Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mój Brač na ziemi

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 29.10.2012 15:33

4 sierpnia (sobota): Spacer po Varaždinie - część druga

Kontynuujemy nasz spacer...

016661.jpg

Patrząc uważnie, można dostrzec wiszące w oknach anioły:

017086.jpg

a nawet anđeliniak, czyli piorunochron, po którym chodzą anioły (to one chronią tutaj przed piorunami) ;):

017669.jpg

Jest i Muzeum Aniołów :D:

018181.jpg

za którym dostrzegamy wspaniały, wielki tron :D:

018717.jpg

Nie mogłam się powstrzymać :lol::

019230.jpg

Bądź królem w królewskim mieście - głosi napis nad moją głową. Ja będę... królową :mrgreen:

Tron tak mnie zaabsorbował, że nawet nie zauważyłam, w jak pięknym miejscu się znaleźliśmy.

019946.jpg

To Trg Miljenka Stančića. Znajduje się tu piękny XVII-wieczny Pałac Sermage, obecnie muzeum miejskie:

020414.jpg

A przed pałacem można przysiąść przy kufelku zimnego piwa. Leją tu Zlatniego Pana za jedyne 10 kun 8O :D My jednak jesteśmy właśnie w "szale zwiedzania" ;) Na piwo i coś konkretniejszego pójdziemy później.

Teraz natomiast zmierzamy w stronę zamku, który jest doskonale widoczny z placu, na którym właśnie się znajdujemy:

021462.jpg

021821.jpg

Rzut oka za siebie - na Pałac Sermage:

022226.jpg

i przechodzimy przez bramę w wieży strażniczej:

022639.jpg

Varaždinska twierdza Stari Grad została wzniesiona w XVI wieku przez włoskiego architekta Domenico dell'Allio. Obecnie znajduje się tu muzeum, w którym można zobaczyć kolekcję eksponatów historycznych, etnograficznych i archeologicznych związanych z Varaždinem i najbliższą okolicą.

Dzisiaj jednak zwiedzających jest niewielu. Dyskretnie przemykają, żeby nie wchodzić w kadr Młodej Parze:

023401.jpg

Sesja właśnie się kończy i możemy spokojnie obejrzeć zamek z każdej strony. Obchodzimy go dookoła:

023866.jpg

024225.jpg

i przez zamkniętą bramę zaglądamy na dziedziniec:

024643.jpg

Nawet nie wiem, czy zamek był wtedy udostępniony dla zwiedzających. Nie interesowaliśmy się tym, bo zwykle preferujemy oglądanie takich budowli wyłącznie z zewnątrz.

Jeszcze kilka pstryków - wieża strażnicza i fragment starówki widziany z okolic wałów zamkowych:

025279.jpg

oraz kawałek wieży kościoła (znajdującego się za wałem), która z tej perspektywy wygląda jak mała kapliczka:

025753.jpg

I opuszczamy twierdzę Stari Grad:

026152.jpg

Bardzo nam się tu podobało, ale teraz idziemy dalej odkrywać uroki Varaždinu :)

:papa:
Ostatnio edytowano 20.06.2020 13:31 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.10.2012 15:50

Hmm na tym tronie też siedziałem of course, co więcej na zdjęciu po nim są te ogródki, tam było wieczorem trochę ludzi nawet, oczywiście przy Grgurze też robiliśmy foty (tegorocznego wyjazdu zaliczyłem wszystkie(?) trzy: Varażdin, Nin, Split)

edit
maslinka napisał(a):Bądź królem w królewskim mieście - głosi napis nad moją głową. Ja będę... królową :mrgreen:

Marillion, zaraz po Kayleigh w kontynuacji "Misplaced childhood" ma utwór Lavender

Z dedykacją dla Maslinki

Lavenders blue, dilly dilly, lavenders green,
When I am King, dilly dilly,
You will be Queen.
A penny for your thoughts my dear,
A penny for your thoughts my dear,
I.O.U. for your love, I.O.U. for your love.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 29.10.2012 19:27

tony montana napisał(a):Z dedykacją dla Maslinki

Tony, dzięki za piękną piosenkę. Lawendową :mrgreen:
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 29.10.2012 21:19

maslinka napisał(a):4 sierpnia (sobota): Spacer po Varaždinie - część druga

Obrazek

Bądź królem w królewskim mieście - głosi napis nad moją głową. Ja będę... królową :mrgreen:

Ave Regina cropelkowych relacji.
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 30.10.2012 09:02

Varaždin ładne miasteczko, dzięki za pokazanie tego miejsca na trasie do CRO.

maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.10.2012 13:37

krombocher napisał(a):Ave Regina cropelkowych relacji.

;) :mrgreen:

ARTUR_KOLNICA napisał(a):Varaždin ładne miasteczko, dzięki za pokazanie tego miejsca na trasie do CRO.

Piękne, cudne, prześliczne... :D
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 30.10.2012 13:48

maslinka napisał(a):
ARTUR_KOLNICA napisał(a):Varaždin ładne miasteczko, dzięki za pokazanie tego miejsca na trasie do CRO.

Piękne, cudne, prześliczne... :D

Czyli dokonałam trafnego wyboru :mrgreen: .
Na Hvar przez Varazdin :!:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.10.2012 14:17

marze_na napisał(a):Czyli dokonałam trafnego wyboru :mrgreen: .
Na Hvar przez Varazdin :!:

Zdecydowanie tak! :D

4 sierpnia (sobota): Spacer po Varaždinie - część trzecia

Ponownie trafiamy na Trg Miljenka Stančića. W jednym z rogów placu stoi zabytkowa kuźnia:

046076.jpg

Można wejść do środka - pooglądać wnętrze kuźni i jeśli ktoś ma ochotę, nabyć jakiś suwenir.

Jest też możliwość własnoręcznego wybicia monety, którą, bez względu na to, czy nam się to uda, trzeba kupić ;)

046766.jpg

My jednak rezygnujemy z tych atrakcji. Zamiast tego idziemy na lody. Smakują równie dobrze jak te na wybrzeżu :)

047360.jpg

Na zdjęciu powyżej stoję przed budynkiem informacji turystycznej, do której udajemy się (może już trochę późno, bo parę miejsc w Varaždinie zdążyliśmy zobaczyć, ale lepiej późno niż później) po mapkę miasta i dwa piękne katalogi. Warto tam wstąpić, bo mają sporo materiałów (bezpłatnych i płatnych) na temat Varaždinu i okolic.

Idąc dalej, trafiamy na kolejny, tym razem dużo mniejszy, plac. I znowu pamiątki!

048143.jpg

A ponieważ najlepszą pamiątką dla nas są wspomnienia (i zdjęcia ;)) nie dajemy się skusić bogatemu asortymentowi kapeluszy i aniołków ;)

Nasz dalszy spacer to szwendanie się uliczkami - szerokimi deptakami:

048945.jpg

to znów urokliwymi wąskimi przejściami:

049350.jpg

Większość kamienic jest pięknie odnowiona, ale trafiają się i zrujnowane, za to na pewno bardzo stare:

049818.jpg

050179.jpg

Wreszcie któraś z uliczek:

050571.jpg

wyprowadza nas na ładny, przestronny plac:

050980.jpg

To Tomislavov Trg - otoczony budynkami powstałymi w różnych epokach, więc reprezentującymi różne style architektoniczne. Znajduje się tutaj ratusz - wzniesiony w style gotyckim, ale przebudowany w 1793 roku w stylu klasycznego baroku:

051581.jpg

Tomislavov Trg w całej krasie:

051977.jpg

Ależ tu musi być pięknie i klimatycznie wieczorem, kiedy zapełnią się kawiarniane stoliki.

