Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moim okiem-Baska Voda 2011

Ludzie pytają jak coś wygląda. Plaża, miasteczko, otoczenie... Tu można zakładać tematy z nazwą miejscowości i zdjęciami okolicy. Można wklejać też linki do zdjęć z innych portali by dać jak największy przegląd fotograficzny miejcowości. Proszę nie umieszczać zdjęć pobranych z innych serwisów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
esi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) esi » 17.07.2011 17:02

Witam.
To był nasz debiut na chorwackiej ziemi. Wybór padł na Baśkę Vodę, z czego jesteśmy finalnie bardzo zadowoleni.

Poniżej kilka amatorskich fotek ode mnie:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jeśli będzie zainteresowanie to mam jeszcze tego sporo :wink: , również z Breli i troszkę filmików. Jeśli ktoś ma jakieś pytania odnośnie Baśki czy Breli to chętnie pomogę jeśli potrafię.
just3
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) just3 » 17.07.2011 18:08

wybieram sie do Baski 16 wrzesnia (dopiero, o matko...) wiec pomysle nad pytaniami ;) zdjecia bardzo chetnie poogladam.

ile czasu i skad jechaliscie?
esi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) esi » 17.07.2011 20:21

Jechaliśmy z Sieradza(woj. łódzkie). Polską granicę przekraczaliśmy w Prudniku, potem jechaliśmy przez Ołomuniec-Brno-Wiedeń-Graz-Maribor-Zagrzeb. Nie zdecydowaliśmy się na ominięcie płatnych odcinków dróg w Słowenii i faktycznie ten kraj mija się bardzo szybko i żal kasy na winietę ale cóż. Podróż do Chorwacji minęła nam w 20h, ale nie jechaliśmy zbyt szybko (max. 120), a z powrotem trochę szybciej a efekt to 19h. Byłoby szybciej ale natknęliśmy we Wiedniu na godziny szczytu i staliśmy godzinę w korku, a potem jeszcze trochę przy granicy austriacko-czeskiej.
just3
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) just3 » 17.07.2011 22:18

my bedziemy jechac z Lublina, licze jakies 25 godzin ze zwiedzaniem Budapesztu i krotkim noclegiem w samochodzie ;)
aha i bedziemy jechac poczatkowo inna trasa,,, przez slowacje.

dzieki za odp!
pozdrawiam :)
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 18.07.2011 07:02

No to dawaj te foty 8)

Plaże wszystkie takie zatłoczone, czy tylko ta miejska? 8O
Gosia38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia38 » 18.07.2011 09:11

Już w czerwcu na plażach Baśki było dość tłoczno, ale wystarczyło pójść kawałek w kierunku Promajny i już było luźniej :)
just3
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) just3 » 18.07.2011 09:38

moge tu dorzucic swoje zdjecia z Baski? ;> tylko bede musiala poszukac takich na ktorych mnie nie ma ;D to bedzie ciezkie heh
tspan
Turysta
Do autora pytanko

Nieprzeczytany postnapisał(a) tspan » 18.07.2011 10:24

Witam. Fotki przednie :) Mam niedyskretne pytanko. Z początkiem sierpnia tez wybieram się do Baski na dwa auta. Mam pytanie odnośnie cen. Czy mógłbyś zapodać jakieś przykładowe ceny jakie obowiązują w sklepach (woda, lody piwo itp.) i w knajpakach (pizza itp.) będę bardzo wdzięczny żebym wiedział na ile się przygotować Możę ktoś dorzuci jakieś info. I może całkiem przez przypadek masz jakieś namiary z cenami na kwatery ? Od razu podam mojego maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Pozdro
Tomek
waldek1981
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldek1981 » 18.07.2011 11:05

Witam ja za dwa tyg. jadę do Baski już 4 razy :) Mała rada dla forumowicza tspan, w Chorwacji przede wszystkim drogi jest chleb i mięso. Generalnie w takich kurortach nadmorskich jest drożej niż u nas. Ja zawsze zabieram ze sobą lodóweczkę z mięsem i kilka chlebów i Spokojnie można grillować. Oczywiście trzeba ze sobą zabrać węgiel lub brykiet. Tu ciężko o takei rzeczy Piwko i pizza w podobnych cenach jak w Polsce. :lol:
GrzesiekBstok
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GrzesiekBstok » 18.07.2011 11:55

węgiel i brykiet widziany w Konzumie i Studenacu w cenie jak u nas na stacjach paliw

ja ciągnąłem ze sobą 4 worki brykietu, bo myślałem że będzie problem z kupnem- niepotrzebnie

mięso porcjuję, mrożę, do schłodzonej lodówki wrzucam przed samym wyjazdem, lodówkę do bagażnika i w drogę

p.s. a plaża rzeczywiście strasznie zatłoczona
Mario 1975
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mario 1975 » 18.07.2011 13:16

Witam, wczoraj wróciłem z Baśki Vody, jeszcze do siebie dochodzę tak było super. Chętnie odpowiem na pytania, na które będę znał odpowiedź tym, którzy są jeszcze przed.
gloriosa1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gloriosa1 » 18.07.2011 15:03

Witam serdecznie jak miło powspominać my byliśmy w tamtym roku na początku września i pogoda była fatalna 2 dni może były takie normalne a w pozostałe padało można powiedzieć że lało także powiem że pobyt pod względem pogodowym porażka i właściwie do najlepszych wyjazdów nie mogę zaliczyć mój mąż stwierdził że już raczej nie wybieżemy sie tam zraził sie no i teraz dzidziuś jeszcze także plany wyjazdowe do chorwacji są bardzo daleko w tyle aż mała podrośnie także narazie zostało mi sie nacieszyć tylko przeglądając to forum fajnie że jest bo chociaż w ten sposób można sie znaleść w chorwacji przenieść w sie w tamte regiony czytając relacje i oglądając zdjęcia pozdrawiam
esi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) esi » 18.07.2011 15:38

renatalato napisał(a):No to dawaj te foty 8)

Plaże wszystkie takie zatłoczone, czy tylko ta miejska? 8O

Tak wygląda ta miejska i faktycznie tak jak pisze Gosia83 kawałek w kierunku Promajny było luźniej.

tspan napisał(a):Mam pytanie odnośnie cen. Czy mógłbyś zapodać jakieś przykładowe ceny jakie obowiązują w sklepach (woda, lody piwo itp.) i w knajpakach (pizza itp.) masz jakieś namiary z cenami na kwatery ? Od razu podam mojego maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Z mięsem i pieczywem jest tak jak pisze Waldek1981. Natomiast piwko w "Papgaju" 9kn, a pizza najtańsza "specjal" za 24kn, ale odrazu dodam, że nie jest to taka pizza jak u nas. Przypomina raczej taką odgrzewaną z marketu. Lody praktycznie wszędzie po 6kn, woda niegazowana "jana" w markecie Konzum za jakiejś 10kn.
My osobiście z Polski wzięliśmy kilka bochenków chleba tostowego(nie pleśnieje w przeciwieństwie do zwykłego), masę konserw, pasztetów i zupek chińskich :D . Węgiel do grilla widziany w Konzumie.
Prześlę Ci namiar na moją kwaterę i wrzucę trochę zdjęć jak wrócę do domu z pracy.

Co do pogody to idealna. Co dzień słonecznie i bezchmurnie, ani mowy o deszczu. Nie wiem jaka temperatura w dzień, ale upalnie a któregoś dnia wieczorem ok.22 było 32 stopnie :twisted:
esi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) esi » 18.07.2011 21:24

Tak wyglądała plaża na końcu Baśki w kierunku Promajny w godzinach 14-15 w zeszłym tygodniu.

Obrazek
Obrazek

A o to widok z okolic straży pożarnej, czyli wjazdu na magitralę:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dorzucę jeszcze z czasem kilka fotek z sąsiedniej Breli i jeszcze kilka z Baśki.
esi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) esi » 18.07.2011 21:28

Pytanie do Mario1975.

W którym miejscu mieliście kwaterę i jaki koszt od osoby? My na ulicy Spilinie czyli już pod samą magistralą, jednak do plaży nie daleko, bo jakieś 300m z górki. Gorzej z powrotem pod górkę było :lol: Koszt to 12,5 euro od osoby.
Następna strona

Powrót do Chorwacja w naszym obiektywie

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone