napisał(a) Mała_Mi » 15.06.2015 11:17
Ja mogę tylko poiwiedzieć jak jest w Niemczech i na Węgrzech, bo i w jednym i w drugim już z netu prepaid korzystałam.
Po pierwsze zakupienie karty to dużo więcej papierkologii niż u nas - każda karta musi być zarejestrowana na danego użytkownika, więc bez dowodu lub paszportu nie ma szans (dotyczy obu krajów).
Obecnie mam niemiecką kartę T-Mobile (XtraCard) i płace 0,99 EUR za net za jeden dzień. Sama karta to obecnie koszt 9,95 EUR (w tym 15 EUR do wykorzystania). Plus jest taki, że można kontrolować kiedy potrzebny jest net - ja, jak mam pod ręką wifi, to go nie włączam. Za to w trasie, jak są potrzebne np. google mapy, jest to idealny sposób na obniżanie kosztów - nie potrzebuje w danym dniu internetu to nie płace. Minus jest taki, że jak ktoś chce korzystać przez kilka dni, to koszta rosną, no i limit jest bardzo mały, bo około 25 MB, potem spada prędkość. Alternatywą jest tzw. Triple flat która kosztuje 9,95 EUR miesięcznie (w przypadku prepaid) i daje nam 250 MB na miesiąc plus tańsze rozmowy na niemieckie telefony stacjonarne i komórkowe (jeśli ktoś potrzebuje).
Na Węgrzech korzystałam z prepaidu Vodafone'a z 1 GB na miesiąc (Max L), ale zależało mi oprócz na necie też na wolnych minutach. Z tego co wyczytałam, można dostać 3 GB na miesiąc za 3990 HUF. Starter kosztuje 2990 HUF i zawiera 1 GB miesięcznie.
A co do Austrii to może ta stronka pomoże:
http://prepaid-data-sim-card.wikia.com/wiki/Austria