Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mój Brač na ziemi

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 14.08.2012 13:15

21 lipca (sobota): Trochę staroci ;)

Jedziemy w stronę Nerežišći. Na Braču drogi są dosyć kręte, ale w miarę szerokie:

016789.jpg

Nawierzchnia ok, dopóki nie zacznie padać... Wtedy robi się naprawdę ślisko, ale o tym jeszcze będę pisać.

Zatrzymujemy się na chwilę, żeby pofocić:

017313.jpg

Piękny widok na Rivierę Omišką:

017713.jpg

Dojeżdżamy do miejscowości Pražnice. Znajduje się tu ładny kościół, chyba imienia Jakuba:

018170.jpg

O dziwo jest otwarty, więc zaglądam do środka. Całkiem ciekawie:

018603.jpg

W "centrum" miejscowości stoi jeszcze jeden malutki kościół:

019042.jpg

Ten jest już standardowo zamknięty, ale można zajrzeć przez okno ;) Wnętrze jednak nie zachwyca.

Wyjeżdżamy z sennych Pražnic w stronę Nerežišći - dawnej stolicy wyspy. Cel wizyty w tym miasteczku jest oczywisty - musimy zobaczyć słynne bračkie bonsai :D

Sosna mierząca 120 cm wyrasta spomiędzy kamiennych dachówek XIV-wiecznego kościoła św. Piotra:

020005.jpg

020365.jpg

Wyrosła podobno ponad 100 lat temu, ale według legendy wyrasta co 500 lat, na pamiątkę Afrodyty - opiekunki wyspy. Treść legendy podała kiedyś Japona, więc się nie będę powtarzać :)

Pięknie to wygląda i na pewno warto przyjechać do Nerežišći, żeby zobaczyć to wyjątkowe bonsai.

Idziemy się przejść w stronę kościoła Matki Boskiej Karmelitańskiej (Gospe od Karmela), do którego prowadzi wiele schodów:

021339.jpg

Jest jednak tak gorąco, że nie chce nam się już tam podchodzić :oops: Może niesłusznie pomyśleliśmy, że kościół pewnie taki, jakich wiele w Chorwacji ;)

Wracamy więc do Fabiaka i ruszamy w stronę najstarszej miejscowości na Braču, czyli Škripu.

Środek wyspy jest bardzo surowy:

022229.jpg

Mijamy kamieniołom:

022617.jpg

i dziwne kamienne niby-domki:

023015.jpg

Być może służyły one za mieszkanie pasterzom :?

Zatrzymujemy się przy drodze, bo widzimy miejsce, gdzie wyrzucane są "ścinki" białego kamienia. Biorę jeden ładniejszy kawałek, bo ponoć brački kamień przynosi szczęście domowi, w którym stoi ;)
Nie jestem przesadnie przesądna, ale wziąć nie zaszkodzi ;)

Jedziemy dalej! Przed nami Škrip:

024088.jpg

Oczywiście interesuje nas ta najbardziej zabytkowa część miejscowości. Parkujemy na dużym parkingu i zostajemy zaczepieni przez miejscowych, którzy sprzedają ulje, vino i suweniry, oczywiście z kamienia. Dziękujemy pięknie i zmierzamy w stronę "staroci" ;)

Na początku oglądamy (niestety tylko z zewnątrz) kościół poświęcony św. Helenie - matce bizantyjskiego cesarza Konstantego, która, według legendy, urodziła się właśnie na Braču:

025018.jpg

Później kierujemy się w stronę największego na wyspie ufortyfikowanego dworu rodziny Cerinić (wzniesionego w latach 1570 - 1618):

025516.jpg

Przed kasztelem siedzi para staruszków, którzy najwyraźniej mieszkają w tym zabytkowym domu. Miła pani wstaje i zachęca nas, żebyśmy weszli do środka. Oglądamy więc ładny dziedziniec:

026067.jpg

Kobieta pokazuje nam "ten napis":

026479.jpg

Cokolwiek ma to być, chyba jest ważne ;)

Dziękujemy za gościnność i wychodzimy z ładnego domu. Nie, nie, wina nie chcemy :)

W Škripie znajduje się muzeum wyspy Brač. Nie przepadamy za oglądaniem muzealnych ekspozycji, więc tylko oglądamy budynek z zewnątrz:

027344.jpg

i obchodzimy dookoła:

027734.jpg

028095.jpg

Trochę kamulców ;):

028594.jpg

Obok muzeum wypatrujemy cysternę na wodę z czasów rzymskich:

029023.jpg

To dopiero jest staroć ;)

Naprzeciw muzeum jest cmentarz, a na nim piękna trójnawowa bazylika św. Ducha z X wieku:

029624.jpg

a obok dzwonnica z XIV wieku:

030022.jpg

wewnątrz której znajduje się grób rodziny Cerinić.

Piękny i klimatyczny jest Škrip. To obowiązkowy punkt dla wszystkich miłośników Brača.

Focimy jeszcze panoramę okolic:

030574.jpg

i zbieramy się do odjazdu.

To był długi dzień; zobaczyliśmy wiele pięknych miejsc. Wrażeń mamy już tyle, że wieczór, wyjątkowo, spędzamy na campie. Grillujemy ćevapčići i gramy w Scrabble :D:

031262.jpg

Pozdrav :papa:
Ostatnio edytowano 01.06.2020 16:58 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
a_nula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) a_nula » 14.08.2012 13:17

maslinka napisał(a):
Jacek S napisał(a):Napisałem "porządnej".
Kiedyś to były wyprawy...

:wink:

Pozdrawiam

Hehe, jeszcze będą :D Ale po południowej stronie wyspy. Musicie się uzbroić w cierpliwość, bo pewnie napiszę o tym za... miesiąc 8O :mrgreen:

O kuuurde :D myslalam ze sie ogarniesz z relacją do mojego wyjazdu, chyba sobie neta kupie w cro :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.08.2012 13:19

I jak wrażenia z perspektywy kręcącego kółkiem po serpentynach?
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 14.08.2012 13:24

maslinka napisał(a):...słynne bračkie bonsai :D

Ja myślę, że ona wodę święconą z wnętrza kościółka ciągnie. :)
pzdr :wink:
janusz07
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz07 » 14.08.2012 16:01

Zerkam w trakcie pakowania, fajne opisy i zdjęcia. resztę doczytam po powrocie. Za 3 godziny wyruszam. Już się nie mogę doczekać patrząc na to co za oknem. pozdrawiam
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 14.08.2012 17:36

Brać jest naprawdę super, z każdym dniem relacji Maslinki przekonuję się do tej wyspy...
madzia828
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia828 » 14.08.2012 17:45

mnie też się coraz bardziej podoba :wink: na razie to tylko byliśmy na Bracu podczas fishpicnicu, no i codziennie patrzyliśmy na wyspe z naszego tarasu w Breli :wink: wiec może w końcu kiedyś zawitamy tam na dłużej.
Maslinka fotki i opisy super, lubię takie szczegółowe relacje 8) czekam na ciąg dalszy z niecierpliwością :mrgreen:
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 14.08.2012 17:56

chętnie przyłączę się do relacji... tym bardziej, że w tym samym czasie byliśmy na sąsiedniej wyspie... po raz pierwszy w Chorwacji i na Hvarze... :D ... ciągle nie mogę ochłonąć i zabrać się do napisania relacji z naszego pobytu.
Przyznam, że relacja m.in. Maslinki spowodowała, że szybko zakochaliśmy się w Hwarze i pobyt tam umożliwił nam skonsumowanie tej miłości... :lol: ... może teraz czas na Brać...?
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 14.08.2012 19:17

a_nula napisał(a):O kuuurde :D myslalam ze sie ogarniesz z relacją do mojego wyjazdu, chyba sobie neta kupie w cro :D

Zazwyczaj pisałam relacje jakieś 2 miesiące, więc myślę, że teraz będzie podobnie... Ale jak nie zdążę napisać o czymś ważnym, to skrobnę Ci to w mailu :)

Jacek S napisał(a):I jak wrażenia z perspektywy kręcącego kółkiem po serpentynach?

No co Ty, nie prowadziłam na tych drogach 8O Jak widziałam, jak jeżdżą auta z rejestracją ST, znaczy się miejscowi, to sobie odpuściłam.
Poza tym, siedząc za kółkiem, nie miałabym radochy z podziwiania widoków.

longtom napisał(a):Ja myślę, że ona wodę święconą z wnętrza kościółka ciągnie. :)
pzdr :wink:

A widzisz, to na pewno cała tajemnica ;)

janusz07 napisał(a):Zerkam w trakcie pakowania, fajne opisy i zdjęcia. resztę doczytam po powrocie. Za 3 godziny wyruszam. Już się nie mogę doczekać patrząc na to co za oknem. pozdrawiam

W takim razie życzę cudownego urlopu :D

ARTUR_KOLNICA napisał(a):Brać jest naprawdę super, z każdym dniem relacji Maslinki przekonuję się do tej wyspy...

Cieszę się, ze względu na Ciebie :D

madzia828 napisał(a):Maslinka fotki i opisy super, lubię takie szczegółowe relacje 8) czekam na ciąg dalszy z niecierpliwością :mrgreen:

Madzia, dzięki za miłe słowa :)

mariusz_77 napisał(a):Przyznam, że relacja m.in. Maslinki spowodowała, że szybko zakochaliśmy się w Hwarze i pobyt tam umożliwił nam skonsumowanie tej miłości... :lol: ... może teraz czas na Brać...?

Witaj, Mariusz. Miło mi to słyszeć :) Brac czeka na Was...
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.08.2012 00:46

Ta szutrowo - kamienista wyspa coraz bardziej mi się podoba 8)
A może to " wina " Twojej relacji :?: :wink:

Pozdrawiam
Piotr
n_monia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) n_monia » 15.08.2012 13:23

ja sobie przywiozłam z Bracia (tak to się odmienia?;) ) kamień, ale nie wiedziałam, że ma jakąś moc... Chyba zmieszał mi się z innymi zdobycznymi kamyszkami z zeszłorocznego wyjazdu :( i który tu teraz wyeksponować, żeby było szczęśliwie? :roll: trzeba będzie gdzieś wszystkie wysypać :D
Madzik68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 15.08.2012 13:30

maslinka napisał(a):To był długi dzień; zobaczyliśmy wiele pięknych miejsc. Wrażeń mamy już tyle, że wieczór, wyjątkowo, spędzamy na campie. Grillujemy ćevapčići i gramy w Scrabble :D:
Obrazek

relacja super :) my do Chorwacji też wleczemy scrabble, i nie tylko wleczemy ale też gramy intensywnie :) bo w domu nigdy nie ma czasu :D
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 15.08.2012 16:38

maslinka napisał(a):21 lipca (sobota): Trochę staroci ;)

Oczywiście interesuje nas ta najbardziej zabytkowa część miejscowości. Parkujemy na dużym parkingui zostajemy zaczepieni przez miejscowych, którzy sprzedają ulje, vino i suweniry, oczywiście z kamienia. Dziękujemy pięknie i zmierzamy w stronę "staroci" ;)

Nie, nie, wina nie chcemy :)

Oj, to był błąd. Zdecydowanie warto dać się namówić. W Skripie nabyłem jedną z lepszych oliw, jaką udało mi się kupić w Cro.
Szczegóły postaram się pokazać w Klubie.
Pozdrawiam
K
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 15.08.2012 21:04

Witaj Agnieszko!

Odkładałam wizytę i podróż z Wami żeby mieć czas na połknięcie jej za jednym zamachem, tak odkładałam, że 15 stron mi się uzbierało :)
Z Wami nudzić się nie można, a każde miejsce pokazane Waszymi oczami jest piękne.
Czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy :)

Pozdrawiam serdecznie.
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 16.08.2012 08:53

krombocher napisał(a):
Oj, to był błąd. Zdecydowanie warto dać się namówić. W Skripie nabyłem jedną z lepszych oliw, jaką udało mi się kupić w Cro.

K

W Skripie to się przede wszystkim crno vino kupuje /kultowe wśród sporej crospoleczności/ :twisted: :lol:
Babcinka zgarnijąca turystów do swoich magazynów pewnie wyczuła że Maslinka z frakcji piwnej więc się nie pojawiła ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży