Cię nie widziałam.
Pozdrav.

Janusz Bajcer napisał(a):Maslinko - HVALA :lol:

Hvala lijepa za piosenkę, Janusz :D

JoannaG napisał(a):Kolejna rewelacyjna relacja Twojego autorstwa, dzięki :)

A Tobie, Asiu, dziękuję za obecność :)

plessant napisał(a):Dziękuję za wspaniałą relację ale nie zgadzam się z Tobą, ze to były najlepsze wakacje (może dotychczas) bo najlepsze przed Wami :!:
Czego Wam z całego serca życzę :papa:

Dzięki! Oby tak było :D

Aguha napisał(a):Maslinko, jak zwykle wszystko super!

Dzięki, dzięki, dzięki :)

Hej Agata! Fajnie, że byłaś :D

tony montana napisał(a):Ciesze sie, ze bylismy przez pewien czas na tej samej wyspie " razem"
I udalo nam sie dwukrotnie spotkac :)
:oczko_usmiech: :papa:

Pisz i odzywaj sie Aga :)
@

Nam też było bardzo miło się z Wami spotkać :D

Będę się odzywać :)

a_nula napisał(a):No i do zobaczenia ;) i przeczytania ;)
Pozdrów małżonka od nas!

A.

O tak, do szybkiego zobaczenia!
Małżonek pozdrowiony :D Również Was pozdrawia :D
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.11.2012 20:32

Dziękuję Agnieszko za możliwość wędrowania z Wami :D

Piękna relacja
Jacek bardzo trafnie ją określił 8)

Pozdrawiam
Piotr
Ostatnio edytowano 03.11.2012 10:09 przez piotrf, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.11.2012 21:12

Skoro to już ostateczny i nieodwołalny koniec, pożegnam się i podziękuję Ci, Agnieszko, za świetną relację - ciekawy tekst i piękne zdjęcia.

... już to gdzieś czytałem? :wink:

Ostatnio edytowano 03.11.2012 02:00 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży