greenrs napisał(a):Mylisz połączenia w roamingu od połączeń międzynarodowych a to dwie zupełnie różne sprawy. Obniżka czy zniesienie opłat dotyczy tylko tych pierwszych! Rozmowy międzynarodowe prędko nie stanieją o ile w ogóle. Tych żadne ustalenia unijne czy jakiekolwiek inne nie normują a operatorzy jakoś muszą odbić sobie straty związane z ostrą konkurencją na rodzimym rynku, jak również ze zniesieniem opłat roamingowych.
Zauważ, że ceny połączeń w roamingu tanieją już od kilku lat a podstawowe ceny połączeń międzynarodowych są takie same jak 10 lat temu (ok. 2 zł za min).
jakie 2zł za minutę?? już dawno nie pamiętam takich cen
oto przykładowy cennik operatowa z którego korzystam :
Niższe stawki za połączenia
międzynarodowe na kierunki: na komórki na stacjonarne
Ukraina0,55 zł/min.0,45 zł/min.
Rosja0,69 zł/min.0,69 zł/min.
Wietnam0,29 zł/min.0,29 zł/min.
Chiny0,19 zł/min.0,19 zł/min.
Niemcy, Wielka Brytania, Irlandia0,39 zł/min.0,39 zł/min.
USA, Kanada0,59 zł/min.0,59 zł/min.
Austarlia0,69 zł/min.0,69 zł/min.
Wybrane kraje UE0,59 zł/min.0,59 zł/min.
Do Niemiec dzwonię już od dawna i 39 groszy za minutę to tylko troszkę więcej niż 29 groszy które jest po Polsce u większości operatorów.
Ale też pisałem wcześniej że narazie nikt nie napisał wprost.. .masz nielimitowane rozmowy za 20zł miesięcznie to będziemy ramach tego dzwonić ile chcemy...
operatorzy milczą, a narazie powiedziane jest ogólnikowo że ceny mają być takie jak po Polsce,
jako że operatorzy chcą zarobić, a być może są jeszcze tacy, którzy mają w cenniku 1 minuta połączenia za np 49groszy. To wcale bym się nie zdziwił, gdyby okazało się że z naszego taniego nolimit będziemy dzwonić tylko w Polsce, a w roamingu już tradycyjnie cennikowe (zgodnie z tym co chce unia) 29groszy.
W innej sieci cennik usług w roamingu:
-połączenie do polski 54 grosze
-do strefy euro 54 grosze
- do strefy 1 7zł.
Przepisy są też dostosowane do całej UE a nie tylko do Polski, ale np rodzina w Niemczech dziwni do mnie już od dawna w ramach swojego abonamentu nolimit, który oczywiście jest znacznie większy niż nasze nolimity.
Były przecież nawet obawy opów że np ze względu że u nas w kraju jest chyba najtaniej, to wielu z zagranicy będzie chciało korzystać z naszych operatorów na stałe za granicą, a co za tym idzie będą dzwonić głównie na "swoje" numery czyli nasze zagraniczne. Bo sama idea tego jest taka by dzwonić po UE obojętnie skąd, obojętnie dokąd zawsze w tej samej cenie.
Ja nie mam zamiaru się spierać o coś czego narazie nie ma, nie wiadomo jak będzie wyglądało, bo narazie żaden operator nie napisał jak będzie rozliczać rozmowy w czerwcu. Więc wszystko powinno rozwiązać się za kilka tygodni..