Do placu niemal przylega XVII-wieczny klasztor jezuitów (to ten biały budynek po lewej stronie):

052537.jpg

Przed klasztorem stoi makieta przedstawiająca fragment miasta, a w zasadzie Tomislavov Trg z przyległościami:

053013.jpg

Dzięki temu, że tu jest, mogę zrobić takie zdjęcie ;):

053545.jpg

Opuszczamy piękny plac, bo zaczyna nam burczeć w brzuchach. W ferworze zwiedzania zupełnie zapomnieliśmy o tym, że jesteśmy głodni ;)

Przechodzimy obok kina "Gaj" i kolejnej kawiarni - mieszczą się one w przepięknym budynku, który podoba się zwłaszcza mojemu mężowi. Przypomina nam domy podziwiane w Budapeszcie, "habsburska zabudowa" :)

054500.jpg

054861.jpg

Z burczeniem w brzuchach zmierzamy w stronę upatrzonej wcześniej restauracji :)

Strasznie się rozdrabniam z tym Varaždinem, ale uważam, że jest tego wart! Następny odcinek będzie już ostatnim ze spaceru po tym pięknym mieście. Wszystko się kiedyś kończy...

Ostatnio edytowano 20.06.2020 13:36 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 30.10.2012 14:25

maslinka napisał(a):....Strasznie się rozdrabniam z tym Varaždinem, ale uważam, że jest tego wart! Następny odcinek będzie już ostatnim ze spaceru po tym pięknym mieście. Wszystko się kiedyś kończy...

hehe, tak jak ja u mnie z Ołomuńcem na koniec :)
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 30.10.2012 14:28

Rozdrabniaj, rozdrabniaj :). Ładne i niezbyt często goszczące na forum miejsce. Trzeba się będzie tam kiedyś zatrzymać :).
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 30.10.2012 15:13

Ładnie tam ... miejsce to klimatem przypomina mi południowe czeskie miasteczka.

Pozdrawiam.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 30.10.2012 18:52

maslinka napisał(a): Wszystko się kiedyś kończy...

No właśnie :!:
Zauważyłem na przykład, że od jakiegoś czasu nic o kajaku nie piszesz. :D :(

pzdr :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.10.2012 20:10

tony montana napisał(a):
maslinka napisał(a):....Strasznie się rozdrabniam z tym Varaždinem, ale uważam, że jest tego wart! Następny odcinek będzie już ostatnim ze spaceru po tym pięknym mieście. Wszystko się kiedyś kończy...

hehe, tak jak ja u mnie z Ołomuńcem na koniec :)

Trudno się kończy relację. W zasadzie to mam już tylko kilka zdjęć z Varażdinu, z drogi prawie żadnych, bo robiło się ciemno... Oznacza to, że został mi do napisania ostatni odcinek, a to nigdy nie jest łatwe.

Krzychooo napisał(a):Ładne i niezbyt często goszczące na forum miejsce. Trzeba się będzie tam kiedyś zatrzymać :).

Na pewno warto! Chociaż pewnie wiele jest takich miejsc, ale gdybyśmy się tak zatrzymywali, istniałaby obawa, że nie dojedziemy nad Jadran ;)

mariusz-w napisał(a):Ładnie tam ... miejsce to klimatem przypomina mi południowe czeskie miasteczka.

Pozdrawiam.

Pewnie np. Czeski Krumlov (?), który "zastąpiliśmy" Varażdinem ;)

longtom napisał(a):Zauważyłem na przykład, że od jakiegoś czasu nic o kajaku nie piszesz. :D :(

pzdr :wink:

W Drage nie pompowaliśmy kajaka, bo stwierdziliśmy, że na 3 dni (okazało się, że na 4) nie ma to sensu. A teraz to już jedziemy prosto do domu... :(
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.11.2012 01:13

Muszę przyznać Wasza Wysokość , że piękny ten Twój Varażdin :D

Pozdrawiam
Piotr
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 02.11.2012 08:24

tony montana napisał(a):Marillion, zaraz po Kayleigh w kontynuacji "Misplaced childhood" ma utwór Lavender

Z dedykacją dla Maslinki

Lavenders blue, dilly dilly, lavenders green,
When I am King, dilly dilly,
You will be Queen.
....

8O 8O 8O
UFFF!!! UFFF!!!
Mój brat zna słowa i tej pieśni!!!
Toś mi dopiero brat! :D :D :D :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży