Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moim okiem-Baska Voda 2011

Ludzie pytają jak coś wygląda. Plaża, miasteczko, otoczenie... Tu można zakładać tematy z nazwą miejscowości i zdjęciami okolicy. Można wklejać też linki do zdjęć z innych portali by dać jak największy przegląd fotograficzny miejcowości. Proszę nie umieszczać zdjęć pobranych z innych serwisów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AMFI
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AMFI » 23.07.2011 01:01

Piękne miejsce... amoku można dostać, do której galerii się nie zajrzy to wszędzie piękne miejscówki ::)
Jacek58
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek58 » 23.07.2011 10:36

Mario 1975 napisał(a):Esi, oczywiście masz rację, lądowy przejazd do Dubrovnika zawiera w swej trasie bośniacki tranzyt. Ja przejeżdżałem tamtędy 4 razy i zawsze celnicy tylko machali ręką, żeby jechać dalej ale wiem, że nie wszyscy mieli tyle szczęścia (sam widziałem jak celnicy "trzepali" auto na rumuńskich blachach).
Nie wspomniałem o paszporcie tylko dlatego, że potrzeba, a nawet obowiązek posiadania go w podróży (+ zielona karta na Bośnię) jest dla mnie oczywistością. Nie wyobrażam sobie jazdy na wakacje bez wymaganych dokumentów z nastawieniem, że a nuż się uda.
Pozdrav.

Aktualnie Chorwacja oraz nawet Bośnia i Hercegowina są dostępne na dowód osobisty. Polskie MSZ zaleca aby mieć paszporty bo z dowodem nie można wrócić do polski samolotem, bo mogą być problemy z leczeniem i bankami ale w sezonie dowód osobisty działa i nie jest to na zasadzie "a nuż się uda". Zielona karta w Bośni jest konieczna chociaż przy tranzycie przez Neum jeszcze nie widziałem żeby sprawdzali. Spokojnie można do Dubrovnika jechać z dowodem. Moi znajomi w tym roku wracali do Polski przez Mostar i Sarajewo czyli centralnie przez Bośnię i sprawdzane mieli dowody osobiste na granicach i wszystko ok.

pozdrawiam i życzę powodzenia
esi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) esi » 23.07.2011 15:23

Dokładnie, my organizując wyjazd dzwoniliśmy do ambasady i powiedzieli nam, że na okres wakacyjny nie trzeba mieć paszportu, wystarczy dowód i wszystko było ok, a ja nawet nie mam paszportu :lol:
Tomaszek77
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomaszek77 » 24.07.2011 14:04

just3 napisał(a):my bedziemy jechac z Lublina, licze jakies 25 godzin ze zwiedzaniem Budapesztu i krotkim noclegiem w samochodzie ;)
aha i bedziemy jechac poczatkowo inna trasa,,, przez slowacje.

dzieki za odp!
pozdrawiam :)

Justa odradzam ci trase przez slowacje.. wydłuza sie ogromnie...my jechalismy raz przez cieszyn ,bratyslawę i starsznie długo jechalismy , niewiem czy nie byloby dla ciebie korzystniej jechac na Barwinek ,szybko przeskoczyć slowację , wjechac na Węgry i spokojnie sobie dojedziesz do Budapesztu, pozwiedzasz, jedziesz dalej .. fajna autostrada, ja juz tyle ile razy bylem na Słowacji to staram się moijać ten kraj z daleka a, ewentualnie szybko przejezdzać go..nie mam miłych wspomnien...
just3
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) just3 » 24.07.2011 15:07

Tomaszek77 napisał(a):Justa odradzam ci trase przez slowacje.. wydłuza sie ogromnie...my jechalismy raz przez cieszyn ,bratyslawę i starsznie długo jechalismy , niewiem czy nie byloby dla ciebie korzystniej jechac na Barwinek ,szybko przeskoczyć slowację , wjechac na Węgry i spokojnie sobie dojedziesz do Budapesztu, pozwiedzasz, jedziesz dalej .. fajna autostrada, ja juz tyle ile razy bylem na Słowacji to staram się moijać ten kraj z daleka a, ewentualnie szybko przejezdzać go..nie mam miłych wspomnien...

tak wlasnie Tomku jechalismy : Barwinek Koszyce Moskolc Budapeszt

szkoda ze w ogole po drodze jest ta slowacja, malo co nam nie wjechal slowak w tyl samochodu... a potem jeszcze mandat dostalismy ... 200 zl ;/
fiordek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fiordek » 24.07.2011 21:29

przez Slowacje jedzie sie ok 2-3h od Barwinka do Tornyosnemeti czy Satoraljaujhely ..tak wiec przejazd tragiczny nie jest.. fakt, ze trzeba pilnowac predkosci w miescie do 50km/h i czesto zwalniac, ja osobiscie nie lubie jezdzic przez Slowacje ale jak do tej pory nie mialem problemow na drodze.
Pozdrawiam :)
esi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) esi » 26.07.2011 18:00

Plaża w centralnej Baśce około południa:
just3
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) just3 » 26.07.2011 19:03

esi: poprawiles mi humor :) bede tam zaaa 53 dni ;D
esi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) esi » 26.07.2011 23:11

Zazdroszczę, sam bym tam chętnie wrócił jeszcze w tym roku :wink:
radzio000
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radzio000 » 29.07.2011 06:40

sorry ze troche ot ale niech mi ktos napisze czy baskiej vodzie istnieje jakies zycie nocne, kluby itp. czy to raczej zbyt mala miejscowosc na takie atrakcje????????
kuba74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuba74 » 30.07.2011 15:10

esi napisał(a):My pojechaliśmy w ciemno i nie było najmniejszych problemów ze znalezieniem lokum. Można powiedzieć, że samo nas znalazło- bo przy zjeździe z magistrali(obok straży) czekają już miejscowi z propozycją zamieszkania u nich. Jak Ci się nie podoba to jedziesz dalej głowną drogą przez miejscowość i tam co kilkadziesiąt metrów czeka ktoś z tabliczką "aprtmani" i jest w czym przebierać. Ciężko mi się na temat podwyżek wypowiadać bo byłem pierwszy raz i nie mam odniesienia.

Artur-Baśka to mała miejscowość, wszystko obskoczysz pieszo, my osobiście postawiliśmy głównie na plażę, ale zrobiliśmy 2 spacerki do Brali(2km) i to polecam. Natomiast można jeszcze się wybrać na całodniowy rejs statkiem "Bibe"-nie pamiętam dokładnej ceny, ale ludzi mówili że tanio i sobie chwalili. Jeśli lubisz góry to podobno ciekawą jest wyprawa na szczyt sv.Jure.

Witam. Byłem dokładnie w tym samym terminie w Baśce. Kwatera też znaleziona na miejscu. Co do rejsu Bibe, to koszt w tym roku to 180 KN,lub 25E.
kor_nick
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kor_nick » 30.07.2011 19:17

radzio000 napisał(a):sorry ze troche ot ale niech mi ktos napisze czy baskiej vodzie istnieje jakies zycie nocne, kluby itp. czy to raczej zbyt mala miejscowosc na takie atrakcje????????

istnieje ale nie w ścisłym centrum.
patrząc na morze, na prawo w kierunku Breli widziałem kilka klubów przy samej wodzie ewidentnie rozkręcających się w nocy.
z kolei na lewo, w stronę Makarskiej, też coś musi być, bo widziełm sprejowane na chodnikach reklamówki jakiegoś klubu "prozac" czy coś takiego, nie pamiętam dokładnie, może mnie ktoś poprawi. tak przypuszczam że chodzi o klub.
jarek24
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarek24 » 08.09.2011 12:16

Esi na tym filmiku z Baśki jest moja żona i żona kolegi.Byliśmy tam między 06.07-21.07.
rbandula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbandula » 09.09.2011 20:29

Straaaasznie zatłoczona ta plaża miejska. Byliśmy w tym roku i woleliśmy pójść 10 minut w stronę Promajny, żeby uniknąć wąchania nóg :x plażowicza rozłożonego za nami.
agnes128
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agnes128 » 11.10.2011 14:43

Jak na wrzesień ludzi też było sporo w Baśce . Na zdjęciach widać naszą kwaterę :lol: , pani zle nastawiona do Polaków my nie mieliśmy z nią kłopotów ale Polacy z pociechami tak , powiedzieli że jak są 6 raz w Chorwacji to pierwszy raz z takim czymś się spotykają ogólnie tylko nastawiona na kasę :twisted: . To po co przyjmują rodziny z dziećmi :?: . Więc chodz kwatera ok to nie polecam gospodarzy .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwacja w naszym obiektywie