Witam
Poniżej informacje na temat oferty dostępu do Internetu z kartą prepaid HT HR, na podstawie moich doświadczeń.
Oferta, jak już napisałem pochodzi z Hrvatski Telekom, zwanego tutaj zwykle "ti-kom". Zasady są następujące:
W cenie 85kun kupujemy starter, które zawiera kartę sim oraz tygodniowy (168godz), nielimitowany dostęp do Internetu z prędkością do 75 Gb/s.
Ten tydzień dostępu kosztuje 80kun, więc z 85kun które są na koncie po zakupie karta, zostaje od razu 5kun.
Po tygodniu, jeśli chcemy nadal korzystać z Internetu, mamy następujące możliwości:
1) nielimitowany Internet 4G na kolejny tydzień, za 80kun, wysyłając SMS o treści "Flat" na nr 13636. Wg infolinii, opcja jest dostępna tylko raz, czyli łącznie karta jest na 2 tygodnie, potem trzeba kupić nową,
2) nielimitowany Internet 4G na 24h, za 15kun, wysyłając SMS o treści "Internet Dan 4G" na nr 13636. Opcja działa wiele razy, nie wiem ile maksymalnie.
3) nielimitowany Internet na 24h, za 10kun, wysyłając SMS o treści "Internet Dan" na nr 13636. Opcja działa wiele razy, nie wiem ile maksymalnie.
Co ciekawe, opcja nr 3 również łączy się w technologii 4G, może prędkości są niższe, ale nie zaobserwowałem trudności czy spowolnienia.
BARDZO ISTOTNA UWAGA: Po tym jak kończy się pierwszy tydzień dostępu do Internetu, karta automatycznie przechodzi na standardowe stawki, gdzie opłaty pobierane są za ilość transferu (ok 1kuna za 1MB). Jeśli więc mamy załadowane konto karty, dostęp do internetu będzie aktywny i kuny zaczną dość szybko znikać (co mnie niedawno spotkało). Nie można się przed tym ustrzec aktywując kolejny tydzień/dzień wcześniej, gdyż taka opcja jest wtedy nieaktywna. Aby to dobrze rozegrac, należy albo zaczekać na koniec okresu aktywnego internetu, wyłączyć transmisję danych, doładować konto, aktywować nielimitowany internet i włączyć transmisję danych, albo jeśli mamy konto doładowane wczesniej, pamiętać kiedy kończy się nielimitowany Internet i dezaktywowac transmisję danych prze końcem czasu, a kiedy przyjdzie SMS ze jest koniec pakietu, wysłać odpowiedni SMS, a po otrzymaniu potwierdzenia aktywowanie oferty, włączyć transmisję danych.
Doładowania są dostępne w kioskach, na stacjach benzynowych i wielu innych punktach. Kwota jaką uzupełnia się stan konta jest zawsze o 10% mniejsza od kwoty zakupu. Dostępne doładowania to:
1) 27,5kun - doładowanie konta to 25kun
2) 55 kun - doładowanie konta to 50 kun
3) 110 kun - doładowanie konta to 100 kun
są wyższe, ale nie pamiętam jakie.
Kupując jedno doładowanie za 27,5 kun oraz jedno za 55 kun, ładujemy konto karty 75kunami, co razem z 5kunami które zostają na koncie po zakupie karty, daje 80 kun - dokładnie tyle ile potrzeba żeby aktywować nielimitowany Internet na cały drugi tydzien. Trzeba jedynie pamiętać żeby nie wejść w zwykła taryfę po zakończeniu pierwszego tygodnia, o czym pisałem w uwadze powyzej.
Strona z ofertą, regulaminem (nie mogę wstawić linka więc proszę sobie odpowiednio zmienić adres): hrvatskitelekom-kropka-hr/visiting-croatia
Pakiet i karta wygląda tak:
Informacje pomocnicze:
Karta jest w popularnej formie mini/micro/nano (zdejmuje się odpowiednie plastikowe elementy), więc pasuje do pełnego spektrum urządzeń.
Dostęp jest realizowany w technologii 4G, ale również 3G i 2G (sprawdziłem osobiście). Przy 4G miałem prędkość nawet 70 Mb/s, a generalnie nie odczułem zacięć czy wolnej pracy sieci (Istria: Valalta k/Rovinj, Pula, okolice). Skype z video działa bez problemu.
Internet jest aktywny od razu po włożeniu karty do urządzenia (w moim przypadku tablet), choć kiedy wyłączałem i włączałem tablet, musiałem czasami przełączyć się na 3G z 4G aby zarejestrować się do sieci (2 minuty, potem powrót do 4G).
Dostęp odbywa się przez APN "T-Mobile Internet", w urządzeniu rejestruje się jeszcze APN "T-Mobile HTTP", w przypadku problemów z siecią warto sprawdzić który jest aktywny i ewentualnie przełączyć na Internet.
Dostęp można współdzielić (tethering lub inne technologie), nie ma żadnych ograniczeń w zakresie blokady portów (dla ruchu wychodzącego jak i przychodzacego), wartości TTL nie są monitorowane, działają również VPNy oparte o IPSEC czy SSL.
Przeanalizowałem różne opcje dostępu do Internetu i w mojej opinii powyższa jest bezsprzecznie najlepsza.
Pozdrawiam