Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mój Brač na ziemi

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 02.09.2012 16:15

UFFF!!!
Właśnie przybywam z Braćia!
No i akurat Murvicy nie udało się zaliczyć, ale....

Niebawem pogadamy o tej dziwnej wyspie... :roll: :wink:

Pozdrówka dla całej Braći! :D
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 02.09.2012 19:37

Fatamorgana napisał(a):UFFF!!!

Ufff Ufff. Mój Biały Brat już z powrotem? :)

Czy drogi i wody tej Wyspy były dla Ciebie przyjazne?

Czy powiększysz grono "Braci" pokazujących innym Wyspę w postaci piktogramów, wytworów maszyny do utrwalania obrazów i przelejesz z mówiącego papieru na klawiaturę obraz wyspy?

Wielki Duch czuwa nad Tobą :) ;) :oczko_usmiech:
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 02.09.2012 19:55

Fatamorgana napisał(a):UFFF!!!

Zapraszamy do Klubu klub-milosnikow-wyspy-bra-t33626.html

:papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.09.2012 20:29

peyter napisał(a):Hej.
No i skusiliśmy się na Brać :) Wczoraj wylądowaliśmy w Bol. Pogoda po drodze mocno osłabiła morale - bo od Polski aż do tunelu sveti Rok lało tak że ledwo drogę był widać i temperatura 13 stopni.
No ale Dalmacja przywitała nas temperaturą 29 stopni :D. Zjazd do Bol rzeczywiście przepiękny, zresztą jak i cała droga z Supetaru - niemniej jednak jest nie lada wyzwaniem dla zapakowanego samochodu.
Uciekam do wody, bo spać już nie mogę.

Witaj, Peyter! Ale Ci dobrze :D Wspaniałych wakacji!

Magdalena S. napisał(a):Bardzo podoba mi się Twoja relacja. Byliśmy w Bolu trzy lata temu, przez jeden dzień.
Nie mieliśmy pogody i niestety niespecjalnie mnie zachwycił.
Kolejny wyjazd do Chorwacji już za tydzień i zachęciłaś mnie by tym razem popłynąć i zobaczyć północną część wyspy.

Hej Magda! Fajnie, że Ci się podoba :)

Czesiek63 napisał(a):Co ..........???? Sweter w Chorwacji? jakieś żarty :D pozdrawiam znakomita relacja jak zwykle :!:

Bo ja ciepłolubna jestem ;)
Dzięki, Czesiek!

Witaj, Fata z powrotem! :D

Fatamorgana napisał(a):Niebawem pogadamy o tej dziwnej wyspie... :roll: :wink:

No ja mam nadzieję :D Szkoda, że nie dotarliście do Murvicy, ale na pewno widzieliście wiele innych pięknych miejsc. Jestem ciekawa, czy Wyspa rzuciła na Was urok ;)

Będzie relacja? :D
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 03.09.2012 14:11

No i po naszych braćkich wakacjach...
Jestem z powrotem, nadrabiam zaległości i tęsknię za Chorwacją tak bardzo, bardzo... Znów było za krótko!!!

PS. Murvica to raj 8)
peyter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) peyter » 03.09.2012 15:51

Hej ja od soboty na Brac, dziś wypad rowerowy z Bol do Klasztoru Blaca . Okazało sie to dość problematyczne żeby tam dojechać, kiepskie oznakowanie a właściwie brak(przynajmniej jadać od Bol). Ale znaleźliśmy przyjemną restaurację Terasa Ciccio - jakieś 10 Km od Bol jadąc rogą na Murvicę. Obiad + Karlovacko + dość trudna trasa skłoniła nas od powrotu, ale polecam każdemu wypad do Murvicy i dalej w strone doliny Blaca. Widzieliśmy efekty pożarów które jak widać nie ominęły wyspy. Trasa rowerowa i myśle że nawet piesza dość wymagająca co widać na zdjęciach, szczególnie przy 29 stopniach, autem, raczej terenowym. Ewentualnie Ciccio można zaliczyć od morza.
Poniżej pozwolę sobie wrzucić zdjęcia :) Samemu też naskrobię jakąś relację z czasem.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.09.2012 16:13

Bez kitu. To jest trasa na osobówkę. Pod jej koniec jest zjazd, który ze względu na zbyt luźne osuwisko kamieni, odpuściłem. Fajna ta plaża na dole...
peyter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) peyter » 03.09.2012 16:25

FUX napisał(a):Bez kitu. To jest trasa na osobówkę. Pod jej koniec jest zjazd, który ze względu na zbyt luźne osuwisko kamieni, odpuściłem. Fajna ta plaża na dole...

Pod osobówkę to jest asfalt :D
Parę osobówek widziałem po drodze, jak nie szkoda zawieszenia to i osobówką dojedziesz. ale dalej były momenty dość mocno dziurawe i strome - nawet gość na quadzie nie dał rady i zawrócił - ale coś chyba za cienki ten quad był.
Ostatnio edytowano 03.09.2012 17:50 przez peyter, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.09.2012 16:53

No dobra...
Foresterem jechałem... :wink:
peyter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) peyter » 03.09.2012 17:49

FUX napisał(a):No dobra...
Foresterem jechałem... :wink:

:mrgreen:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.09.2012 20:54

AniaJ. napisał(a):No i po naszych braćkich wakacjach...
Jestem z powrotem, nadrabiam zaległości i tęsknię za Chorwacją tak bardzo, bardzo... Znów było za krótko!!!

PS. Murvica to raj 8)

Aniu, witaj ponownie :)

Ja też tęsknię za rajem... Będziesz pisała na forum coś o tych wakacjach? Jeśli nie planujesz, to skrobnij mi maila, proszę, bo jestem bardzo ciekawa, jak Wam było, zwłaszcza na Aloa :)

Peyter, fajnie, że wrzuciłeś kilka fotek z okolic Murvicy. Piękna zatoczka :) Czekam na Twoją relację :D

Mam nadzieję, że jutro wreszcie znajdę trochę czasu i uda mi się skrobnąć następny odcinek.

maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.09.2012 14:44

25 lipca (środa): Przeprowadzka

Dzisiaj przeprowadzamy się na południową stronę wyspy. Kajak ląduje na bagażniku dachowym, oczywiście dobrze przywiązany (tutaj jeszcze nie był ;)):

048679.jpg

Widoczność mamy nieco ograniczoną ;):

049193.jpg

Nie bójcie się, nie było to niebezpieczne ;) Cały czas mieliśmy wszystko pod kontrolą. Mijały nas dwa radiowozy i też nie widziały nic dziwnego w takim transportowaniu kajaka ;)

Rano zmoczył nas deszcz, musieliśmy niestety zwijać mokry namiot. Ale już niedługo wyschnie :)
Był to już na szczęście ostatni deszcz w Chorwacji w czasie tych wakacji. Od teraz tylko słonko i hica :D

Dojeżdżamy (szutrem) do campingu Aloa:

050449.jpg

Miejsce, które sobie wczoraj upatrzyliśmy, niestety już jest zajęte. Ale znajdujemy jeszcze lepsze - będziemy mieć dla siebie cały taras:

050953.jpg

Nasz bałagan ;):

051446.jpg

i widok sprzed namiotu:

051836.jpg

Pora na opis i kilka zdjęć campingu:

052239.jpg

Zmywaki i bar, w którym będziemy przesiadywać wieczorami:

052663.jpg

Znajduje się tu również recepcja. Oprócz piwa można też rano kupić kawę i croissanty, a wieczorami zamówić chleb.

Koło baru swój mały domek (ogrodzony teren) mają żółwie (są dwa osobniki):

053225.jpg

oraz złote rybki, które żyją w oczku wodnym w symbiozie z żabami ;) Dzięki temu wieczorami słychać miłe dla ucha kumkanie :)

Camping jest położony tarasowato. Można się rozbić w cieniu, w lasku (tylko dla namiotów) albo, tak jak my, na tarasie, w słońcu lub półcieniu (zdarzają się też całkowicie zacienione tarasy). My wybraliśmy miejsce, z którego mieliśmy blisko do toalet i baru, ale daleko do plaży (mieszkaliśmy wysoko).

Przy zejściu na plażę, na ostatnim, dużym tarasie znajduje się jeszcze jeden bar (beach bar):

054350.jpg

a obok niego leżaki do wynajęcia (15 kun za dobę) i "hawajskie parasole":

054800.jpg

Tak to wygląda widziane z plaży:

055199.jpg

Właśnie - plaża! Jest dosyć wąska i niewielka, więc "rozszerzono" ją poprzez pływające platformy:

055673.jpg

(Na tym zdjęciu widać też zacumowanego Challengera ;))

Nasza ulubiona "platforma" to ta najdalsza - niebieska. Płynęliśmy tak z całym majdanem zamkniętym w wodoszczelnym worku. Dzięki temu mogliśmy się wygodnie położyć na karimatach i ręcznikach, poczytać sobie, zjeść...

Widok z naszej "niebieskiej plaży":

056491.jpg

Camping Aloa i okolice często nawiedzają surferzy:

056908.jpg

057266.jpg

Na campingu jest wypożyczalnia desek, ale nie wiem, jaki jest cennik, bo się tym nie interesowaliśmy.

Łazienki są bardzo przyzwoite - czyste, nigdy nie zabrakło papieru toaletowego ani mydła:

057831.jpg

Jest też drugi budynek toalet, w dolnej części campu, w odrobinę gorszym stanie. Moim zdaniem trochę za mało pryszniców - u góry jeden damski i jeden męski plus dwa zewnętrzne, a na dole tylko dwa zewnętrzne.

Generalnie camping bardzo nam się podoba i poza zatykaniem się odpływu pod damskim prysznicem (po zgłoszeniu obsługa zareagowała natychmiast i problem zniknął) nie miałam zastrzeżeń. No może jeszcze fakt, że prąd (camp miał swój generator) był wyłączany o 1 w nocy i ponownie włączany koło 6 rano. Trzeba być tego świadomym i nie trzymać łatwo psujących się rzeczy w lodówce.

Po przyjeździe i rozbiciu się oddaliśmy się błogiemu leniuchowaniu na "niebieskiej plaży", a później raczyliśmy się pyszną oradą i białym winem :D:

059075.jpg

059433.jpg

Jako że jest pora obiadowa ;), życzę wszystkim smacznego! :D

Ostatnio edytowano 05.06.2020 16:12 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 04.09.2012 14:59

maslinka napisał(a):...do campingu Aloa:

Podoba mi się :)

Tylko ten brak cienia :!:
Nie rozpuściliście się w słońcu :?:

pzdr :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.09.2012 15:04

Obrazek
Kajak, jak kajak, ale ten skodziak pod napięciem ... :roll:

:mrgreen:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 04.09.2012 15:07

Albo mam coś z oczami, albo zdjęcia jakieś ostrzejsze. :wink: Pewnie późniejszą pora pstrykane.
8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży