Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mój Brač na ziemi

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2012 12:00

Nie, niestety... co do Šolty to sami pobiegliśmy na drugą stronę promu by zobaczyć fragment wyspy. Ciągle jest dla nas zagadką. Dla odmiany zwiedziliśmy malutki fragment wysepki Šcedro. Kajakiem z pozytywnym skutkiem: kajakiem-z-hvaru-na-scedro-t38210.html#p994188

Spędziliśmy cały urlop w Zavali.

Do wyglądu południowo - zachodnich brzegów Bracu jeszcze wrócę. :)

Nowa riva? Tak dokładnie - nowe markizy i betonowe płyty.

Na relację raczej się nie zanosi. Może wkleję kilka zdjęć przy okazji innych wątków.

Pozdrawiam.
Interseal.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 26.08.2012 14:42

Interseal napisał(a):Nie, niestety... co do Šolty to sami pobiegliśmy na drugą stronę promu by zobaczyć fragment wyspy. Ciągle jest dla nas zagadką. Dla odmiany zwiedziliśmy malutki fragment wysepki Šcedro. Kajakiem z pozytywnym skutkiem: kajakiem-z-hvaru-na-scedro-t38210.html#p994188

Fotka ze Šcedro wygląda bardzo, bardzo :D Mam nadzieję, że to tylko zajawka i wrzucisz więc zdjęć :)

Interseal napisał(a):Spędziliśmy cały urlop w Zavali.

Ooo 8O
Szczerze mówiąc - umieram z ciekawości :) A Ty jesteś taki tajemniczy ;) Może jednak uchylisz rąbka i napiszesz coś o campie w Zavali - np. tutaj albo w swoim zacytowanym wątku, albo na maila, jeśli wolisz. Chętnie byśmy się zatrzymali po południowej stronie przy następnej wizycie na Hvarze.

Interseal napisał(a):Na relację raczej się nie zanosi. Może wkleję kilka zdjęć przy okazji innych wątków.

Dobre i to ;)

Pozdrawiam :)
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 26.08.2012 15:44

Jak milo spedzic niedzielne pochmurne popoludnie?
Najlepiej nadrobic zaleglosci na cropelce... :)

I nadrobilam Maslinko :mrgreen:

Od tygodnia probuje sie zaaklimatyzowac w otaczajacej rzeczywistosci i ....... jakos mi nie wychodzi :?
Chociaz fotkami moge oczy nacieszyc...
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 26.08.2012 15:51

Mówicie, że Split zasługuje na drugą szansę? Hmmm, pewnie tak, bo mimo że nie zachwycił mnie to jednak mnie tam ciągnie :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 26.08.2012 17:12

Basiulinek napisał(a):Od tygodnia probuje sie zaaklimatyzowac w otaczajacej rzeczywistosci i ....... jakos mi nie wychodzi :?

Bo to nie jest takie proste...
A zresztą po co się aklimatyzować - lepiej żyć wspomnieniami ;)

Aldonka napisał(a):Mówicie, że Split zasługuje na drugą szansę? Hmmm, pewnie tak, bo mimo że nie zachwycił mnie to jednak mnie tam ciągnie :)

Myślę, że zasługuje. My mu ją daliśmy i nie żałujemy :)
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 26.08.2012 17:23

Jeżeli zasługuje to musze mu dać pierwszą szanse.Przez Split jechaliśmy przy okazji w drodze do Trogiru.
Ale po obejżeniu Maslinko foto z Twojej relacji myśle ,że kiedyś go zwiedzimy.
A tym czasem czekam na rozrywkowy odcinek :lol:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 26.08.2012 17:49

Rafles278 napisał(a):A tym czasem czekam na rozrywkowy odcinek :lol:

Bardzo proszę :D ;) Chociaż chyba nie jest taki rozrywkowy, jak się spodziewałam, że będzie ;)

23 lipca (poniedziałek): Split - część druga

Oj, będzie tych części kilka :roll: Mam nadzieję, że jakoś to zniesiecie, bo nie umiem wybrać mniej zdjęć ;)

Po wyjściu z baptysterium (świątyni Jowisza) kręcimy się trochę w kółko. Znowu trafiamy na perystyl:

034621.jpg

Nowe tuż obok starego - jakoś funkcjonuje i nawet nie kłuje w oczy:

035054.jpg

Kontynuujemy spacer korytarzami Pałacu:

035460.jpg

035819.jpg

Co chwilę zaglądamy na jakiś dziedziniec:

036227.jpg

albo do czyjegoś ogródka ;):

036733.jpg

Wkrótce docieramy na ładny plac dosyć szczelnie wypełniony stolikami:

037168.jpg

Przysiadamy na kufelek zimnego napoju :D:

037696.jpg

Dookoła w zasadzie sami Chorwaci, pewnie miejscowi - Splitczanie czy jakoś tak ;)

Po schłodzeniu się od środka (mimo braku słoneczka, jest bardzo gorąco, zwłaszcza wewnątrz murów) robimy się jeszcze bardziej wścibscy i zaglądamy w różne zaułki i mysie dziury ;) (Mysza - pozdrav :papa:):

038688.jpg

039046.jpg

W końcu zmierzamy w stronę wyjścia z Pałacu (ale tylko na chwilę) - do Bramy Złotej:

039496.jpg

Już z daleka widać cel naszego spaceru i kolejkę do niego. Grgur Ninski wznosi swą prawicę:

039954.jpg

Oblicze ma dosyć zagniewane:

040349.jpg

A może zafrasowane? :roll: ;)

Przyszliśmy tu oczywiście po to, żeby dotknąć jego złotego palucha :D:

041176.jpg

Wróżba się sprawdza, bo w 2006 roku też go dotykałam (:lol:) i, chociaż zajęło mi to aż 6 lat, do Splitu wróciłam :P I jak tu nie wierzyć w przesądy :?: ;)

Podczas tych wakacji jeszcze raz spotkamy biskupa Grzegorza z Ninu - w Varażdinie :)

Wracamy do Pałacu Dioklecjana, ponownie przez Złotą Bramę:

042310.jpg

042668.jpg

Jeszcze trochę szwendamy się po uliczkach i placach:

043087.jpg

043446.jpg

Po czym opuszczamy pałacowe mury:

043846.jpg

Jesteśmy w Dalmacji, jest i najprawdziwszy dalmatyńczyk :lol::

044388.jpg

Wkrótce dochodzimy do dużego i bardzo ładnego placu - Trg Republike:

044823.jpg

Przypomina mi on Plac św. Marka w Wenecji.

Jesteśmy już dosyć daleko od głównych atrakcji turystycznych Splitu, jednak i tutaj turystów nie brakuje:

045345.jpg

Pięknie ukwiecone trawniki i Trg Republike w tle:

045761.jpg

Dla nas to jednak za mało zieleni ;) Postanawiamy się w niej "zanurzyć" - dlatego wspinamy się na Wzgórze Marjan, na którym znajduje się park. Będziemy stamtąd podziwiać piękny widok na Split.

046441.jpg

Ale o tym w kolejnej splitskiej części ;)
Ostatnio edytowano 01.06.2020 17:35 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 26.08.2012 18:13

Drugie szanse czasem wychodzą na dobre....chociaż, ja dałam kolejną szansę Vladimirowi Nazorowi i co? Znowu mnie w tym roku wystawił :) Teraz to już szansy nie dostanie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2012 18:31

U mnie Split przegral z Trogirem:)(moze dlatego ,ze w Trogirze bylismy wiecej niz ten jeden raz...nie wiem)

Czekam na dalsza czesc Maslinko:)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 26.08.2012 18:45

agapi napisał(a):U mnie Split przegral z Trogirem:)

Trogir rządzi, aczkolwiek bardziej ze względu na niepowtarzalność, bo porównać go do Splitu bym się nie osmielił.

Mi, po prostu, klimat tam bardzo służy.
Zresztą, dziewczynom moim też :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2012 19:31

maslinka napisał(a):Szczerze mówiąc - umieram z ciekawości :) A Ty jesteś taki tajemniczy ;) Może jednak uchylisz rąbka i napiszesz coś o campie w Zavali - np. tutaj albo w swoim zacytowanym wątku, albo na maila, jeśli wolisz. Chętnie byśmy się zatrzymali po południowej stronie przy następnej wizycie na Hvarze.

Tajemniczy...? :wink: Napiszę Ci kiedyś na maila by nie zakłócać teraz tempa relacji.

Fajne miejsca odwiedziliście w Splicie. My w tym roku zrobiliśmy szybkie trzygodzinne "The Best Of..." dla naszych znajomych, więc nic nowego nie zobaczyłem. Najbardziej żałuję właśnie Marjana :)

Pozdrawiam.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 27.08.2012 00:00

Marjan - nieznany mi wcale :roll: , chociaż był już tak blisko w ubiegłym roku . . .

Co do rankingu na "naj" miasto w Chorwacji , to każdy ma swój ranking i to jest piękne

Pozdrawiam
Piotr
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.08.2012 12:27

Aldonka napisał(a):Drugie szanse czasem wychodzą na dobre....chociaż, ja dałam kolejną szansę Vladimirowi Nazorowi i co? Znowu mnie w tym roku wystawił :) Teraz to już szansy nie dostanie.

Oj :( Ale w tamtym roku chyba Was zabrał na pokład bez problemu? Daj mu kolejną szansę, wiesz przynajmniej: do trzech razy sztuka ;)

agapi napisał(a):Czekam na dalsza czesc Maslinko:)

W przygotowaniu... :D

weldon napisał(a):
agapi napisał(a):U mnie Split przegral z Trogirem:)

Trogir rządzi, aczkolwiek bardziej ze względu na niepowtarzalność, bo porównać go do Splitu bym się nie osmielił.

To zupełnie inne miasta, chyba trudno porównywać... Chociaż liga ta sama ;)

Interseal napisał(a):Tajemniczy...? :wink: Napiszę Ci kiedyś na maila by nie zakłócać teraz tempa relacji.

Tempo i tak jest ślimacze ;) OK, w takim razie będę czekać na maila :mrgreen:

piotrf napisał(a):Marjan - nieznany mi wcale :roll: , chociaż był już tak blisko w ubiegłym roku . . .

Marjana zaraz pokażę, to przestanie być tak bardzo obcy ;)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.08.2012 14:06

23 lipca (poniedziałek): Split - część trzecia i ostatnia

Po namyśle stwierdziłam, że nie będę Was dłużej torturować Splitem ;) i trzecia splitska część będzie tą ostatnią.

Na czym to ja skończyłam :?: Aaa, idziemy w górę - na Marjana :D Trzeba pokonać sporo schodów:

064451.jpg

Po drodze podziwiamy kotki, które kryją się w cieniu przed słońcem (chociaż dzisiaj go nie ma :lol:) Ten przypomina tygrysa ;):

065169.jpg

Kiedyś na wzgórzu było zoo, ale już zdaje się nie istnieje.

Głównym powodem naszego wejścia na Marjana ;) jest oczywiście piękny widok, który się stąd roztacza. Split jak na dłoni :D:

065958.jpg

066317.jpg

066675.jpg

067034.jpg

Tuż obok punktu widokowego znajduje się knajpka, która sama w sobie jest rewelacyjnym punktem widokowym:

067505.jpg

Niestety wszystkie stoliki w pierwszej linii zajęte. Cennika nie znajdujemy ani na stołach, ani nigdzie indziej. Odpuszczamy więc sobie "bezcenne piwo", które na pewno tu sobie cenią ;) Napijemy się na dole.

Jeszcze parę fotek:

068226.jpg

068585.jpg

i wspinamy się wyżej:

068969.jpg

Oczywiście nieustannie podziwiamy widoki:

069377.jpg

Docieramy do kościółka sv. Nikoli:

069778.jpg

070137.jpg

Bardzo urokliwy! Byłby bardziej, gdyby nie wypisany sprayem numer 27 :evil:

Moglibyśmy się jeszcze trochę powspinać i zobaczyć, co jest wyżej, ale upał (mimo braku słoneczka) jest dokuczliwy. Myślimy teraz tylko o kufelku zimnego piwa ;)

Schodzimy więc na dół i odpoczywamy ;) Tym razem na Narodnim Trgu, przed samą Bramą Żelazną (czyli wejściem do Pałacu Dioklecjana):

071232.jpg

071591.jpg

071949.jpg

Po krótkim posileniu się pora na dalsze wędrowanie. Nikt nie obiecywał, że będzie łatwo ;) Przechodzimy przez Bramę Żelazną:

072551.jpg

072909.jpg

i ponownie jesteśmy w Pałacu. Znów nowe miesza się ze starym:

073336.jpg

Zmierzamy w stronę perystylu i katedry, którą chcemy w końcu zwiedzić. Nie ma już tak dużej kolejki jak kilka godzin temu, ale okazuje się, że bilety są łączone - do katedry, na wieżę i do baptysterium. Na wieżę nie chcemy iść (do dziś pamiętam, jak bałam się 6 lat temu; mało godna zaufania konstrukcja schodów), a w baptysterium już byliśmy... Kończy się tak, że odpuszczamy sobie katedrę. Może i to był błąd, ale będzie, po co wracać ;)

Kierujemy się w stronę wyjścia z pałacu:

074300.jpg

w kierunku targowiska:

074689.jpg

075047.jpg

Nie dajemy się jednak skusić na zakup pamiątek ;) Twardzi jesteśmy!

Nasza wizyta w Splicie powoli dobiega końca. Chcemy zdążyć na prom o 18:00, żeby jeszcze móc się na spokojnie wykąpać, przebrać i spędzić wieczór w naszym Supetarze :) Najpierw był plan zobaczenia Splitu by night, ale całodzienne łażenie dało nam już trochę w kość.

Ostatnie fotki, znowu pałacowe:

076017.jpg

076374.jpg

i wychodzimy, tym razem już nie główną bramą, w stronę Rivy:

076801.jpg

Freud też lubił Split ;):

077303.jpg

Mogę powiedzieć, że polubiliśmy to miasto. Daliśmy Splitowi drugą szansę i nie żałujemy :)

Ponownie na Rivie:

077899.jpg

078258.jpg

Zjadamy jeszcze po kugli lodów i żegnamy się ze Splitem :papa:

Jak to kiedyś musiało niesamowicie wyglądać:

078848.jpg

W zasadzie cieszymy się z tego pochmurnego dnia, bo na spokojnie mogliśmy się poszwendać uliczkami, bez uciekania przed palącym słońcem.

Ale jutro już byśmy bardzo chcieli słoneczka... Nasze prośby zostaną wysłuchane tylko częściowo ;) Ale tym napiszę już w następnym odcinku.

:papa:
Ostatnio edytowano 01.06.2020 17:42 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.08.2012 14:13

Obrazek

Wyraźnie wyłamałaś się z ogólnego kierunku fotografowania ;)

maslinka napisał(a):Jak to kiedyś musiało niesamowicie wyglądać:

Za to, zamiast po deptaku nabrzeżnym, z lodami, musiałabyś po wodzie chodzić :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży